Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Ana, wylałabym z betonu cały blok komin z kominkiem + ściana ze schodami. Częściowo zostawiłabym ten beton widoczny, a częściowo położyłabym cegłę. Beton, cegła i drewno bardzo się lubią.

Kształt kominka może być przecież dowolny, prosty, albo profilowany. Ja Ci te fotki pokazałam tylko jako przykład wykonania w betonie :)

U mnie zawsze pada jak umyję okna :sick:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie schody wylewa się z betonu i okłada drewnem, czy co tam inwestor sobie życzy. Mogą być wylane w szalunek na miejscu, lub możesz zamówić je w firmie, która wykona je na wymiar z betonu architektonicznego, przywiezie i zmontuje z części u Ciebie w domu. Tak są zrobione schody u Autorusa.

[ATTACH=CONFIG]314077[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314091[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314093[/ATTACH]

schody - rzeżba !

piękne ;)

może poza wątkiem, ale czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego u Ciebie widzę jpg, a u Ana - nic - biała kartka.

Nie wiem, czy to jakaś magiczna wtyczka w Operze ?

To nie pólka tylko spocznik który powinien posiadać balustradę :

§ 296. 1. Schody zewnętrzne i wewnętrzne, służące

do pokonania wysokości przekraczającej 0,5 m, powinny

być zaopatrzone w balustrady lub inne zabezpieczenia

od strony przestrzeni otwartej.

:)

jak już tak sobie cytujemy, to mamy i p. § 298.

2. Wysokość i prześwity lub otwory w wypełnieniu balustrad powinny mieć wymiary określone w tabeli

- Budynki jednorodzinne i wnętrza mieszkań wielopoziomowych

- Minimalna wysokość balustrady, mierzona do wierzchu poręczy (m) 0,9

- Maksymalny prześwit lub wymiar otworu pomiędzy elementami wypełnienia balustrady (m) :

nie reguluje się "

tj. ZERO

ale fakt, należy projektować bezpiecznie ! :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

ups - Jajmar - to nie mów nikomu, że na wysokości 68cm nie będę mieć balustrady. I w dodatku będę tam siedzieć;) To chyba przepis, do którego nikt prawie się nie stosuje - sporo osób ma kilka pierwszych stopni niezabezpieczonych, a balustrada zaczyna się ciut wyżej. U mnie oczywiście od spocznika będzie. I pewnie prosta szyba bez prześwitów. Tak samo ten fragment na pięterku.

Dobrze, że stołu nie trzeba zabezpieczać - moi uwielbiają na nim siedzieć:rolleyes:

Łukaszu - czego mojego nie widzisz?

Dziewczyny - powiem Wam, że mój magiczny płyn z myjki daje radę w deszczu. Tzn po deszczu nie ma żadnych kropek, plam, nic - jest cudny! Ale od tygodnia obserwuje jakieś masakryczne żółte pylenie i to dziadostwo okleiło mi moje czyste okna. I teraz wyglądają jakby rok nie były myte:lol2: Ale szczęśliwie wyrzutu jeszcze nie mam;)

Emi - czekam na opinię o bieleniu. I musisz czekać na moją budowę, bo ja tak długo czekam na Twój dziennik - i protestuję i się nie zgadzam!! Miał być!;)

Kasiu - masz pomysł jak poprowadzić beton/cegła/drewno w tej pustce? Pomysł z wylaniem całości chyba dobry - nie wiem, co budowniczy na to, ale jak jemu i nam ułatwi, to czemu nie?

Edytowane przez ana289

Mamy czas Ana, poszukam inspiracji z zestawem beton-cegła-drewno.

Na początek obejrzyj ten dom

http://www.archdaily.com/620039/local-house-make-architecture/

Zastosowano tu beton, drewno i cegłę, chociaż styl nie ten i kolory też z innej bajki.

Najciekawsze są schody i... KOMIN cały z betonu :)

Edytowane przez pestka56

ana

- no niestety nie widzę ( w przeglądarce Opera ) Twoich załączników rysunkowych. Ewidentnie jest to problem techniczny z przeglądarką, której czegoś brakuje, ale nie wiem jeszcze czego. Na innych przeglądarkach - wszystko czytelne, widoczne, .... :)

pestka56

- jak zwykle zaskakujesz !

świetny przykład : jak przebudować obiekt, aby z ruiny otrzymać dzieło sztuki - da się ;) efekty zawsze są zaskakujące.

pozdrawiam

Łukaszu, ciekawi mnie co sądzisz o pomyśle wyłania z betonu komina z przewidzianym miejscem na wkład i schodów, jako jednego bloku?

Dziękuję za miłe słowa :) To jest tak, że zauważam najczęściej coś ciekawego, a potem dopiero czytam i oglądam dokładniej. Bywa, że robi się dopiero wtedy interesująco. :)

Łukaszu - pozostaje pewnie zmienić przeglądarkę;)

Kasiu - przykład niesamowity:) W życiu nie powiedziałabym, że schody są z betonu - komin tak.

Od strony konstrukcyjno-technicznej w ogóle tego nie ogarniam - dla mnie magią jest wylanie schodów i zrobienie stropu:lol2: Tak samo zresztą, jak budowa mostów:lol2:

Czy po wylaniu całości z betonu zostaną wnęki na drewno? Są innej wysokości niż wkład:rolleyes:

Ana, przedstawiam Ci dom z betonu :wiggle: W całości. Ten beton tylko tu i ówdzie przykryto. Z betonu można wszystko, tylko trzeba uwzględnić w projekcie. Wyzwanie i założę się, że radość pracy dla architekta. Łukasz pewnie zaraz coś powie :)

To jeden z nielicznych nowoczesnych domów, w których mogłabym zamieszkać. Na pewno „ubrałabym” go w środku trochę po swojemu. Dodałabym koloru, może, albo więcej drewna. Ale jest mój w odbiorze. Jest jeszcze jeden taki, gdzie beton stanowi jakość samą w sobie, chyba czeski. Znajdę to pokażę.

Na razie w ramach szkolenia z betonu ULTRA Architects oczywiście made in Poland :yes:

Reszta fotek i opis http://ultra-architects.pl/2010/dom-nad-morzem/

FIREPLACES-ultra-architects_013.jpgultra-architects_012-dom nad morzem.jpgultra-architects_014-dom nad morzem.jpgultra-architects-dom-nad-morzem-lato-08-1280x755.jpgultra-architects-dom-nad-morzem-lato-06-1280x1024.jpg

Edytowane przez pestka56

I kilka kominków nie tylko betonowych. Wnęki wszelakie nie stanowią problemu. Każdą z tych form można postawić z betonu.

Ten pierwszy pokazuję ci ze względu na jego umiejscowienie we wnętrzu ibardzo piękną powierzchnię. To projekt Antonio Lupi. To co pokrywa ścianę kominka nazwał Affreschi. Ciekawa technika, super efekt i wyraźne konotacje z al fresco. Poza tym świetne jest to podciącie na otworem paleniska

Andrea Lupi_AFFRESCHI-9f.jpg

kolejny z podobnym podcięciem. Bardzo mi się podobają takie formy

Andrea Lupi-news000497.jpg

Betonowa ściana i półka, a kominek być może też

FIREPLACE-Haus-B-Stuttgart-Rotenberg-innen-Foto-Antje-Quiram.jpg

Jotul w betonie, albo czymś co ma wyglądać jak beton

FIREPLACE-JOTUL-Motiv_08_I400_Harmony__display_hr_117.jpg

Ten świetnie wpasowano we wnętrze z drewnem i kamieniem. Z całą pewnością dobrze pasowałyby betonowe płyty

FIREPLACES-Podere Navigliano_Siena(2014) by Ciclostile Architettura-01.jpg

cudne te betony. Ten pierwszy z tymi deskami odciśniętymi :jawdrop: najbardziej podoba mi się w nim... basen :p :P nie no kurde, jak będę drugi dom budować, to se basen walnę w domu koniecznie, kryty, żebym mogła pływać cały rok :lol2:

a z drugiego postu ten beton ze wzorkami piękny, w sumie ja bym na nim dała babcine koronki i mogę zabierać do siebie :lol2:

architekt to chyba nic - jakoś zaprojektuje, nie będzie problemu, współczuje tylko budowlańcom szalunki robić pod te betony :lol2:

Łukaszu, ciekawi mnie co sądzisz o pomyśle wyłania z betonu komina z przewidzianym miejscem na wkład i schodów, jako jednego bloku?

wszystko można ! a jeśli by się to połaczenie dobrze komponowało z otoczeniem innych elementów tworzących całość wnętrza, wprowadzało nową jakość - jak najbardziej !

dobra architektura, to chyba taka która zaskakuje rozwiązaniami, połaczeniami elementów, materiałów , ... lub przekazuje w sobie myśl, która może do końca nie jest sprecyzowana, jest do odczytywania ... - trudna sztuka projektowania :)

Coś czuję, że mnie podbieracie i takie wylewanie z betonu to nie jest nic prostego;)

Przedstawiam drugą koncepcję schodów - do spocznika lane z betonu, reszta drewniane dywanowe (wstawiłam nawet tralki, żeby nikt nie myślał, że nie chcę barierki;))

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/hol1_zps1tosz7on.jpg

I druga wersja kuchni - poprzednia miała półwysep, ale dostęp do psich misek był utrudniony. Zatem teraz są dwa wejścia i dwa przesuwne panele, do przesuwania w razie konieczności w dowolne miejsce:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia3_zpsvacyisjs.jpg

Już widzę, że muszę podnieść wysoką zabudowę do wysokości okna

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia_zpsnw9rtcbm.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia1_zpslpkl0oyv.jpg

No i nie do końca mam pomysł na tv i ściankę z siedziskiem - coś mi tu zgrzyta

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia2_zps78uopfp2.jpg

I z zasuniętymi panelami

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia5_zpsf2hnsj9c.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia6_zpsqsiisutj.jpg

I salon w nowej kolorystyce

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon_zpsnm5m7mc9.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon1_zpsa2n5d5ov.jpg

Niemniej - okno panoramiczne na tak. Okno w kuchni też najpewniej narożne.

A jak przyjdzie czas na urządzanie to będziemy myśleć co zrobić w środku;):lol2:

Aniu, siedzący na siedzisku nie będą mogli oglądać tv i pewnie będą trochę przeszkadzać tym, co akurat tam nie siedzą i oglądają ;) Nie wiem, co planujesz za panelem obok wysokiej zabudowy, ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na tv, jest właśnie tam. Odbiornik widać z każdego miejsca w kuchni: z siedziska, przy zlewie, przy kuchni, zza wyspy :) Nad siedziskiem powiesisz ładną grafikę (przepraszam za Paint'owe wyklejanki ;) )

ana1.jpg

P.S. Jakoś zakodowałam sobie u Ciebie perfekcyjny układ kuchni z płytą na wyspie, ale chyba gdzieś przeoczyłam, że jednak nie będziesz gotować przodem do całego parteru ;)

Edytowane przez Tomkowa

Dzięki Tomkowa - tam będą drzwi do spiżarki - ale może udałoby się zawiesić tam tv. Super pomysł:hug:

chciałam bardzo mieć płytę na wyspie - ale za mała kuchnia:lol2:

A poważnie - płyta będzie na pewno 5 palnikowa, zatem 90cm. Powinnam gdzieś obok (a nie za plecami) mieć zlew, żeby nie latać z odcedzaniem i syfem z zupy. Ale zlew mały, bo dużego absolutnie na wyspie nie chce mieć. Zatem byłby dwa zlewy w jednej kuchni....Pomiędzy powinnam mieć blat roboczy i jeszcze móc usiąść w 5 osób przy śniadaniu, które każdy sobie będzie sam smarować - no i wyszło mi, że wyspa powinna mieć z 4,5 metra:lol2:

Teraz, jeśli zostawię wyspę, ma 220cm

Jeśli zrobię półwysep to ma 350 - niby nie mało, ale tak trudno mi to wszystko rozmieścić - walczę z tą kuchnią od kilku miesięcy.

W tym wszystkim jeszcze pies lub dwa, zatem i miski, których nie chcę widzieć z każdego kąta domu:(

Ale przymierzę się jeszcze raz do półwyspu, zobaczymy...