Juskra 28.01.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Wszyscy mamy dylemat jak pogodzić potrzeby z przestrzenią, której budowa i urządzenie kosztuje. Jak planowaliśmy budowę domu i zastanawialiśmy się kto w nim będzie w końcu mieszkał to wychodziło że tylko nas dwoje, czyli ja i maż. No dobrze ale budujemy tu i teraz, mając (moją) dorosłą prawie córkę, która "chce pomieszkać w domu bo nigdy nie miała ogródka" i syna (męża), który przyjeżdżając do nas na weekend nie ma swojego pokoju. Budując dom mieliśmy ich pominąć bo kiedyś będziemy sami ... i uwzględniając wszystko wyszło nam 250m2 ( z piwnicą) i 65 m garażu i okazuje się że to wciąż za mało; córka - a gdzie ja będę parkować , kuchnia za mała ( zaglądasz do mnie to wiesz), salon 35 m z jadalnią - to mikro. Więc rozumiem Cię Ana i uważam że nie powinnaś zmniejszać go( domu ) na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Juskra - z pewnością nie zmniejszę - naprawdę jest to minimum, które chciałabym mieć. Wiem, że powiększanie go to już fanaberia - ale bardzo miła;) No super byłoby dać chłopcom sypialnie po 20m, a naszą łazienkę zrobić 25m i mieć salon kąpielowy. I salon powiększyć do 80m - no bo właściwie czemu nie..? I tu już muszę studzić te zapały - najgorzej, że mąż mnie nie wspiera w tym, a wręcz przeciwnie - on chciałby więcej tej przestrzeni i z dwojga z nas to ja jestem tym katem, który metry tnie;) No zobaczymy co nam z tego wyjdzie i jaki ten dom duży nam wyjdzie:) A'propos wielkości domu: wiele lat temu mąż wykonywał projekty dla rzeczywiście dużych domów, z pow. użytkową podchodzącą pod 800-1000mkw, z basenami i innymi bajerami, dwiema kuchniami (dla służby i dla państwa, haha). I w jednym z domów trwała x narada architektów i inżynierów, zwołana w panice przez panią inwestor, gdyż uświadomiła ona sobie leżąc w nocy w łóżku, że nie ma gdzie wstawić....deski do prasowania:popcorn: Zatem obyśmy mieli same takie problemyhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Aniu, broń boże nie studzę. Po latach spędzonych na tym forum ( nie pytaj ile ) nawkładano mi do głowy, ze przeginam, ze przesadzam, że za duzo, ze po co... Nie powiem, wyprano mi głowę, ale patrząc z perspektywy lat, twierdzę, że wiele z tych rad była rzeczywiście, złotych. W tej kwestii nie mam nic do powiedzenie, NIE MAM PRAWA Cię stopować. To Wasz wybór i decyzja. Jesli Wasz budżet to zniesie i wymiary działki to udźwigna to buduj nawet Pałac Kultury Chciałam tylko zasugerować, ze może przesadzasz, ale skoro twierdzisz, że nie to przyjmuje to z godnością i zamykam paszczę Będę do Ciebie ( jeśli pozwolisz) czasem zagladać i (jesli będziesz chcicła) wypowiadać swoje, czesto niepopularne zdanie Obiecywałam zmienione przeze mnie rzuty wiec pokazuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Marimag - super dom na podłużną działkę - i też widzę przejście z łazienki do pralni - to bardzo wygodne rozwiązanie:) Kapitalny - szkoda, że nie budujecie, chętnie czytałabym dziennik! Może jeszcze się uda - życzę szczerze:hug: I zaglądaj do mnie częściej - nie tylko od czasu do czasu. Codziennie proszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Zapomniałam napisać, że : - ten zielony prostokąt w salonie to kominek. Planowałam zrobić coś bardzo podobnego do tego co i Ty pokazałaś. U ciebie schody maja zawijac sie wokół schodów, u nas miało byc konstrukcja podtrzymujaca antresolę a schody(metalowe) miały biec na wprost jak drabina. - póxniej dopracowałam jednak przód budynku bo po odcięciu części dla dziadków, dom stracił proporcje. Przesunęłam garaż na lewo, ale rysunków juz nie zrobiłam bo zaczęło sie nam srać wszystko i w sumie...nic nie wyszło Teraz szukam ( znalazłam) domu gotowego, z drugiej reki bo to co oferują deweloperzy, jest zbyt małe. Zresztą, sama to wiesz Zostawiam Cie z rysunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Marimag - super dom na podłużną działkę - i też widzę przejście z łazienki do pralni - to bardzo wygodne rozwiązanie:) Kapitalny - szkoda, że nie budujecie, chętnie czytałabym dziennik! Może jeszcze się uda - życzę szczerze:hug: I zaglądaj do mnie częściej - nie tylko od czasu do czasu. Codziennie proszę! Jakie wymagania !!!! Nie bywam na forum zbyt często i naprawdę nie wiem czemu się tak u Ciebie rozgadałam :oZnudziło mi się to wszystko i dobija marazm w naszej sprawie. Budowac się na bank nie będziemy. Brak kasy Trzymam kciuki za przemyslany projekt i bezproblemową ekipę ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Teraz szukam ( znalazłam) domu gotowego, z drugiej reki bo to co oferują deweloperzy, jest zbyt małe. Zresztą, sama to wiesz . wiem, niestety wiem - wielodzietność nie jest "po drodze" innym - pamiętam, jak 3 lata temu jechaliśmy na wakacje z 5 dzieci - proponowano 2 pokoje w hotelach (dobrze, jak na 1 piętrze) za 30-50tys. Masakra jakaś! Takie wyceny nam przesyłali z biur. W końcu trafiliśmy na fajne domy we Włoszech i tak jeździmy w kółko w to samo miejsce:) Deweloperzy też budują co najwyżej dla rodzin 2+2. W jakim wieku Twój przychówek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jakie wymagania !!!! Nie bywam na forum zbyt często i naprawdę nie wiem czemu się tak u Ciebie rozgadałam :oZnudziło mi się to wszystko i dobija marazm w naszej sprawie. Budowac się na bank nie będziemy. Brak kasy Trzymam kciuki za przemyslany projekt i bezproblemową ekipę ! A co z tym domem z drugiej ręki? Może chociaż dziennik remontowy? Będziecie na nowo coś urządzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jeżdżąc na wakacje szukam domków bo musze moim gotować. Także dla mnie to żaden relaks Zagraniczne wojaże tym bardziej nie bo już inne produkty i mozliwości przemieszczenia połowy kuchni. Masz karte dużej rodziny ? Przecież to smiech na sali. Mamy darmowe wejście do Białowieży, gdzie normalnie latam tam przynajmniej 2 razy w tygodniu, a za wczasy czyli to co najbardziej boli wielodzietne rodziny, muszę płacic jak za zboże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Nie mam karty - dają bzdury i to jawny skandal! Idziemy z dzieciakami na plac zabaw zimowy - nie ma zniżek. Idziemy na obiad - nie ma, na pływalni nie ma, na zajęciach sportowych po szkole nie ma!Za to jest PKP i muzea - jaja jakieś.No, ale może dożyję czasów, że wczasy też będą. Na wakacjach też gotuję - mogę Ci podać na priv namiary na ten nasz ośrodek - płacą tylko osoby dorosłe - dzieci jadą za darmo - kapitalna cena dla rodziny wielodzietnej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 A gdzie to jest ? Chetnie zobaczę co tam dają Moje dzieci to: - 12 lat - 12 lat - 7 lat - 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Ośrodek obok Caorle 30km od Wenecji. Fajna letniskowa miejscowość, praktycznie bez ruchu samochodowego, cisza, spokój, dobre restauracje. dobrze zaopatrzone sklepy. 2 km dalej ogromny market. Sam ośrodek bez tłumu, basen fajny - dom piętrowy ok 75mkw dla 7 osób z własnym ogródkiem. Płacą tylko osoby dorosłe - wychodzi taniej niż nasze wczasy w kraju. Dojazd samochodem http://www.tui.pl/dojazd-wlasny/lato/wlochy/gorny-adriatyk/hotele;show,7525,osrodek-wypoczynkowy-villaggio-ai-tigli-vce49052?hotel=5336&m=h#/zakwaterowanie=APX4&wylot=&food=U&len=4&os_dorosle=2&dzieci=0&dt_from=25-04-2015&mode=autoredirect Szczerze polecam! Do Aqualandii blisko, do Wenecji też Edytowane 28 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Pogubiłam sie w cenniku.Ile wychodzi za dobę i czy to cena od osoby czy za cały domek/apartament ?Dzwonisz tam sama czy przez biuro?Kiedy zwykle tam jeździcie ?Troszkę marnie, że tak daleko od plazy choć jesli to rzeczywiście 1 km to na piechote pomkniemy bez problemu. Moze pisałaś a Ja nie doczytałam...skąd jesteś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Mari - wyliczyłam Tobie na 2 tygodnie po zakończeniu szkoły - tu jest całościowa cena (daty urodzin Twoich dzieci oczywiście zmyślałam;) http://www.tui.pl/dojazd-wlasny/lato/wlochy/gorny-adriatyk/hotele;show,7525,osrodek-wypoczynkowy-villaggio-ai-tigli-vce49052?hotel=5336&m=h&transport=2#wylot=BZG,GDN,KRK,KTW,LCJ,LUZ,POZ,RZE,SZZ,WAW,WRO&len=14&data_od=27%20Cze%202015&data_do=11%20Lip%202015&dt_from=27-06-2015&os_dorosle=2&dzieci=4Do plaży jest jakieś 600-800m piękną ukwieconą aleją. Po drodze mijasz mini pole golfowe, dmuchańce dla dzieciaków i galerię wakacyjną z lodami.Zabudowy max 2 piętrowe, szerokie alejki wszędzie - całe to miasteczko to sztuczny twór wybudowany przez agencję Lampo. Jest tam naprawdę klimatycznie. To co opisali jako wyposażenie hotelu nie mieści się na ośrodku - to opis miasteczka:)Jestem z Poznania Edytowane 31 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Popatrzyłam tam na opis zniżek i moje starsze córki juz się chyba nie łapią. Maja 12 lat. do ilu u nich to dziecko ? 1014 zł za 2 tygodnie ?????????????????? Kolejna Poznanianka. Lubię Was baby jedne ! Mam kilka najulubieńszych znajomych z tego terenu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Kolejna Poznanianka. Lubię Was baby jedne ! Mam kilka najulubieńszych znajomych z tego terenu bo my fajoskie jesteśmy, tej:) Wracając do wakacji - dziecko jest do 18 lat. Ale mi u Was na 2 tygodnie za całą rodzinę wyszło ok 5700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 28.01.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Tej, tej... A skąd taka kwota ? Wracając do Twojego domu a w zasadzie działki.. W czym jest problem ? Przód masz szeroki i wlezie Ci wszystko. Na której stronie jest Twój projekt ? Podaj strone i numer posta.. PS. Ale Wy klniecie ! Wiesz co to jest petronelka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Klniemy?? Nigdy!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Parter str.25 post 482 Piętro str.23 post 445 (ale już ciut zmieniłam, więc nie ma się co przywiązywać nie umiem ładnie podlinkować A co to petronelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.01.2015 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Klniemy?? Nigdy!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Parter str.25 post 482 Piętro str.23 post 445 (ale już ciut zmieniłam, więc nie ma się co przywiązywać nie umiem ładnie podlinkować A co to petronelka? Wstydź się pyro zafajdana. Biedronki nie znasz?!!! :wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.01.2015 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 a pewnie, że znam - spotykamy się codziennie:) ale skąd petronelka, hahaha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts