ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.01.2015 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Łukaszu, zerknęłam w google, ale wzór i opis jest tak trudny, że mój mózg się natychmiast zamyka i nawet nie próbuje interpretować Czy możesz napisać coś więcej? Rozumiem, że cudzysłów przy słowie świetny nie jest przypadkiem? Można to jakoś tak, jak chłopu na polu (czyli mnie) wytłumaczyć, żebym mogła sobie z ciekawości określić, czy okien mam dużo, mało, albo czy jednak mogłabym więcej tych przeszkleń? Warunki Techniczne załącznik p.2 " 2. Inne wymagania związane z oszczędnością energii 2.1. Okna 2.1.1. W budynku mieszkalnym i zamieszkania zbiorowego pole powierzchni A0, wyrażone w m2, okien oraz przegród szklanych i przezroczystych o współczynniku przenikania ciepła nie mniejszym niż 0,9 W/(m2 · K), obliczone według ich wymiarów modularnych, nie może być większe niż wartość A0max obliczone według wzoru: A0max = 0,15 · Az + 0,03 · Aw gdzie: Az - jest sumą pól powierzchni rzutu poziomego wszystkich kondygnacji nadziemnych (w zewnętrznym obrysie budynku) w pasie o szerokości 5 m wzdłuż ścian zewnętrznych, Aw - jest sumą pól powierzchni pozostałej części rzutu poziomego wszystkich kondygnacji po odjęciu Az. " wykonujesz obliczenia powierzchni Az oraz ( pozostałej ) Aw podkładasz do wzoru i masz wynik ! Przykładowo : budynek na rzucie kwadratu 14x14m , 2 kondygnacje Az = 180m2 x 2kondygnacja = 360m2 Aw = 16m2 x 2kondygnacje = 32m2 A0max = 0,15 · Az + 0,03 · Aw A0max = 0,15 · 360 + 0,03 · 32 = 54,9m2 tj. max powierzchnia okien = 54,96m2 o współczynniku przenikania ciepła 0,9 - 1,3 - można mieć więcej okienek, ale ich parametry muszą zejść poniżej 0,9. cudzysłów ! - należy o tym pamiętać podczas projektowania, choćby z uwagi na różnicę w cenie pomiędzy okienkiem o parametrach 1,1, a 0,8, czy 0,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Narozrabiałeś Łukasz...Nikt nie pisze, wszyscy liczą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.01.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nie ma czegoś takiego jak nadmiar ciepła, robiąc z głową... Regulujemy wielkość paleniska, wielkość emisji przez drzwi, czas oddawania ciepła, sposób jego oddawania...Wybieramy nośniki energii. Czary mary. Używamy już tych samych materiałów co NASA Mówimy to o potrzebie cieplnej rzędu 2kW przy -30... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Narozrabiałeś Łukasz...Nikt nie pisze, wszyscy liczą! hahahaha..tylko nie ja:) za trudne - dam mojemu małżowi:) Bosh..jak ja nie lubię matematyki i fizyki - myślę, że zadaniom z zakresu 4 klasy SP już bym nie podołała:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Mówimy to o potrzebie cieplnej rzędu 2kW przy -30... No i git! Piecyk na świeczki herbaciane też mam. Z pachnącymi olejkami w opcji... Poważnie? Zapotrzebowanie na ciepło 2 kW przy -30 to sfera dalekiej przyszłości...Jeszcze nie słyszałem o wzroście zamożności społeczeństwa za pomocą przepisów (nawet unijnych:D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 hahahaha..tylko nie ja:) za trudne - dam mojemu małżowi:) Bosh..jak ja nie lubię matematyki i fizyki - myślę, że zadaniom z zakresu 4 klasy SP już bym nie podołała:wiggle: Zakładamy fan klub... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Zakładamy fan klub... Z przyjemnością Myślałam, że pozostanę osamotniona w tym świecie ścisłych umysłów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 25.01.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) No to ja też do tego fan klubu bym z chęcią się zapisała Pomimo, że z fizyki przy budowaniu domu powoli się podciągam, to matematyka to nadal czarna magia. Ale muszę się pochwalić, że ostatnio sama z nieprzymuszonej woli (!) zapytałam mojego TŻ co to jest całka i z czym to się je. Noi tak z grubsza(aby mój humanistyczny móżdżek to pojął) jakoś to pokrótce wytłumaczył na osiach X i Y Wiem, wiem, całki powinnam mieć w szkole średniej, ale na profilu humanistycznym edukacja w tym przedmiocie skończyła się na podstawach logiki. A sinusy, cosinusy, tangensy i cotangensy przerabialiśmy jakiś rok temu, przy okazji obliczeń dachu domu Mam gdzieś to jeszcze zapisane... Edytowane 25 Stycznia 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.01.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Poważnie? Zapotrzebowanie na ciepło 2 kW przy -30 to sfera dalekiej przyszłości...Jeszcze nie słyszałem o wzroście zamożności społeczeństwa za pomocą przepisów (nawet unijnych) co roku w komin idzie 40 m3 białego EPS'a u teściów i jakoś "nikt" nie biadoli .. mnie zapotrzebowanie na moc wychodzi 1,5 kW około przy -30 .. 270m2 po podłodze .. bo mnie właśnie nie stać na zabawy o ogrzewania .. im prościej tym lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 No to ja też do tego fan klubu bym z chęcią się zapisała Pomimo, że z fizyki przy budowaniu domu powoli się podciągam, to matematyka to nadal czarna magia. Ale muszę się pochwalić, że ostatnio sama z nieprzymuszonej woli (!) zapytałam mojego TŻ co to jest całka i z czym to się je. Noi tak z grubsza(aby mój humanistyczny móżdżek to pojął) jakoś to pokrótce wytłumaczył na osiach X i Y Wiem, wiem, całki powinnam mieć w szkole średniej, ale na profilu humanistycznym edukacja w tym przedmiocie skończyła się na podstawach logiki. A sinusy, cosinusy, tangensy i cotangensy przerabialiśmy jakiś rok temu, przy okazji obliczeń dachu domu Mam gdzieś to jeszcze zapisane... moniss kochana - witaj w fanklubie http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif ja całek też nie przerabiałam w LO, na studiach to już w ogóle, z matmy była tylko statystyka:) Cud, że umiem dach o odpowiednim kącie nachylenia narysować, haha:) Póki co, jeszcze nie buduję, a już "podciągam" się z podciągów, nadciągów i współczynników przenikalności;) ależ będę "mądra" jak już wbijemy łopatę - ło matko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.01.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 ... do klubu się nie zapiszę ! - ale proponuję koniec z wzorami - chaos ( czy też nieprzewidywalność ) jest również częścią natury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Muszę się z Wami podzielić - mój środkowy syn, niespełna 6-letni rozczulił mnie dziś nieprzytomnie. Poszedł do pokoju i po jakimś czasie wrócił z gotową pracą, z tekstem "mamuś, też narysowałem dla nas dom"http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany.gifI rzeczywiście, kilka razy, widząc mnie przy komputerze pytał co robię, nawet kazał sobie opowiadać z AC co, gdzie jest - gdzie kuchnia, a gdzie będzie jego pokój, a gdzie schody, itd...I dziś przyniósł swoją wersję - jestem absolutnie pod wrażeniem ogarnięcia przez niego przestrzeni:D No rośnie nam architekt (ku uciesze mamusi;))http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/10947632_866589293392306_1084737346_n_zps224d6fe5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Muszę się z Wami podzielić - mój środkowy syn, niespełna 6-letni rozczulił mnie dziś nieprzytomnie. Poszedł do pokoju i po jakimś czasie wrócił z gotową pracą, z tekstem "mamuś, też narysowałem dla nas dom"http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany.gif I rzeczywiście, kilka razy, widząc mnie przy komputerze pytał co robię, nawet kazał sobie opowiadać z AC co, gdzie jest - gdzie kuchnia, a gdzie będzie jego pokój, a gdzie schody, itd... I dziś przyniósł swoją wersję - jestem absolutnie pod wrażeniem ogarnięcia przez niego przestrzeni:D No rośnie nam architekt (ku uciesze mamusi;)) http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/10947632_866589293392306_1084737346_n_zps224d6fe5.jpg Nareszcie, po 29 stronach Męki Pańskiej, coś sensownego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Nareszcie, po 29 stronach Męki Pańskiej, coś sensownego... chcesz powiedzieć, że już nie muszę do architekta..:popcorn:yes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 co roku w komin idzie 40 m3 białego EPS'a u teściów i jakoś "nikt" nie biadoli .. mnie zapotrzebowanie na moc wychodzi 1,5 kW około przy -30 .. 270m2 po podłodze .. bo mnie właśnie nie stać na zabawy o ogrzewania .. im prościej tym lepiej... Tylko ty masz świadomość, chęć i prawdopodobnie środki na inwestycję. Wielu , nawet świadomych, kupuje drewno w roku palenia, wiedząc o tym, że połowa energii pójdzie na suszenie go w niszczonym tym samym piecu...Po prostu bieda przytępia im ostrość widzenia, więc żyją zgodnie z filozofią: "jakoś to będzie", Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 25.01.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 (edytowane) ... również uważam, że to bardzo dobry szkic - łapie całość " w mig " - rozwijaj talet - daj mu duużo kartek i ołówków, również plastelinę i klocki Lego - dzieci niekiedy widzą wszystko o wiele jaśniej i nie są obciążone choćby wzorami ... Edytowane 25 Stycznia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Masz rację Łukasz - zdecydowanie przejawia jakieś zdolności w kierunku ołówków i kartek - w przeciwieństwie np do starszego, który woli budować niż rysować. Fajnie tak obserwować i "popychać" w kierunku zainteresowań. Fajnie, że mamy takie czasy, że można w nich pielęgnować ich zainteresowania, czy pasje;) Pożyjemy, zobaczymy, ale z pewnością wklejam "rzut" do albumu :Jak byłem mały, to...":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Skubany...kominka nie narysował!.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 25.01.2015 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 hahahaaa, za to jest pies w wiatrołapie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2015 Qrczę, byle tylko mamusia nie myślała nad domem tyle, że mały go naprawdę sam zaprojektuje może jako pracę magisterską Wpraszam się do klubu tych na bakier z wzorami i obliczeniami. Pozwoliłam sobie przekopiować i podesłać mojemu osobistemu inzynierowi, choć on od elektroniki i trochę elektryki Poza tym my to już po ptakach z tymi wyliczeniami, ale ciekawa jestem jak się domek ma do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts