Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Spłodziłam coś :)

Nie wiem czy Ci sie spodoba bo uprościłam pewne rozwiązania, ale tak prosty projekt, łatwo jest wzbogacic o coś.

Guzik prawda.

Parterówki, wala na mniejszych działkach.

Miałam sie budowac na działce o pow. 1250m a dom miał miec ok. 300 m.

Obejrzyj, a nóż... ?

parterówka.jpg

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mari - patio podoba mi się bardzo:yes:

Garaż niestety nie może tak zostać - w MPZP 70% frontowej elewacji muszę mieć na nieprzekraczalnej linii zabudowy. Brakuje pom. ogrodowego:( Ale koncepcja fajna - może uda mi się jutro coś w ten deseń rozwinąć:) dzięki:hug:

Jak Cię olśni coś nowego to rysuj dalej;)

Bejaro - bardzo poproszę, chętnie zobaczę jak Wam wpasowali dom;) A Twój projekt mam cały czas otwarty i tak sobie dumam jakbym go urządziła - masz pomysł na salon? będzie wejście na tył sof - czy przegroda jakaś?:)

Witaj Aniu :)

W końcu dotarłam do Ciebie. Jestem na FM falami i nie nadążam za nowymi wątkami, ale cieszę się, że tu zajrzałam :). Nie dałam rady przeczytać wszystkiego - przepraszam. Tempo w jakim rozwija się Twój wątek budzi podziw, ale jeszcze większy podziw budzą Twoje plany i pomysły :). Chapeau bas :). Gdyby tak każdy podchodził do budowy, to przestałaby mieć rację bytu zasada 3 domów, z których dopiero ostatni dawałby pełnię szczęścia. Bardzo podoba mi się taka świadomość swoich potrzeb.

Z tego co się zorientowałam przeszłaś z opcji piętrowej na parterową. Zakładając, że zmieścisz się w wymogach jakie stawiają przepisy czy wystarczy Ci miejsca wokół domu na komfortowy ogród przy takich wymiarach parterówki? Jak blisko masz sąsiadów? Przepraszam jeśli była już o tym mowa :)

Mari,

Narysowałaś niemal mój układ przestrzeni salonowo-kuchennej :D.

Nawiązując jeszcze do kwestii ogrodu. Moja przyjaciółka ma dom z patio. Wszystkie ściany domu na patio są z szyb. Dom jest na dole podzielony na dwie funkcje - dla domowników i dla gości. U góry są 3 sypialnie + 2 łazienki + sauna + prysznic + serwerownia i dwa inne pomieszczenia. Dom jest duży, wygodny i piękny, ale właśnie ogród jest największym problemem, bo działka nie jest duża, a patio nie rozwiązało problemu z sąsiadem, który ma taras na wprost tuż za płotem :(.

Mari - patio podoba mi się bardzo:yes:

Garaż niestety nie może tak zostać - w MPZP 70% frontowej elewacji muszę mieć na nieprzekraczalnej linii zabudowy. Brakuje pom. ogrodowego:( Ale koncepcja fajna - może uda mi się jutro coś w ten deseń rozwinąć:) dzięki:hug:

Jak Cię olśni coś nowego to rysuj dalej;)

Bejaro - bardzo poproszę, chętnie zobaczę jak Wam wpasowali dom;) A Twój projekt mam cały czas otwarty i tak sobie dumam jakbym go urządziła - masz pomysł na salon? będzie wejście na tył sof - czy przegroda jakaś?:)

Po skosie L ka bokiem do okna,z dolna częścią wzdłuż linii korytarza zamykająca sie w kierunku kominka.

Zerknij na priv.

Edytowane przez Bejaro

Witaj Julianko:hug: cieszę się bardzo, że zawitałaś i do mnie:)

Właśnie z tą naszą działką jest tak śmiesznie - jest tak zlokalizowana, że sąsiad od zachodu powinien wybudować się nie na naszych oczach - a jego ogród będzie cieszyć również nasze oko (za jego (przyszłym) szpalerem roślin wysokich możemy udawać, że to dalej nasz teren.

Od południa ma być park, zatem też możemy sobie nasze oko oszukać...

Wjazd na działkę jest od północy - tak wygląda ten nasz pas działek (narysowany dom to ten nasz)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps74a10426.jpg

Zamysł rzeczywiście mamy taki, żeby zbudować tylko 1 dom - tyle razy już się przeprowadzaliśmy i remontowaliśmy, że nie chce mi się budować 3 domów;) (chyba, że 2 na emeryturze nad Bałtykiem - o tak). Na dziś i pewnie najbliższe 20 lat (najmłodszy ma dziś 3,5 roku) musi być odpowiednio duży. Ale kiedyś po ich wyprowadzce chciałabym dom wewnętrznie zamknąć i zostać sobie na tych 100 metrach:) Nie wiem, czy się uda, ale rzeczywiście taki jest plan.

Wracając do działki - ma +-1250m. Przy parterówce zostaje tego ogrodu moim zdaniem sporo. Dziś mamy ogród(ek) 8mx8m:lol2: i tylko dzieciom jest ciasno. My mamy swoje sofki i basenik i jest cudnie, a pracy mało (a ja nie lubię niestety dłubać w ziemi). Więc jak dla mnie obecne 64m, a 500m ogródka to przepaść...wystarczająca. No ale TZ ma inne zdanie. I ja teraz nie wiem - on zwariował, czy ja?;)

Dobra.

Pomyslę.

Myslałam, ze mnie ubijesz bo to nie Twoje klimaty, ale skoro zachęcsz do rysowania to jeszcze sie pobawię.

Wpadłam na kilka innych pomysłów i PRZYSIĘGAM JULIANNO, niczego nie kopiowałam..tym bardziej od Ciebie.

Od wielu lat, nie skupiam sie na rzutach, bardziej na urządzaniu.

Ja chyba w ogóle nie pamietam niczyjego układu :(

Ja luby tak pazerny na hektary, to złóżcie oferte miastu, że chcecie zakupic ten planowany park.

Starczy mu wtedy trawiszcza ? :lol2:

hahaha Mari - to już chyba z nową żoną;) ja nie chcę więcej trawy - toż to nie boisko piłkarskie...

Właśnie mu wyliczyłam, że jak usiądzie na sofkach letnich to do "płota" będzie mieć 40 metrów!:cool: no chyba dużo, co? teraz ma 8:lol2:

ach...słodkich snów Panie i Panowie - idę sobie chociaż pośnić o tej parterówce;)

Nie moge spać :mad:

Z nudów i przypływu złych mocy, narysowałam kolejna wersję.

Tym razem, po rozpieszczałam Was trochę i masz wszystko o czym mówiłaś :)

Smacznego, bo pewnie będziesz to studiowała przy sniadaniu :)

parterówka 2.jpg

Przy śniadaniu to czytam ja :) Ale że na szybko, więc nowe projekty przestudiuję w porze obiadu http://emotikona.pl/emotikony/pic/witaj2.gif

Mari dobrze radzi - dokupcie park http://emotikona.pl/emotikony/pic/0crazysex.gif

A tak naprawdę przy parterówce zostanie sporo działki. Ja tez z tych nie lubiących pracy w ziemi, więc dla mnie byłoby w sam raz. Chociaż duże ogrody lubię, ale z ekipą do prac w tymże.

Dzień dobry:) już po śniadanku, więc mogę studiować. Mari - jesteś niesamowita:) Też bym wybrała rysowanie zamiast prasowania:D

Czy przy rysowaniu złapałaś powierzchnie, czy to poglądowe rozmieszczenie pomieszczeń? Później wyrysuję w skali:hug:

Pokażę też mojemu, ale obawiam się, że nie przejdzie, bo widok przez patio jest na krótką część ogrodu, a na długą zamknięty pokojami:( Patia bardzo mi się podobają, są alternatywą dla tych, którzy chcą mieć taras w zaciszu a nie pod oknem sąsiadów. U nas szczęśliwie ten problem odpada - i chyba skłaniam się jednak w kierunku domu w L lub inne "kopnięte" wariacje tejże litery;)

Marta - dobrze mówisz z tą ekipą - ja też tylko tak lubię ogrody. A jak ekipy nie będzie to będzie dzicz i chwast na tej ziemi naszej;)

Hejka

Wszystko zalezy od nastawienia i oczekiwań.

Dla mnie, dom to intymnośc i prywatność.

Dwa skrzydła, które zamykają pewna przestrzeń i tworzą nową ciekawą, która przeciez nie jest zmarnowanym kawałkiem terenu, tylko zgrabnie i optymalnie wykorzystanym, to jest to.

Pozostałaby Wam przecież duża część tej dzikiej, otwartej przestrzeni, którą opanuja pewnie chłopcy.

Planami gminy czy miasta nie sugerowałabym się wcale.

Dzis ma tam byc park a jutro wpadnie dziany deweloper, który pomacha władzom plikiem banknotów i kupi te tereny.

Bryły domu juz nie zmienicie i będzie Was widac jak na patelni.

Każdy robi tak, żeby jemu było dobrze, więc myślcie.

Ja tylko podsuwam pomysły.

A teraz puszczam kilka inspiracji, które gdzies tam siedza mi w głowie.

To tak jakby na ich bazie, widzac je i wklejając w ten narysowany przeze mnie rzut, narysowałam drugi dom.

Ciekawa jestem czy będziesz umiała odnaleźć te widoczki na projekcie :)

PS> Ja i uprasowałam i narysowałam :p

Lecim z koksem...

houzz3copy.jpg

kominek z cegły - prosty.jpg

Mari - ależ cudne enklawy ciszy i spokoju:) Ale Twoja druga inspiracja zdecydowanie węższa niż "Twój" salon - tam to dopiero ten kominek by się wpasował:D

Parku nie przerobią - jest w MPZP, dlatego z finalnym zakupem czekamy na zatwierdzenie i wejście w życiu planu. Po to, żeby mieć pewność, że ten park tam będzie. No nie wierzę, żeby jakiś bogacz mógł go sobie kupić i przeznaczyć na inne cele. Zdarza się tak w naszym kraju?

W naszym kraju to wszystko możliwe. Oglądam często "Państwo w państwie". To co się dzieje, jest przerażające.

Jednak sądzę, że park będzie istniał - jakieś założenia trzeba zrobić, w końcu to teren miejskihttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0am.gif

Ana, próbuj z tą L, to chyba będzie najlepszy wariant na Twoją działkę. Jeśli projekt będzie funkcjonalny, to może męża przekonasz? http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gif

Edytowane przez martahp