Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Mmeliska, w jakiej Ty okolicy mieszkasz http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif

.

Do tego drugiego domu mogę jeździć co roku na wakacje. Przyroda i błogi sposób http://emotikona.pl/emotikony/pic/rybak.gif.

Łukasz, jakie jest Twoje zdanie na temat prób Any? To ułatwi przyszłemu archi, czy utrudni pracę?

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiu - dom niewątpliwie piękny, kryjący tajemnicę, ale moim zdaniem straci z dachem kopertowym;) cała jego lekkość to te "boksy" na dachu i podwójny strop. Po przykryciu góry dachem spadzistym całość siądzie i straci tą nieziemską lekkość - nie wiem, co tam sądzi Łukasz..?:)

A ja nie próżnowałam:

Zaczynam od rysunku Moniss, który tak mnie zachwycił:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsb7eba4d2.jpg

Musiałam zwiększyć ścianę frontową bo zakładam szerszy garaż. Przestrzeń dzienna imponująca. Uwielbiam centralne ustawienie sof i tą swobodę. Super przeszklenie na taras, ale...

nie mam miejsca na kąt wypoczynkowy w ogrodzie:( i zdecydowanie kuchnia jest za daleko od tarasu (choć piękna i wielka):( Probowałam wyrysować ją w miejscu tv i kominka, ale po zamknięciu ścianką od strony salonu będzie zbyt ciemna:(

Cały dom skłonił mnie (o czym pisałam) do przeniesienia jednak chłopaków na piętro - dom fajnie się zmniejszył, działki zostaje w brud. Przestawiłam też salon, ale nie rozwiązało to kwestii kuchni (choć znalazło się miejsce na sofy ogrodowe). Poza tym mąż odrzuca przestrzeń otwartą ze względu na obecność stołu w salonie (a nawet dwóch stołów-powiedział widząc hokery przy kuchni;)). Dla mnie minusem jest jeszcze kwestia korzystania z rzutnika w sytuacji, gdy nie wszyscy chcą oglądać;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsa8885ffb.jpg

No i wróciłam do układu kuchnia-jadalnia z domu piętrowego, z zachowaniem naszej sypialni na dole (przestrzeń tą chcę ciut pozmieniać, zatem nie sugerujcie się proszę rysunkiem). Przestrzeń dzienna natomiast chyba bardziej zgodna z naszymi oczekiwaniami niż ta otwarta;)

Chyba się nie uwolnimy od tego układu - na tej działce:cool:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsd858c6c6.jpg

Żałuję trochę tej otwartej przestrzeni moniss - ach...gdyby działka była długa na południe....:yes:

No, ale może "pokręcę" trochę tą koncepcją i wpisze się w przestrzeń zachodnią....hmmm...

Dlaczego nie pokażesz? To by ułatwiło wiele w rozmowach na początku.

Na Twoim miejsce pokazałabym wszystkie rysunki, oczywiście z komentarzem. Taka droga dochodzenia do sedna pomysłu jest bardzo cenna.

A jak się ukierunkuje?

I nic od siebie potem nie doda? Ja cały czas liczę na CUD i na to, że ON będzie mieć inny super-ekstra-bajer pomysł na nasz dom:jawdrop::D Takie wygibasy, że ja nigdy nie wpadnę....

A jak jednak przedstawi koncepcję i okaże się, że totalnie nie trafiona, mimo naszych szczegółowych wytycznych, to wtedy pokażę...

Właśnie Łukaszu - architekcie - czy Ty masz szalony pomysł na nasz dom - taki, na który nigdy bym nie wpadła?

Czy jednak wykorzystałam już 99,9% wariantów..?:wiggle:

Kto nie ryzykuje, ten...

A jeśli nic nie powiesz architektowi, albo nieprecyzyjnie się wyartykułujesz i wyjdzie klops i bryndza?

Rysunek ma to do siebie, że pokazyje to czego nie umiemy opowiedzieć, wyrazić słowami.

Ana, a po co Tobie garaż 53m2 skoro mają się tam zmieścić 2 samochody + motocykl, a cała reszta czyli leżaki, rowery itp ma być w osobnym pomieszczeniu gospodarczym?

U mnie na 2 samochody + 2 motocykle zaplanowany jest garaż 40m2. Szkoda przeznaczać na niego więcej miejsca niż potrzeba.

Co do układu kuchni, to spiżarkę też bym dała w tym właśnie miejscu, ale stół w poprzek kuchni w osi dwóch przeszkleń: wschodniego (blisko narożnika ściany południowej) i wielkiego zachodniego. Od tej strony można by też kuchnie zamknąć drzwiami przesuwanmi, podobnie jak i od drugiej strony. A ściana oddzielająca kuchnię od salonu wysoka aż po sufit...lub niższa - wedle woli ;)

Moniss - no tak wyliczyłam zostawiając po 1m między autami i po bokach. Auta wyrysowałam z oryginalnych ich gabarytów. Na przód i tył 40cm zapasu. Między autem a ścianą na motor 170cm (w tym ten metr). Może za dużo, ale tyle wyszło. Wiem, że motor wiele krótszy i zostanie mi trochę przestrzeni za motorem, no ale nic tam nie zmieszczę (pomieszczenia żadnego). Ale może za dużo tego zapasu? Ile jest u Ciebie między autami i do ścian?

Wracając do stołu - zostałby tam, gdzie wyrysowałam, tylko obrócony o 90st? Czy przeniesiony bliżej kuchni? (wybacz, ale czytam już tylko jednym okiem;) A wtedy jak salon?

Podobał mi się pomysł z wnęką tv między spiżarką a schodami - tylko pomyślałam jeszcze o tych wędrówkach ludów przed odbiornikiem...wte...i wewte...po soczek..po wodę...po kiełbaskę...po jogurcik.;):bash:

pestka56

Łukaszu, a jakby tę górę przykryć wspólnym dachem kopertowym?!

- to mamy inny budynek, inne relacje przestrzenne, tu ( House S / Christ Christ ) dach tworzy 5-tą elewację, przykrycie go kopertą zlikwidowałoby ją w 100%

Myślisz, że dałoby się to dobrze zaprojektować zachowując układ ścian zewnętrznych, tę autonomię i zarazem wspólną komunikację?

- mi się udało w CYRYL HOUSE : ) 3 autonomiczne sypialnie, oddzielone od siebie i powiązane wspólną wewnętrzną komunikacją ( taki udany zamysł projektowy )

Pytam z ciekawości, bo nie przepadam za płaskimi dachami.

- płaski / spadowy – rzecz gustu ( i Warunków Zabudowy :) ), ja bardziej skłaniam się do dachu płaskiego, ale głównie ze względu możliwości rozrzeżbienia formy i ważniejsze ! : bardziej funkcjonalnych pomieszczeń PIĘTRA ( z pełnymi wysokościami ) w stosunku do skosów.

Martahp

Łukasz, jakie jest Twoje zdanie na temat prób Any? To ułatwi przyszłemu archi, czy utrudni pracę?

- dobre rozwiązania projektowe same się obronią ! a to jaki będzie efekt finalny zależy od pomysłów, możliwości, trafnych decyzji, niekiedy determinacji, konsekwencji, … ( i to o czym pisałem wcześniej ) rozmów, wymiany myśli, wyczucia, opisania potrzeb, preferencji, „ustawienia” priorytetów, … ogólnie „ zebrania i przeanalizowania” wszystkich możliwych danych do projektowania, które i tak się zmieniają, ale przybliżają do sedna problemów i pozwalają je pokonać i rozwiązać.

ana289

Po przykryciu góry dachem spadzistym całość siądzie i straci tą nieziemską lekkość - nie wiem, co tam sądzi Łukasz..?

- tak

Właśnie Łukaszu - architekcie - czy Ty masz szalony pomysł na nasz dom - taki, na który nigdy bym nie wpadła?

- „ szalony pomysł ” jest tylko „ szalonym pomysłem ”

Projektowanie to połączenie „iskry” z „logiką”. Patrząc na rysunki widzę dużo logiki , ale brakuje mi motywu przewodniego ( nie ma go ! ) i „łapania” całości obiektu, tj. połączenia formy, funkcji, zagospodarowania.

Czy jednak wykorzystałam już 99,9% wariantów..?

- a tego nie wiem ? :)

pozdrawiam

Ana, a napisz jeszcze w którą stronę mają wychodzić okna salonowe i kuchniowe - zaznaczyłabyś na rzucie?

Dużo jest tych pomysłów i jakbyś zebrała w całość te najważniejsze rzeczy- kierunki świata i podcienie dla sof:lol2: to może ktoś wpadnie na genialną myśl, a Ty ją przeprojektujesz na swoją modłę:)

Ps. Nie rezygnuj - rysuj, a jak powstanie coś,co zaakceptujesz, zaniesiesz do projektanta wraz z opisem, co tak, a czego nie. U mnie się udało -9 miesięcy pracy - łącznie ze stawianiem sprawy na ostrzu noża (chodziło o ten słupek okienny;)), że jak nie przeprojektują, to nie buduję i dało się - miesiąc dodatkowej pracy konstruktorki i wymodziła:)

Chloe - wrzucę poglądowy rys. wieczorem - ale działka jest prosta:

wjazd od północy, zatem na wprost południe i na prawo zachód. Na te dwie strony powinny wyjść największe przeszklenia (chyba na południe większe - wygodniej i chyba lepiej dla energii słonecznej;)- dopytam męża).

A podcien dla sof w fajnym miejscu - żeby widzieć i ogród i basen, ale nie twarzą na zachód (na obecnym ogrodku mieliśmy w stronę zachodnią i niczym nie dało się odgrodzić - chyba tylko pionowym panelem. Najkorzystniej byłoby tak to zorganizować, żeby zachód mieć za plecami, ale to juz daleko od domu, żeby okiem ogarniać również ogród;)

Ale narysuję szkic - może kogoś olśni;)

Bardzo dobrze, że walczyłaś!! Ale to tylko potwierdza moją teorię (niestety), że wielu arch./konstruktorom się nie chce i mówią "nie da się". Pewnie też to usłyszę;)

Bardzo dobrze, że walczyłaś!! Ale to tylko potwierdza moją teorię (niestety), że wielu arch./konstruktorom się nie chce i mówią "nie da się". Pewnie też to usłyszę;)

Podczas budowy, nie raz to uslyszysz ;)

ja ostatnio od montera kuchni..chodzilo o cokoly..

ojj kazanie jemu takie zrobilam, ze caly cokol rozebrali bez gadania :D

No właśnie - mam świadomość:(

byle zrobić i do chaty...

chociaż mam takiego zaprzyjaźnionego starszego pana od ścian - czego bym nie wymyśliła - to on: dobrze, jasne, zrobimy...No nigdy nie usłyszałam, że się nie da:) Zależy od ludzi, ale Ci porządni są niestety w mniejszości:(

Właśnie Łukaszu miałam dopytać - co oznacza "motyw przewodni" w architekturze?

Bo wydawało mi się, że myśl przewodnią mam (chyba, że to nie to samo) a piszesz, że nie ma...

Że spięcia w całość nie ma - bryły, to wiem;)

Dla mnie motyw przewodni to coś, co pozostaje nienaruszone - np. zawsze oddzielna kuchnia albo salon z w tym samym miejscu (strony świata). Jakbyś popatrzyła na ewolucję mojego projektu, zauważyłabyś że wszystko ewoluowało ale zawsze kuchnia była oddzielona od salonu ścianą i miała dwa wyjścia. Tak samo salon zawsze był centrum komunikacyjnym.

U Ciebie to się jeszcze przesuwa - sypialnie też wędrują. Nie mówię, że to źle bo w końcu utkną gdzieś na stałe i będziesz wiedziała, że togo, co dobre już nie ruszasz;)

Mnie się bardzo podobał ten salon u Ciebie, gdzie kuchnia była na prawo a jadalnia przedzielona od niej kominkiem, bo kominek był wszechobecny, najważniejszy- widoczny i z kuchni i z salonu i z jadalni. Super sprawa.

Moniss - no tak wyliczyłam zostawiając po 1m między autami i po bokach. Auta wyrysowałam z oryginalnych ich gabarytów. Na przód i tył 40cm zapasu. Między autem a ścianą na motor 170cm (w tym ten metr). Może za dużo, ale tyle wyszło. Wiem, że motor wiele krótszy i zostanie mi trochę przestrzeni za motorem, no ale nic tam nie zmieszczę (pomieszczenia żadnego). Ale może za dużo tego zapasu? Ile jest u Ciebie między autami i do ścian?

Wracając do stołu - zostałby tam, gdzie wyrysowałam, tylko obrócony o 90st? Czy przeniesiony bliżej kuchni? (wybacz, ale czytam już tylko jednym okiem;) A wtedy jak salon?

Podobał mi się pomysł z wnęką tv między spiżarką a schodami - tylko pomyślałam jeszcze o tych wędrówkach ludów przed odbiornikiem...wte...i wewte...po soczek..po wodę...po kiełbaskę...po jogurcik.;):bash:

Niestety nie zmierzę na razie nic w moim garażu, bo auta w nim jeszcze nie stoją. Na razie garażujemy tam dachówkę :p

Ale wg. projektu głębokość to 575cm oraz szerokość 695cm. I jest to mniej więcej tak: motocykl 95 + przejście 80 + auto 180 + przejście 80 + auto 180 + przejście 80. Chociaż u Ciebie to przynajmniej jedno auto jest szersze jak np. mazda MPV czyli 1,9 cm.

Podobały mi się w Twoich poprzednich projektach wcięcia (załomki) dla motocykla i teraz myślę coś w tym kierunku...a właściwie myślałam, gdyż doszłam do wniosku, że zanim dom powstanie, to chłopaki podrosną i zaczną jeździć skuterami :p W takim wypadku jednak większy garaż będzie potrzebny np. 8 x 6m ;)

W głowie rodzą mi się też inne pomysły, np. na dodatkowy taras od wschodu (gdy na zachodnim, po południu będzie za bardzo przypiekać) i kształt domu T albo nawet nieco bardziej rozczłonkowany.

Na razie wrzucam przerobiony układ z dokoptowanymi pomieszczeniami, których poprzednio zabrakło + kilka innych drobnych zmian.

ana289rzut_domu_2.jpg

Niestety nie mam Inventora (mój stary lapek tego nei ogarnia), więc posłużyłam się Paintem :p

Edytowane przez moniss