Mmelisa 07.02.2015 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ana...daje znac ze skrzynke wyczyscilam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ales Ty zachowawczy Inaczej zapytam... Czy to jest jakis szczególny typ kominka który np. ze wzgledu na taka a nie inną konstrukcję, podnosi koszty budowy ? A nie mam bladego pojęcia jaki tam jest komin Wiem, ze jest. A to warto sprawdzić. Polecam wpis z piątej strony tego wątku. Punkt 5.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233265-Rysuj%C4%99-dom-zwariowa%C5%82am-bo-si%C4%99-kompletnie-nie-znam%E2%80%93moja-droga-do-proj-indywidualnego&p=6716181&viewfull=1#post6716181 Kominek otwarty jest bardzo prostą i nieskomplikowaną konstrukcją. Wystarczy wiedziec jakich materiałów użyć i policzyć trochę proporcji...Nic co miałoby generować koszty ekstra. Warunkiem jest wykonanie go przez kogoś mającego o tym pojęcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 No wreszcie ! wyrzuciłes to z siebie Poczytałam... Jak będzie możliwośc to podpytam co i jak. Dziekuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 07.02.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Dzień dobry Kochani - jak mija dzień? U nas pięknie dziś prószy, ale niestety tym razem dwójka młodsza chora:( No nic - byle się wykurować do przyszłego tygodnia:yes: Mari - fajne te paleniska - ale nie boisz się zaprószenia ognia? Jakiś wypadających polan? Marta - czemu zakładasz, że córka wyfrunie tak szybko? Nasza Akademia też dobra przecież I rację masz z parterówką - przemyślałam i najprawdopodobniej zostanie opcja "na co dzień parter-na imprezy piętro" Udało się nam (piszę nam, bo wreszcie mój TZ włączył się w rysowanie) osiągnąć ostateczny szkic pomieszczeń (nasz, bo oczywiście arch.może wymyśli jeszcze coś). Podoba się nam - PU w parterze 245m I znów mogę się oddać wnętrzarskim inspiracjom:yes: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps5987ed88.jpg No to ja z małą łyżką dziegciu... Ana, skoro masz już rozrysowany plan domu, który wszystkim sie podoba, to teraz pomyśl, gdzie będą podciągi. Bo jeśli teraz zajmiesz się urzadzaniem wnętrz, to możesz domu nie poznać po poprawkach archi-konstrukcyjnych (chyba nie chciałabyś mieć słupów na środku jadalni czy salonu?). A jeśli myślisz, że strop filigran załatwi sprawę podciagów, to sprawdź, czy kilkunastometrowemu (i kilkunastotonowemu) tirowi uda się do Ciebie dojechać. A teraz coś, co bym zmieniła w tym rzucie: - sypialnie chłopców za kuchnią są w porządku, ale przejście centralnie przez kuchnię już nie bardzo. Będą się wstydzili przyprowadzać kolegów a później dziewczyn - schody proste byłyby o wiele lepsze (takie jak miałaś przy wersjach z piętrem). Te z trzema biegami zajmują sporo miejsca, są mało efektowne (bo częściowo ukryte a częściowo otwarte), a najwyższy bieg zeskosuje Wam sufit w jadalni. - a gdzie jest kotłownia, czy razcej pomieszczenie technicze? P.S. I jestem jak najdzardziej za kominkiem dwustronnym pomiędzy salonem a jadalnią. Sama tak planuję Edytowane 7 Lutego 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 07.02.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ana, podciągi można zmienić na nadciągi,wtedy te wystające jest z drugiej strony czyli wystaje z podłogi na strychu, ja tak mam-o resztę zapytaj konstruktora.Schody podobały mi się poprzednie,jeżeli mają zostać takie to nie radzę ażurowych ponieważ cały kurz z nich będzie spadał na stół w jadalni.Komunikacja do rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ana, miałam nie pisać, ale otworzyłam wątek ponownie i... Chyba się zapętliłaś Mnie się to też zdarza gdy za długo w czymś grzebię i kombinuję. Robi Ci się coraz bardziej skomplikowanie w domu. Moniss ma rację co do przejścia do chłopaków przez kuchnię. To zły pomysł. Schody też wyglądają teraz jak efekt przymusu i przypadku. Szukałam dziś w archiwum inspiracji na elewację i trafiłam na folderek z kilkoma projektami. Przypuszczam, że ich nie znasz. To polskie projekty konkursowe. Na pewno nie możesz żadnego żywcem zaadaptować do swoich pomysłów, bo nie pasują, ale popatrz. Są tam niezłe rozwiązania, proste i dobrze porządkujące przestrzeń i komunikację w domu. Mam je w PDFach, ale tu tego formatu nie przyjmie, więc wkleję JPGi i to małe (duże mogę mailem jeśli chcesz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Dziewczyny bardzo dziękuję Moniss - oczywiście podciągi i nadciągi to totalnie nie mój temat (nawet po Waszej lekcji w sprawie domu piętrowego czuję się jak nieuk;)) Spojrzałam na rzut i chyba się to wszystko rozjechało - no ale zgadywać nie będę - jak się nie da i wypadnie słup w salonie to oczywiście będziemy zmieniać układ domu. A ciężarówka spokojnie dojedzie i wjedzie;) Kotłownia ma być na piętrze (piętro planuję z dachem dwuspadowym z główną kalenicą równolegle do wjazdu nad częścią dzienną - taki prostokąt z centralnymi schodami, nie większy niż 120m (tam ma być kotłownia, strych gospodarczy z jednej strony, a z drugiej część rekreacyjna. Pozostałe części domu to parter z tarasami. Do schodów się nie przywiązuje - ale chyba nie będą proste (jak w poprzednim domu). Zostanie chyba pierwszy spocznik, a dalej polecą proste - ale nie wiem jeszcze - może będą spiralne? To zostawiam architektowi. Bejaro, Moniss - kuchnię traktuję nie jako pomieszczenie, ale otwartą przestrzeń obok której się przechodzi - zamykając ją ścianką zabieram metry na komunikację. Dlaczego uważacie, że będzie chłopakom wstyd? A co z domami, które mają otwarte kuchnie w salonie, w jadalni? Albo ja inaczej postrzegam tę przestrzeń (poprawcie mnie w razie czego). W tym domu był jeszcze plan, żeby zamienić pokój północny miejscami z kuchnią - kuchnia byłaby we wnęce (obok łazienki chłopaków) a pokój z wyjściem na taras. Ale raz - zabrałabym przeszklenie południowe. Dwa - chłopaki by się pokłóciły, bo każdy chciałby mieć wyjście na basen:( No i dalej trzeba by było przejść obok otwartej kuchni idąc do pokoi. No ale jest to oczywiście dalej do przemyślenia;) Pestko - bardzo dziękuję - idę oglądać - jeśli będą za małe, to wysyłam priv z mailem:) edit - piszę priv - ale na szybko widzę, że to wszystko piętrowe domy - a my chyba jednak będziemy się skłaniać ku parterówce. Zatem część dzienna + 5 pokoi na parterze Edytowane 7 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Obok kuchni można latać, ale z planu wynika, że przez środek. Wrzuciłam Ci te domki, bo znalazłam tam kilka ciekawych rozwiązań wydaje mi się, że podobnych do Twoich oczekiwań. Te domki są małe, żeden nie przekracza powierzchni 200m2 poza Sudeckim, tym z pierwszego postu. Ten jest ciekawy dodatkowo, bo można go rozbudowywać modułowo.Kormoran i Ceglany mają Garaże, które mają nad sobą przestrzeń do wykorzystania. Można tam umieścić bawialnię chłopców, albo pralnię, czy pokój sportowy, albo Wasz apartament.Otwarty na naturę ma garaż poza bryłą domu, ale to można zmienić robiąc w tym miejscu taras zamykany dużymi oknami. Murator, Cztery Kąty pokazywały kiedyś taki wspaniały ceglany dom. Jak go znajdę, to też Ci pokażę, bo mnie zupełnie przewrócił podejście do przestrzeni domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Pewnie kochana - wysyłaj wszystko fajne, co masz:) Obok kuchni można latać, ale z planu wynika, że przez środek. Wracając do naszej kuchni - czyli jak uważasz Kasiu - gdyby nie było wysokiej zakreskowanej zabudowy, to już byłoby przejście obok kuchni a nie przez? Edytowane 7 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 07.02.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Pewnie kochana - wysyłaj wszystko fajne, co masz:) Wracając do naszej kuchni - czyli jak uważasz Kasiu - gdyby nie było wysokiej zakreskowanej zabudowy, to już byłoby przejście obok kuchni a nie przez? Nie Kasia, ale odpowiem Gdyby nie zlew, płyta i blaty robocze, to nie byłoby już tak bardzo przez środek kuchni. Gdyby od strony przejścia był barek i zlew w drugim końcu ciągu, to od biedy jeszcze można by mówić, ze przechodzi się obok kuchni. Ale wówczas pogorszyłaby się funkcjonalność, bo daleko trzeba by ganiać do lodówki. P.S. Przypomnij mi, ile ma mieć długości ściana frontowa? Edytowane 7 Lutego 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Z zabudową, czy bez na jedno wychodzi. Ale może ja mam uraz z dziciństwa Mieszkaliśmy w 11m2 i to była sypialnia, salon i kuchnia. Takie czasy. Mail się ładuje, bo ciężki. Stodoła XXi wieku niestety ma słabiutkie fotki bo to bardzo stare skany z gazety i raster nie został usunięty przy skanowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) moniss - front domu 2730. Z przeniesieniem sprzętu ciężko, bo nie dość, że daleko od lodówki - ale to bym ogarnęła. Najgorzej, że pracowałabym tyłem do okna i ogrodu i dzieci kąpiących się w basenie;) Ale może przenieść na wyspę zlew (pod ściankę wysoką) a płytę dać pod ścianę (bokiem do okna). Wtedy od strony korytarza do chłopców byłyby hokery. pestko - już odpisałam - dom sudecki mnie zauroczył w salonie:D Zobaczcie sami, co mi Kasia wysłała http://www.jpp-architekci.pl/public/mieszkaniowka/dom_sudecki/04.jpg i jak mam spać teraz? Edytowane 7 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Aniu, sprawdź co trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 07.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 pestka Konkurs "Dom Sudecki o cechach architektury regionalnej ziemi kłodzkiej" dobrze jest pokazany tutaj :http://www.a-ronet.pl/index.php?mod=nagroda&n_id=1751pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 07.02.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 pestka Konkurs "Dom Sudecki o cechach architektury regionalnej ziemi kłodzkiej" dobrze jest pokazany tutaj : http://www.a-ronet.pl/index.php?mod=nagroda&n_id=1751 pozdrawiam Dzięki, Łukaszu. Mam też adres strony pracowni z tym projektem. To co wstawiłam, musiałam mocno skompresować, bo duże i fm nie przyjmuje. No, i chciałam zmieścić wszystko w jednym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anyżek35 07.02.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Aniu, ja też bym zdecydowanie wolała parter na co dzień, a piętro od święta albo na imprezy I dużo zdrówka życzę dla chłopaków !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dziękuję Aniu:hug: wiem wiem, bo pisałaś i miałaś rację Już pędzę do Ciebie - ciekawe jak idą postępy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts