ana289 02.02.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tak - brama wjazdowa, furtka - od strony ulicy strefa wejścia - to powinno nawiązywać do domu.Ale ja mam większy problem z tyłem działki i ogrodzeniem - czy architekt to również projektuje? czy jest to już dodatkowe zlecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 02.02.2015 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 dzień dobry Melisko:) tak sobie o ogrodzeniach znów gadamy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.02.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ogrodzenie..hmm u mnie na razie siatka lesna i nie przeszkadza mi ona poki co. moj juz by robil cos w tym kierunku, ale ja wole srodek wykonczyc i wtedy skupic sie na otoczeniu wokol domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.02.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Tak - brama wjazdowa, furtka - od strony ulicy strefa wejścia - to powinno nawiązywać do domu. Ale ja mam większy problem z tyłem działki i ogrodzeniem - czy architekt to również projektuje? czy jest to już dodatkowe zlecenie? - ... wszystko można zaprojektować, z klamką od drzwi wejściowych włącznie ! - a " czy jest to już dodatkowe zlecenie ? " - a to zależy od przyjętego ZAKRESU prac projektowych i uzgodnień pomiędzy Architektem, a Inwestorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Mel, Ana, warto zacząć prace w ogrodzie trochę wcześniej. Ogród potrzebuje 5-10 lat, żeby zaczęło być go widać. Ja u siebie tak właśnie czekałam. Zaczęliśmy dopiero po wprowadzeniu się i jestem s t r a s z n i e nieszczęśliwa, bo mam już swoje lata i z niektórych rzeczy musiałam zrezygnować, bo ich piękna, w ich całej okazałości, już nie zdążę zobaczyć Są zawsze takie części ogrodu, które daje się wcześniej zagospodarować. A jeśli nie części, to przynajmniej przestrzeń przy płocie. To bardzo ważne. Pomyślcie o projekcie. Jeszcze podczas budowy można podjąć decyzję o ukształtowaniu terenu. Nie musi być płasko i nudno. Mały ogród z odpowiednim uszkałtowaniem wyda się większy, zyska przestrzenie sugerujące, że ciągnie się dalej. W dużym można uzyskać tzw. pokoje, czyli fajne zakarki – każdy, jeśli się chce, w innym stylu. Np. pagórki – wyniesienie terenu pod rabaty pozwoli posadzić rośliny ciekawiej – piętrowo. To pięknie wygląda. Poza tym umożliwia czasem sadzenie roślin, które w innym przypadku nie miałyby odpowiednich warunków. Przemyślcie sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.02.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Pestus, ja jedynie co wczesniej zrobilam, jak powstawaly mury to swierki wsadzilam z 3 stron po 2 rzedy ... niestety 2 strony poszly na marne bo teren byl tak podmokly ze czesc swierkow zgnila a reszta uschla.. bylo to jakies 250szt w tamtej chwili.. dzialke podnieslismy o pol metra ziemia.. byla okazja wiec bralismy... dokupilismy w ubieglym roku 300szt swierka 4letniego doniczkowanego.. oczywiscie wiekszosc z tych drzewek nie miala nawet tych 60cm.. trafialy sie okazy od 15-26cm ale maja sie dobrze i mam nadzieje, ze z czasem dogonia te, ktore sie zakorzenily pieknie! a byly to zwykle badyle jedyne co moge zrobic teraz, to posadzic drzewka owocowe i zrobic maly zagajnik np z brzozek w jednym koncu dzialki trawy ozdobne wsadze dopiero jak zamieszkam. Mam kilka roslinek zapisanych jakie mi sie podobaja, inspirowalam sie ogrodowiskiem, i do tego bede dazyc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOKN 02.02.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Cześć i dzień dobry wszystkim tu obecnym. Właściwie jestem tu nowa, nie licząc kilku postów w kilku wątkach na przestrzeni kilku lat, kiedy to z przyjemnością Was podczytuję. Mam na imię Ania, mam męża i trzech wspaniałych synów, 2 schroniskowe sunie, jednego kota, nie jestem architektem ani dekoratorem, ale oczywiście jak pewnie większość z Was uwielbiam te wszystkie tematy:yes: No i od blisko roku rysuję w wolnych chwilach nasz wymarzony dom (wiem, wiem, że dopiero trzeci będzie super, ale skoro narysowałam ich już kilkanaście, to może uda mi się załapać za pierwszą budową A poważnie – mieszkamy teraz w domku szeregowym 117m i jest nam tu zbyt ciasno. Powstał więc pomysł zakupu działki i budowy, na którą mamy spokojnie jeszcze ze trzy lata – ale ja nie próżnuję. Ponieważ mój TZ ma jeszcze córę, a rodzice wiekowi (choć póki będzie możliwość będą mieszać u siebie), dom z założenia ma być duży. Dla mnie duży to pod 300m pu, mężowi obojętnie, ale to ja będę sprzątać i na taki duży dom nie daję zgody. Działka jest dość płytka (26m) i szeroka (40m) z wjazdem od północy – ale warunki zabudowy wcale nie proste pod kątem wybierania projektu gotowego. Dach dwu lub czterospadowy (to luz) ale 70% frontowej elewacji musi być styczna z nieprzekraczalną linią zabudowy i to już problem, bo jest tak dużo projektów ze zróżnicowanym frontem (tu cofnięcia, tam wykusze, itd.). I w tym miejscu muszę Was od razu przeprosić i prosić o wyrozumiałość, gdyż moje słownictwo w zakresie zwrotów projektowo-budowlanych jest dość skąpe, choć pilnie się uczę – poprawiajcie mnie, jak tylko palnę jakąś bzdurę No więc przejrzałam setki i tysiące projektów i nie znalazłam takiego, który moglibyśmy zbudować – bo albo nie pasuje do warunków, albo nie podoba mi się rozmieszczenie, albo ma TV vis avis okien, albo kominek wypada za fotelem, albo ma za małą górę, większość ma za małe garaże i kotłownie, prawie żaden nie ma dużego pomieszczenia ogrodowo-rowerowego. Zatem każdy wymagałby wielu przeróbek no i stwierdziłam, że narysuję taki jak chcę. Moje wcześniejsze doświadczenia rysunkowe opierają się wyłącznie na przeróbkach mieszkań i domów już zamieszkałych, albo też deweloperskich, czy nowo budowanych, więc skromnie. Ale mnie cieszyły i cieszą, bo mogę sobie wieczorami rysować, a znajomi są szczęśliwi, bo dostają fajne i funkcjonalne wnętrza. I ponieważ tak kocham rysować w AutoCadzie, to rysuję od miesięcy dom – była już nowoczesna stodoła, był dom w L, był dom w H i różne wariacje tychże domów, ale zawsze w każdym coś jeszcze było nie tak. Teraz wreszcie narysowałam taki, który wydaje mi się być fajny, choć oczywiście nie mówię, że jest ostateczny (mąż śmieje się, że pewnie przez te 2-3 lata narysuję jeszcze inne i za każdym razem będę mówić, że ów jest najlepszy). Chętnie więc wysłucham Waszych opinii – co fajne, co do kitu, co zmienić, co przerobić. Czy z takim rysunkiem w ogóle warto iść do architekta, czy wyrzuci mnie natychmiast jak tylko wejdę..? Zatem to nasz dom: garaż na 2 duże auta (45m), dodatkowe miejsce na motor.. Pomieszczenie ogrodowe to kosiarka, grill, 5 rowerów, deskorolki, hulajnogi, rolki i tysiąc „najpotrzebniejszych” rzeczy mojego TZ. Wiatrołap + opcjonalnie garderoba mieszcząca szafę 250-300cm na kurtki, 150-200cm na buty zatem duży, kuchnia duża, jadalnia musi zmieścić po rozsunięcie stół +-400cm bo mamy dużą rodzinę, salon duży z dużą sofą (narożnik 300x300 jest optymalny), pokój gościnny/biuro z własną łazienką i duża kotłownia. Piętro to nasza sypialnia z dużą garderobą, łazienka z sauną (marzenie mojego TZ), 3 pokoje dla chłopaków + dodatkowy duży pokój pełniący funkcję bawialni/ewentualnie gościnnego no i strych na kolejne „najpotrzebniejsze” rzeczy. I ja bym chciała, żeby dom był jak najmniejszy – ale jakbym nie rysowała to wychodzi mi ponad 300m pu. Może coś źle robię..? Jeśli ktokolwiek dotrwał do końca tego przydługiego postu, będzie mi miło z Wami popisać. Oto on (wizualizacje po zmianach strona 16 i 18 - zapraszam;): tak jest z równym stropem: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps786c7eba.jpg tak było z różnicą poziomów: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps6520950d.jpg i piętro jest: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps485eb982.jpg było: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps4b9fcb41.jpg Jeśli jednak udało się Wam trafić na jakieś gotowe projekty, które spełniałyby nasze założenia, to wklejajcie proszę Niestety z doświadczenia wiemy, że bardzo ciężko znaleźć projekt gotowy, który idealnie spełniałby wymagania. Każda rodzina ma inne marzenia i inne potrzeby i inne usytuowanie działki a projekty gotowe są dostosowywane do potrzeb wszystkich. Nasza firma zawsze służy pomocą podczas tworzenia projektów indywidualnych lub ewentualnie wprowadzenia zmian w projektach gotowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Sadzenie drzewek to bardzo dobry pomysł. Tworzysz najwyższe piętro. Potem będziesz podsadzać krzewami, a potem niższymi roślinami jak byliny i trawy. To najlepsza kolejność dla niedoświadczonego ogrodnika Brzozy rodzime szybko rosną i po pięciu latach są to już pokaźne drzewa. Ale brzóz jest ponad 100 rodzajów. Niektóre bardzo piękne. Jest w czym wybierać. Wolno natomiast rosną klony, dęby i też wśród nich jest sporo ciekawych odmian. WAŻNE – oglądaj okolicę i wybieraj gatunki drzew, które tam rosną. Ogród nie będzie wtedy obcy z wyglądu, a rośliny będą lepiej rosły. TO też ważne – sprawdź odczyn gleby w wielu miejscach na działce i staraj się dopasowywać rośliny do tego czy gleba kwaśna, obojętna, czy zasadowa. Nigdy nie mieszaj w jednej grupie roślin o różnych wymaganiach, bo tak sobie nagrabisz roboty, że znienawidzisz swój ogród. Na to najbardziej trzeba zwracać uwagę nawet, gdy projektuje ogrodnik. Większość firm z internetu nie ma własnego architekta zieleni-projektanta. Sadzają do kompa dzieciaka i ten robi projekt przeklejając bez ładu i składu roślinki z innych projektów. Żeby było ładnie, a czy będą rosły? Nieważne. Klient płaci, a potem ogród mu zdycha pomalutku. 50 tys. – tyle kosztowałyby mniej więcej rośliny na moje 2000m2 – idzie się wietrzyć i nie ma winnego. Uważać też trzeba z nawożeniem nowej ziemi na trawnik np. Zawsze trzeba mieszać z rodzimą, przekopać na sztych łopatą głęboko. Jak się zostawi 10 cm warstwę nowej na tej starej i nie przekopie, to ta wierzchnia warstwa ma szanse np. spłynąć z deszczem. Poza tym rośliny ukorzeniają się w ten nowej bogatszej w składniki pokarmowe warstwie. Idzie więcej wody, bo słaby, płytki system korzeniowy i rosną nie najlepiej...... Eh, dużo bym napisała. Tym podsypaniem ziemi bardzo dobrze zrobiłaś. Łatwiej poradzić sobie z niedoborem wody niż z jej nadmiarem. Wiele roślin niszczeje właśnie z powodu zalewania korzeni. Świerki są na to bardzo wrażliwe. U siebie straciłam w ten sposób większość drzewek, a miały już po 3 m i więcej wysokości. Sąsiadce podły świerki serbskie sadzone 12 lat temu. Strasznie żal takich 3 piętrowych. Umierały po zalaniu przez 2 sezony. Próby pomocy nie dały nic. Poza tym takiej straty w ogrodzie już się prędko niczym nie zastąpi. Koniec lekcji mądralińskiej Poważnie – mogę służyć wiedzą zdobytą na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.02.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Pestka czytam uwaznie, za kazdym razem kiedy pojawia sie temat ogrodu ps.leci privek.. cos dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 02.02.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Sadzenie drzewek to bardzo dobry pomysł. Tworzysz najwyższe piętro. Potem będziesz podsadzać krzewami, a potem niższymi roślinami jak byliny i trawy. To najlepsza kolejność dla niedoświadczonego ogrodnika Brzozy rodzime szybko rosną i po pięciu latach są to już pokaźne drzewa. Ale brzóz jest ponad 100 rodzajów. Niektóre bardzo piękne. Jest w czym wybierać. Wolno natomiast rosną klony, dęby i też wśród nich jest sporo ciekawych odmian. WAŻNE – oglądaj okolicę i wybieraj gatunki drzew, które tam rosną. Ogród nie będzie wtedy obcy z wyglądu, a rośliny będą lepiej rosły. TO też ważne – sprawdź odczyn gleby w wielu miejscach na działce i staraj się dopasowywać rośliny do tego czy gleba kwaśna, obojętna, czy zasadowa. Nigdy nie mieszaj w jednej grupie roślin o różnych wymaganiach, bo tak sobie nagrabisz roboty, że znienawidzisz swój ogród. Na to najbardziej trzeba zwracać uwagę nawet, gdy projektuje ogrodnik. Większość firm z internetu nie ma własnego architekta zieleni-projektanta. Sadzają do kompa dzieciaka i ten robi projekt przeklejając bez ładu i składu roślinki z innych projektów. Żeby było ładnie, a czy będą rosły? Nieważne. Klient płaci, a potem ogród mu zdycha pomalutku. 50 tys. – tyle kosztowałyby mniej więcej rośliny na moje 2000m2 – idzie się wietrzyć i nie ma winnego. Uważać też trzeba z nawożeniem nowej ziemi na trawnik np. Zawsze trzeba mieszać z rodzimą, przekopać na sztych łopatą głęboko. Jak się zostawi 10 cm warstwę nowej na tej starej i nie przekopie, to ta wierzchnia warstwa ma szanse np. spłynąć z deszczem. Poza tym rośliny ukorzeniają się w ten nowej bogatszej w składniki pokarmowe warstwie. Idzie więcej wody, bo słaby, płytki system korzeniowy i rosną nie najlepiej...... Eh, dużo bym napisała. Tym podsypaniem ziemi bardzo dobrze zrobiłaś. Łatwiej poradzić sobie z niedoborem wody niż z jej nadmiarem. Wiele roślin niszczeje właśnie z powodu zalewania korzeni. Świerki są na to bardzo wrażliwe. U siebie straciłam w ten sposób większość drzewek, a miały już po 3 m i więcej wysokości. Sąsiadce podły świerki serbskie sadzone 12 lat temu. Strasznie żal takich 3 piętrowych. Umierały po zalaniu przez 2 sezony. Próby pomocy nie dały nic. Poza tym takiej straty w ogrodzie już się prędko niczym nie zastąpi. Koniec lekcji mądralińskiej Poważnie – mogę służyć wiedzą zdobytą na własnych błędach Lubię Twoje mądralińskie lekcje I tak jak Mmeliska chłonę takie wykłady myślę że u mnie wpasowały by się brzozy bo jedna samotna sobie rośnie na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) http://www.zszp.pl/ To jedna z pożyteczniejszych stron, jeśli chodzi o skondensowaną i rzetelną wiedzę podstawową o roślinach. JUS, zobacz ile różnych brzóz prezentują i jakie są różnorone. wolno i szybko rosnące, o najróżniejszym kształcie, kolorach i wielkościach liści. Mają różne kolory kory Różną też osiągają wysokość maksymalną, co jest chyba najważniejsze. http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=0&rodd=&grp=1&sco=brzoza&lang=1 Edytowane 2 Lutego 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 02.02.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 http://www.zszp.pl/ To jedna z pożyteczniejszych stron, jeśli chodzi o skondensowaną i rzetelną wiedzę podstawową o roślinach. JUS, zobacz ile różnych brzóz prezentują i jakie są różnorone. wolno i szybko rosnące, o najróżniejszym kształcie, kolorach i wielkościach liści. Mają różne kolory kory Różną też osiągają wysokość maksymalną, co jest chyba najważniejsze. http://www.zszp.pl/?id=203 dobrze że kilka tygodni spędzę teraz w domu, życie spędzę aby się w nich rozpoznać a tak na skróty http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif myślisz że jest jakaś odmiana którą mogłabym sadzić w okolicach płotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.02.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ale nie ma to jak brzoza Betula utilis doorenbos ma cudowna biala kore.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Brzozę? Każdą możesz. Mnie raczej chodziło o sytuację sadzenia bliżej domu, albo jako tzw. soliter, czyli pojedyńczy egzemplaż na tyle efektowny, że szkoda go upychać w jakąś kępę. Wtedy warto szukać czegoś szczególnego. U mnie rosną na obrzeżach ogrodu brzozy przeniesione z pobliskiej łąki pod lasem. Mam też sosny i kilka jałowców wykopanych po sąsiedzku. Ledwo widać te patyki Miały w 2005 roku po 120 cm wysokości Takie były w 2009. Te żółte krzewy to pęcherznice kalinolistne (cudownie bezproblemowe) o wysokości 140 cm. Wiosna zeszłego roku. Pęcherznice mają już po 200 cm. Przed nimi rośnie (za blisko posadzona) sosna czarna i troszkę w prawo Brzoza brodawkowata 'Youngii'. Pod nimi trzmieliny oskrzydlone i zlote berberysy. Te jasne, prawie białe liście, to derenie 'Sibirica'. Derenie to następna bezproblemowa roślina występująca w wielu odmianach. Brzoza pożyteczna 'Doorenbos' (Jacquemonta) Cudna nie wysoka o bardzo białej korze. A z tyłu brzozy rodzime 10 lat starsze od niej. Ogród naszego przyjaciela, mojego „guru„ podręcznego W zeszłym roku zrobiłam eksperyment. Niestety nie do końca zadbałam o „wykończenie” i część się nie udała. Za słabo odchwaściłam zanim zaczęłam sadzić. Pośpiech w ogrodzie to fatalny doradca. Ale na błędach człowiek się uczy i ten narożnik ogrody będzie laskiem żywcem przeniesionym z okolicy. Szczególnie zależy mi na mchach i trawach leśnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 02.02.2015 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Pestko - jak zwykle pięknie i mądrze:) Też chętnie poczytałam, mimo, że mamy jeszcze trochę czasu. Chyba założę sobie taki plan - najpierw projekt domu, potem projekt ogrodu, potem obsadzimy wzdłuż płotu od strony południowej (na tym najbardziej nam zależy). A potem ruszy budowa. Chociaż trochę się boję, żeby mi jakaś koparka drzewek nie rozjechała:( Szkoda, że ogród wymaga tyle cierpliwych lat czekania - że nie może być od razu pięknie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ana, naśmieciłam ci trochę. Powiedz jeśli mam usunąć te zdjęcia/ Pomysł z obsadzeniem części ogrody jest dobry. Można wydzielić część działki, gdzie będzie budowa i postawić choćby taki surowy płot z palików i desek nabitych poziomo. Wtedy panowie ze sprzętem się nie zagalopują. Można wygradzać nawet pojedyncze rośliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 02.02.2015 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ana, naśmieciłam ci trochę. Powiedz jeśli mam usunąć te zdjęcia/ No w żadnym wypadku! To też moje inspiracje - im więcej tym lepiej, przyjdzie czas, że zacznę wykorzystywać w realu:) Mam nadzieję, że moderator mnie nie zbanuje, że z wątku o rysowaniu skaczemy na projektowanie wnętrz i jeszcze ogrodów:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 02.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Ana, zawsze mozesz poprosic o przeniesienie watku w inne miejsce. . Edytowane 11 Lutego 2015 przez Mmelisa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 02.02.2015 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Ana, zawsze mozesz poprosic o przeniesienie watku w inne miejsce. musiałabym sama podzielić wątek na 3 różne działy:lol2: będzie projekt - będzie rozdział Właśnie tego zniszczenia się obawiam - majstry mają w nosie i sypią gdzie chcą. Ale pomysł z oddzieleniem jest dobry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.02.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Nawet siatkę leśną rozpiąć na dobrze wbitych palach i niech ktory tam wdepnie, to będzie miał za swoje. Zwrot kosztów bym wtedy zasądziła całej ekipie Okey Ana, ale na razie cichnę ogrodowo Ja to wszystko u siebie będę wklejać tytułem wstępu przed remontem domu i przeorganizowaniem ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts