martahp 09.02.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Mmeliska, w jakiej Ty okolicy mieszkasz http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif. Do tego drugiego domu mogę jeździć co roku na wakacje. Przyroda i błogi sposób http://emotikona.pl/emotikony/pic/rybak.gif.Łukasz, jakie jest Twoje zdanie na temat prób Any? To ułatwi przyszłemu archi, czy utrudni pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 09.02.2015 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Kasiu - dom niewątpliwie piękny, kryjący tajemnicę, ale moim zdaniem straci z dachem kopertowym;) cała jego lekkość to te "boksy" na dachu i podwójny strop. Po przykryciu góry dachem spadzistym całość siądzie i straci tą nieziemską lekkość - nie wiem, co tam sądzi Łukasz..? A ja nie próżnowałam: Zaczynam od rysunku Moniss, który tak mnie zachwycił: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsb7eba4d2.jpg Musiałam zwiększyć ścianę frontową bo zakładam szerszy garaż. Przestrzeń dzienna imponująca. Uwielbiam centralne ustawienie sof i tą swobodę. Super przeszklenie na taras, ale... nie mam miejsca na kąt wypoczynkowy w ogrodzie:( i zdecydowanie kuchnia jest za daleko od tarasu (choć piękna i wielka) Probowałam wyrysować ją w miejscu tv i kominka, ale po zamknięciu ścianką od strony salonu będzie zbyt ciemna:( Cały dom skłonił mnie (o czym pisałam) do przeniesienia jednak chłopaków na piętro - dom fajnie się zmniejszył, działki zostaje w brud. Przestawiłam też salon, ale nie rozwiązało to kwestii kuchni (choć znalazło się miejsce na sofy ogrodowe). Poza tym mąż odrzuca przestrzeń otwartą ze względu na obecność stołu w salonie (a nawet dwóch stołów-powiedział widząc hokery przy kuchni;)). Dla mnie minusem jest jeszcze kwestia korzystania z rzutnika w sytuacji, gdy nie wszyscy chcą oglądać http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsa8885ffb.jpg No i wróciłam do układu kuchnia-jadalnia z domu piętrowego, z zachowaniem naszej sypialni na dole (przestrzeń tą chcę ciut pozmieniać, zatem nie sugerujcie się proszę rysunkiem). Przestrzeń dzienna natomiast chyba bardziej zgodna z naszymi oczekiwaniami niż ta otwarta;) Chyba się nie uwolnimy od tego układu - na tej działce:cool: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsd858c6c6.jpg Żałuję trochę tej otwartej przestrzeni moniss - ach...gdyby działka była długa na południe.... No, ale może "pokręcę" trochę tą koncepcją i wpisze się w przestrzeń zachodnią....hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 09.02.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Łukasz, jakie jest Twoje zdanie na temat prób Any? To ułatwi przyszłemu archi, czy utrudni pracę? Marta - ja nie pokażę tego przyszłemu architektowi;) Przynajmniej nie na początku, hahahaha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Dlaczego nie pokażesz? To by ułatwiło wiele w rozmowach na początku. Na Twoim miejsce pokazałabym wszystkie rysunki, oczywiście z komentarzem. Taka droga dochodzenia do sedna pomysłu jest bardzo cenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 09.02.2015 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 A jak się ukierunkuje? I nic od siebie potem nie doda? Ja cały czas liczę na CUD i na to, że ON będzie mieć inny super-ekstra-bajer pomysł na nasz dom:jawdrop: Takie wygibasy, że ja nigdy nie wpadnę.... A jak jednak przedstawi koncepcję i okaże się, że totalnie nie trafiona, mimo naszych szczegółowych wytycznych, to wtedy pokażę... Właśnie Łukaszu - architekcie - czy Ty masz szalony pomysł na nasz dom - taki, na który nigdy bym nie wpadła? Czy jednak wykorzystałam już 99,9% wariantów..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 09.02.2015 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ania, podpytuję, co profesjonalista sądzi http://emotikona.pl/emotikony/pic/2student.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 09.02.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Kto nie ryzykuje, ten... A jeśli nic nie powiesz architektowi, albo nieprecyzyjnie się wyartykułujesz i wyjdzie klops i bryndza?Rysunek ma to do siebie, że pokazyje to czego nie umiemy opowiedzieć, wyrazić słowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 09.02.2015 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ania, podpytuję, co profesjonalista sądzi http://emotikona.pl/emotikony/pic/2student.gif\ WIEM! ja też.....tylko ciiii...http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 09.02.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Ana, a po co Tobie garaż 53m2 skoro mają się tam zmieścić 2 samochody + motocykl, a cała reszta czyli leżaki, rowery itp ma być w osobnym pomieszczeniu gospodarczym? U mnie na 2 samochody + 2 motocykle zaplanowany jest garaż 40m2. Szkoda przeznaczać na niego więcej miejsca niż potrzeba. Co do układu kuchni, to spiżarkę też bym dała w tym właśnie miejscu, ale stół w poprzek kuchni w osi dwóch przeszkleń: wschodniego (blisko narożnika ściany południowej) i wielkiego zachodniego. Od tej strony można by też kuchnie zamknąć drzwiami przesuwanmi, podobnie jak i od drugiej strony. A ściana oddzielająca kuchnię od salonu wysoka aż po sufit...lub niższa - wedle woli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 09.02.2015 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Moniss - no tak wyliczyłam zostawiając po 1m między autami i po bokach. Auta wyrysowałam z oryginalnych ich gabarytów. Na przód i tył 40cm zapasu. Między autem a ścianą na motor 170cm (w tym ten metr). Może za dużo, ale tyle wyszło. Wiem, że motor wiele krótszy i zostanie mi trochę przestrzeni za motorem, no ale nic tam nie zmieszczę (pomieszczenia żadnego). Ale może za dużo tego zapasu? Ile jest u Ciebie między autami i do ścian? Wracając do stołu - zostałby tam, gdzie wyrysowałam, tylko obrócony o 90st? Czy przeniesiony bliżej kuchni? (wybacz, ale czytam już tylko jednym okiem;) A wtedy jak salon? Podobał mi się pomysł z wnęką tv między spiżarką a schodami - tylko pomyślałam jeszcze o tych wędrówkach ludów przed odbiornikiem...wte...i wewte...po soczek..po wodę...po kiełbaskę...po jogurcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.02.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 pestka56 Łukaszu, a jakby tę górę przykryć wspólnym dachem kopertowym?! - to mamy inny budynek, inne relacje przestrzenne, tu ( House S / Christ Christ ) dach tworzy 5-tą elewację, przykrycie go kopertą zlikwidowałoby ją w 100% Myślisz, że dałoby się to dobrze zaprojektować zachowując układ ścian zewnętrznych, tę autonomię i zarazem wspólną komunikację? - mi się udało w CYRYL HOUSE : ) 3 autonomiczne sypialnie, oddzielone od siebie i powiązane wspólną wewnętrzną komunikacją ( taki udany zamysł projektowy ) Pytam z ciekawości, bo nie przepadam za płaskimi dachami. - płaski / spadowy – rzecz gustu ( i Warunków Zabudowy ), ja bardziej skłaniam się do dachu płaskiego, ale głównie ze względu możliwości rozrzeżbienia formy i ważniejsze ! : bardziej funkcjonalnych pomieszczeń PIĘTRA ( z pełnymi wysokościami ) w stosunku do skosów. Martahp Łukasz, jakie jest Twoje zdanie na temat prób Any? To ułatwi przyszłemu archi, czy utrudni pracę? - dobre rozwiązania projektowe same się obronią ! a to jaki będzie efekt finalny zależy od pomysłów, możliwości, trafnych decyzji, niekiedy determinacji, konsekwencji, … ( i to o czym pisałem wcześniej ) rozmów, wymiany myśli, wyczucia, opisania potrzeb, preferencji, „ustawienia” priorytetów, … ogólnie „ zebrania i przeanalizowania” wszystkich możliwych danych do projektowania, które i tak się zmieniają, ale przybliżają do sedna problemów i pozwalają je pokonać i rozwiązać. ana289 Po przykryciu góry dachem spadzistym całość siądzie i straci tą nieziemską lekkość - nie wiem, co tam sądzi Łukasz..? - tak Właśnie Łukaszu - architekcie - czy Ty masz szalony pomysł na nasz dom - taki, na który nigdy bym nie wpadła? - „ szalony pomysł ” jest tylko „ szalonym pomysłem ” Projektowanie to połączenie „iskry” z „logiką”. Patrząc na rysunki widzę dużo logiki , ale brakuje mi motywu przewodniego ( nie ma go ! ) i „łapania” całości obiektu, tj. połączenia formy, funkcji, zagospodarowania. Czy jednak wykorzystałam już 99,9% wariantów..? - a tego nie wiem ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.02.2015 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 ŁAŁ!! Mel - przepięknie!!! Ja też tak chcę!!http://emotikona.pl/emotikony/pic/0girl_cray2.gifNo nie dziwię się, że się nie spieszysz z powrotem;) Tam się wybudować............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.02.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 cena dzialki jak kupno mieszkania.. nie dziekuje ciagnac dwie sroki za ogon, za ciezko...najpierw jedno, pozniej pomysli sie o drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Ana, a napisz jeszcze w którą stronę mają wychodzić okna salonowe i kuchniowe - zaznaczyłabyś na rzucie? Dużo jest tych pomysłów i jakbyś zebrała w całość te najważniejsze rzeczy- kierunki świata i podcienie dla sof:lol2: to może ktoś wpadnie na genialną myśl, a Ty ją przeprojektujesz na swoją modłę Ps. Nie rezygnuj - rysuj, a jak powstanie coś,co zaakceptujesz, zaniesiesz do projektanta wraz z opisem, co tak, a czego nie. U mnie się udało -9 miesięcy pracy - łącznie ze stawianiem sprawy na ostrzu noża (chodziło o ten słupek okienny;)), że jak nie przeprojektują, to nie buduję i dało się - miesiąc dodatkowej pracy konstruktorki i wymodziła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.02.2015 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Chloe - wrzucę poglądowy rys. wieczorem - ale działka jest prosta: wjazd od północy, zatem na wprost południe i na prawo zachód. Na te dwie strony powinny wyjść największe przeszklenia (chyba na południe większe - wygodniej i chyba lepiej dla energii słonecznej;)- dopytam męża). A podcien dla sof w fajnym miejscu - żeby widzieć i ogród i basen, ale nie twarzą na zachód (na obecnym ogrodku mieliśmy w stronę zachodnią i niczym nie dało się odgrodzić - chyba tylko pionowym panelem. Najkorzystniej byłoby tak to zorganizować, żeby zachód mieć za plecami, ale to juz daleko od domu, żeby okiem ogarniać również ogród;) Ale narysuję szkic - może kogoś olśni;) Bardzo dobrze, że walczyłaś!! Ale to tylko potwierdza moją teorię (niestety), że wielu arch./konstruktorom się nie chce i mówią "nie da się". Pewnie też to usłyszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.02.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Właśnie Łukaszu miałam dopytać - co oznacza "motyw przewodni" w architekturze?Bo wydawało mi się, że myśl przewodnią mam (chyba, że to nie to samo) a piszesz, że nie ma...Że spięcia w całość nie ma - bryły, to wiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 10.02.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Bardzo dobrze, że walczyłaś!! Ale to tylko potwierdza moją teorię (niestety), że wielu arch./konstruktorom się nie chce i mówią "nie da się". Pewnie też to usłyszę Podczas budowy, nie raz to uslyszysz ja ostatnio od montera kuchni..chodzilo o cokoly.. ojj kazanie jemu takie zrobilam, ze caly cokol rozebrali bez gadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 10.02.2015 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 No właśnie - mam świadomość byle zrobić i do chaty... chociaż mam takiego zaprzyjaźnionego starszego pana od ścian - czego bym nie wymyśliła - to on: dobrze, jasne, zrobimy...No nigdy nie usłyszałam, że się nie da:) Zależy od ludzi, ale Ci porządni są niestety w mniejszości:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Chloe_ 10.02.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Właśnie Łukaszu miałam dopytać - co oznacza "motyw przewodni" w architekturze? Bo wydawało mi się, że myśl przewodnią mam (chyba, że to nie to samo) a piszesz, że nie ma... Że spięcia w całość nie ma - bryły, to wiem;) Dla mnie motyw przewodni to coś, co pozostaje nienaruszone - np. zawsze oddzielna kuchnia albo salon z w tym samym miejscu (strony świata). Jakbyś popatrzyła na ewolucję mojego projektu, zauważyłabyś że wszystko ewoluowało ale zawsze kuchnia była oddzielona od salonu ścianą i miała dwa wyjścia. Tak samo salon zawsze był centrum komunikacyjnym. U Ciebie to się jeszcze przesuwa - sypialnie też wędrują. Nie mówię, że to źle bo w końcu utkną gdzieś na stałe i będziesz wiedziała, że togo, co dobre już nie ruszasz;) Mnie się bardzo podobał ten salon u Ciebie, gdzie kuchnia była na prawo a jadalnia przedzielona od niej kominkiem, bo kominek był wszechobecny, najważniejszy- widoczny i z kuchni i z salonu i z jadalni. Super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 10.02.2015 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Moniss - no tak wyliczyłam zostawiając po 1m między autami i po bokach. Auta wyrysowałam z oryginalnych ich gabarytów. Na przód i tył 40cm zapasu. Między autem a ścianą na motor 170cm (w tym ten metr). Może za dużo, ale tyle wyszło. Wiem, że motor wiele krótszy i zostanie mi trochę przestrzeni za motorem, no ale nic tam nie zmieszczę (pomieszczenia żadnego). Ale może za dużo tego zapasu? Ile jest u Ciebie między autami i do ścian? Wracając do stołu - zostałby tam, gdzie wyrysowałam, tylko obrócony o 90st? Czy przeniesiony bliżej kuchni? (wybacz, ale czytam już tylko jednym okiem;) A wtedy jak salon? Podobał mi się pomysł z wnęką tv między spiżarką a schodami - tylko pomyślałam jeszcze o tych wędrówkach ludów przed odbiornikiem...wte...i wewte...po soczek..po wodę...po kiełbaskę...po jogurcik. Niestety nie zmierzę na razie nic w moim garażu, bo auta w nim jeszcze nie stoją. Na razie garażujemy tam dachówkę Ale wg. projektu głębokość to 575cm oraz szerokość 695cm. I jest to mniej więcej tak: motocykl 95 + przejście 80 + auto 180 + przejście 80 + auto 180 + przejście 80. Chociaż u Ciebie to przynajmniej jedno auto jest szersze jak np. mazda MPV czyli 1,9 cm. Podobały mi się w Twoich poprzednich projektach wcięcia (załomki) dla motocykla i teraz myślę coś w tym kierunku...a właściwie myślałam, gdyż doszłam do wniosku, że zanim dom powstanie, to chłopaki podrosną i zaczną jeździć skuterami W takim wypadku jednak większy garaż będzie potrzebny np. 8 x 6m W głowie rodzą mi się też inne pomysły, np. na dodatkowy taras od wschodu (gdy na zachodnim, po południu będzie za bardzo przypiekać) i kształt domu T albo nawet nieco bardziej rozczłonkowany. Na razie wrzucam przerobiony układ z dokoptowanymi pomieszczeniami, których poprzednio zabrakło + kilka innych drobnych zmian. Niestety nie mam Inventora (mój stary lapek tego nei ogarnia), więc posłużyłam się Paintem Edytowane 10 Lutego 2015 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts