Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Łukaszu, zerknęłam w google, ale wzór i opis jest tak trudny, że mój mózg się natychmiast zamyka i nawet nie próbuje interpretować;)

Czy możesz napisać coś więcej? Rozumiem, że cudzysłów przy słowie świetny nie jest przypadkiem?

Można to jakoś tak, jak chłopu na polu (czyli mnie) wytłumaczyć, żebym mogła sobie z ciekawości określić, czy okien mam dużo, mało, albo czy jednak mogłabym więcej tych przeszkleń?

Warunki Techniczne załącznik p.2

" 2. Inne wymagania związane z oszczędnością energii

2.1. Okna

2.1.1. W budynku mieszkalnym i zamieszkania zbiorowego pole powierzchni A0, wyrażone w m2, okien oraz przegród szklanych i przezroczystych o współczynniku przenikania ciepła nie mniejszym niż 0,9 W/(m2 · K), obliczone według ich wymiarów modularnych, nie może być większe niż wartość A0max obliczone według wzoru:

A0max = 0,15 · Az + 0,03 · Aw

gdzie:

Az - jest sumą pól powierzchni rzutu poziomego wszystkich kondygnacji nadziemnych (w zewnętrznym obrysie budynku) w pasie o szerokości 5 m wzdłuż ścian zewnętrznych,

Aw - jest sumą pól powierzchni pozostałej części rzutu poziomego wszystkich kondygnacji po odjęciu Az. "

wykonujesz obliczenia powierzchni Az oraz ( pozostałej ) Aw

podkładasz do wzoru i masz wynik !

Przykładowo :

budynek na rzucie kwadratu 14x14m , 2 kondygnacje

Az = 180m2 x 2kondygnacja = 360m2

Aw = 16m2 x 2kondygnacje = 32m2

A0max = 0,15 · Az + 0,03 · Aw

A0max = 0,15 · 360 + 0,03 · 32 = 54,9m2

tj. max powierzchnia okien = 54,96m2 o współczynniku przenikania ciepła 0,9 - 1,3

- można mieć więcej okienek, ale ich parametry muszą zejść poniżej 0,9.

cudzysłów ! - należy o tym pamiętać podczas projektowania, choćby z uwagi na różnicę w cenie pomiędzy okienkiem o parametrach 1,1, a 0,8, czy 0,5 :)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma czegoś takiego jak nadmiar ciepła, robiąc z głową... Regulujemy wielkość paleniska, wielkość emisji przez drzwi, czas oddawania ciepła, sposób jego oddawania...Wybieramy nośniki energii. Czary mary. Używamy już tych samych materiałów co NASA :D

Mówimy to o potrzebie cieplnej rzędu 2kW przy -30...

Mówimy to o potrzebie cieplnej rzędu 2kW przy -30...

No i git! Piecyk na świeczki herbaciane też mam. Z pachnącymi olejkami w opcji...

Poważnie? Zapotrzebowanie na ciepło 2 kW przy -30 to sfera dalekiej przyszłości...Jeszcze nie słyszałem o wzroście zamożności społeczeństwa za pomocą przepisów (nawet unijnych:D)

No to ja też do tego fan klubu bym z chęcią się zapisała :D

Pomimo, że z fizyki przy budowaniu domu powoli się podciągam, to matematyka to nadal czarna magia.

Ale muszę się pochwalić, że ostatnio sama z nieprzymuszonej woli (!) zapytałam mojego TŻ co to jest całka i z czym to się je. Noi tak z grubsza(aby mój humanistyczny móżdżek to pojął) jakoś to pokrótce wytłumaczył na osiach X i Y :D

Wiem, wiem, całki powinnam mieć w szkole średniej, ale na profilu humanistycznym edukacja w tym przedmiocie skończyła się na podstawach logiki.

A sinusy, cosinusy, tangensy i cotangensy przerabialiśmy jakiś rok temu, przy okazji obliczeń dachu domu ;) Mam gdzieś to jeszcze zapisane...

Edytowane przez moniss

Poważnie? Zapotrzebowanie na ciepło 2 kW przy -30 to sfera dalekiej przyszłości...Jeszcze nie słyszałem o wzroście zamożności społeczeństwa za pomocą przepisów (nawet unijnych)
co roku w komin idzie 40 m3 białego EPS'a u teściów i jakoś "nikt" nie biadoli ..

mnie zapotrzebowanie na moc wychodzi 1,5 kW około przy -30 ..:D 270m2 po podłodze .. bo mnie właśnie nie stać na zabawy o ogrzewania ..

im prościej tym lepiej...

No to ja też do tego fan klubu bym z chęcią się zapisała :D

Pomimo, że z fizyki przy budowaniu domu powoli się podciągam, to matematyka to nadal czarna magia.

Ale muszę się pochwalić, że ostatnio sama z nieprzymuszonej woli (!) zapytałam mojego TŻ co to jest całka i z czym to się je. Noi tak z grubsza(aby mój humanistyczny móżdżek to pojął) jakoś to pokrótce wytłumaczył na osiach X i Y :D

Wiem, wiem, całki powinnam mieć w szkole średniej, ale na profilu humanistycznym edukacja w tym przedmiocie skończyła się na podstawach logiki.

A sinusy, cosinusy, tangensy i cotangensy przerabialiśmy jakiś rok temu, przy okazji obliczeń dachu domu ;) Mam gdzieś to jeszcze zapisane...

moniss kochana - witaj w fanklubie http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gif

ja całek też nie przerabiałam w LO, na studiach to już w ogóle, z matmy była tylko statystyka:) Cud, że umiem dach o odpowiednim kącie nachylenia narysować, haha:)

Póki co, jeszcze nie buduję, a już "podciągam" się z podciągów, nadciągów i współczynników przenikalności;) ależ będę "mądra" jak już wbijemy łopatę - ło matko!;)

Muszę się z Wami podzielić - mój środkowy syn, niespełna 6-letni rozczulił mnie dziś nieprzytomnie. Poszedł do pokoju i po jakimś czasie wrócił z gotową pracą, z tekstem "mamuś, też narysowałem dla nas dom"http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany.gif

I rzeczywiście, kilka razy, widząc mnie przy komputerze pytał co robię, nawet kazał sobie opowiadać z AC co, gdzie jest - gdzie kuchnia, a gdzie będzie jego pokój, a gdzie schody, itd...

I dziś przyniósł swoją wersję - jestem absolutnie pod wrażeniem ogarnięcia przez niego przestrzeni:D No rośnie nam architekt (ku uciesze mamusi;))

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/10947632_866589293392306_1084737346_n_zps224d6fe5.jpg

Muszę się z Wami podzielić - mój środkowy syn, niespełna 6-letni rozczulił mnie dziś nieprzytomnie. Poszedł do pokoju i po jakimś czasie wrócił z gotową pracą, z tekstem "mamuś, też narysowałem dla nas dom"http://emotikona.pl/emotikony/pic/zakochany.gif

I rzeczywiście, kilka razy, widząc mnie przy komputerze pytał co robię, nawet kazał sobie opowiadać z AC co, gdzie jest - gdzie kuchnia, a gdzie będzie jego pokój, a gdzie schody, itd...

I dziś przyniósł swoją wersję - jestem absolutnie pod wrażeniem ogarnięcia przez niego przestrzeni:D No rośnie nam architekt (ku uciesze mamusi;))

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/10947632_866589293392306_1084737346_n_zps224d6fe5.jpg

Nareszcie, po 29 stronach Męki Pańskiej, coś sensownego...

co roku w komin idzie 40 m3 białego EPS'a u teściów i jakoś "nikt" nie biadoli ..

mnie zapotrzebowanie na moc wychodzi 1,5 kW około przy -30 ..:D 270m2 po podłodze .. bo mnie właśnie nie stać na zabawy o ogrzewania ..

im prościej tym lepiej...

Tylko ty masz świadomość, chęć i prawdopodobnie środki na inwestycję. Wielu , nawet świadomych, kupuje drewno w roku palenia, wiedząc o tym, że połowa energii pójdzie na suszenie go w niszczonym tym samym piecu...Po prostu bieda przytępia im ostrość widzenia, więc żyją zgodnie z filozofią: "jakoś to będzie",

... również uważam, że to bardzo dobry szkic - łapie całość " w mig "

- rozwijaj talet - daj mu duużo kartek i ołówków, również plastelinę i klocki Lego

- dzieci niekiedy widzą wszystko o wiele jaśniej i nie są obciążone choćby wzorami ... ;)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Masz rację Łukasz - zdecydowanie przejawia jakieś zdolności w kierunku ołówków i kartek - w przeciwieństwie np do starszego, który woli budować niż rysować. Fajnie tak obserwować i "popychać" w kierunku zainteresowań. Fajnie, że mamy takie czasy, że można w nich pielęgnować ich zainteresowania, czy pasje;) Pożyjemy, zobaczymy, ale z pewnością wklejam "rzut" do albumu :Jak byłem mały, to...":)

Qrczę, byle tylko mamusia nie myślała nad domem tyle, że mały go naprawdę sam zaprojektuje może jako pracę magisterską :rotfl:

Wpraszam się do klubu tych na bakier z wzorami i obliczeniami. Pozwoliłam sobie przekopiować i podesłać mojemu osobistemu inzynierowi, choć on od elektroniki i trochę elektryki :lol2: Poza tym my to już po ptakach z tymi wyliczeniami, ale ciekawa jestem jak się domek ma do nich.