Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

W moim projekcie schody były widoczne i na planach kondygnacji i w przekroju. A w konsekwencji trzeba było zwiększyć kąt nachylenie biegu :(

Corian – pewnie 3 x tyle co za takie same drewniane. Zapytaj Kaiser, Yarkwood albo Per*hod na priv. Oni robią takie schody. Niech ci podadzą wycenę jednego stopnia dywanowych z drewna i z Corianu. Staron jest podobny do Corianu i stosowany na schodach chętniej. Podobne właściwości mają marlan, kerrock, top stone, ale nie wiem czy są stosowane na schody.

Możesz „rozszyć” kamieniem tę półkę przed paleniskiem. Wtedy będziesz mogła schody i podest mieć drewniane.

Możesz łączyć materiały także na schodach

feng-shui-consultation-stairs-granite-tile-floor-wooden-book-case-shelves-modern-interior-design.jpg STAIRS-Staircase-15.jpg L71-House-16-800x640.jpg 19-dba-holman-peter-bennetts-0014_4e0d954329c8a-projectImage.jpg STAIRS-Clifton-View-7-Apartment3a.jpg

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to całe corianowe odpadają;) A ponieważ chciałabym zostawić w większości drewniane muszę pomyśleć o jakimś mądrym połączeniu - bardzo fajnie to wygląda na Twoich inspiracjach (dzięki:hug:)

Wklejam jeszcze inne rozplanowanie okien - zamiast dwóch bocznych - jedno panoramiczne wielkości sofy. Co sądzicie? Które rozwiązanie lepsze?

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon-okno_zpsajknk9js.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon-okno1_zps3chem9dp.jpg

Na dobranoc - schodowy betonowy mix;) Nie wiem tylko, czy tak można z dywanowymi.....

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/schody_zpslhow0sjp.jpg

Ponieważ schody przesuną się bliżej kominka, zakończenie spocznika zrobię pod kątem prostym. Podoba mi się zdecydowanie bardziej niż to ścięcie...może nie poobijam biodra;)

Takie schody wylewa się z betonu i okłada drewnem, czy co tam inwestor sobie życzy. Mogą być wylane w szalunek na miejscu, lub możesz zamówić je w firmie, która wykona je na wymiar z betonu architektonicznego, przywiezie i zmontuje z części u Ciebie w domu. Tak są zrobione schody u Autorusa.

STAIRS-Garcias House by Warm Architects-9.jpg concrete-floating-stairs1.jpg concrete-floating-stairs.jpg

Dlaczego miałabyś się bać. Przecież to beton i do tego zbrojony ??? A pod podciągami, które będą trzymały nie tylko siebie, ale całe piętro domu, to się nie będziesz bała chodzić? :p Edytowane przez pestka56

Aniu, na schodach się nie znam :) schody betonowe Pestki są przerażające, a ten ścięty spocznik też do mnie nie przemawia, zresztą ten narożny też ale tylko ze względów praktycznych, bo mimo że Twój najmłodszy potomek będzie miał 7 lat jak zamieszkacie to widzę te szaleństwa na nim :) natomiast piękne jest to panoramiczne okno, bardzo mi się podoba, zerknij do mnie, Kasia wrzuciła inspiracje z takimi oknami, wygląda to zaj... :D

Nie no dziewczyny - w ogóle się tej półki nie boję - no chyba, że któryś poleci z samej góry i się nie zatrzyma. Spocznik jest na wysokości 68cm, zatem niżej niż stół;) Jakbym miała w domu roczne bobo, to mogłabym się martwić;)

Jeśli będzie taki układ z kominkiem, to półka zostanie i ja osobiście będę na niej przesiadywać. A pod nią pies:D

Kasia - pod stopem jakoś można chodzić, ale pod tymi schodami nie:lol2:

No ale jakieś schody będą - mało tego - sama tak je wymyśliłam, żeby ciągle będę pod nimi przechodzić:sick::lol2:

Jus - idę oglądać panoramiczne okna:D

Ana, u Ciebie schody mogą mieć dodatkowo wsparcie w ścianie. Idealnie by było gdyby wylali je równocześnie ze ścianą jako całość. To jest możliwe.

Efekt mógłby być boski – ściana beton i schody beton. Coś takiego ma demonD (stodoła Pawła i demona).

Kominek też mogłabyś razem zrobić i tylko wkład potem wstawić w gotową obudowę betonową.

Ten kominek z fotek tak właśnie zrobiono :) Powstał wraz z całą żelbetową konstrukcją domu. Moje marzenie, miłość platoniczna, bo mój dom już stoi :( . No, chyba, że rozwaliłoby się komin oraz dach na salonem i zrobiło od nowa.

Tu nie ma wkładu, bo to Australia i on chyba w ogóle gazowy jest. Ale wystarczy przewidzieć dziurę odpowiednią. Można też zrobić, co wychodzi znacznie taniej niż kupowanie wkładu, palenisko zduńskie zamykane szybą robioną na zamówienie.

Fireplace-Design-in-Gordons-Bay-House-in-Sydney-by-Luigi-Rosselli-Architects.jpgFireplace-Design-in-Gordons-Bay-House-in-Sydney-by-Luigi-Rosselli-Architects-c70.jpgFireplace-Design-in-Gordons-Bay-House-in-Sydney-by-Luigi-Rosselli-Architects-c7d.jpg

Nie no dziewczyny - w ogóle się tej półki nie boję - no chyba, że któryś poleci z samej góry i się nie zatrzyma.
taaa jak się któreś poślizgnie na lakierowanym drewnie :D jesuu jakie ja mam fobie straszne, zresztą sama nie raz prawie bym się spieprzyła z moich schodów obitych wykladziną! :rolleyes:

Moja siedmiolatka ma dziwne pomysły, przy czym to mega spokojne dziecko, Ostatnio wdrapała się na ambonę w lesie, poryczła się na szczycie, bo nie potrafiła zleźć :p

Jak się będziesz bała pod schodami przechodzić to zawsze mozęsz na około, dookoła kantorków dymać - dodatkowa porcja ruchu nikomu nie zaszkodziła :rotfl:

Emi, a czegóż te schody mają być lakierowane? Żeby błyszczały jak psu ..... :sick: Od czego są twarde woski do drewna. Wyglądają naturalnie i na dodatek nie trzba demolować wszystkiego jak lakier się uszkodzi.

wiem wiem, ale nie wiem dlaczego stolarze nie chcą robić woskowanych tylko każdemu lakier wciskają. Tu na forum też jest taka grupka takich stolarzy, tak samo mój - on w wosku nie robi i tyle. Najtaniej chciał. Niech się ciągnie. będą kamienne całkowicie matowe - jak mi się moja pałacowa wykładzina za 20 dych za metr znudzi :p

Kasiu - teraz dopiero doczytałam, że na przekroju miałaś inaczej, a wyszło inaczej ze schodami - dlaczego tak? Ktoś czego nie dopilnował? Jak uniknąć takich sytuacji?:(

Opcja zakotwiczenia schodów w ścianie dobra! Ale raczej betonowa ta ściana nie będzie - tylko obłożona cegłą, bo tak mi się cegła podoba:) A jeśli hol zrobiłabym z betonu - to gdzie dać cegłę wtedy?

Kominek cudny, ale nie chciałabym tak profilowanej góry - wnęka ma być prosta. Teraz mam kominek stylizowany i już nie mogę na niego patrzeć;)

Emi - nie będzie lakieru - ani na schodach, ani na podłodze. Tylko wosk - to chyba nie będą takie śliskie? Muszę poszukać bielonych woskiem podłóg - na ile białe można je uzyskać przy zachowaniu rysunku słojów. Taka podłoga mi się marzy - jak najjaśniejsza, ale nie przykryta białym kolorem.

Aaa..i oczywiście od spocznika w górę będzie barierka, której narysowania nie ogarnęłam jeszcze w programie:D

Jus - moje okno nie będzie tak pięknie wielkie jak na inspiracji Kasi u Ciebie w wątku. Ale spokojnie 3 do 4m można tam wstawić;) Bosh...nawet nie liczę tej powierzchni okien - kto to umyje, bo ja chyba z magiczną myjką i tak padnę;):lol2:

Jeśli będzie taki układ z kominkiem, to półka zostanie i ja osobiście będę na niej przesiadywać. A pod nią pies:D

To nie pólka tylko spocznik który powinien posiadać balustradę :

§ 296. 1. Schody zewnętrzne i wewnętrzne, służące

do pokonania wysokości przekraczającej 0,5 m, powinny

być zaopatrzone w balustrady lub inne zabezpieczenia

od strony przestrzeni otwartej.

:)

Najładniej słoje chyba widać na szczotkowanym drewnie - jak u Ewy z Julisiowa. Podłoga do schrupania.

Na wosk bielący może się zdecyduje u mnie - na meblach - bo nie dam rady ich zeszczotkować :rolleyes: To już niedługo, więc zdam relacje jak wyszło.

W ogóle Ana to niedopuszczalne, że mamy tyle czasu czekać na wybudowanie Twojego domu :wtf: składam oficjalny protest :p

Bosh...nawet nie liczę tej powierzchni okien - kto to umyje, bo ja chyba z magiczną myjką i tak padnę
dobrze, że nie wpadłaś na genialny pomysł robienia w szprosów w oknach :p Mam już na oku panią sprzątająca niedrogą :lol2:

taaaaaaaa niedawno pomyłam pięknie wszystkie okna, i zaraz później zaczęło padać i wiać piachem, na szybach zrobiło się błoto. Długo się oknami nacieszyłam - jakieś 2 dni :wtf: na dniach robię sobie powtórkę z rozrywki, bo tak brudnych okien w życiu nie widziałam, do dupy z taką robotą :rotfl: tak samo jak samoczyszczące szyby - pic na wodę fotomontaż - usyfione równo :lol2: