Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oceniam tylko z opisu bo rzut jest za mały i nic nie widzę :(

NIE WIDZĘ RZUTU ZBYT WYRAŹNIE :sick:

Chodziło mi o taki zajebiaszczy zoom, jakbys mrówce chciała poznokcie obejrzeć.

I włosów brak i oczy juz nie te....;)

Nie śmiej się dziadku z czyjegoś wypadku. Dziadek się śmiał.......

Nie śmiej się dziadku z czyjegoś wypadku. Dziadek się śmiał.......

To Ja ! z czułością, troską, po klej chciałam lecieć, szczotkę do peruki na walentyny słac chciałam a ten mi tu o....dziadku ! :lol2:

Ja rozumiem, że jest gender i słowo dziadek/babcia jest równoznaczne, ale BEZ PRZESADY !!!

Uraziłes mnie w pesel.

Fosze się, a że łatwa nie jestem, kwiatek nie wystarczy :p

http://s3-production.bobvila.com/articles/wp-content/uploads/2013/07/patio-building.jpg

http://st.houzz.com/simgs/1f617e3a00538c79_4-0515/mediterranean-patio.jpg

http://www.squarestate.net/wp-content/uploads/2013/09/Awesome-New-Canaan-Residence-Exterior-Modern-Design-Architecture-936x602.jpg

http://pinhouse.pl/mag/wp-content/uploads/2013/03/otwarte-patio.jpg

http://img2.stylowi.pl//images/items/s/201404/stylowi_pl_ogrod_szare-patio-kamien-i-marmur_21308644.jpg

http://img.zszywka.pl/1/0026/thb_5062/patio.jpg

http://st.houzz.com/simgs/9ec196c10f89fe43_8-0178/modern-patio.jpg

Komin z pierwszego zdjęcia kosztuje tyle ile mury domku ok 120 m2 z suporka...;)

E tam gender to od jutra wejdzie ;-) albo nie, bo się kłócą.

Ja jestem z ery przed genderowej. Dziś wyczytałam jestem facetem drwalem mam brodę i koszule w kratę ;)

:lol2:

Dziś drwal, jutro Chała bała a za jeszcze trochę Concitta Wurst !

Któż za nimi nadąży ?

Ważne, ze zawsze sie załapiesz na jakies trendy :lol2:

Piotrze od kominków..

Nie chodziło mi o komin tylko klimacik intymno-sielankowy, ale skoro zwróciłes uwage na komin i nawet go wyceniłeś, to powiedz mi proszę, co w tym kominie jest az tak wyjatkowego.

Co aż tak generuje koszty ?????????????????????????????? :wtf:

O Mari - ubiegłaś mnie, bo chciałam o to samo zapytać Piotra:

Piotr, czy to jakaś specjalna marka kominka? Czy specjalna technika wykonania? Czy każdy zewnętrzny jest tak drogi?

I jeszcze jedno - właśnie wczoraj zastanawialiśmy się z moim J - czemu służy zewnętrzny kominek? Palimy tam drewnem i robimy sobie klimat w jesienne wieczory? Wykorzystujemy do pieczenia kiełbasek?;)

Jajmar - no to jesteś absolutnie trendy:yes: ostatnio nawet w DDTVN było o kraciastych menach z broda;) oczywiście pamiętasz o traperach na nogach?;)

"Komin" to od ziemi do nieba, czyli łącznie z kominkiem, ale...Gabaryty, materiał, wykonanie, dodatki - na górze chyba piaskowiec, a jak nie, to z betonu też nie wiadomo czy tańsze... Wycofuję się po przemyśleniach. Takie rzemiosło to równowartość murów w domu 130 m2 (z suporka ;))

Rzemiosło! Bo u nas kominy buduje się w większości wstydliwie, traktując je jak zbędna fizjologię, o której lepiej zapomnieć i nie mówić...Rachityczne nieudolne konstrukcje, z niewłaściwego tworzywa, niewłaściwej zaprawy, budowane przez ludzi którzy bez dozoru taczka nie powinni jeździć po budowie. Bez rury do środka strach do takich kominów dym puścić...Oczywiście generalizuję...2-3% kominów jest fajnie zrobionych!:D

O Mari - ubiegłaś mnie, bo chciałam o to samo zapytać Piotra:

Piotr, czy to jakaś specjalna marka kominka? Czy specjalna technika wykonania? Czy każdy zewnętrzny jest tak drogi?

I jeszcze jedno - właśnie wczoraj zastanawialiśmy się z moim J - czemu służy zewnętrzny kominek? Palimy tam drewnem i robimy sobie klimat w jesienne wieczory? Wykorzystujemy do pieczenia kiełbasek?;)

Jajmar - no to jesteś absolutnie trendy:yes: ostatnio nawet w DDTVN było o kraciastych menach z broda;) oczywiście pamiętasz o traperach na nogach?;)

Głównie do ozdoby, tworzy architekturę o skłonnościach atawistycznych. Czasem dym się tam puszcza...Taki komin najczęściej obsługuje również kominek w środku.

Głównie do ozdoby, tworzy architekturę o skłonnościach atawistycznych. Czasem dym się tam puszcza...Taki komin najczęściej obsługuje również kominek w środku.

Ooo, to jak dobrze, że nie mam takich pragnień;)

Kominek w środku tak - na zewnątrz nie (niesamowite, że właśnie zarobiłam 130tys:lol2:)

Ooo, to jak dobrze, że nie mam takich pragnień;)

Kominek w środku tak - na zewnątrz nie (niesamowite, że właśnie zarobiłam 130tys:lol2:)

Nie no....tyle to z fundamentami, ociepleniem, tynkami i powieszeniem obrazków. Ja miałem na myśli ze dwa samochody suporka, klej i robociznę.

Ale...

Budujac jeden taki komin na dwie strony to chyba taniej, niż dwa pojedyncze, co ?

Aniu, przepraszam, ze z prywatą, ale mam pytanie do naszego mistrza Piotra...

Mogę ?

Alez oczywiście- powiedziała gospodyni wątku ;)

Skoro mam juz zgodę to pytam...

Jeśli Bóg da i partia pozwoli oraz nie przeklnie mnie kto i voo doo nie odczyni to zamierzam w niedalekiej przyszłości postawić kominek, ale nieco inny niż te o których mówimy.

Chodzi mi o kominek ze starej cegły rozbiórkowej, wysoki, w kształcie starych pieców kaflowych ( takie jak dawniej w pokojach) z otwartym paleniskiem ale znajdujacym sie bezpośrednio na podłodze.

Da radę ?

Drogie to to ?

Jakies trudności techniczne przy tym ?

Jak to sie ma do podłogówki ? Temperatura stopi mi rurki zatopione w podłodze ?

Byłabym wdzięczna za jakies podpowiedzi, sugestie. Wybijania z głowy nie przyjmuje do wiadomości.

Mam jeszcze inna opcję i chce porównac ceny, zamieszania i efekt końcowy, który przy jednym będzie wielka niewiadomą a przy drugim, będę znała w momencie zakupu.

Ale...

Aniu, przepraszam, ze z prywatą, ale mam pytanie do naszego mistrza Piotra...

Mogę ?

Alez oczywiście- powiedziała gospodyni wątku ;)

Skoro mam juz zgodę to pytam...

Ależ oczywiście!:) Czuj się jak w domu....:D

wkleisz inspirację swojego pomysłu? chętnie zobaczę, co tam planujecie:)

Dzięki za pozwolenie :)

Właśnie szukałam zdjęcia pogladowego bo pomysł sam przyszedł do głowy.

Nie widziałam wcześniej takich kominków.

To nie zupełnie to bo forma nieco inna ale palenisko na podłodze jest :)

Mistrzu Piotrze..o takie cóś..no prawie :)

http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/322/1563322/Finn%20Juhl-10.jpg

Ania, szybko poszło z tą parterówką. Musiałaś użyć dobrych argumentów! :) Mnie się rzut podoba, mam takie samo zdanie nt. łazienek jak Ty - nie zmniejszaj ich. Dobrze, że powiększyłaś pokoje dzieci - tamte były zbyt małe. Salon - jak wiesz- dla mnie tez musi być przestrzenny. Pomieszczenie gospodarcze koniecznie, w garażu zrobisz składowisko i nie zmieścisz ani jednego samochodu.

Brakuje mi spiżarni - Mmeliska ma właśnie takie rozwiązanie,o którym Ci pisałam. Mnie się to bardzo u Efilo spodobało też tak chcę. U Mmelisy sprytnie rozwiązano sprawę cokołu, fajnie to wygląda :)

Elewacja drewniana u Anuli05. Miała z nią problem, tj. z wykonawcą z Lubonia, ale jest co podziwiać.