Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe. Jaka moc kotła oraz jaki bufor.

Devilman123

Recommended Posts

Witam.

Za kilka miesięcy ruszam z Centralnym Ogrzewaniem i decyzja co do wyboru ogrzewania już zapadła : zwykły kocioł + bufor 500l ( + bojler 200l)

W całym domu podłogówka. Powierzchnia użytkowa 110m2

Parametry domu :

- Ściana zbudowana z pustaka ceramicznego 25cm + 20cm styropianu grafitowego

- Na stropie 50cm wełny

- okna z trzema szybami K=0,6. a współczynnik całego okna z ramą (podobno) około 1

- pod posadzką 15cm styropianu

Wymyśliłem sobie że chciałbym tak dobrać wielkość kotła aby na jednym zasypie nagrzał dom, wodę oraz 500l bufor. Marzy mi się aby jednego dnia dom był grzany z kotła a drugiego z tego bufora.

Jaką moc kotła byście proponowali ? I czy w ogóle ten pomysł jest do zrealizowania ;)?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

to może policz tak

skoro chcesz bufor 500 litrów to policz ile energii w nim zmagazynujesz, później policz ile kg węgla trzeba spalić żeby tą energię uzyskać, nie zapomnij o sprawności kotla, poszukaj kocioł do którego wchodzi wyliczona ilość węgla, zaokrąglij w gorę bo w czasie grzania też wykorzystujesz ciepło

to może policz tak

skoro chcesz bufor 500 litrów to policz ile energii w nim zmagazynujesz,

I sprawdź, czy te ok 30kWh starczą na ogrzewanie domu przez dobę. Jeśli tak, to kocioł musiałby mieć ok 30/24 1.25kW a jednocześnie ładując bufor 2*1.25=2.5kW. Powodzenia w szukaniu kotła o takiej małej mocy i sensownej sprawności ;) Rozważyłbym większy bufor (tak z 1000l) lub inne źródło ciepła. Jeślio czywiście te 30kWh starczy na 24h...

Gość Arturo72

W całym domu podłogówka. Powierzchnia użytkowa 110m2

Parametry domu :

- Ściana zbudowana z pustaka ceramicznego 25cm + 20cm styropianu grafitowego

- Na stropie 50cm wełny

- okna z trzema szybami K=0,6. a współczynnik całego okna z ramą (podobno) około 1

- pod posadzką 15cm styropianu

Wymyśliłem sobie że chciałbym tak dobrać wielkość kotła aby na jednym zasypie nagrzał dom, wodę oraz 500l bufor. Marzy mi się aby jednego dnia dom był grzany z kotła a drugiego z tego bufora.

Jaką moc kotła byście proponowali ?

Pozdrawiam

Jaja se robisz ?

Ten dom będzie potrzebował max.3kW w największe mrozy a zużycie energii na ogrzewanie za sezon wyniesie jakieś 3500-4000kWh.

Zdajesz sobie sprawę jaka jest cena 1 kWh w taryfie G12 ? ok.0,2-0,3zł.

I Ty chcesz pakować tam bufor i syf ?

Edytowane przez Arturo72

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie robię sobie jaj. Izolacji miało być trochę mniej ale tak się życie potoczyło że wyszło tak a nie inaczej.

Nie wykluczam większego bufora. Zależy mi na tym aby zasypać piec jeden raz a następnego dnia nie musieć iść palić tylko wykorzystać ciepło z bufora.

Co do oczekiwań związanych z energooszczędnością tego domu po prostu obawiam się że obliczenia z projektu to jedno a co wyjdzie w rzeczywistości to drugie. Jeśli faktycznie okaże się że zapotrzebowanie jest naprawdę takie małe będę chciał grzać bufor elektrycznie na nocnej taryfie.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Ale w sumie dlaczego proponujecie większy bufor?

Sądzę,że styknie taki:

u mnie cała instalacja CO z podłogówką i niewielkim buforem 200 L wyszła około 9000 zł na 123 m2. w tym sterowniki (pokojowy + zaworu), pompa obiegowa, zawór mieszający, miedź, rozdzielacze, rurki do podłogówki itd. cała instalacja CO w moim domu. muszę jeszcze dokupić bojler do CWU. 1 kWh w Duon to nieco ponad 0,18 zł (z przesyłem w taniej taryfie). bufor mały, bo ładuję wylewkę, a 200 L powinno wystarczyć na dogrzanie (kilka godzin) popołudniami w celu poprawy komfortu cieplnego (ciepłe przegrody)

dla projektowanego zasilania 35*C bufor rozgrzany 75*C to nieco ponad 9 kWh. przy obciążeniu cieplnym domu 3,5 kW (liczone dla 22*C wewnątrz) to oznacza 2,5 godziny grzania. generalnie kupiłem to zamiast Kospela. ogrzewając przepływowo ludzie mieszczą się w taniej taryfie. liczę, że z tym nie będzie problemu, szczególnie przy dużej masie domu. bufor tylko po to, żeby nikt nie narzekał, że termometr pokazuje prawidłową temperaturę, ale odczuwa się chłód, bo temperatura przegród spadła.

u mnie ogrzewanie z COP=1 już działa na 123 m2. wygląda to tak:

- rurki, dwa rozdzielacze, folia i listwy montażowe 5000 zł

- buforek 200 L, grzałka, pompa, zawór 3-D, regulator do zaworu i bezprzewodowy regulator pokojowy - 3200 zł

- trochę miedzi i mam hydraulika w rodzinie, który mi to połączył - około 1000 zł

- bojler CWU - jeszcze nie mam

Cały system grzewczy z dużym wkładem pracy własnej (podłogówka) z CWU powinien zamknąć się w 10000 zł. dzięki niewielkiemu buforowi można wpuścić trochę ciepłej wody w podłogę w godzinach popołudniowych, co może podnieść komfort. planowane rachunki - 1520 zł rocznie za CO i CWU (DUON - 19gr/kWh, 5000 kWh na CO, 3000 kWh na CWU - rodzina 2+1).

Pogadaj z imrahilem na ten temat.

W buforze ma grzały.

Edytowane przez Arturo72

Każda Ci powie większy = > lepszy ;)

Możesz też zrobić tak, że bierzesz ten zbiornik z dofinansowania, do tego (np) stary zbiornik hydroforowy 2000l kocioł 40kW i palisz tylko w weekend'y :wiggle:

Przepraszam, pomyliłem z tematem o solarkach z dofinansowania.

Edytowane przez mac_612

Devilman123, główny problem u ciebie to zbyt małe zapotrzebowanie na ciepło,wierz mi mam bufor 1000 l. i kocioł HG najmniejszej mocy z możliwych i rozpalam teraz przy temp. powżej +5 st. raz na dobę a chałupa w porównaniu do twojej o zapotrzebowaniu teoretycznym co najmniej 10-krotnym,może w praktyce 5-krotnym.Więc u ciebie każdy większy kocioł jak 3 kw. to bzdura, praktycznie nie istnieje.Muszę dodać że grzanie bufora tanią taryfą uważam za mało efektywne ,ale to moje prywatne zdanie.

Naprawdę zdaje sobie sprawę jak małe ma ten dom zapotrzebowanie na ciepło ale wielu przyłożyło się do izolacji lepiej niż ja, mieli wielkie oczekiwania, ogrzewanie tylko prądem ale w rzeczywistości rachunki jednak wyszły większe niż się spodziewali. Dlatego też gdyby akurat u mnie prognozy się sprawdziły to oczywiście że grzeję wodę prądem ale jeśli nie wyszłoby tak kolorowo wybiorę kocioł.

Naprawdę zdaje sobie sprawę jak małe ma ten dom zapotrzebowanie na ciepło ale wielu przyłożyło się do izolacji lepiej niż ja, mieli wielkie oczekiwania, ogrzewanie tylko prądem ale w rzeczywistości rachunki jednak wyszły większe niż się spodziewali. Dlatego też gdyby akurat u mnie prognozy się sprawdziły to oczywiście że grzeję wodę prądem ale jeśli nie wyszłoby tak kolorowo wybiorę kocioł.

Zrob odwrotnie. Wstaw grzalke w bufor, jesli rachunki CIE przerosna, zaladujesz kociolek :)