robert skitek 27.12.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jesteś architektem co mozesz dodatkowo zaproponowac inwestorowi. To było moje rozwiazanie nie wiem czy jest ono dobre czy złe bo nie buduje domu co 3 lata. Moze to wyjasnij jak to powinno wygladac według ciebie - mnie nie musisz juz przekonywać bo ten etap przebrnąłem - ale jest ana i także inni którzy czytaja ten watek. Tak na marginesie żebys to nie odczuł jak jakis atak.... Bardzo dowcipnie... Napisałem już Anie jak to powinno wyglądać. Co architekt bierze pod uwagę? Opisywanie tego zajęłoby mi tutaj więcej czasu niż "wklepanie" Twojego projektu do komputera przez Twojego "architekta"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.12.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Pytanie do architektów z zawodu...czy Wasi klienci kupią indywidualny (taki nie z katalogu) projekt domku jednorodzinnego bez jego wizualizacji z zewnątrz ? Bez rzutów elewacji? Moim zdaniem to co najmniej niewyobrażalne. Rysunki elewacji są częścią projektu budowlanego, więc się nie da bez. A wizualizacje i ich dokładność - zależy od biura, zleconego zakresu itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.12.2014 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Robert Skitek - powiedziałeś, dzięki. Nawet Twój blog o tym poczytałam;) Edytowane 8 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cormac 27.12.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Największy problem polega chyba na tym , że róznie pojmuje się haslo projekt indywidualny.Dla większości będa to przerobione gotowce, dla niektórych projekt robiony od podstaw przez kilka, kilkanaście miesięcy. Nie wierzę , że mozna zrobić projekt indywidualny w dwa dni.To samo z ceną, branżyści robią swoje. Zanim wybudowaliśmy swój dom, spotkaliśmy się z kilkoma architektami, dopiero 4 zaprojektował nasz dom ( i dopiero jego 3projekt zbudowaliśmy) . Nie żałuję wydanej kasy, wylewając ławy wiedziałam gdzie będą staly sofy, gdzie będę trzymać ksiażki i jak będzie wyglądać elewacja. Wiedziałam jak dom będzie wyglądał wewnątrz i na zewnątrz. I że wstawię do swojej małej sypialni łóżko 2x2m bez problemu. Dobry architekt jest na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.12.2014 00:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ach...brakuje mi na tym forum "lubię to" cormac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.12.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 dobry architekt to drogi architekt ??? co wybrać architekta z Poznania który zrobi projekt za 12tysiecy, czy projektanta np z Miedzychodu Wągrowca który zrobi projekt za 5 tysięcy. Wykonanie projektu to 2 dni na zasadzie kopiuj wklej i póxniej analiza i dopracowanie szczegółów gdzie sa rzeczy nie schematyczne - dotyczy to też konstrukcji.... Ja przy swoim projekcie analizowałem dach z informacji z neta - wymiar poddasza rozstaw murłat i kat nachylenia - i juz wiedziałem jaki bedę miał dach, jaka konstrukcja bez wizyty u architekta/konstruktora. Obliczenia nosnosci pod katem przekroju krokwi to tez jest standard ze wzgledu na miejsce na izolacje... To samo dotyczy fundamentów z połaczeniem ze scianami nosnymi - trochę neta analiza gleby i bez architekta/konstruktora wiedziałem jak to bedzie wygladać REASUMUJĄC - jak nie tworzysz "nowoczesnego pałacu" z kolumnami podciagami itd to wykonanie projektu jest banalnie proste PS zadaj też pytanie czy w jakimś biurze architektonicznym projekt robi "dobry" architekt czy moze student na praktykach... Fajny wątek się zrobił. Zacząłem zastanawiać się dlaczego i o co ewentualna kłótnia... Postanowiłem wrócić do poprzednich stron w poszukiwaniu źródła. No i znalazłem. Zaczęło się od tego wpisu... Grend. To co tu opisałeś, to nie jest projektowanie domu. To Twoje spojrzenie na problem. Ty nie potrzebowałeś architekta. Tobie był potrzebny sprawny i znający się przecietnie na rzeczy operator programu do projektowania z uprawnieniami architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 28.12.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Ana289 - jak fajnie spotkać taką "wariatkę" jak ja sama Ja miałam bardzo podobne podejście, u mnie co prawda dom mniejszy (aczkolwiek nie ukrywam, że chciałam większy, ale doszliśmy do wniosku, że finansowo będzie trudno), ale też, jak pisze cormac: wylewając ławy wiedziałam gdzie będą staly sofy, gdzie będę trzymać ksiażki i jak będzie wyglądać elewacja Też rysowałam różne projekty własne, podobnie jak Ty już kilka lat wcześniej pracowałam nad koncepcją domu, która się ciągle zmieniała i udoskonalała. Pozwoliło mi to dobrze poznać nasze potrzeby, aczkolwiek nie wykluczam, że jeszcze może coś "w praniu" wyjść po zamieszkaniu Nasz dom powstał na bazie projektu gotowego, który nam w dużej mierze odpowiadał. Co prawda brakuje mi bawialni dla dzieci (a właściwie dwóch dodatkowych pokoi na górze), no ale to był kompromis między chęcią posiadania dużej powierzchni a kosztem jej zbudowania. Mam jeszcze ew. powierzchnię nad garażem, jakieś 40 m2 może zmienię projekt i tam zrobię dodatkową przestrzeń A może warto abyś założyła sobie już dziennik budowy? W sumie Twój wątek już jest czymś takim Ja swój założyłam na podobnym jak Ty etapie Trzymam kciuki za Twój projekt. Będę stałym czytelniczką Teraz nie bardzo mam czas, ale wieczorem poprzyglądam się Twojej koncepcji i postaram się dodać coś od siebie Pozdrawiam ciepło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.12.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 W pewnym momencie chciałem wszystko zburzyć i wybudować zupełnie nowy dom... koncepcja środka trwała ile ? 3 dni i super..jakoś tak czas mijał... w pewnym momencie zrozumiałem że nie wypada niszczyć tylko pokazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.12.2014 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 domi-nikka, ach dziękuję za tak miłe słowa:) Zakładając ten wątek, po pierwszych nie do końca pochlebnych wpisach zastanawiałam się czy ze mną coś nie tak, że tak od drugiej strony rozmyślam nad domem. Wszyscy znajomi szli "prostą drogą" - najpierw projekt (gotowy lub indywidualny, przy czym w indywidualnym wiedzieli ile pokoi), potem przeprawa z urządzaniem, niejednokrotnie okupiona łzami i kompromisami, a potem stwierdzenie "Przecież dopiero 3 dom będzie dla nas idealny". A Ty swój już zbudowałaś? Ten w avatarze Twój? Wieczorem siądę do Twojego dziennika:) czołgisto - a pewnie, że trzeba pokazywać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.12.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Fajny wątek się zrobił. Zacząłem zastanawiać się dlaczego i o co ewentualna kłótnia... Postanowiłem wrócić do poprzednich stron w poszukiwaniu źródła. No i znalazłem. Zaczęło się od tego wpisu... Grend. To co tu opisałeś, to nie jest projektowanie domu. To Twoje spojrzenie na problem. Ty nie potrzebowałeś architekta. Tobie był potrzebny sprawny i znający się przecietnie na rzeczy operator programu do projektowania z uprawnieniami architekta. Generalizujesz ... tak mi się wydawało że ana chce iść tą samą drogą.... Mi tak naprawdę nie był potrzebny architekt tylko konstruktor. Wszystko zależy od inwestora czy wie czego chce i co mu da komfort i zadowolenie, czy jest to inwestor który chce mieć coś odrębnego wyróżniajacego sie na tle innych a tak naprawde nie ma żadnej koncepcji - ma być nowoczesnie i żeby "inni" podziwiali Polemika ze mną to głównie architekci - czesciowo z racji czerpania dochodów z tej branzy . Np wystarczy spojrzeć na dom wybudowany przez jednego architekta - nowoczesna bryła duzo podciągów indywidualnych rozwiazań konstrukcyjnych i przede wszystkim KOSZTOWNA w wykonaniu. Ja np też chciałem prosty dach ... ale ja mam plan zagospodarowania przestrzennego który jasno precyzuje jak ma budynek wygladac. Naprawde jak ktos ma kasę duzo kasy i chce to pokazania na podstawie postawionego budynku to niech idzie do architekta który zrobi projekt za 15 tysiecy i zeby nie był tani bo wtedy projekt będzie też "tani". I takich klientów zyczę moim adwersarzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.12.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak myślałem, że przejdziesz do ataku. Tak przecież najłatwiej, bo to trudu żadnego nie wymaga. Jakie horyzonty, taka dyskusja. Dziękuję za szczerą ocenę mojej osoby i moich klientów. A klientów mam zupełnie innych od Twoich wyobrażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.12.2014 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) grend - to idąc Twoim tokiem rozumowania, każdy, kto buduje nowoczesny, prosty dom, najlepiej jeszcze z dwuspadowym dachem to biedota? I kto tu generalizuje:confused: Każdy buduje taki dom, w jakim chce mieszkać-jedni liczą się bardziej z kosztami, bo muszą je ograniczać lub są oszczędni, drudzy nie liczą się z kosztami, bo ich stać, albo się zadłużają. Ale na Boga - jakie to ma znaczenie?? W takim wątku jak ten, fajnie wskazać przy załączanym rysunku pytającego, że coś można zrobić taniej albo lepiej, albo praktyczniej. Ale wygadywanie sobie domu jest dla mnie poniżej pasa:( domi-nikka-zaczęłam Twój dziennik:) bomba, ale o tym będę pisać w Twoich komantarzach. Ale od razu Ci napiszę (chyba, że już doszłaś) - pdf z autocada zamieniam na jpg (jakimś pobranym progamem) potem wrzucam w net i wklejam jak zwykłe zdjęcie. Przerabiając pdf na jpg możesz ustawić jakość zdjęcia. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 28.12.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Grend - daj spokój ! " Mi tak naprawdę nie był potrzebny architekt tylko konstruktor " - jedni szukają Architekta i Architektury, inni nie … z różnych powodów. SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.12.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 grend - to idąc Twoim tokiem rozumowania, każdy, kto buduje nowoczesny, prosty dom, najlepiej jeszcze z dwuspadowym dachem to biedota? I kto tu generalizuje:confused: Każdy buduje taki dom, w jakim chce mieszkać-jedni liczą się bardziej z kosztami, bo muszą je ograniczać lub są oszczędni, drudzy nie liczą się z kosztami, bo ich stać, albo się zadłużają. Ale na Boga - jakie to ma znaczenie?? W takim wątku jak ten, fajnie wskazać przy załączanym rysunku pytającego, że coś można zrobić taniej albo lepiej, albo praktyczniej. Ale wygadywanie sobie domu jest dla mnie poniżej pasa:( Ja też należę do biedoty i buduję taki dom aby miec komfort. W zwiazku z moja biedotą nie poszedłem do architekta w Poznaniu których ceny oscylowały 8-12 tysiecy tylko szukałem troche dalej ..... Próbuje się dowiedziec co moze zaoferować więcej architekt z Poznania wobec architekta z np Międzychodu ??? - tutaj też nie otrzymałem odpowiedzi od branzysty tylko jakies "opowieści" .... Tutaj nie chodzi czy to lepszy czy gorszy tylko że w Poznianiu sa bogatsi klienci i koszty utrzymania biura sa 3-4 krotnie wyższe i dlatego stawki sa wyzsze. Nie rozumiem wogóle twojego stwierdzenia "Ale na Boga - jakie to ma znaczenie??" - moze to wytłumaczysz ??? Jakbyś przeczytała moje poczatkowe posty to napisałem od czego ja zaczynałem i na co zwrócić uwage - od branzysty jakos nie zauwazyłem jakis sugestiii.... Powiedz mi KTO komu WYGADUJE dom ???? W którym poscie to zauważyłaś. Zawsze sobie cenie ludzi którzy dzieki pracy mają duże dochody bo świadczy o tym ze sa dobrzy w tym co robia. Ja jakbym miał większe mozliwosci finansowe tez bym zrobił wiekszy dom i dał trochę kosztownych dodatków - niestety jestem biedakiem i mam pewne ograniczenia. Dodatkowo są tez ograniczenia w planie zagospodarowania... Zapytaj się branzystę na podstawie twojego projektu co mozna zrobić lepiej i taniej - moze coś wreszcie podpowie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierka 28.12.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dzień dobry Bardzo ciekawie się zapowiada. Nie wyobrażam sobie pracy nad koncepcją domu przez dwa trzy dni. Ja tworzyłam dom tylko przez 8 miesięcy ... powinnam co najmniej dwa razy więcej. Być może ustrzegłabym się błędów, rozwiązań, które widzę teraz. Tak myślałem, że przejdziesz do ataku. Tak przecież najłatwiej, bo to trudu żadnego nie wymaga. Jakie horyzonty, taka dyskusja. Dziękuję za szczerą ocenę mojej osoby i moich klientów. A klientów mam zupełnie innych od Twoich wyobrażeń. To widać w każdej Twojej odpowiedzi na ataki na Twój dom. Przez to zyskujesz w moich oczach, postronnego obserwatora, jeszcze więcej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.12.