Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

To co piszesz to teraźniejszość budowania. Ja myślę o przyszłości, gdy dom już stoi i ma swoje wymagania, a my pragniemy spokojnej wygody. Budując dom trzeba myśleć także o tym z czego go utrzymamy kiedyś, za 10, 20, 30 lat. Na co nas stać teraz, gdy jesteśmy w pełni sił i zarabiamy wystarczająco, by kiedyś nie okazało się, że jedziemy po krawędzi i szczególnie zimą mnożą się problemy z ogrzaniem, oświetleniem domu.

Liczyć na najlepsze i... zabezpieczyć się przed najgorszym :rolleyes: to ulubione powiedzenie Jacka Reachera z kryminałow Lee Childa (lubię je).

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O matko, jak pędzicie! Przeczytałam.

Kotów i psów brak, ale mam.......rybki. W dużym akwarium. Może być:)?

Ana, ostatnia kuchnia jak dla mnie prawie super, bo...baaardzo podobny układ do mojej (pryszłej). Tylko u mnie stół i nomalne krzesła. Podasz wymiary? Jakie są odległości w trójkącie lodówka, zlew, płyta?

Tak czytam, co pisze Pestka o tej przyszłości, emeryturze i mogę się pod tym podpisać. Moi rodzice wybudowali wielki dom, niestety mało ergonomiczny, w którym koniec końców sami zamieszkali i to nie było fajne, więc dom po kilku latach sprzedali. Dlatego ja nigdy nie zakładałam, że mój będzie bardzo duży. Ze względu na przyszłość właśnie. Jakoś na emerytury za bardzo nie liczę :(

Chociaż mam też przykład najbliższej rodziny, 4 osobowej, która mieszka na ponad 400 m2 i jest bardzo wygodnie. No ale tu projekt był bardzo przemyślany. I duży salon (80 m2 w połączeniu z jadalnią) nie przytłacza, a wręcz odwrotnie.

Hahaha, rzeczywiście pędzicie - nie było mnie jeden dzień i już dwie strony do nadrobienia:) cudownie!

I po kolej:

macie absolutną rację pisząc o mądrze zbudowanym domu. Takim, który zarówno teraz, jak i za 30 lat będzie nas cieszyć, a nie stanie się kulą u nogi (oby tak nie było). Moim zdaniem dobrze jest wykorzystać pewne "wynalazki" jeśli tylko pozwolą nam zaoszczędzić - i tu myślę również o dobrej izolacji, jako podstawie reszty. Z drugiej strony nie można dać się zwariować tymi technicznymi nowinkami - mój J. zawsze powtarza, że jakby "coś" było takie super, to by wszyscy ludzie z tego korzystali - zatem trzeba owe wynalazki (nawet energooszczędne) przepuścić przez sito i wybrać najbardziej optymalne. I w tej kwestii zdam się całkowicie na mojego TZ i wierzę, że wybierze dla nas najlepiej - na teraz i na za 30 lat.

Jak już zaczniemy budować, z pewnością Wam chętnie o tym opowiem:)

Marta - cieszę się, że kuchnia się podoba i super, że będziemy miały podobne - z rysunku wychodzi mi wielkość kuchni 520 (ściana z lodówką) na 450 (nie liczę wnęki na piekarnik). Odległości:

lodówka-zlew 200

zlew - płyta 240 (liczone z siedziskiem), za dużo do odcedzania, dlatego przy płycie chciałabym mały podręczny zlew obsługujący płytę.

płyta - lodówka (po skosie) 420

stół lub blat przy ściance 240

blat - płyta 190

blat - lodówka 130

Łukaszu -

ana289

zawsze trzeba pamiętać, że budynki są projektowane dla ludzi, nie dla zysków energetycznych

czy to nie może iść w parze?

Hahaha, rzeczywiście pędzicie - nie było mnie jeden dzień i już dwie strony do nadrobienia:) cudownie!

I po kolej:

macie absolutną rację pisząc o mądrze zbudowanym domu. Takim, który zarówno teraz, jak i za 30 lat będzie nas cieszyć, a nie stanie się kulą u nogi (oby tak nie było). Moim zdaniem dobrze jest wykorzystać pewne "wynalazki" jeśli tylko pozwolą nam zaoszczędzić - i tu myślę również o dobrej izolacji, jako podstawie reszty. Z drugiej strony nie można dać się zwariować tymi technicznymi nowinkami - mój J. zawsze powtarza, że jakby "coś" było takie super, to by wszyscy ludzie z tego korzystali - zatem trzeba owe wynalazki (nawet energooszczędne) przepuścić przez sito i wybrać najbardziej optymalne. I w tej kwestii zdam się całkowicie na mojego TZ i wierzę, że wybierze dla nas najlepiej - na teraz i na za 30 lat.

Jak już zaczniemy budować, z pewnością Wam chętnie o tym opowiem:)

Marta - cieszę się, że kuchnia się podoba i super, że będziemy miały podobne - z rysunku wychodzi mi wielkość kuchni 520 (ściana z lodówką) na 450 (nie liczę wnęki na piekarnik). Odległości:

lodówka-zlew 200

zlew - płyta 240 (liczone z siedziskiem), za dużo do odcedzania, dlatego przy płycie chciałabym mały podręczny zlew obsługujący płytę.

płyta - lodówka (po skosie) 420

stół lub blat przy ściance 240

blat - płyta 190

blat - lodówka 130

Łukaszu -

Może iść, czemu ma nie iść? zobacz u mnie w DB skromny ale ...

... budynki są projektowane dla ludzi, nie dla zysków energetycznych

- na dzień dzisiejszy w zasadzie drogi odwrotu nie ma !

a powinna być, dla Inwestorów z mniejszym portfelem na cele inwestycyjne.

Aż tak źle!? Czyli co? Inwestycja w izolację nie wystarczy?

Ale nie jest tak, że przepisy mówią bardziej o izolacjach i oknach, a nie o konieczności zakładania solarów czy paneli FV czy ścian Trombe'a ( chyba nie nakazują ich montowania?)

:)

- pewnie, że przepisy nie nakazują ( wprost ) zakładania solarów, paneli, ... ! ale wprowadziły tzw. współczynnik EP gdzie " wartość wskaźnika EP [kWh/(m2 · rok)] określającego roczne obliczeniowe zapotrzebowanie na nieodnawialną energię pierwotną do ogrzewania, wentylacji, chłodzenia oraz przygotowania ciepłej wody użytkowej ... "

- wymagania minimalne tego współczynnika dla domu jednorodzinnego to odpowiednio :

od stycznia 2014r = 120 [kWh/(m2 · rok)]

od stycznia 2017r = 95 [kWh/(m2 · rok)]

od stycznia 2014r = 70 [kWh/(m2 · rok)]

- nie wchodząc w szczegóły, w tym momencie już należy myśleć o dobraniu odpowiedniego systemu ogrzewania, wentylacji, .... z dostępnej palety rozwiązań technicznych, tj. od wentylacji mechanicznej ( co w zasadzie jest już standardem ) ... po inne rozwiązania zapewniające spełnienie minimum jw

- izolacja przegród budowlanych również musi spełniać wymagania minimale i jest określona, mi.in.

dla ścian zewnętrznych Współczynnik przenikania ciepła U = 0,25, ale już w 2021r. U = 0,20 W/(m2 · K)] co przekłada się bezpośrednio na grubość dobieranej izolacji termicznej

- okna - mamy "świetny" wzór do obliczenia maksymalnej powierzchni okien ( innych przegród przeżroczystych ) jaka może być w budynku w stosunku do jego powierzchni !!! .... - odpadają "szklane domy", chyba że parametry okienek "przeskoczą" współczynnik 0,9W/(m2 · K)]

itd, itd

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

:)

- okna - mamy "świetny" wzór do obliczenia maksymalnej powierzchni okien ( innych przegród przeżroczystych ) jaka może być w budynku w stosunku do jego powierzchni !!! .... - odpadają "szklane domy", chyba że parametry okienek "przeskoczą" współczynnik 0,9W/(m2 · K)]

itd, itd

Łukaszu, zerknęłam w google, ale wzór i opis jest tak trudny, że mój mózg się natychmiast zamyka i nawet nie próbuje interpretować;)

Czy możesz napisać coś więcej? Rozumiem, że cudzysłów przy słowie świetny nie jest przypadkiem?

Można to jakoś tak, jak chłopu na polu (czyli mnie) wytłumaczyć, żebym mogła sobie z ciekawości określić, czy okien mam dużo, mało, albo czy jednak mogłabym więcej tych przeszkleń?

Pieco kominki łaj noł, tylko to jest pionierska dziedzina, co zrobić z nadmiarami ciepła ..

Nie ma czegoś takiego jak nadmiar ciepła, robiąc z głową... Regulujemy wielkość paleniska, wielkość emisji przez drzwi, czas oddawania ciepła, sposób jego oddawania...Wybieramy nośniki energii. Czary mary. Używamy już tych samych materiałów co NASA :D