Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

No własnie pyro !

Moje córki miały ostatnio na polskim regionalizmy.

Robiąc z nimi lekcje, zawsze sięgam głębiej i strzelam wykłady o innych rzeczach.

Posiedziałysmy troszke w necie i przy okrzykach dzikiej radości i sikaniu ze smiechu, poczytałam im tych Waszych słówek.

Petronelka przebiła wszystko i tak sie spodobała, ze teraz nie chodzimy do Biedronki tylko do Petronelki własnie :)

Hej Eniutek :bye:

I tu cię przywiało ?

Co tam słychac ?

Idę w stronnice Twojego watku...

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobra..

Przyjrzałam się rzutom i zastanawia mnie, czemu ta bryła jest tak rąbnieta ?

Nie wolisz czegos prostszego w formie ?

Na dzis kończę nadawanie.

Wypucowałam to i owo i pora zalec obok małzonka.

Do nastepnego :bye:

No taka pyra jestem ale o petronelce nie słyszałam:P

Bryła rąbnięta bo nie chcę prostokątnej;) góra jest w prostokącie, ale dół nie.

Działka jest płytka z wjazdem od północy - dom chciałabym osadzić na linii pn/wsch. Skos fajnie otwiera dom na pd/zach. Mnie się podoba, ale wiem, że generuje to trochę zamieszania ze stropem (czy płaskim dachem nad częścią gdzie nie ma piętra).

Mari - jakbyś miała ochotę, to możesz zobaczyć też drugą propozycję, jest trochę inna (str.16,18 i bryła 20). Oglądam obie i nie wiem, która lepsza;)

Edytowane przez ana289

Nie będę forsowac swoich pomysłów i ciagot.

To Twój dom.

Jestem zwolennikiem prostoty i ponadczasowości.

Pomieszczenia metrażowo tylko tyle ile naprawde potrzeba.

Widziałam tu juz domy o pokaźnych metrażach i widziałam tez płacz i zamotanie z brakiem pomysłów na urządzenie.

Lubuję się w starociach tzm. starych domach.

Az mnie serce boli jak oglądam jakie cuda macie tam u siebie w wielkopolsce :)

Ide obejrzeć to inne...

No i zgłupiałam.

Wersja ze stron 16, 18 jest o niebo lepsza niz ta druga wersja.....przynajmniej dla mnie.

Dom jest czytelny o prostym i funkcjonalnym układzie.

Jesli cos ci tam nie teges, to popracuj jeszcze nad tym projektem.

Wolisz otwarte przestrzenie czy raczej chcesz pozamykac ?

Ja bym zrobiła inaczej przy takim kształcie bryły.

Zresztą...Ja zawsze wszystko inaczej :rolleyes:

Miłego dnia :bye:

Dzięki mari - zamykaną chciałabym tylko kuchnię - ale też częściowo. Na co dzień otwarta, na imprezy i seanse kinowe zamknięta.

Ha - tak sobie tu dywagujemy o rzutach i bryłach, a architekt stworzy pewnie coś zupełnie innego...:) Sama jestem ciekawa ostatecznych decyzji. Ale im większy wybór, tym gorzej:rolleyes:

Dzieki za zaproszenie.

Był kiedys taki plan :)

Czy są ?

No pewnie, że są, ale ruiny za sryliony i nie do końca w moim guście.

Mazowsze było drewniane więc z biegiem lat rozsypało się w drzazgi.

To co murowane jest obecnie albo totalna ruiną za miliony, albo odpicowanymi willami za dzisiątki milionów.

Kocham się w cegle.

Jeżuuuuuuuuuuuuuuuuuu, ale tego u Was !

Wieczorkami, jak dzieciaki spacyfikowane, siadam sobie przy kompie i hobbystycznie oglądam cuda starej poniemieckiej architektury.

Wielkopolska i Śląsk bija wszystko na głowę.

Ceny u Was sa tak smieszne, że wyję, że to w zasięgu naszych możliwości a nie mogę tego zanabyć.

Mąż nie chce wyjechać :(

Już tyłek od proszenia mnie boli ;)

Nie sądzę, żeby wiele zmienił bo to bardzo popularna bryła.

Pod mury zrobi Ci projekt instalacji, kominy i inne pierdolety.

Mogą byc problemy z kotłownią, że zbyt daleko od komina głównego.

Może będzie trzeba cos pozamieniac miejscami.

No bo ile kominów moze miec dom ?

I dlatego inspiracje traktuje tylko jako dopalacz i zapewnienie, ze tak tez mozna.

NIGDY nie zrobisz identycznie jak w inspiracji.

NIGDY to nie zagra u ciebie tak jak na tych zdjęciach.

Mam fioła na punkcie okien i naturalnego światła.

To te 2 elementy, czynia wnetrza z inspiracji tak wyjatkowymi.

Sprawdź privka :)

NIGDY nie zrobisz identycznie jak w inspiracji.

NIGDY to nie zagra u ciebie tak jak na tych zdjęciach.

ale dlaczego? chodzi o edycję oświetlenia na wizualizacjach? że są nierealne? Bo jeśli realne, to czemu nie wyjdzie skopiowanie? (nie pytam dlatego, że tak chcę zrobić, ale z czystej ciekawości)

masz privka;)

O podrasowywaniu zdjęć gadaj z Pestką, ona wie najlepiej jek się to robi.

Ja bardzo dokładnie przygladam sie zdjęciom.

Wyłapuje kazdy wazny detal który czyni to wnętrze takim jakim jest, detal dzieki któremu odbieram to zdjęcie tak a nie inaczej.

Nie wystarczy kopiowanie.

Światło, rodzaj i wielkość okien, to co za oknem to to co rózni nasze polskie realia od tych zagramanicznych.

Zresztą, jak chodzisz po sklepach to widzisz, że niby podobne te rzeczy ale jednak jakies takie...gówniane.

Niby kolorek jakis taki zblizony ale juz materiał czy wykonanie mocno skośnookie.

Mari ma rację. Podpisuję się obiema łapkami pod wszystkim co napisała o podejściu do projektu i o kominach (miałam mieć 3, jeden wichura zwaliła w porę :) ), i o tym, że żadna wizualizacja prawdy nie pokazuje, i o tym, że każde wnętrze musi być potraktowane indywidualnie. Nawet jeśli wygląda identycznie, to drobne różnice w wielkości m.in. mają szalone znaczenie.

Mari, czy szukałaś możliwości kupna domu wśród wystawianych na licytacjach komorniczych? Można nawet za 60% ceny kupić.

czyli lepiej w ogóle inspiracji nie oglądać, żeby potem nie mieć rozczarowań "na zdjęciu tak ładnie, a u mnie bylejak":lol2:

no nic - dziękuję za swoje zdroworozsądkowe podejście, nie będę się nakręcać:)

Kasiu - a gdzie moje zdjęcia o łączeniu na podłodze?(tzn. dla mnie...inspiracje, hihi) będziesz o mnie pamiętać w wolnej chwili?http://emotikona.pl/emotikony/pic/0vishenka_33.gif

Ja wczoraj po południu, po zakończeniu problemu miałam skok adrenaliny, więc zaliczyliśmy noworoczne spotkanie w Klubie Krakowian. Grał ścierański i śpiewała nam Ela Wojnowska. Wróciliśmy prawie o świcie :) Dziś oklapłam, ale już się zbieram w sobie.

Po pierwsze popatrz na podłogę w House of Dust :) Tu akurat deski i beton, albo coś podobnego, ale można tak też z kamieniem i kaflami wielkogabarytowymi.

Inne rzeczy w tych wnętrzach też godne uwagi, np. ściany i sufit. Nie koniecznie muszą być aż takie różnice w fakturze, ale to jest świetne, oryginalne. Nigdziewięcej tego nie widziałam. Poza tym kapitalne są wnęki okienne :)

house-of-dust-02.jpg

house-of-dust-04.jpg

house-of-dust-06.jpg

house-of-dust-07.jpg

To coś co spędza mi sen z powiek. Jestem gotowa zdemontować podłogę w salonie :bash:I jeszcze te płytki hexagonalne :bash:

Renovation in Umbria by Paola Navone-04.jpg

Jak widzisz różne cuda są możliwe jeśli chodzi o łączenie drewna :)

U Piotra Batury są kafelki zlicowane z drewnianą podłogą

FIREPLACE_Piotr Batura-03.jpg

Dalej już będzie banalnie, czyli na prosto po bożemu Kominek + płyta kamienna zlicowana z resztą podłogi:

_translucent-glass-screen.jpg

24207.jpg

FIREPLACE-173 Park Street Residence by Joeb Moore+Partners-Prutting_Townhouse-09.jpg