Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Elfir

myślę, że architektów zawodowych ten temat denerwuje …

Irytuje ich zajmowanie się takimi rzeczami przez dyletantów

- między rysowaniem, a projektowaniem jest cała galaktyka !

- a jak pisałem kiedyś „ rysować każdy może ”, również Inwestor, który w lepszy czy gorszy sposób próbuje okiełznać swoje potrzeby w formie szkiców

- a czy to jest dobra droga do swojego „M” ?

- program funkcjonalno-użytkowy można uszczegółowić w formie opisu na kartce A4 z krótką charakterystyką projektowanych przestrzeni ( lub też w formie rysunkowej jak kto woli i lubi ) i od tego rozpocząć pracę nad Projektem Koncepcyjnym, który obejmuje nie tylko „poukładanie” pomieszczeń względem siebie, stron świata, czy też granic działki, ale też odnosi się do wpisania obiektu w kontekst działki, terenu ( estetyczny, urbanistyczny )

- to drugie w polskich realiach kompletnie jest pomijane i mamy to co mamy : „cudowny” chaos przestrzenny, który żadne Warunki Zabudowy nie są w stanie regulować i z którym będziemy egzystować przez następne dziesięciolecia – to mnie „irytuje” !

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zaprojektowano tych domów do miasta, Eniu :)

Są obrzydliwie proste i eleganckie. Swoją drogą jak to jest Czesi mogą błyskać architekturą domów jednorodzinnych. Litwini jak widać też, bo to już chyba 4ty taki litewski wart zapamiętania. A my, u nas jakaś posucha. :bash: Albo są hipernowoczesne wspanialce, albo bryndza. No, Łukaszu wyprowadź mnie z błędu :)

Takie wzorce tu wklejamy, że będzie mi przykro jeśli Anie nie uda się ich dogonić. Nie wszystko zależy od inwestora i architekta :(

ja nie jestem architektem , mieszkam w domu narysowanym przez siebie . architekt trochę mi pomógł , zaprojektowała podział barw na elewacji , całkiem fajnie, ja bym tego nie potrafiła.trochę mi poprzestawiała w dwóch górnych łazienkach , ale bardzo żałuję że dałam się jej przekonać do zlikwidowania jednego okna w dolnej łazience

moje przemyślenia domorosłego architekta są takie, że projektowanie domu trzeba zacząć od końca , inwestor na początku powinien wiedzieć jakie meble chce mieć w domu i wszystko inne , np rodzaj ogrzewania ( wiemy jakiej wielkości będzie sprzęt do ogrzewania ) jakie będą umywalki , czy będzie miał zwierzęta , i mnóstwo innych rzeczy o których trzeba z inwestorem pogadać ..

A my, u nas jakaś posucha. Albo są hipernowoczesne wspanialce, albo bryndza. No, Łukaszu wyprowadź mnie z błędu.

- syberia wszystko tłumaczy

- no i mamy pomieszanie ról Inwestora - Projektanta - Kierownika budowy

Nie wszystko zależy od inwestora i architekta

- nie wszystko, ale bardzo wiele.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Ład przestrzenny w polskich miastach i wsiach ........... temat trudny . dopiero od niedawna mamy wolność, Polacy chcą się wyżyć , każdy chcę mieć piękniej od sąsiada .......ja uważam że mój dom do okolicy nie pasuje ........ jeszcze jakieś 10 lat wstecz zaprojektowałabym budynek z celowo odłupanym tynkiem na rogu ..... taki który by sprawiał wrażenie że stoi w tym miejscu od 100 lat (wieś w zachodniopomorskim , po Niemcu ) jednak z czasem , już po zakupie ziemi , moje preferencje co do stylu mocno się zmieniły , znudził mi się styl na stare ... pociągnął mnie styl nowoczesny ( o nowoczesnym piszę z pełną*świadomością że nie piszę o minimalizmie , który pociągał mnie gdzieś w okolicy ogólniaka czyli lata 80 te ) ale do brzegu ! gdybym ja miała wydać pozwolenie na budowę mojego domu to bym go NIE WYDAŁA , kłóci się*z ładem . Ale to nie ja biorę za to kasę żeby było ładnie , ale współczuję wszystkim którzy będą się chcieli wybudować w miejscu gdzie architektem miejskim będzie moja córka , (:DDD) mam nadzieję na to że będzie kiedyś urbanistą a nie tak jak ja , skończy jak dentysta

Nie zaprojektowano tych domów do miasta, Eniu :)

Takie wzorce tu wklejamy, że będzie mi przykro jeśli Anie nie uda się ich dogonić. Nie wszystko zależy od inwestora i architekta :(

Pestko, nie uda, bo nie mam wielkiej działki w lesie:(

Domy wklejacie piękne, w swej prostocie zachwycają, ale pytanie, czy blisko dwa razy większy również byłby tak samo piękny?

Czy jego bryła nie byłaby wówczas monumentalnie wielka?

Jest wiele pięknych domów po 150-200m.

Jest niewiele ładnych ponad 300m - większość dworkowych, przesadzonych - albo ja nie umiem szukać. Czyli bryły mogę sobie jedynie wyobrażać.

Bardzo dobrze napisała Syberia (witaj:hug:)

Nie wierzę Łukaszu, że komuś udało się stworzyć wymarzony dom pisząc o tym na kartce A4! Określenie "kuchnia 18mkw" NIC nie mówi, sam zresztą o tym wiesz - więc albo posiłkujemy się inspiracjami, zdjęciami katalogowymi i mówimy "taką chcę kuchnię", albo bierzemy kartkę mm i rysujemy ołówkiem "nasze" meble w tejże wymarzonej kuchni.

Inaczej otrzymujemy to - co architekt uzna za słuszne i fajne.

Chyba, że wraz z projektem koncepcyjnym (i budowlanym) zamawiamy usługę aranżacji wnętrz - wtedy widzimy co będziemy mieć zanim wbijemy łopatę.

We wszystkich innych przypadkach - rozmowy - otrzymujemy dom, który po wybudowaniu musimy jakoś urządzić nierzadko idąc na kompromisy.

Edytowane przez ana289

syberia

… podobają się inspiracje, podobają …

- ale te obiekty dentysta nie projektował, a rola Architekta nie ograniczała się do "obudowy" pomieszczeń wewnętrznych, czy „ podziału barw na elewacji ” !

ana

- nie wyobrażam sobie sytuacji, aby PK_Projekt Koncepcyjny nie uwzględniał lokalizacji i gabarytów mebli wbudowanych, czy wolnostojących, co powinno być uzgadniane z Inwestorem i wynikać z ustalonego PROGRAMU FUNKCJONALNO – UŻYTKOWEGO budynku ( jak najbardziej na A4 )

- program jw. nie odnosi się tylko i wyłącznie do określenia powierzchni pomieszczeń ( P.U. m2 ), ale również do ich specyfiki zgodnej z trybem życia wszystkich użytkowników obiektu, a docelowe rozwiązania projektowe powinny wynikać z uzgodnień pomiędzy projektantem, a Inwestorem począwszy od fazy Koncepcji.

- rolą Inwestora jest określenie tych potrzeb ( niekiedy z pomocą Architekta )

- rolą Architekta jest spełnienie tych potrzeb w zakresie Projektu, który również powinien odnosić się do Kontekstu tj. relacji obiektu z otoczeniem / sąsiedztwem / terenem - niekoniecznie ograniczonego do granicy pojedynczej działki budowlanej.

Uroda bryły, to kwestia proporcji elementów, które ją tworzą, a nie wielkości domu.

Las też nie ma tu nic do rzeczy.

Jest wiele pięknych domów postawionych na działkach wielkości chusteczki do nosa, albo bardzo wąskich i na dodatek nie tak długich jak Twoja.

Jeśli architekt, którego poprosisz o projekt będzie człowiekiem z wyobraźnią przestrzenną – niestety nie każdy ją ma – masz szansę mieć wymarzony dom o bryle nawet piękniejszej niż te litewskie.

Resztę napisał właśnie łukasz :)

I tu pytanie – czy oglądałaś resztę zdjęć z linków poza tymi głównymi? Patrzyłaś na plany?

Edytowane przez pestka56

Łukaszu - oby dane nam było zaprojektować dom u takiego architekta, jak Ty, z takim podejściem do inwestora:) Niestety, wszyscy wiemy, że nie zawsze tak jest, ale wierzę, że nam się uda:D

Pestko - przed południem nie miałam czasu - ale zaraz siadam i oglądam:D

a czekaj Pestko, czekaj i podjadaj;) Jestem na 37 stronie w dziale HOUSES - to chyba dobrze trafiłam:D Podoba mi się jak na razie jedno rozwiązanie przeszklonego salonu z chowanym przeszkleniem lub harmonijkowym oknem

http://www.archdaily.com/568061/mcelroy-house-_-ehrlich-architects-ehrlich-architects/5466def8e58eceb71f000283_mcelroy-house-_-ehrlich-architects-ehrlich-architects_mcelroy-07-jpg/

, ale chyba w naszych realiach pogodowych to nie jest zbyt dobre rozwiązanie. Nie znalazłam bryły, która by się podobała. Wasze wklejone są piękne, ale nie podoba mi się taki układ przestrzeni (prostokątny).

Niektóre - moim dyletanckim okiem - potworki, choć z pewnością z punktu widzenia architektury i możliwości konstrukcyjnych zachwycające! Jednak mnie się nie podobają.

Niektóre - moim zdaniem - w ogóle nie lub źle wpisane w krajobraz:(

Ale przeglądam dalej:)

Edytowane przez ana289

To się rozszalałaś :wiggle: Zajmie Ci to przeglądanie co najmniej kilka dni.

Lepiej idż do mnie na pinteresta https://www.pinterest.com/pestka56/modern-houses/

Wyklikuj sobie scieżkę przez zdjęcia do oryginalnych wpisów, jeśli znajdziesz dom, który wg Ciebie jest wart obejrzenia. Będzie szybciej. Ja mam tam tylko 387 zdjęć, ale sporo domów ma po kilka fotek.

Jesteś błyskawica :) Masz kilka linków do stron z domami. Nie wszędzie są plany. Domy się powtarzają, ale często jest tak, że w jednym serwisie dom ma tylko zdjęcia, a w innym są też plany. Można też dotrzeć do stron projektantów lub fotografów.

http://www.homedsgn.com/category/houses/

http://www.contemporist.com/category/architecture/

http://www.archdaily.com/category/houses/

http://www.remodelista.com/architecture-interiors

http://www.gardenista.com/?utm_source=remodelista&utm_medium=pubexchange

http://www.myhouseidea.com/category/house/

http://www.archilovers.com/

http://www.onekindesign.com/

:)