Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Robert - a czy rysunki, takie jak mój, jako architekt na forum oceniasz? Może jakieś rażące błędy?

Rzadko, jak ktoś bardzo prosi. Jak pisałem, żeby dobrze ocenić, trzeba by mieć więcej danych, a to na forum niemożliwe. Swoich poprawek jednak nie daję, ale są osoby, które chętnie na FM i to zrobią...

Na szybko (projekt z pierwszej strony)

- brak śluzy pomiędzy garażem i resztą domu (spaliny). Zwykle taką rolę pełni wiatrołap, co jest praktyczne gdy wchodzisz z garażu do domu i możesz tam zostawić np brudne buty i kurtkę.

- nieergonomiczne ustawienie kuchni i sprzętów w niej

- raczej niepotrzebne dublowanie wc w gabinecie/pokoju gości - wc jest i tak blisko

- szkoda południowej strony na strych/pom. gospodarcze

- bawialnia od pn, w ogóle to przemyślana funkcja dla zamkniętego pomieszczenia?

- po co te kolumienki? :)

- generalnie "dużo się dzieje"

Przydałby się jakiś przekrój.

Co do okien i ich wymiarów to nic nie powiem, bo ich nie ma...

Edytowane przez robert skitek

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robert - bardzo dziękuję za cenne uwagi. Masz rację z tą śluzą, najlepiej byłoby wchodzić z garażu do wiatrołapu, ale na to mam zawsze za mało wiatrołapu (bo chyba do garderoby też nie za bardzo, ze względu na smród...) A da się zostawić wejście do domu, czy grozi zatruciem? (pytam poważnie). Nie wiem czy to ma znaczenie ale wentylacja będzie mechaniczna.

Ale uwaga cenna, mam nowy plan na rysowanie;)

Ustawienie sprzętów w kuchni celowe - przy lodówce wysoka szafka żaluzjowa z dżemami, tosterami i innymi bzdurami i zaraz za tym duży blat śniadaniowy. Zlewu nie chcę przy oknie, gotować chcę na wyspie tudzież szerszym blacie, bo mam dość zachlapanej wiecznie ściany-stąd drugi mały zlew przy płycie. Szafki wiszące przy strefie zmywania i blisko blatu śniadaniowego. Dla mnie ergonomicznie;) - co nie znaczy, że nie poprzestawiam, jak na wizkach wyjdzie słabo;)

Z tym wc i dublowaniem, jak się uda to jednak raczej zostanie

Masz rację z bawialnią i utratą strony południowej. Od północnej najlepiej byłoby zrobić pralnie i łazienki, ale wypadają nad wejściem a to nie za dobrze w feng shui;) Pokoi chłopców też nie przeniosę na północ, bo wolę, żeby uczyli się przy lepszym świetle. A bawialnia? Z racji wieku chłopaków coraz częściej pewnie będzie pokojem TV i komputerowym, więc może to najlepszy kompromis na jaki można iść? Albo zmienić rysunek domu;)

Niemniej dziękuję, mam nad czym myśleć:D

Edytowane przez ana289

Dobry wieczór;)

Załączam poprawioną koncepcję z postu 1:

parter:

- powstała śluza łącząca garaż z domem (w tej roli debiutuje u mnie kotłownia. Robercie, czy tak jest względnie poprawnie?) Nie mniej nie wchodzi się bezpośrednio do domu i jest szansa, że się nie zatruję spalinami (do kotłowni nie zwykłam chodzić)

- otworzyłam jednak wejście na salon (częściowo), bo coś mi proporcje nie pasowały

- tym samym kominek zyskał nowe, wolnostojące miejsce (Panowie od kominków, nawet wyrysowałam komin na kominku - nie wiem, czy poprawnie, ale jest też i na piętrze;)

- trochę zmodyfikowałam kuchnię

- zlikwidowałam (jednak) drugą toaletę i zastąpiłam jedną, z prysznicem.

Miejsce na długi stół jest, miejsce na motor jest, garderoba jest - chyba wsio

I rzut

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps44a4d453.jpg

Piętro:

- przeniosłam naszą łazienkę - mam nadzieję, że expert od kanalizacji już nie będzie musiał po całym domu nam "przewodów" prowadzić.

- w sypialni powinno być 1 okno na ścianie południowej, jedno (dorysowane, wybaczcie na szybko) na ścianie wschodniej

- nadal mam bawialnię od północy, ale ponieważ to raczej pokój tv będzie to chyba tak zostanie....

i rzut:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps4a3b3eff.jpg

co Gremium sądzi?

ps - wybaczcie, ale właśnie ostatni goście wyjechali z naszego domu (a było nas razem 15 sztuk) i humor dopisuje mi jak nigdy:wiggle:

Edytowane przez ana289

Parter jest w miarę ok, tylko to wejście do domu, przynajmniej dla mnie bardzo wąskie.

Ale na górze, oraz żeby urozmaicić bryłę domu, wypada dać dużą lukarnę = wykuszowi na parterze(salon telewizor to miejsce).

Na górze umieścić w tym miejscu "bawialnie" lub drugi prywatny salon ...

Parter jest w miarę ok, tylko to wejście do domu, przynajmniej dla mnie bardzo wąskie.

Ale na górze, oraz żeby urozmaicić bryłę domu, wypada dać dużą lukarnę = wykuszowi na parterze(salon telewizor to miejsce).

Lukarna...To chyba jednak kwestia gustu. Ja bym zostawił ascetyczne skosy dachu bez "przydatków". Już komin będzie wyzwaniem. Chyba jakiś kosmiczny będzie pasował. Albo dać go w szczycie dachu (robiąc skos na poddaszu, przesuwając cały kominek nieznacznie). Kominek dwustronny?!

Namieszałem z kolejnością postów...:rolleyes:

może się tak wydawać z rysunku. Sam wiatrołap (bez garderoby) ma 280x250. Drzwi wejściowe 100 + przeszklenie, drzwi z wiatrołapu 90. Przejście przy ściance na wprost do salonu 166 i dalej w prawo otwiera się na jadalnię. Wąski tylko korytarzyk do kuchni (na 100) ale to moja ścieżka;)

Mój błąd, że rysunek jest bez wymiarów. Dodam i wieczorem wkleję poprawiony.

co to znaczy "salon telewizor to miejsce"? Chodzi o południową lukarnę? Napisałam parę postów wyżej, że raczej jej nie będzie (zostanie tylko wykusz na parterze zakończony na płasko (może w gminie przejdzie). Od góry nie będzie tarasem. Ale teraz tak patrzę na ten rysunek i może rzeczywiście przeniosę tam bawialnię, a pokój jednego z chłopców w miejsce obecnej bawialni (trudno będzie od północy). Taka potężna lukarna zwiększy powierzchnię tego pomieszczenia, więc i stół bilardowy powinien wejść;)

Zostawię to zadanie dla architekta, niech stworzy jakąś ładną bryłę - osobiście nie przepadam za potężnymi domami, więc jeśli lukarna sprawi, że będzie ogromny to chyba pójdę w ascezę;)

Okna dachowe wiem, że nie są tanie - ale nie uda mi się uzyskać w tym domu pełnego piętra.

Już komin będzie wyzwaniem. Chyba jakiś kosmiczny będzie pasował. Albo dać go w szczycie dachu (robiąc skos na poddaszu, przesuwając cały kominek nieznacznie). Kominek dwustronny?!

Piotr - dlaczego kosmiczny komin? Tak - chciałam dwustronny, albo narożny (salon/jadalnia) A to zły pomysł? Jaka może być wielkość takiego dwustronnego? Teraz wyrysowałam 100x70 na gotowo, ale nie wiem, czy to nie wymiar "z czapy"?:)

Edytowane przez ana289

ciężko może to już nazywać lukarną wtedy .. raczej dach po literze L... gdzie krótki ogon L skierowany do południa ..

[ATTACH=CONFIG]296131[/ATTACH] jedna z moich koncepcji .z proj..

Wygląda to pięknie:) I dostojnie:) I fajnie byłoby przeszklić na całej ścianie - i może zrobić pustkę nad salonem:) (choć przy tym ustawieniu tv już go nie pooglądam, chyba, że wieczorem;) No jest temat fajny:)

http://projekty.lipinscy-projekty.pl/www_data/dcp317b/wizki/dcp317b_og1_gk2.jpg?ver=20141003144750

Ciekawa filozofia. Wybudować piętro za duże do potrzeb, na budowę zbędnych metrów wydać 1000-1500 zł za metr czyli za zbędne metry wydać ~2x16x1,5=30-50tyś potem to zabudować i zapomnieć. Dołożyć do ścianek zabudowy i cieszyć się skosami waląc w nie głowa. .

jajmar - zupełnie przypadkowo wkleiłam w poprzednim poście dom z lukarną i okazało się na pietrze tego domu jest też takie rozwiązanie (z podwójną ścianką - więc czasem się tak robi - to nie moja tylko filozofia, a bryła bardziej proporcjonalna)

http://projekty.lipinscy-projekty.pl/www_data/dcp317b/rzuty/dcp317b_r2.gif?ver=20141003144821

To że tak robią niektórzy to wiem, ale nie zmienia to faktu że tego nie rozumiem. Budowanie poddasza z dachem opartym o strop wydaję się pomysłem bardzo nieekonomicznym, dołożenie ściany kolankowej podniesienie dachu, daje dodatkowe metry "prawie za darmo".

Komin tradycyjny może źle wyglądać. Chromonikiel całkiem pasując... Pozwala to zastosować lekką konstrukcje stalową ważącą 100-150 kg, np od stropu. Ale nic na siłę...Przyjedziesz pod WągrÓwiec, popatrzysz, dotkniesz, poczujesz...;)

Kominek dwustronny jak najbardziej, wymiary raczej bez ograniczeń. Jak ma oprócz świecenia grzać, warto pomyśleć o piecokominku. Wówczas wkład raczej bez gilotyny - wymiary sama określisz.

Jajmar - masz absolutną rację. Ale rozwiązanie jest wskazane w przypadku obniżenia budynku przy zachowaniu względnie użytkowego poddasza. Albo przy zmianie bryły budynku (żeby była bardziej przysadzista), albo tak jak u mnie w celu zmniejszenia powierzchni poddasza. Być może można to zrobić korzystniej niż ja zaproponowałam;) Z drugiej stronie wolę stracić te metry i zapłacić za nie jednorazowo, niż potem je urządzić i do końca życia ogrzewać. A różnica trochę jest - bez pustki całkowita powierzchnia ma 216, a po odkrojeniu (bez lukarn) 170. Nie wiem, czy to dużo czy mało...A może architekt jakoś zmyślnie inaczej zmniejszy górę;)

Piotr - nie omieszkam wpaść:) Wągrowiec całkiem blisko od nas. Czyli mogłabym zmieścić się z dwustronnym kominkiem w obrysie 100x70? Tak by mi zależało - zostają wtedy przejścia po 200cm z każdej strony i nie chciałabym już tego zmniejszać.

ps - ma dodatkowo grzać, nie tylko świecić.

i do końca życia ogrzewać.
to pierwsze trzeba wrócić do założeń .. warto teraz myśleć o celowaniu w mocno energooszczędny dom ..

żeby takich dylematów nie mieć.

Podwójna ścianka, wynika z tego iż nie ma właściwej ściany kolankowej.. co widać po projekcie, lukarna tak ową ma... a boki już nie ..

Mnie dużo lepszy projekt wyszedł .. ponieważ dom ma proporcje oparte na złotym podziale .. staram się trzymać tych proporcji ..

dobrze to wychodzi, ten projekt od lipińskich wyszedł dość ciasnawy u góry

Podwójna ścianka, wynika z tego iż nie ma właściwej ściany kolankowej.. co widać po projekcie, lukarna tak ową ma... a boki już nie ..

Mnie dużo lepszy projekt wyszedł .. ponieważ dom ma proporcje oparte na złotym podziale .. staram się trzymać tych proporcji ..

dobrze to wychodzi, ten projekt od lipińskich wyszedł dość ciasnawy u góry

piszesz o moim domu, czy Lipińskich? U Lipińskich rzeczywiście góra malusia - a dom ma około 160pu

Dom będzie mega mocno energooszczędny, bo to zawód i pasja mojego TZ - ja się na tym kompletnie nie znam i dobrze, bo on się zna. Wiem, że ma być pompa, podłogówka zamiast grzejników, wentylacja mechaniczna, kupa solarów na dachu i dużo wszelakich rozwiązań służących odzyskowi ciepła. Więc będą też jakieś super szyby o odpowiednich przenikalnościach (nie znam się) układ okien południe/zachód, coś tam odpowiednio z kominkiem, itd. Nie mam o tym najmniejszego pojęcia;) i taki mamy podział - ja panuję nad przestrzenią, kolorami, meblami i funkcjonalnością - TZ nad instalacjami, sterownikami i innymi bajerami. I to jest bomba:)

Znalazłam chwilę i poprawiłam - naniosłam okna dachowe (poprzednie zaznaczenie mogło sugerować kolankowe), przeniosłam bawialnię na stronę południową - fajny salon się z tego zrobił - przeszklenie zaznaczyłam po całości, tak jak i na parterze, aczkolwiek nie podoba mi się opcja mycia takich okien, więc pewnie zostaną zmniejszone z mega dużych na trochę duże;)

Naniosłam też wymiary poszczególnych pomieszczeń - ja pierdz....ale duży dom...bez sensu;) ale czy da się zjeść cukierka i mieć cukierka?;)

parter

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsff46f707.jpg

piętro

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpse1ae64c2.jpg

Dziwnie narysowałaś ten wykusz, te grube ściany tam są zbędne jak chcesz koniecznie taki kształt to coś cienkiego "12" pokazuje dwie moje propozycje.

mj.jpg

Co do okien pom 28m2 po lewej wymaga 3,5m2 okien chyba tyle tam nie ma. Mi wielkość tych pomieszczeń się podoba, nie przeraża.

Jajmar - ze ściankami racja - na szybko robiłam i nie zwróciłam uwagi, ale oczywiście, że zwykłe działówki tam wystarczą:) dzięki! Wyświetla mi się jedno zdjęcie - ale skos po drugiej stronie zrobię symetryczny.

Co do sypialni - będzie musiało być dodatkowe dachowe na południowej połaci dachu - pewnie obok łóżka, bo nad łóżkiem nie chcę.

To na ścianie wschodniej nie będzie duże i pewnie jakieś trójkątne - muszę siąść do elewacji, chociaż w 2d

Edytowane przez ana289