Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz masz master suit jak my :)

Mam dla Ciebie kanapę :) bo widzę, że problem podobny jak u mnie. Mam albo przodem do kominka, albo przodem do okien tarasowych :cool:

To wynalazłam takie cudo co tooparcie ma raz w tę raz we w tę.

Eels Nest by Anonymous Architects-07.jpg

Eels Nest by Anonymous Architects

Ellis-Residence-by-McClean-Design-11.jpg

Ellis Residence by McClean Design

haha Pestko - niezłe te z drugiego zdjęcia:) ale szukam wolnostojącej sofy o długości 350cm z oparciem z jednej strony - są takie długie (niekoniecznie modułowe)?. A tyłem do okna tarasowego chyba taką z małym oparciem...;) Myśl, może masz ukryte jakieś fajne inspiracje?:hug:

Mari - no przeż sypialnia na dole, na końcu;)

A chłopaki cali u góry;)

Skopiowałam ten rzucik zeby nie zawracac Ci gitarrry.

Mój komp tego nie otwiera więc nie mam mozliwości powiększenia.

Wasza sypielnie jeszcze jakoś widzę, ale w którym miejscy jest to męskie pieterko ?

Nad garażem i dalej ( sledze po schodach ;) ) czy cały ten kawał ?

To w końcu jaki to ma byc dom bo sie pogubiłam :eek:

Mari - piętra jeszcze nie wyrysowałam - ale może powinno być nad całą częścią dzienną - miałoby te 120m - w tym musi być kotłownia, 3 sypialnie, łazienka i jakaś przestrzeń dla nich.

Nie smuć się, że się pogubiłaś:hug: ja też nie wiem jak to w końcu będzie;)

Pestko - aż tak źle z cenami? Wrzucisz przykładową sofę - z ceną?;)

mogą być też narożniki i inne wariacje - maksymalny wymiar który mogę tam wrzucić to 5x2,5-3m

Edytowane przez ana289

Ja tam nie wiem i nie znam się.

Strach sie bać.

Co do cen sof to niestety sa makabryczne. Mówie o tych mocno designerskich przez co tez najfajnieszych.

Mysle jednak, ze przy takiej ekipie i zwierzyńcu, nie warto inwestować w cos drogiego bo to mebel najbardziej uzytkowany i narażony na przedwczesny zgon.

Pestka wkleiła u pewnej osoby ( nie powiem u kogo bo sie boje o posądzenie o hu wie co), bardzo fajne kanapy modułowe.

Mimo, ze nie moja bajka, to bardzo mi sie podobały.

Może i Tobie przypadna do gustu ...

Pestko pamietasz ?

Robiłas wizkę salonu z tymi kanapami, czarnymi ścianami...taka jedna sympatyczna dziewczyna z upalnych rejonów kuli ziemskiej ;)

Aniu Ja Ciebie też :hug:

Sprawdż co potrzeba...

Też się pogubiłem , i również nie mogę tego powiększyć.

Jeżeli chodzi o ostatni rzut to fajnie wygląda salon/jadalnia kuchnia. Pod schodami zrobiłbym spiżarkę lub kibelek.

Prawe skrzydło domu nie powala, sypialnia wygląda jak cela w klasztorze, podoba mi się układ łazienki i garderoby, ale nie te kształty.

Wspominasz o górze nad częścią dzienną, jak bym zrobił nad garażami i jak potrzeba nad prawym skrzydłem. Proponuje nad salonem, jadalnią zrobić przestrzeń otwartą aż do dachu, wchodzisz po schodach i spoglądasz na dół. Nad kuchnią coś w rodzaju holu na piętrze bez ściany od strony salonu tylko komin z cegły.

Pomysł jajmar fajny, tylko nie mogę ogarnąć tej bryły budynku:( Pod schodami jest spiżarnia - jakoś tak wc przy kuchni mi nie pasował, choć byłoby bliżej;)

Przeedytowałam rzut - powinno być lepiej:)

Sypialnię i gabinet można pozmieniać - teraz sypialnia ma 13m, ale jest w niej tylko łóżko;) Można zlikwidować garderobę, wtedy będzie 19. Obok sypialni gabinet/pokój gościnny z dostępem do naszej łazienki (łazienka 12,5 - podoba mi się prostokątna).

Pustka nad salonem byłaby cudna, ale, że bilard na pietrze też raczej otwarty, to nie wiem, czy sobie wzajemnie nie przeszkodzimy;) Poza tym straciłabym południowe pokoje dla chłopaków:(

Juskra - podoba mi się, nawet bardzo ta przestrzeń:) Kuchnia jest zamknięta wysoką ścianą od strony salonu i częściowo jadalni. Zaraz zobaczę z przejściem - pewnie się uda - przez spiżarnię, która jest pod schodami.

Edytowane przez ana289

O!

Teraz widać lepiej.

Nie wypowiem się na temat otwartej kuchni czy jej miejsca na tym rzucie.

Co kto lubi.

Zastanawiam się tylko czy łazienki, nie powinny być obok siebie ?

Chodzi mi o piony.

We wszystkich projektach które oglądałam, łazienki są podpiete pod ten sam pion.

Podobnie z kuchnią.

U ciebie rozstrzelone...Nie wiem czy tak mozna...

Duże przestrzenie są cuuuudoooowne!!! Tylko trzeba odpowiednich mebli. W dużym domu, w którym często przebywam (parterówka) jest tak: salon - ok.50 m plus jadalnia ok. 30 stanowią wspólna przestrzeń. Dzieli je niewielka różnica poziomów i inny materiał na podłodze. Salon z dwóch stron cały przeszklony, nie ma metra ściany.

Jest duży, ale absolutnie nie za duży. Meble - sofa połączona z szezlongiem - na ok. 7 osób. Obok taka sama sofa dla 2-3 osób. Do tego tylko dwa niskie stoliki, pod ścianą wydłużona niska szafka na RTV, spory kominek i wielki obraz. I nic więcej. Jadania - tyko długi stół i mała komoda. Jest przestrzeń i wygoda. I brak słupów, które wszystko by popsuły.

Dla mnie ostatni rzut ma jeden mankament - w kuchni będzie ciemno. Nikt mnie nie przekona, że będzie inaczej, mimo wielkiego okna z jednej strony.

Przebywam w podobnym domu - piętro całe w szkle, salon jadalnia wspaniale doświetlone, ale już w kuchni (otwartej)zbyt ciemno.

Jedyne rozwiązanie w kuchni z rzutu - świetlik, choćby niewielki.

Łazienki - obok siebie po prostu taniej. Ale można je umieścić w każdym miejscu. To też sprawdzone!

Edytowane przez martahp

Hej Ana! Właśnie poprawki dziś robiłam w rzucie parterówki, no i dokładnie taka sama miejscówka na motocykl pojawiła się i w mojej głowie :)

Co do przeszkleń od wschodu, to bym je inaczej rozmieściła. Albo bym podzieliła na dwa mniejsze, albo zostawiła tylko jedną "połówkę" w kuchni.

Poniżej obie opcje.

ana_rzut1.jpgana_rzut2.jpg

Moniss, Marta - jesteście niesamowite:) pół nocy nie spałam, bo mi to okno na lewej ścianie nie pasowało - tym bardziej, że to wschód. I w słoneczny dzień nie da się przy tym słońcu nic zrobić (teraz też mam kuchnię od wchodu i latem do połowy spuszczone rolety). I tak leżę w nocy w tym łóżku i myślę, że bez sensu latem mieć całe 5m okno zasłonięte! I że jak tylko wstanę to muszę to przerobić i podzielić. I wstaję rano, a tu TADAM - gotowy rzut (w dodatku duuży):D:D:D - dzięki Moniss:hug:

Marta - czy myślisz, że teraz będzie jaśniej w kuchni? Na moje oko tak (kuchnia na pewno będzie jasna, z jasnymi blatami) - ale Ty masz doświadczenie, więc opowiadaj:hug: Świetlika nie mam jak wstawić, choć porzeźbię dziś z piętrem i zobaczę jak to się wszystko układa.

Mari - ależ "moja"kuchnia jest zamknięta, prawie cała:)

Ale się porobiło.....

witaj Admete w moim wątku:) Byłam u Ciebie i choć to nie mój styl bardzo podoba mi się konsekwencja z jaką urządzasz wnętrza - nawet u chłopców "czuć" Twoją rękę. Super:)

Dziękuję :)

Co do przestrzeni - przepraszam, ale nie przebrnę u Ciebie przez te strony - ile ma całość dzienna? Te dwie odnogi łącznie z kuchnią, pamiętasz? Robi wrażenie i od razu zapytam Cię o stół, bo widzę, że rodzina u Ciebie dużą:) Masz 20 krzeseł, czy więcej? (na zdjęciu nie widać..)

Moje L ma około 111 m2, a stół jest na 12 osób, Ty chyba widziałaś zdjęcia z dostawka i faktycznie nie wygląda to proporcjonalnie i zachęcająco :lol2:

Co do Twoich przestrzeni - też kawał miejsca i wierzę że zagospodarujesz wszystko według swoich potrzeb i potrzeb swojej rodziny :).

Jedyna moja rada to - słuchaj oczywiście i czytaj podpowiedzi innych ale w końcowym momencie wyborów, słuchaj siebie i swojego serducha i wewnętrznego przeczucia :)

Bo to tylko Twój dom i Twoje wnętrza!!! :)

Zdjęcia zdjęciami, ale ja już wiem że rzeczywistość, spojrzenie na żywca na dane pomieszczenie może być inne :p.

Wszystkie dziewczyny które mnie odwiedziły w realu - a było ich sporo :) - były zaskoczone tym że mój dom nie jest wielką chałupą , wszystko ma dobre proporcje itd- wychodzi na to że źle łapię kadry w aparacie :lol2:

Pozdrawiam i w miarę możliwości będę podglądać co u Ciebie :)

Melisko - jako autorka tego wątku muszę zareagować i z całym szacunkiem do Ciebie, bo wiesz, że Cię lubię, ale niepotrzebne było to dzisiejsze:( - i nie chodzi o to, że to mój wątek. Wystarczyło wysłać do Marimag priv i tam napisać to co tu:(

A tymczasem...

stwierdziłam, że na jednej ścianie w salonie tv, kominek (wysunięty) niski blat i hokery to za dużo;) Niepokoiło mnie też dojście do kuchni na około (od strony blatu lub schodów) i Oddzieliłam jedno od drugiego. Podoba mi się - od strony salonu (prawie;)) nie widać kuchni, ani niskiego stoliczka śniadaniowego. Tak samo od strony jadalni. Przy płycie mam pestkowe ukryte szafki za przesuwnymi drzwiami:D. Dzięki Pestko:hug: Przerobiłam też gabinet i sypialnię, ale to już niuanse, pewnie będę dalej dzielić tę przestrzeń;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsac0ae38b.jpg

Edytowane przez ana289

admete - dziękuję za informację - piękna przestrzeń (mam nadzieję, że u nas wyjdzie podobnie):)

Wiem, że wnętrza moje (nasze) a nie Wasze:yes: z pewnością nie dam sobie nic wcisnąć co miałoby mi się nie spodobać:)

A wracając do Twoich wnętrz, rzeczywiście oglądając zdjęcia może się wydawać, że przestrzeń między jadalnią a salonem jest nieproporcjonalnie duża i pusta w stosunku do pozostałych części. Ale wierzę, że to kwestia zdjęcia (z pewnością w salonie w L trudno uchwycić całość i to są przekłamania aparatu). Wierzę, że masz piękną, imponującą i proporcjonalną przestrzeń:)

Ana z szacunkiem do Twojej osoby...ale wymiana dyskusji odbywala sie na forum i nie widze powodu ku temu by wysylac prywatne wiadomosci do "kolezanki"..

i dokladnie tak samo mogla zrobic to "kolezanka" wczoraj-.piszac o watku admetki, jak i Admete, napisac do niej na priv.. jak widzisz tak sie nie stalo, dyskusja trwala dalej..bo takie jest forum...

oczywiscie Twoja uwaga mi sie oberwalo po tylku..ale sie tym zupelnie nie przejmuje...napisalam to co mysle, riposte otrzymalam bardzo "tworcza"..

koncze temat i zycze powodzenia..

moze kiedys i Ty otworzysz oczy ;)

:bye:

Melisko - jako autorka tego wątku muszę zareagować i z całym szacunkiem do Ciebie, bo wiesz, że Cię lubię, ale niepotrzebne było to dzisiejsze:( - i nie chodzi o to, że to mój wątek. Wystarczyło wysłać do Marimag priv i tam napisać to co tu:(

A tymczasem...

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsac0ae38b.jpg

Podoba mi się ale czekam jeszcze na górę. Jeśli chodzi o swietliki, to jeśli nie ma innej opcji, jest to b. fajne rozwiązanie - sama mam dwa - jeden w pralni, drugi w garderobie i byłam zaskoczona, że aż tak mogą je rozjaśnić.

Ps. Wczoraj tworzyłam dla Ciebie koncepcję z pomysłem na patio w środkowej części domu ale padł mi laptop i umarł ostatecznie, więc poszło na marne, a ja teraz piszę z podłogi, zmuszona do podłączenia po 2 miesiącach mieszkania komputera stacjonarnego:lol2:

Pora kupić nowego laptopa, ot co:)