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Tak myślałem, że przejdziesz do ataku. Tak przecież najłatwiej, bo to trudu żadnego nie wymaga. Jakie horyzonty, taka dyskusja. Dziękuję za szczerą ocenę mojej osoby i moich klientów. A klientów mam zupełnie innych od Twoich wyobrażeń. Nie było żadnego ataku. Może wreszcie cos się wypowiesz nie rzucając jakis infantylnych sformułowań. Jeżeli się myle w mojej ocenie to mnie popraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.12.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Dzień dobry Bardzo ciekawie się zapowiada. Nie wyobrażam sobie pracy nad koncepcją domu przez dwa trzy dni. Ja tworzyłam dom tylko przez 8 miesięcy ... powinnam co najmniej dwa razy więcej. Być może ustrzegłabym się błędów, rozwiązań, które widzę teraz. To widać w każdej Twojej odpowiedzi na ataki na Twój dom. Przez to zyskujesz w moich oczach, postronnego obserwatora, jeszcze więcej. pozdrawiam Wierka jakbyś poszła do architekta za 15 tysiecy to w tym momencie jesteś pewna że byś miała doskonały dom. Jakie sa twoje odczucia - bo to jest istota problemu. Wierka też zauważyła że zaatakowałem kogos dom ??? - nie wiem na jakiej podstawie ale cóż .... co miało przemawiać przeze mnie zawiść zazdrość - zupełnie tego nie rozumiem Pozdrawiam Wszystkich Szczęśliwego Nowego Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.12.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 W żadnym zdaniu nie napisałem, że drogi architekt to lepszy architekt. Jedyne co napisałem, żeby cena nie była najważniejszym kryterium jego wyboru . To "drobna" różnica. Projekt projektowi nierówny. Nieważne w jakim mieście i za jaką kwotę, ani nawet w jakim czasie zostanie zrobiony. Projekt domu to nie słoik ogórków. Ale wracamy do punktu wyjścia, czyli czego (jeśli w ogóle) oczekujesz od architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.12.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Wierka też zauważyła że zaatakowałem kogos dom ??? Też tak uważam. Od pierwszego postu w tym wątku atakujesz i krytykujesz wszystkich. Wryłeś się w wątek o projekcie i próbujesz wszystkim wmówić ze ty jeden potrafisz wszystko szybko i super zrobić. Przecież pisałeś że kopiuj wklej i gotowe Wykonanie projektu to 2 dni na zasadzie kopiuj wklej i póxniej analiza i dopracowanie szczegółów gdzie sa rzeczy nie schematyczne - dotyczy to też konstrukcji.... Ja przy swoim projekcie analizowałem dach z informacji z neta - wymiar poddasza rozstaw murłat i kat nachylenia - i juz wiedziałem jaki bedę miał dach, jaka konstrukcja bez wizyty u architekta/konstruktora. Obliczenia nosnosci pod katem przekroju krokwi to tez jest standard ze wzgledu na miejsce na izolacje... Szukałeś jak się operuje wyrostek w necie? Poszukaj pewnie NFZ będzie z Ciebie dumny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.12.2014 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) grend - jestem ostatnia od atakowania i oceniania kogokolwiek, zwłaszcza na forum, gdzie opieramy się li i wyłącznie na tym co kto napisał. Rzeczywiście Twoją wypowiedź na temat budowy domów skomplikowanych odczytałam jako przytyk do ludzi, którzy chcą zbudować sobie dom inny, niebanalny, wykorzystujący bardziej skomplikowane i pewnie droższe rozwiązania, żeby zadowolić otoczenie i pokazać "ja to mam kasę". Jeśli nie to było Twoją intencją to oczywiście przepraszam. Jeśli zbuduję kiedyś ten dom, który z racji metrażu, jakiegoś poziomu skomplikowania, z wykorzystaniem pewnie drogich rozwiązań (odzyski ciepła, moduły inteligentnego domu - bo w tym się specjalizuje mój TZ) to nie po to, żeby zadowolić otoczenie, albo pokazać "mnie stać". Zbuduję, bo taki dom chcę mieć. Ale mimo wysokich kosztów budowy - jeśli coś będę mogła zrobić taniej uzyskując taki sam lub zbliżony efekt to na pewno z tego skorzystam. Masz więc absolutną rację co do cen za usługi architekta w odniesieniu do lokalizacji. I to, że efekt nie zawsze idzie w parze z lokalizacją, czyli ceną za projekt. I jeśli można mieć tańszego (ALE RÓWNIE DOBREGO) architekta - to po co brać droższego. To jest zupełnie naturalne i za tą sugestię Ci dziękuję Edytowane 31 Stycznia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts