Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zrobiłam w sweethome 3d ale tylko parter. Nie umiem dołożyć piętra (otwiera jako drugi poziom i za diabła nie chce mi tego połączyć. Poza tym ten sweet jest jak dla mnie mało precyzyjny - zrobiłam ścianę, pogrubiłam do zewnętrznej, ale chyba mi rozjechał z wymiarami, bo jakiś taki za duży ten dom wyszedł;) Muszę poczekać na jakiś lepszy program. Pracowaliście na CAD pro? Mogę wykupić licencję na określony czas i w nim się pobawić.

Hej :)

Przepraszam, że dopiero dzisiaj piszę, ale wcześniej nie dałam rady (na prv też zaraz odpowiem).

Parter bardzo mi się podoba; zastanowiłabym się tylko nad wyprostowaniem jednak tej skośnej ściany przy jadalni. Jakoś mi tam ten jeden skos nie pasuje, nie wiem, dlaczego :) Załączam Ci szkic, jak ja na to patrzę. Miałabyś też miejsce na meble - np. jakąś komodę na obrusy, serwetki, dodatkowe gościnne zastawy (jeżeli masz takie) itp. U mnie przy jadalni będzie pianino. Co prawda ja tyle miejsca nie mam :) no ale to już kwestia naszych kompromisów...

Co do szczegółów - parter:

Bardzo też lubię schody ułożone w ten sposób :)

Widzę, że przeniosłaś zabudowę kuchenną na ścianę do kuchni - osobiście uważam, że tak dużo lepiej. :) (mam tak samo :))

Garderoba przy wejściu - super sprawa.

Ja mam wejście z garażu podobnie zorganizowane - z tym, że u mnie najpierw się przechodzi przez małą kotłownię (czystą, bo gazową), a z niej wchodzi do garderoby. Ten układ jest o tyle fajny, że np. wchodząc w brudnych butach z pomieszczenia gospodarczego (jest połączone z garażem) można po drodze wsadzić te brudne buty do małej wanny gospodarczej, która będzie w kotłowni. Generalnie moim celem było, by przynajmniej część "ruchu pieszego" (główną - z garażu do domu) "odciążyć" z piachu i innych przyjemności wnoszonych na butach do wiatrołapu.

Czy ta cienka linia przy ściance dzielącej kuchnię od jadalni, to panel szklany wsuwany w ścianę? Jeżeli tak - też dla mnie bardzo fajne rozwiązanie :)

Też mam gabinet / pokój gościnny naprzeciwko łazienki gościnnej i sądzę, że to się dobrze sprawdzi.

Parter w ogóle funkcjonalnie podobnie bardzo jak u mnie, więc dla mnie bardzo fajnie :)

Co do kominka tylko bym się zastanowiła, czy się dzieciaki nie poparzą, biegając naokoło niego, bo jego lokalizacja aż się o to prosi :). Ale wizualnie byłoby to świetne rozwiązanie.

Co do piętra:

Lokalizacja drzwi do pralni - trochę kolizyjna (ktoś to będzie szedł po schodach ma szansę zderzyć się z osobą wychodzącą z pralni np. z koszem ciuchów... Może odwrócić bieg schodów i zrobić na parterze wejście od lewej a nie od prawej strony? (chociaż wizualnie, a także ze względów komunikacyjnych na parterze lepiej odwrotnie).

Wanna we wspólnej łazience - pytanie, jaka jest wysokość ścianki kolankowej; jak jest nisko, to w wannie może nie dać się stanąć.

Czekam na rzuty z wymiarami :)

PS. Danwood ma ciekawe projekty, z tym, że to są szkieletówki. Ale może jako inspiracja :) http://www.danwood.pl/

scianajad.jpg

A, program - ja robiłam w CAD Decor Pro wersji próbnej, aczkolwiek chcę kupić wersję komercyjną; swego czasu sporo pracowałam w tym programie i jest naprawdę bardzo dobry, a ta nowa wersja PRO naprawdę profesjonalna - można się przyczepić do paru rzeczy, ale niewiele tego jest. Na priv Ci podeślę szczegóły. :)

Bardzo podobny do AC jest na ZWCAD a cenowo sporo tańszy pełna wersja 3D poniżej 2 kzł. Można wersje 30 dniową testować.

Jakbym miał kupować coś na potrzeby architektury w tym wizualizacji to brałbym raczej coś z takiego ArCADia-ARCHITEKTURA

Edytowane przez jajmar

Ach, dziękuję Wam za informacje o programach. Muszę na spokojnie jeszcze poczytać i jakiś zamówić - do testowania, a potem zakupić pewnie. Mam w domu sketchupa + kerkythee, ale nie mam czasu się jej nauczyć - a jest totalnie nieintuicyjny, albo trudny, albo idealny do budowania diamentów (tak wychodziło przy próbie zabawy) a nie ścian.

Domi-nikka - dziękuję za miłe słowa:)

co do wymiarów - opisałam jedynie powierzchnie pomieszczeń, bo zwymiarowane rysunki mają malutkie oznaczenia, niewidoczne na jpg, a nie wiem jak wstawić link, żeby można sobie powiększyć (foty mam na photobucket)

O kominek też się trochę boję - ale ponieważ budować będziemy dopiero za 3-4 lata, a mieszkać pewnie po kolejnym dobrym roku, więc najmłodszy będzie już starszy i może nie będą się gonić.

Co do skosu - mam wyrysowany ten parter z prostą ścianą (może to nawet korzystniejsze przy tej dużej lukarnie niż skos) ale trochę mi się zaburzają proporcje. Wtedy w jadalni aż się prosi ustawić stół prostopadle. A nie mogę tego zrobić - stół z lampami muszę mieć tak wyprowadzony, żeby było miejsce na jego rozsunięcie do 4m albo nawet jakieś dostawienie, bo muszę kilka razy w roku usadzać przy nim 15-18 osób (a dzieciaki rosną i za chwilę przestaną się mieścić na małych krzesełkach z tacką;). Więc takie ustawienie stołu jak teraz powinno być. Ale wtedy (przy wyprostowaniu ścian) zostaje od krawędzi stołu do okna tarasowego ponad 2,5m i to jest taka pusta przestrzeń - jakbym chciała bardziej wyśrodkować stół i rzeczywiście przy kuchni stawić szafki kredensowe (których zawsze mi brakuje) to przeszkadza kominek przy rozsuwanym stole. Kominek musiałby wrócić wtedy do salonu na drugą stronę schodów (co jest jakimś pomysłem) - rozrysuję i wrzucę rysunek:)

Pralnię celowo zrobiłam przy schodach, żeby w czasie dnia nie robić więcej km niż muszę - mamy suszarkę elektryczną, pozostaje kwestia dojścia do pralni, poskładania i rozdania do szaf - mam nadzieję, że nie zderzę się z wchodzącą osobą.;) Schodów mi szkoda obracać.

Przy kuchni szyba, może się uda z przesuwną. Oczywiście wyrysowałam ją po Twoich wizualizacjach, ale zamysł był - muszę przysłonić kuchnię wydając obiady i desery dla 18 osób, bo nie da się zapanować nad takim chaosem w trakcie przyjęcia;)

Ach, dziękuję Wam za informacje o programach. Muszę na spokojnie jeszcze poczytać i jakiś zamówić - do testowania, a potem zakupić pewnie. Mam w domu sketchupa + kerkythee, ale nie mam czasu się jej nauczyć - a jest totalnie nieintuicyjny, albo trudny, albo idealny do budowania diamentów (tak wychodziło przy próbie zabawy) a nie ścian
staram się polecać to co nie kosztuje .. czyli do cad ten solid edge 2d, blender bo do 3d ..

lub nanocad choć to 3d w nim o takie se..

raczej coś z takiego ArCADia-ARCHITEKTURA
mam pakiet ArCADia bez pełnej arch .. ale za to pełną elektrykę, dostałem I.T.B z interssofta podstawowe jeszcze,

ale do 2d król jest tylko jeden solid edge 2d zero zł i mam prawdziwy profesjonalny CAD do 2d.. kto raz spróbuje będzie taki :mad: jeśli biorę na tapetę solid worksa, invnetora, solid edga, catię proE

i po godzinie czasu już mogę coś konkretnego zrobić to znaczy że programy jadą na wspólnym języku, relacji i parametrów ..

dla konstruktora bardzo ważną cechą jest możliwość wyznaczania parametrów geometrycznych dowolnej figury, nawet nie muszę szukać po katalogu danych o momentach bezwładności przekroju.. środek ciężkości sobie wyznaczam. Bloki mogę ustawić wymiarami np..

staram się polecać to co nie kosztuje .. czyli do cad ten solid edge 2d, blender bo do 3d ..

rozumiem, że solid edge tylko konstrukcyjnie - wnętrz w nim nie urzadzę?;) Ale zapoznam się, chętnie, dzięki:)

Domi-nikka - wyrysowałam parter bez skosu - masz rację, że lepiej - zaznaczyłam nawet linię stołu po rozsunięciu do 4m i jest mega dużo miejsca:lol2:

Kominek ustawiłam przypadkowo - może być dowolnie przesunięty w lewo (schowa się za ścianką, otwieram wejście na salon) albo w prawo aż zlicuje się z dolną ścianką. Nie wiem jeszcze jak będzie lepiej;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps8fd2c2b8.jpg

W kuchni na zachodniej ścianie (vis-a vis zabudowy) chciałam zrobić okno obniżone i przy nim ławkę do siedzenia z poduchami (marzy mi się taki kąt, a że lubię i często jestem w kuchni to będzie MÓJ kąt;) Ale zastanawiam się czy się zmieszczę w szafkach - dlatego pytam Ciebie, specjalistko od kuchni. Obecnie wyrysowałam wysoką zabudowę na 230 z czego 90 odejdzie na dwudrzwiową lodówkę. Na rogu blatów płytka szafka wysoka żaluzjowa na dżemy, masła, toster i inne bzdety, których nie cierpię na blacie. Szafki dolne na ścianie północnej +- 465, z czego narożnik wykorzystam w połowie, bo dalej idzie ławka. Pod płytą do wykorzystania na szafki ok.180 (mały zlew będzie wpuszczony w zabudowaną pustkę). Reszta to blat z miejscem na nogi dla 5 osób. Wiszących szafek nie chciałam w ogóle ale nie wiem, czy się zmieszczę ze wszystkim - chociaż mając kredens w jadalni z zastawą "świąteczną" i spiżarnię na duże gabarytowe sprzęty, typu piec do chleba to chyba tak;) Jakie masz wymiary swojej kuchni? Masz szafki wiszące?

Zrobiłam w sweethome 3d ale tylko parter. Nie umiem dołożyć piętra (otwiera jako drugi poziom i za diabła nie chce mi tego połączyć. Poza tym ten sweet jest jak dla mnie mało precyzyjny - zrobiłam ścianę, pogrubiłam do zewnętrznej, ale chyba mi rozjechał z wymiarami, bo jakiś taki za duży ten dom wyszedł;) Muszę poczekać na jakiś lepszy program. Pracowaliście na CAD pro? Mogę wykupić licencję na określony czas i w nim się pobawić.

... jak już sama walczysz z rzutami :) spróbuj SketchUp - intuicyjne modelowanie 3D.

Jedna z wersji niekomercyjnych ( niekoniecznie PRO jak na filmie ) miała też import DWG.

Pozdrawiam

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Wpisz wymiary tego budynku nie muszą być na lini, wpisz tak jak opisalaś pow. Będę wymiary będzie się dało coś o konstrukcji mówić , bo to tez potrafi wywrócić koncepcje.

Zminiłbym pom ogrodowe tak aby w garażu nie powstawała taka kicha. Pom ogrodowe zrobiłbym wzdłuż tej górnej ściany, a zamiast tego wąskiego fragmentu byłoba wnęka w garażu. Miejsca tyle samo a chyba bardziej praktyczne.

Łukasz, właśnie parę postów wyżej napisałam

Mam w domu sketchupa + kerkythee, ale nie mam czasu się jej nauczyć - a jest totalnie nieintuicyjny, albo trudny, albo idealny do budowania diamentów (tak wychodziło przy próbie zabawy) a nie ścian.

mam wersję z importem dwg więc niby idealnie. Ale nie idzie - albo ja zwykła guła jestem;)

Wpisz wymiary tego budynku nie muszą być na lini, wpisz tak jak opisalaś pow. Będę wymiary będzie się dało coś o konstrukcji mówić , bo to tez potrafi wywrócić koncepcje.

Zminiłbym pom ogrodowe tak aby w garażu nie powstawała taka kicha. Pom ogrodowe zrobiłbym wzdłuż tej górnej ściany, a zamiast tego wąskiego fragmentu byłoba wnęka w garażu. Miejsca tyle samo a chyba bardziej praktyczne.

Jajmar - póki co - parter (trochę nieprofesjonalne te wymiary, oj tam oj tam). Jeśli tak wystarczy, zrobię piętro.

Co do wnęki w garażu - ma być na motor - czy wygodniej wprowadzać przodem i wyprowadzać tyłem, czy można pod kątem 45st nie wiem, bo nie jeżdżę. Z drugiej strony jest opcja, żeby tam wyprowadzić jednak kanalizę i może jak się dzieci wyprowadzą, a my będziemy leciwi, to przeniesiemy na dół sypialnię i zrobimy tam łazienkę;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps7070c83a.jpg

No i piętro z wymiarami:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps5cffc12a.jpg

Ściana zewnętrzna 40cm, nośna 24cm, działowa 12

Domi-nikka - ściana kolankowa 120cm. Ze względu na wyprostowanie ustawiłabym wanny prostopadle.

Przejście z garażu u mnie też przez kotłownię;)

Myślę, bo nad garażem dość spora płyta jest, pasowało by aby podparcie jej było z każdej strony solidne,

też w salonie szykuje się trochę łamigłówki konstrukcyjnej, co prawda płyta ciut mniejsza, tylko jeden narożnik "wisi"

tam gdzie pisze (814)

Teraz dach, wypada polecieć w takim układzie dachem jętkowym co będzie wymagało dość konkretnych krokwi, płatwie były by ok, tylko trzeba jakimś słupem podeprzeć, podparcie słupem .. znowu w miejscu łączenia płyt, chce mocnej płyty

Edytowane przez מרכבה