Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Oooo - ogrodzenia:)

Cudownie, bo to kolejny temat, który i mnie spędza sen z powiek:(

Ponieważ nasza działka graniczy z obiektem użyteczności publicznej (park) to zgodnie z zapisem w MPZP mamy obowiązek zastosowania tam ogrodzenia ażurowego (cytat: należy przez to rozumieć ogrodzenie, w którym łączna powierzchnia prześwitów stanowi, co najmniej 40% powierzchni przęsła ogrodzenia)

I teraz - jakie to jest ogrodzenie? Nie chciałabym siatki:( jeśli już - to musiałabym ją porządnie zazielenić, najchętniej czymś zimolubnym (no tuje niekoniecznie, ale jak nic nie znajdę to dopuszczam). Jakie sztachety mają prześwit 40%? Jak to sprawdzić? Policzyć? Rozumiem, że takie gabiony odpadają....

Słyszałam też o prętach/sztachetach ustawianych pod specjalnym kątem - niby ażurowość zachowana, ale nic nie widać, albo widoczność (w zależności od strony) mocno ograniczona. Spotkaliście się?

Łukaszu - czy architekt projektuje również ogrodzenie?

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chodziło mi o poziom łaciatości :p Widziałam kilka przemysłówek z różnego drewna w mniejszych lub większych kawałkach. No, ja takiej „mozaiki” na podłodze w dużym pomieszczeniu bym nie zniesła :no: Nawet te najbardziej stonowane, były dla mnie nie do przyjęcia.

Dla mnie wsio ryba jeśli chodzi o podłogówkę i deska lita, czy trójwarstwowa. Trójwarstwowa jest po prostu uznana za taką, ktora nie pracuje i w związku z tym nie reaguje na zmiany temperatury i wilgotności. Ale ja myślę, że jak z wieloma rzeczami, to jest zwyczajnie polityka producentów – kupujcie trójwarstwówkę, bo jest niezawodna, kupujcie bo my za nią zgarniemy tyle kasy ile za normalną deskę się nie da.

Dla mnie np. ważne jest, że zwykła dechę wycyklinujesz 5 razy i ciągle ją masz, a trójwarstwowa da się chyba tylko raz zcyklinować.

Deska wiadomo niszczy się i niszczą się lamelki, ale czy to źle :confused: Wg mnie po prostu z wiekiem szlachetnieją :)

Pestko,

to na ile lat starczy taka drewniana podłoga?

Juskra, podłogi z litego drewna są chyba „wiecznotrwałe”, chyba że jakiś kataklizm je niszczy. W końcu stare pałace i zamki... A moda na styl Wabi-sabi, czyli recykling m.in. starych desek świadczy, że po prostu mają po latach tę niezwykłą szlachetność, która ludzi przyciąga.

Juskra, podłogi z litego drewna są chyba „wiecznotrwałe”, chyba że jakiś kataklizm je niszczy. W końcu stare pałace i zamki... A moda na styl Wabi-sabi, czyli recykling m.in. starych desek świadczy, że po prostu mają po latach tę niezwykłą szlachetność, która ludzi przyciąga.

ale ciekawe jak te trójwarstwowe się sprawują skoro wytrzymują tylko jedno cyklinowanie.

A nie jest tak, że z tym cyklinowaniem to jakaś przesada? Znajoma ma drewno, cyklinowała jakieś 10 lat temu (chyba po 15-20 latach użytkowania). Nadal podłoga wygląda świetnie.

Czy to nie jest tak, że cyklinuje się właśnie raz na (nie wiem) 10 lat? Może jest różnica, czy to lakier, czy olej (może olej jest bardziej podatny na zniszczenia).

Jeśli tak by było - to 3-warstwową cyklinujemy po 10 latach, a po kolejnych 10 wymieniamy;) Chociaż gdzieś już czytałam, że warstwowe to spokojnie 2 cyklinowania przeżyją.

Nie wiem, czy bym chciała jedną podłogę na 30--40 lat...chyba nie - nuda;);)

Chyba te 3-warstwowe robią teraz z ciut grubsza tą gorną warstwą. Mnie nawet ktoś mówił, że wytrzyma i 3 cyklinowania.

U rodziców podłogę z dębowej klepki cyklinowaliśmy pod lakier 20 lat temu i wytrzymała w świetnym stanie. Tylko tam, gdzie kółka fotela jeździły lakier się odwarstwił i zlazł.

Chyba chodzi o to co kto lubi. Ja się przyzwyczajam i nie przeszkadza mi to samo drewno Bóg wie na ile lat. To samo kamień.

Co innego płytki i wszelkie kafelki. Tu moda i nowości dają do wiwatu.

Łukaszu - czy architekt projektuje również ogrodzenie?

- o tak !

- często Warunki Zabudowy / Plan Miejscowy określa wytyczne dla tej " ściany " ( zazwyczaj od strony ulicy dojazdowej )

- można "iść" w ogrodzenie systemowe, ale również nawiązać ogrodzeniem do formy budynku, jego detalu, ... wszystko zależy ...

- na pewno jest to część strefy wejściowej - zewnętrznej do budynku, która powinna być dobrze zaprojektowana, podobnie jak

brama wjazdowa, furtka, oświetlenie zewnętrzne, miejsce gromadzenia odpadów i dostęp do niego, ... inne elementy zagospodarowania

- fajnie jak ogrodzenie stanowi część większej kompozycji :)