Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

marimag :

dworki i dworkowate / nowoczesne klocki / nowoczesne stodoły / …

wydaje mi się, że to w jaki sposób projektujemy / budujemy lub też w jakiej przestrzeni przebywamy, zależy od naszej tylko i wyłącznie Świadomości i Doświadczenia ( ale też własnych nawyków i upodobań ) , … potem długo, długo nic, … i mamy tzw. Wzorce ( własne lub obce – ale każdy ma swoje i do nich się odnosi. Niekiedy zamiast Wzorców, mamy zmieniające się Trendy, które jak sama napisałaś niejednokrotnie nie wytrzymują próby czasu, ale też mogą z nich wyłonić się Wzorce – dobre, złe, różne ) , a na końcu Portfel ( pisząc skrótowo ), który znacząco weryfikuje te pierwsze atrybuty ;)

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pestko - oczywiście, że poznałam już wątek - dom jest nieprzeciętny, ale dla mnie zbyt surowy...choć obiektywnie piękny:)

Z pewnością wybiorę najładniejsze dla mnie..a nie dla Was:P

I zgadzam się z granatem - mam od 2 lat na ścianie, złamany szarością, tak ciemny, że wieczorem czarny - uwielbiam:)

jajmar - masz rację, że drewno ma więcej łączeń, zdecydowanie. Ale płytkę odbieram zawsze jako zimny materiał, nawet jeśli będzie na podłogówce. I jednak ma inne te łączenia, nawet ta rektyfikowana.

O dziwo beton w moim odczuciu już tak zimny nie jest-nawet pomacałam ostatnio schody u znajomych, bo aż się prosiły o dotyk;)

Ja mam jeśli chodzi o dom demona te same odczucia - surowy i zimny do bulu, nie mój, ale niezwykle piękny. Chciałabym mieć łupek na dachu i te wspaniałe okna kolankowe na poddaszu. :)

Przypomniałam ci o nim, bo pytałaś o wielkie płaszczyzny kamienia na podłodze.

Skoro o kamieniu :) W dolnej małżeńskiej łazience mam trawertyn na podłogówce. W kuchni mam płytki. Porównuję nieustannie jak długo każdy z tych materiałów trzyma temperaturę i... płytki zostają zdystansowane. Kilka razy wyłączaliśmy kocioł w tym roku, więc mogłam sprawdzić jak długo stygną.

Ale płytkę odbieram zawsze jako zimny materiał,

Zimny optycznie , czy faktycznie?

U mnie po kamyku i po płytach w domu wszyscy latają na boso, jak wchodzę na parkiet z kamyka ( z podłogówką) parkiet jest chłodniejszy dla stopy !!!

Ale co kto lubi.

Zimny optycznie , czy faktycznie?

U mnie po kamyku i po płytach w domu wszyscy latają na boso, jak wchodzę na parkiet z kamyka ( z podłogówką) parkiet jest chłodniejszy dla stopy !!!

Ale co kto lubi.

z pewnością zimny optycznie:)

nagrzewa się szybciej i relatywnie będzie w odczuciu cieplejszy. To w głowie problem, a nie w stopach;)

Są na forum osoby z zainstalowaną podłogówką w garażu. Jeśli koszty nie grają roli to czemu nie? I sucho i ciepło. Jak się to ma do ewentualnego rdzewienia samochodów nie wiem.

9tak uważam9

garażu radze nie ogrzewać, owszem miło wejść do ciepłego garażu ale garaż ma być ok przede wszystkim dla auta (tak uważam) a dla auta to nic dobrego, zimą wjeżdżasz do garażu wiadomo drogi solą i siłą rzeczy masz to na aucie, samo leżenie tego na samochodzie to nic dobrego a gdy w garażu ciepło to sól się cieszy i rozpuszczona zupełnie wchodzi w milimetrowe zadry i na wiosne mamy złotą pamiątke po zimie...

tak obrazowo można to przestawić

TO ZDANIE MEGO MĘZA, WIELOLETNIEGO BLACHARZA SAMOCHODOWEGO

Kamień jest rewelacyjny na ogrzewanie podłogowe i można zamontować całe slaby tak, by łączenia były mało widoczne. Większy problem - to tak dobrać np. użylenie marmuru, żeby wyeliminować wrażenie poszatkowania powierzchni podłogi. Jest to pracochłonne, ale zazwyczaj możliwe. Saby muszą pochodzić z jednego bloku.

Ja osobiście nie lubię w salonie płytek, właśnie za wizualny chłód, a kamień już mi tak nie przeszkadza. A kremowy trawertyn wręcz zachwyca - choć mam wątpliwości, czy do salonu to dobry wybór. Do łazienki jak najbardziej

Ale i tak zdecydowanie w salonie wolę drewno. Połączenie drewna i kamienia jest dla mnie optymalnym wyborem. I rozumiem Ana Twoje dylematy, jak to zgrać, żeby unikąć np. tych prostokątów przy kominku. U siebie właśnie tak kombinowałam, żeby tego nie było. Niestety czasami inaczej się nie da.

Zastanawia mnie to szkło hartowane na drewnie, może to jest wyjście?

Edytowane przez martahp

Fakt NIE da się nie oglądać, bo wciskam się zdecydowanie :wiggle:

Wpadłam na pewien pomysł Ana... skoro te hexagony można wciąć w deski, to czemu nie pociąć kamienia w szerokości równe deskom i nie położyć tych płytek przy kominku. Oczywiście nie równo, pod linijkę. Położyć tak, jakbyś kładła deski i jakby to wynikało z ich nierównej długości.

Kolor kamienia też można dobrać taki, żeby możliwie najmniej różnił się od koloru desek.