pestka56 21.04.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 W moim projekcie schody były widoczne i na planach kondygnacji i w przekroju. A w konsekwencji trzeba było zwiększyć kąt nachylenie biegu Corian – pewnie 3 x tyle co za takie same drewniane. Zapytaj Kaiser, Yarkwood albo Per*hod na priv. Oni robią takie schody. Niech ci podadzą wycenę jednego stopnia dywanowych z drewna i z Corianu. Staron jest podobny do Corianu i stosowany na schodach chętniej. Podobne właściwości mają marlan, kerrock, top stone, ale nie wiem czy są stosowane na schody. Możesz „rozszyć” kamieniem tę półkę przed paleniskiem. Wtedy będziesz mogła schody i podest mieć drewniane. Możesz łączyć materiały także na schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 21.04.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 No to całe corianowe odpadają A ponieważ chciałabym zostawić w większości drewniane muszę pomyśleć o jakimś mądrym połączeniu - bardzo fajnie to wygląda na Twoich inspiracjach (dzięki:hug:) Wklejam jeszcze inne rozplanowanie okien - zamiast dwóch bocznych - jedno panoramiczne wielkości sofy. Co sądzicie? Które rozwiązanie lepsze? http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon-okno_zpsajknk9js.jpg http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon-okno1_zps3chem9dp.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 21.04.2015 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Na dobranoc - schodowy betonowy mix;) Nie wiem tylko, czy tak można z dywanowymi..... http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/schody_zpslhow0sjp.jpg Ponieważ schody przesuną się bliżej kominka, zakończenie spocznika zrobię pod kątem prostym. Podoba mi się zdecydowanie bardziej niż to ścięcie...może nie poobijam biodra;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Takie schody wylewa się z betonu i okłada drewnem, czy co tam inwestor sobie życzy. Mogą być wylane w szalunek na miejscu, lub możesz zamówić je w firmie, która wykona je na wymiar z betonu architektonicznego, przywiezie i zmontuje z części u Ciebie w domu. Tak są zrobione schody u Autorusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.04.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 No chyba bałabym się pod nimi przechodzić Ale fajnie wiedzieć, że jest taka możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Dlaczego miałabyś się bać. Przecież to beton i do tego zbrojony ??? A pod podciągami, które będą trzymały nie tylko siebie, ale całe piętro domu, to się nie będziesz bała chodzić? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 fakt trochę strach ale pięknie wygladają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 22.04.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Aniu, na schodach się nie znam schody betonowe Pestki są przerażające, a ten ścięty spocznik też do mnie nie przemawia, zresztą ten narożny też ale tylko ze względów praktycznych, bo mimo że Twój najmłodszy potomek będzie miał 7 lat jak zamieszkacie to widzę te szaleństwa na nim natomiast piękne jest to panoramiczne okno, bardzo mi się podoba, zerknij do mnie, Kasia wrzuciła inspiracje z takimi oknami, wygląda to zaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.04.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie no dziewczyny - w ogóle się tej półki nie boję - no chyba, że któryś poleci z samej góry i się nie zatrzyma. Spocznik jest na wysokości 68cm, zatem niżej niż stół Jakbym miała w domu roczne bobo, to mogłabym się martwić Jeśli będzie taki układ z kominkiem, to półka zostanie i ja osobiście będę na niej przesiadywać. A pod nią pies:D Kasia - pod stopem jakoś można chodzić, ale pod tymi schodami nie:lol2: No ale jakieś schody będą - mało tego - sama tak je wymyśliłam, żeby ciągle będę pod nimi przechodzić Jus - idę oglądać panoramiczne okna:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 22.04.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 wysłałam Ci coś nie martwiłaby się że spadną, tylko ze będą sobie po tym biegać po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Ana, u Ciebie schody mogą mieć dodatkowo wsparcie w ścianie. Idealnie by było gdyby wylali je równocześnie ze ścianą jako całość. To jest możliwe. Efekt mógłby być boski – ściana beton i schody beton. Coś takiego ma demonD (stodoła Pawła i demona). Kominek też mogłabyś razem zrobić i tylko wkład potem wstawić w gotową obudowę betonową. Ten kominek z fotek tak właśnie zrobiono Powstał wraz z całą żelbetową konstrukcją domu. Moje marzenie, miłość platoniczna, bo mój dom już stoi . No, chyba, że rozwaliłoby się komin oraz dach na salonem i zrobiło od nowa. Tu nie ma wkładu, bo to Australia i on chyba w ogóle gazowy jest. Ale wystarczy przewidzieć dziurę odpowiednią. Można też zrobić, co wychodzi znacznie taniej niż kupowanie wkładu, palenisko zduńskie zamykane szybą robioną na zamówienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie no dziewczyny - w ogóle się tej półki nie boję - no chyba, że któryś poleci z samej góry i się nie zatrzyma.taaa jak się któreś poślizgnie na lakierowanym drewnie jesuu jakie ja mam fobie straszne, zresztą sama nie raz prawie bym się spieprzyła z moich schodów obitych wykladziną! Moja siedmiolatka ma dziwne pomysły, przy czym to mega spokojne dziecko, Ostatnio wdrapała się na ambonę w lesie, poryczła się na szczycie, bo nie potrafiła zleźć Jak się będziesz bała pod schodami przechodzić to zawsze mozęsz na około, dookoła kantorków dymać - dodatkowa porcja ruchu nikomu nie zaszkodziła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Emi, a czegóż te schody mają być lakierowane? Żeby błyszczały jak psu ..... Od czego są twarde woski do drewna. Wyglądają naturalnie i na dodatek nie trzba demolować wszystkiego jak lakier się uszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 wiem wiem, ale nie wiem dlaczego stolarze nie chcą robić woskowanych tylko każdemu lakier wciskają. Tu na forum też jest taka grupka takich stolarzy, tak samo mój - on w wosku nie robi i tyle. Najtaniej chciał. Niech się ciągnie. będą kamienne całkowicie matowe - jak mi się moja pałacowa wykładzina za 20 dych za metr znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Emi, a pytałaś Lasek D? On mazowiecki jest. Niedrogi i dobre schody robi. Mam chyba maila i telefon do niego, jakbyś chciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.04.2015 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Kasiu - teraz dopiero doczytałam, że na przekroju miałaś inaczej, a wyszło inaczej ze schodami - dlaczego tak? Ktoś czego nie dopilnował? Jak uniknąć takich sytuacji? Opcja zakotwiczenia schodów w ścianie dobra! Ale raczej betonowa ta ściana nie będzie - tylko obłożona cegłą, bo tak mi się cegła podoba:) A jeśli hol zrobiłabym z betonu - to gdzie dać cegłę wtedy? Kominek cudny, ale nie chciałabym tak profilowanej góry - wnęka ma być prosta. Teraz mam kominek stylizowany i już nie mogę na niego patrzeć Emi - nie będzie lakieru - ani na schodach, ani na podłodze. Tylko wosk - to chyba nie będą takie śliskie? Muszę poszukać bielonych woskiem podłóg - na ile białe można je uzyskać przy zachowaniu rysunku słojów. Taka podłoga mi się marzy - jak najjaśniejsza, ale nie przykryta białym kolorem. Aaa..i oczywiście od spocznika w górę będzie barierka, której narysowania nie ogarnęłam jeszcze w programie:D Jus - moje okno nie będzie tak pięknie wielkie jak na inspiracji Kasi u Ciebie w wątku. Ale spokojnie 3 do 4m można tam wstawić Bosh...nawet nie liczę tej powierzchni okien - kto to umyje, bo ja chyba z magiczną myjką i tak padnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.04.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Jeśli będzie taki układ z kominkiem, to półka zostanie i ja osobiście będę na niej przesiadywać. A pod nią pies:D To nie pólka tylko spocznik który powinien posiadać balustradę : § 296. 1. Schody zewnętrzne i wewnętrzne, służące do pokonania wysokości przekraczającej 0,5 m, powinny być zaopatrzone w balustrady lub inne zabezpieczenia od strony przestrzeni otwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Najładniej słoje chyba widać na szczotkowanym drewnie - jak u Ewy z Julisiowa. Podłoga do schrupania. Na wosk bielący może się zdecyduje u mnie - na meblach - bo nie dam rady ich zeszczotkować To już niedługo, więc zdam relacje jak wyszło. W ogóle Ana to niedopuszczalne, że mamy tyle czasu czekać na wybudowanie Twojego domu składam oficjalny protest Bosh...nawet nie liczę tej powierzchni okien - kto to umyje, bo ja chyba z magiczną myjką i tak padnę dobrze, że nie wpadłaś na genialny pomysł robienia w szprosów w oknach Mam już na oku panią sprzątająca niedrogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 22.04.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Emi, szkoda ze do mnie ze Skierniewic daleko poprosiłabym o namiary do niedrogiej Pani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 taaaaaaaa niedawno pomyłam pięknie wszystkie okna, i zaraz później zaczęło padać i wiać piachem, na szybach zrobiło się błoto. Długo się oknami nacieszyłam - jakieś 2 dni na dniach robię sobie powtórkę z rozrywki, bo tak brudnych okien w życiu nie widziałam, do dupy z taką robotą tak samo jak samoczyszczące szyby - pic na wodę fotomontaż - usyfione równo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts