pestka56 22.04.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Ana, wylałabym z betonu cały blok komin z kominkiem + ściana ze schodami. Częściowo zostawiłabym ten beton widoczny, a częściowo położyłabym cegłę. Beton, cegła i drewno bardzo się lubią. Kształt kominka może być przecież dowolny, prosty, albo profilowany. Ja Ci te fotki pokazałam tylko jako przykład wykonania w betonie U mnie zawsze pada jak umyję okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.04.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Takie schody wylewa się z betonu i okłada drewnem, czy co tam inwestor sobie życzy. Mogą być wylane w szalunek na miejscu, lub możesz zamówić je w firmie, która wykona je na wymiar z betonu architektonicznego, przywiezie i zmontuje z części u Ciebie w domu. Tak są zrobione schody u Autorusa. [ATTACH=CONFIG]314077[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314091[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314093[/ATTACH] schody - rzeżba ! piękne może poza wątkiem, ale czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego u Ciebie widzę jpg, a u Ana - nic - biała kartka. Nie wiem, czy to jakaś magiczna wtyczka w Operze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 22.04.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) To nie pólka tylko spocznik który powinien posiadać balustradę : § 296. 1. Schody zewnętrzne i wewnętrzne, służące do pokonania wysokości przekraczającej 0,5 m, powinny być zaopatrzone w balustrady lub inne zabezpieczenia od strony przestrzeni otwartej. jak już tak sobie cytujemy, to mamy i p. § 298. 2. Wysokość i prześwity lub otwory w wypełnieniu balustrad powinny mieć wymiary określone w tabeli - Budynki jednorodzinne i wnętrza mieszkań wielopoziomowych - Minimalna wysokość balustrady, mierzona do wierzchu poręczy (m) 0,9 - Maksymalny prześwit lub wymiar otworu pomiędzy elementami wypełnienia balustrady (m) : nie reguluje się " tj. ZERO ale fakt, należy projektować bezpiecznie ! Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.04.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) ups - Jajmar - to nie mów nikomu, że na wysokości 68cm nie będę mieć balustrady. I w dodatku będę tam siedzieć To chyba przepis, do którego nikt prawie się nie stosuje - sporo osób ma kilka pierwszych stopni niezabezpieczonych, a balustrada zaczyna się ciut wyżej. U mnie oczywiście od spocznika będzie. I pewnie prosta szyba bez prześwitów. Tak samo ten fragment na pięterku. Dobrze, że stołu nie trzeba zabezpieczać - moi uwielbiają na nim siedzieć Łukaszu - czego mojego nie widzisz? Dziewczyny - powiem Wam, że mój magiczny płyn z myjki daje radę w deszczu. Tzn po deszczu nie ma żadnych kropek, plam, nic - jest cudny! Ale od tygodnia obserwuje jakieś masakryczne żółte pylenie i to dziadostwo okleiło mi moje czyste okna. I teraz wyglądają jakby rok nie były myte:lol2: Ale szczęśliwie wyrzutu jeszcze nie mam;) Emi - czekam na opinię o bieleniu. I musisz czekać na moją budowę, bo ja tak długo czekam na Twój dziennik - i protestuję i się nie zgadzam!! Miał być! Kasiu - masz pomysł jak poprowadzić beton/cegła/drewno w tej pustce? Pomysł z wylaniem całości chyba dobry - nie wiem, co budowniczy na to, ale jak jemu i nam ułatwi, to czemu nie? Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 ja też tym płynem magicznym umyłam szyby, jak widać nie pomogło. może za bardzo go zessałam z szyby Ale od tygodnia obserwuje jakieś masakryczne żółte pylenie i to dziadostwo i już wiem dlaczego od tygodnia zdycham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.04.2015 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 oj biedaku:hug: to jak moja dwójka dzieci i mąż - też się męczą i tak pomęczą do końca maja pewnie:( co z dziennikiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 22.04.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Julkę na szczęście udało nam się wyleczyć - wyciszyć alergie - od roku nie będzie leków, nawet nie kichnie w dzienniku nie mam co pokazywać wszystko rozgrzebane, 5 miesięcy od przeprowadzki a nie ma skończonego żadnego pomieszczenia. nie ma co pokazywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.04.2015 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) Mamy czas Ana, poszukam inspiracji z zestawem beton-cegła-drewno. Na początek obejrzyj ten dom http://www.archdaily.com/620039/local-house-make-architecture/ Zastosowano tu beton, drewno i cegłę, chociaż styl nie ten i kolory też z innej bajki. Najciekawsze są schody i... KOMIN cały z betonu Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.04.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 ana - no niestety nie widzę ( w przeglądarce Opera ) Twoich załączników rysunkowych. Ewidentnie jest to problem techniczny z przeglądarką, której czegoś brakuje, ale nie wiem jeszcze czego. Na innych przeglądarkach - wszystko czytelne, widoczne, .... pestka56 - jak zwykle zaskakujesz ! świetny przykład : jak przebudować obiekt, aby z ruiny otrzymać dzieło sztuki - da się efekty zawsze są zaskakujące. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Łukaszu, ciekawi mnie co sądzisz o pomyśle wyłania z betonu komina z przewidzianym miejscem na wkład i schodów, jako jednego bloku? Dziękuję za miłe słowa To jest tak, że zauważam najczęściej coś ciekawego, a potem dopiero czytam i oglądam dokładniej. Bywa, że robi się dopiero wtedy interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 23.04.2015 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Łukaszu - pozostaje pewnie zmienić przeglądarkę Kasiu - przykład niesamowity:) W życiu nie powiedziałabym, że schody są z betonu - komin tak. Od strony konstrukcyjno-technicznej w ogóle tego nie ogarniam - dla mnie magią jest wylanie schodów i zrobienie stropu:lol2: Tak samo zresztą, jak budowa mostów:lol2: Czy po wylaniu całości z betonu zostaną wnęki na drewno? Są innej wysokości niż wkład:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Ana, przedstawiam Ci dom z betonu W całości. Ten beton tylko tu i ówdzie przykryto. Z betonu można wszystko, tylko trzeba uwzględnić w projekcie. Wyzwanie i założę się, że radość pracy dla architekta. Łukasz pewnie zaraz coś powie To jeden z nielicznych nowoczesnych domów, w których mogłabym zamieszkać. Na pewno „ubrałabym” go w środku trochę po swojemu. Dodałabym koloru, może, albo więcej drewna. Ale jest mój w odbiorze. Jest jeszcze jeden taki, gdzie beton stanowi jakość samą w sobie, chyba czeski. Znajdę to pokażę. Na razie w ramach szkolenia z betonu ULTRA Architects oczywiście made in Poland Reszta fotek i opis http://ultra-architects.pl/2010/dom-nad-morzem/ Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 I kilka kominków nie tylko betonowych. Wnęki wszelakie nie stanowią problemu. Każdą z tych form można postawić z betonu. Ten pierwszy pokazuję ci ze względu na jego umiejscowienie we wnętrzu ibardzo piękną powierzchnię. To projekt Antonio Lupi. To co pokrywa ścianę kominka nazwał Affreschi. Ciekawa technika, super efekt i wyraźne konotacje z al fresco. Poza tym świetne jest to podciącie na otworem paleniska kolejny z podobnym podcięciem. Bardzo mi się podobają takie formy Betonowa ściana i półka, a kominek być może też Jotul w betonie, albo czymś co ma wyglądać jak beton Ten świetnie wpasowano we wnętrze z drewnem i kamieniem. Z całą pewnością dobrze pasowałyby betonowe płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 23.04.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 cudne te betony. Ten pierwszy z tymi deskami odciśniętymi najbardziej podoba mi się w nim... basen :P nie no kurde, jak będę drugi dom budować, to se basen walnę w domu koniecznie, kryty, żebym mogła pływać cały rok a z drugiego postu ten beton ze wzorkami piękny, w sumie ja bym na nim dała babcine koronki i mogę zabierać do siebie architekt to chyba nic - jakoś zaprojektuje, nie będzie problemu, współczuje tylko budowlańcom szalunki robić pod te betony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2015 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Z tymi babcinymi koronkami to całkiem niezły pomysł Jak już wsio ważne w domu zrobię, to pokombinuje na jakimś kawałku ściany. Koronki jako szablony malarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 23.04.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Łukaszu, ciekawi mnie co sądzisz o pomyśle wyłania z betonu komina z przewidzianym miejscem na wkład i schodów, jako jednego bloku? wszystko można ! a jeśli by się to połaczenie dobrze komponowało z otoczeniem innych elementów tworzących całość wnętrza, wprowadzało nową jakość - jak najbardziej ! dobra architektura, to chyba taka która zaskakuje rozwiązaniami, połaczeniami elementów, materiałów , ... lub przekazuje w sobie myśl, która może do końca nie jest sprecyzowana, jest do odczytywania ... - trudna sztuka projektowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 23.04.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Coś czuję, że mnie podbieracie i takie wylewanie z betonu to nie jest nic prostego;) Przedstawiam drugą koncepcję schodów - do spocznika lane z betonu, reszta drewniane dywanowe (wstawiłam nawet tralki, żeby nikt nie myślał, że nie chcę barierki;)) http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/hol1_zps1tosz7on.jpg I druga wersja kuchni - poprzednia miała półwysep, ale dostęp do psich misek był utrudniony. Zatem teraz są dwa wejścia i dwa przesuwne panele, do przesuwania w razie konieczności w dowolne miejsce: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia3_zpsvacyisjs.jpg Już widzę, że muszę podnieść wysoką zabudowę do wysokości okna http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia_zpsnw9rtcbm.jpg http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia1_zpslpkl0oyv.jpg No i nie do końca mam pomysł na tv i ściankę z siedziskiem - coś mi tu zgrzyta http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia2_zps78uopfp2.jpg I z zasuniętymi panelami http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia5_zpsf2hnsj9c.jpg http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/kuchnia6_zpsqsiisutj.jpg I salon w nowej kolorystyce http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon_zpsnm5m7mc9.jpg http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/salon1_zpsa2n5d5ov.jpg Niemniej - okno panoramiczne na tak. Okno w kuchni też najpewniej narożne. A jak przyjdzie czas na urządzanie to będziemy myśleć co zrobić w środku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.04.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Aniu, siedzący na siedzisku nie będą mogli oglądać tv i pewnie będą trochę przeszkadzać tym, co akurat tam nie siedzą i oglądają Nie wiem, co planujesz za panelem obok wysokiej zabudowy, ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce na tv, jest właśnie tam. Odbiornik widać z każdego miejsca w kuchni: z siedziska, przy zlewie, przy kuchni, zza wyspy Nad siedziskiem powiesisz ładną grafikę (przepraszam za Paint'owe wyklejanki ) P.S. Jakoś zakodowałam sobie u Ciebie perfekcyjny układ kuchni z płytą na wyspie, ale chyba gdzieś przeoczyłam, że jednak nie będziesz gotować przodem do całego parteru Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 23.04.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Dzięki Tomkowa - tam będą drzwi do spiżarki - ale może udałoby się zawiesić tam tv. Super pomysł chciałam bardzo mieć płytę na wyspie - ale za mała kuchnia:lol2: A poważnie - płyta będzie na pewno 5 palnikowa, zatem 90cm. Powinnam gdzieś obok (a nie za plecami) mieć zlew, żeby nie latać z odcedzaniem i syfem z zupy. Ale zlew mały, bo dużego absolutnie na wyspie nie chce mieć. Zatem byłby dwa zlewy w jednej kuchni....Pomiędzy powinnam mieć blat roboczy i jeszcze móc usiąść w 5 osób przy śniadaniu, które każdy sobie będzie sam smarować - no i wyszło mi, że wyspa powinna mieć z 4,5 metra:lol2: Teraz, jeśli zostawię wyspę, ma 220cm Jeśli zrobię półwysep to ma 350 - niby nie mało, ale tak trudno mi to wszystko rozmieścić - walczę z tą kuchnią od kilku miesięcy. W tym wszystkim jeszcze pies lub dwa, zatem i miski, których nie chcę widzieć z każdego kąta domu:( Ale przymierzę się jeszcze raz do półwyspu, zobaczymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.04.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Wstydź się, Ana, posądzać nas o wkręcanie w kwestii wylewanego betonu Wklejam łączenia różnych materiałów i kawał betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts