Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Wszyscy mamy dylemat jak pogodzić potrzeby z przestrzenią, której budowa i urządzenie kosztuje. Jak planowaliśmy budowę domu i zastanawialiśmy się kto w nim będzie w końcu mieszkał to wychodziło że tylko nas dwoje, czyli ja i maż. No dobrze ale budujemy tu i teraz, mając (moją) dorosłą prawie córkę, która "chce pomieszkać w domu bo nigdy nie miała ogródka" i syna (męża), który przyjeżdżając do nas na weekend nie ma swojego pokoju. Budując dom mieliśmy ich pominąć bo kiedyś będziemy sami ... i uwzględniając wszystko wyszło nam 250m2 ( z piwnicą) i 65 m garażu i okazuje się że to wciąż za mało; córka - a gdzie ja będę parkować :D, kuchnia za mała ( zaglądasz do mnie to wiesz), salon 35 m z jadalnią - to mikro. Więc rozumiem Cię Ana i uważam że nie powinnaś zmniejszać go( domu :D) na siłę.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Juskra - z pewnością nie zmniejszę - naprawdę jest to minimum, które chciałabym mieć. Wiem, że powiększanie go to już fanaberia - ale bardzo miła;) No super byłoby dać chłopcom sypialnie po 20m, a naszą łazienkę zrobić 25m i mieć salon kąpielowy. I salon powiększyć do 80m - no bo właściwie czemu nie..?:)

I tu już muszę studzić te zapały - najgorzej, że mąż mnie nie wspiera w tym, a wręcz przeciwnie - on chciałby więcej tej przestrzeni i z dwojga z nas to ja jestem tym katem, który metry tnie;)

No zobaczymy co nam z tego wyjdzie i jaki ten dom duży nam wyjdzie:)

A'propos wielkości domu:

wiele lat temu mąż wykonywał projekty dla rzeczywiście dużych domów, z pow. użytkową podchodzącą pod 800-1000mkw, z basenami i innymi bajerami, dwiema kuchniami (dla służby i dla państwa, haha). I w jednym z domów trwała x narada architektów i inżynierów, zwołana w panice przez panią inwestor, gdyż uświadomiła ona sobie leżąc w nocy w łóżku, że nie ma gdzie wstawić....deski do prasowania:popcorn:

Zatem obyśmy mieli same takie problemyhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif

Aniu, broń boże nie studzę.

Po latach spędzonych na tym forum ( nie pytaj ile :rolleyes:) nawkładano mi do głowy, ze przeginam, ze przesadzam, że za duzo, ze po co...

Nie powiem, wyprano mi głowę, ale patrząc z perspektywy lat, twierdzę, że wiele z tych rad była rzeczywiście, złotych.

W tej kwestii nie mam nic do powiedzenie, NIE MAM PRAWA Cię stopować.

To Wasz wybór i decyzja.

Jesli Wasz budżet to zniesie i wymiary działki to udźwigna to buduj nawet Pałac Kultury :)

Chciałam tylko zasugerować, ze może przesadzasz, ale skoro twierdzisz, że nie to przyjmuje to z godnością i zamykam paszczę ;)

Będę do Ciebie ( jeśli pozwolisz) czasem zagladać i (jesli będziesz chcicła) wypowiadać swoje, czesto niepopularne zdanie :rolleyes:

Obiecywałam zmienione przeze mnie rzuty wiec pokazuję :)

Remik po zmianach.jpg

Marimag - super dom na podłużną działkę - i też widzę przejście z łazienki do pralni - to bardzo wygodne rozwiązanie:) Kapitalny - szkoda, że nie budujecie, chętnie czytałabym dziennik! Może jeszcze się uda - życzę szczerze:hug:

I zaglądaj do mnie częściej - nie tylko od czasu do czasu. Codziennie proszę!:wiggle:

Zapomniałam napisać, że :

- ten zielony prostokąt w salonie to kominek. Planowałam zrobić coś bardzo podobnego do tego co i Ty pokazałaś. U ciebie schody maja zawijac sie wokół schodów, u nas miało byc konstrukcja podtrzymujaca antresolę a schody(metalowe) miały biec na wprost jak drabina.

- póxniej dopracowałam jednak przód budynku bo po odcięciu części dla dziadków, dom stracił proporcje. Przesunęłam garaż na lewo, ale rysunków juz nie zrobiłam bo zaczęło sie nam srać wszystko i w sumie...nic nie wyszło :(

Teraz szukam ( znalazłam) domu gotowego, z drugiej reki bo to co oferują deweloperzy, jest zbyt małe.

Zresztą, sama to wiesz :)

Zostawiam Cie z rysunkami.

Marimag - super dom na podłużną działkę - i też widzę przejście z łazienki do pralni - to bardzo wygodne rozwiązanie:) Kapitalny - szkoda, że nie budujecie, chętnie czytałabym dziennik! Może jeszcze się uda - życzę szczerze:hug:

I zaglądaj do mnie częściej - nie tylko od czasu do czasu. Codziennie proszę!:wiggle:

Jakie wymagania !!!! :o ;)

Nie bywam na forum zbyt często i naprawdę nie wiem czemu się tak u Ciebie rozgadałam :oZnudziło mi się to wszystko i dobija marazm w naszej sprawie.

Budowac się na bank nie będziemy. Brak kasy :(

Trzymam kciuki za przemyslany projekt i bezproblemową ekipę !

Teraz szukam ( znalazłam) domu gotowego, z drugiej reki bo to co oferują deweloperzy, jest zbyt małe.

Zresztą, sama to wiesz :).

wiem, niestety wiem - wielodzietność nie jest "po drodze" innym - pamiętam, jak 3 lata temu jechaliśmy na wakacje z 5 dzieci - proponowano 2 pokoje w hotelach (dobrze, jak na 1 piętrze) za 30-50tys. Masakra jakaś! Takie wyceny nam przesyłali z biur. W końcu trafiliśmy na fajne domy we Włoszech i tak jeździmy w kółko w to samo miejsce:)

Deweloperzy też budują co najwyżej dla rodzin 2+2.

W jakim wieku Twój przychówek?

Jakie wymagania !!!! :o ;)

Nie bywam na forum zbyt często i naprawdę nie wiem czemu się tak u Ciebie rozgadałam :oZnudziło mi się to wszystko i dobija marazm w naszej sprawie.

Budowac się na bank nie będziemy. Brak kasy :(

Trzymam kciuki za przemyslany projekt i bezproblemową ekipę !

A co z tym domem z drugiej ręki? Może chociaż dziennik remontowy?:wiggle: Będziecie na nowo coś urządzać?

Jeżdżąc na wakacje szukam domków bo musze moim gotować.

Także dla mnie to żaden relaks :(

Zagraniczne wojaże tym bardziej nie bo już inne produkty i mozliwości przemieszczenia połowy kuchni.

Masz karte dużej rodziny ?

Przecież to smiech na sali.

Mamy darmowe wejście do Białowieży, gdzie normalnie latam tam przynajmniej 2 razy w tygodniu, a za wczasy czyli to co najbardziej boli wielodzietne rodziny, muszę płacic jak za zboże

Nie mam karty - dają bzdury i to jawny skandal! Idziemy z dzieciakami na plac zabaw zimowy - nie ma zniżek. Idziemy na obiad - nie ma, na pływalni nie ma, na zajęciach sportowych po szkole nie ma!

Za to jest PKP i muzea - jaja jakieś.

No, ale może dożyję czasów, że wczasy też będą.

Na wakacjach też gotuję - mogę Ci podać na priv namiary na ten nasz ośrodek - płacą tylko osoby dorosłe - dzieci jadą za darmo - kapitalna cena dla rodziny wielodzietnej:)

Ośrodek obok Caorle 30km od Wenecji. Fajna letniskowa miejscowość, praktycznie bez ruchu samochodowego, cisza, spokój, dobre restauracje. dobrze zaopatrzone sklepy. 2 km dalej ogromny market. Sam ośrodek bez tłumu, basen fajny - dom piętrowy ok 75mkw dla 7 osób z własnym ogródkiem. Płacą tylko osoby dorosłe - wychodzi taniej niż nasze wczasy w kraju. Dojazd samochodem

http://www.tui.pl/dojazd-wlasny/lato/wlochy/gorny-adriatyk/hotele;show,7525,osrodek-wypoczynkowy-villaggio-ai-tigli-vce49052?hotel=5336&m=h#/zakwaterowanie=APX4&wylot=&food=U&len=4&os_dorosle=2&dzieci=0&dt_from=25-04-2015&mode=autoredirect

Szczerze polecam!

Do Aqualandii blisko, do Wenecji też:)

Edytowane przez ana289

Pogubiłam sie w cenniku.

Ile wychodzi za dobę i czy to cena od osoby czy za cały domek/apartament ?

Dzwonisz tam sama czy przez biuro?

Kiedy zwykle tam jeździcie ?

Troszkę marnie, że tak daleko od plazy choć jesli to rzeczywiście 1 km to na piechote pomkniemy bez problemu.

Moze pisałaś a Ja nie doczytałam...skąd jesteś ?

Mari - wyliczyłam Tobie na 2 tygodnie po zakończeniu szkoły - tu jest całościowa cena (daty urodzin Twoich dzieci oczywiście zmyślałam;) http://www.tui.pl/dojazd-wlasny/lato/wlochy/gorny-adriatyk/hotele;show,7525,osrodek-wypoczynkowy-villaggio-ai-tigli-vce49052?hotel=5336&m=h&transport=2#wylot=BZG,GDN,KRK,KTW,LCJ,LUZ,POZ,RZE,SZZ,WAW,WRO&len=14&data_od=27%20Cze%202015&data_do=11%20Lip%202015&dt_from=27-06-2015&os_dorosle=2&dzieci=4

Do plaży jest jakieś 600-800m piękną ukwieconą aleją. Po drodze mijasz mini pole golfowe, dmuchańce dla dzieciaków i galerię wakacyjną z lodami.

Zabudowy max 2 piętrowe, szerokie alejki wszędzie - całe to miasteczko to sztuczny twór wybudowany przez agencję Lampo. Jest tam naprawdę klimatycznie. To co opisali jako wyposażenie hotelu nie mieści się na ośrodku - to opis miasteczka:)

Jestem z Poznania

Edytowane przez ana289

Popatrzyłam tam na opis zniżek i moje starsze córki juz się chyba nie łapią.

Maja 12 lat. do ilu u nich to dziecko ?

1014 zł za 2 tygodnie ??????????????????

Kolejna Poznanianka.

Lubię Was baby jedne !

Mam kilka najulubieńszych znajomych z tego terenu :)

Tej, tej...

A skąd taka kwota ?

Wracając do Twojego domu a w zasadzie działki..

W czym jest problem ?

Przód masz szeroki i wlezie Ci wszystko.

Na której stronie jest Twój projekt ?

Podaj strone i numer posta..

PS. Ale Wy klniecie ! :)

Wiesz co to jest petronelka ?

Klniemy?? Nigdy!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Parter str.25 post 482

Piętro str.23 post 445 (ale już ciut zmieniłam, więc nie ma się co przywiązywać;)

nie umiem ładnie podlinkować:(

A co to petronelka?:)

Wstydź się pyro zafajdana. Biedronki nie znasz?!!!:bash:

:wiggle::wiggle::wiggle: