Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe. Jaka moc kotła oraz jaki bufor.

Devilman123

Recommended Posts

O płytach też myślałem , sam bym je położył, cenowo sam materiał duuużo taniej ale z nieznanego mi powodu moje nastawienie do płyty jest trochę negatywne chociaż nie mam powodów aby tak było ;). Takie przeczucie wewnętrzne hehe

Z płytami jest podobnie jak z ociepleniem od środka. Pod płytą powstaje pustka będąca izolatorem i ściana nie będzie tak ogrzewana jak przy tynku. Na zimnej ścianie może się wykraplać wilgoć z powietrza i prowadzić do pojawienia się wiadomo jakiego stworzenia ;) Sprawę ratuje sprawna wentylacja.

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z płytami jest podobnie jak z ociepleniem od środka. Pod płytą powstaje pustka będąca izolatorem i ściana nie będzie tak ogrzewana jak przy tynku. Na zimnej ścianie może się wykraplać wilgoć z powietrza i prowadzić do pojawienia się wiadomo jakiego stworzenia ;) Sprawę ratuje sprawna wentylacja.

a jaką izolację ma 1cm gipsu oblepiony kartonem...?

zmierzyłeś kiedykolwiek różnice temperatur czy tylko mniemasz...?

Pod płytą powstaje pustka będąca izolatorem i ściana nie będzie tak ogrzewana jak przy tynku

a konkretnie na liczbach wymiernych to ile tam będzie ??

dla formalności przypominam że Devilman123 planuje 20 cm styropianu grafitowego na ścianie

Edytowane przez mxxxx

Gość Arturo72

Miałem nadzieje że trochę tańsza ta pompa

Gdybyś budował z głową przed budową to byłaby tańsza ;)

A tak zapewne masz już wybudowane kominy,które byłyby nie potrzebne no i osobne pomieszczenie na kocioł,które również nie byłoby potrzebne czyli wywaliłeś nie potrzebnie kupę kasy na to.

jeśli możliwość podłączenia gazu to bym się nie zastanawiał.

Naprawdę ? Widzisz,jednak trzeba się nad tym zastanowić bo zrobiłbyś sobie nie potrzebny wydatek.

Ja mam gaz ziemny przy działce ale nie brałem opcji podłaczenia go do domu bo to bzdura by była i droga sprawa.

Zdecydowalem się od początku,jeszcze przed budową,że skoro będę miał już przyłacze prądu to wykorzystam go do ogrzewania ao gazie ziemnym zapomniałem.

Wyszłoby taniej w inwestycji i eksploatacji.

Gazu nie ma, za mała wieś ;)

I się ciesz z tego powodu :)

Witam. Devilman 123,po przyklejeniu płyty zawsze pustki pomiędzy plackami kleju= specjalne dyble do płyt gipsowych wskazane,poza tym to to samo co tynk gipsowy i też jakoś za tym nie przepadam,choć jak ściany proste fajna robota.Klaudiusz-x, tapeta raufaser nie zastępuje tynku ;),ale nie trzeba jak np. w przypadku płyt gipsowych szlifować i kilkakrotnie szpachlować,wystarczy 2- krotne szpachlowanie,również trochę chropowaty tynk znakomicie maskuje i zastępuje gładzie,jednak nie dokładne wykonanie,skutkuje widocznymi smugami na złączach,po pomalowaniu.Jeśli dobry tapeciarz polecam również wytapetować sufit(dla profesjonalisty to łatwiejsze niż tapetowanie ścian),a rodzaj"classico" jest najbardziej ekonomiczny,przynajmniej u zachodnich sąsiadów,w kraju nie wiem bo nie kupuję.Pozdrawiam.

Gdybyś budował z głową przed budową to byłaby tańsza ;)

A tak zapewne masz już wybudowane kominy,które byłyby nie potrzebne no i osobne pomieszczenie na kocioł,które również nie byłoby potrzebne czyli wywaliłeś nie potrzebnie kupę kasy na to.

Artur oba kominy które wybudowałem kosztowały mnie około 3500zł bo oba sam postawiłem. Jeden wybudowałem dla CO a drugi gdybym jednak kiedyś zrezygnował z CO i postawił całkowicie na prąd + kominek/piec kaflowy. Ogólnie podsumowując i biorąc pod uwagę mój wiek myślę że i tak mogłoby być dużo dużo gorzej.

A kotłownia nie jest wcale jakaś wielka więc spokojnie może byc wykorzystana jako spiżarnia lub miejsce do suszenia prania

Pozdrawiam

Edytowane przez Devilman123

Witam.

Devilman123 - mam lepiej ocieplony dom od planowanego przez Ciebie - grzeję ekogroszkiem i jakoś oszczędności nie widzę...nie było mrozów zbiornik na 2 tygonie ... są mrozy zasobnik na 2 tygodnie... Sama podłogówka ...

Woda na podłogówkę nigdy jeszcze nie poszła wyższa niż 30 stopni , w domu 21 -22 stopnie. powrót 25 stopni...

Edytowane przez bit512

Witam.

Devilman123 - mam lepiej ocieplony dom od planowanego przez Ciebie - grzeję ekogroszkiem i jakoś oszczędności nie widzę...nie było mrozów zbiornik na 2 tygonie ... są mrozy zasobnik na 2 tygodnie... Sama podłogówka ...

Woda na podłogówkę nigdy jeszcze nie poszła wyższa niż 30 stopni , w domu 21 -22 stopnie. powrót 25 stopni...

Podaj jakieś dane odnośnie Twojego domu, jaka powierzchnia. Ile spalasz tego ekogroszku ?

• 1 month później...

Witam ponownie,

Panowie jakiej firmy rurę wielowarstwową polecacie do podłogówki? Co obecnie jest dobre?

Mój wujek jest hydraulikiem i proponuje mi prandelli pert/al/pert ( tris up) i nie wiem czy to dobry wybór czy nie....

Możecie coś doradzić ?

Edytowane przez Devilman123

• 1 month później...

witam

Może ktoś pomoże-będę budował dom 95m2 (poddasze nieużytkowe) na płycie fundamentowej ocieplonej 20cm xps-a, ściany silka 24 +20cm grafitu, dach ok 40cm wełny, w całym domu podłogówka. Ogrzewać chcę prądem w taniej taryfie i myślałem założyć do podłogówki bufor 300l. Dodatkowo kominek z PW który byłby podpięty pod ten bufor i bojler cwu. Czy to dobry pomysł? ma ktoś coś podobnego?

witam

Może ktoś pomoże-będę budował dom 95m2 (poddasze nieużytkowe) na płycie fundamentowej ocieplonej 20cm xps-a, ściany silka 24 +20cm grafitu, dach ok 40cm wełny, w całym domu podłogówka. Ogrzewać chcę prądem w taniej taryfie i myślałem założyć do podłogówki bufor 300l. Dodatkowo kominek z PW który byłby podpięty pod ten bufor i bojler cwu. Czy to dobry pomysł? ma ktoś coś podobnego?

A dlaczego nie bufor z wezownicą cwu, po co dwa baniaki, kominek z PW dla takiego domu całkiem bez sensu, tylko grzałki i II taryfa, mało skomplikowane a wystarczajace. 300l to za mało, dla tego budynku wystarczajace jest 600l

asolt witam cię i dzięki że się odezwałeś;)

no właśnie nie wiem po co dwa baniaki haha szczerze to nie mam dużego pojęcia o hydraulice. Kominek chce w domu bo lubię ogień w domu, kobitka lubi wino i kominek no i mieszkamy prawie w lesie więc chcemy kominek. Jeżeli już kominek to dlaczego go nie wykorzystać do ogrzania wody?-fakt palone będzie jak do tej pory czyli raz-dwa razy w tygodniu po 3-4h. Zbiorniki dwa bo wychodziłem z założenia, że tego do podłogówki nie będę grzał więcej jak 30* i bez mieszacza puszczał w podłogę i następnie nagrzewał baniak mniejszy z c.w.u. Mając dwa baniaki myślę że taniej będzie grzać baniak c.w.u do ok 60* pojemności ok 150-180l, a do c.o. 300l grzać tylko do 30*. Bo jak mam grzać prądem baniak 600l do wysokiej temperatury tylko na potrzeby c.w.u. a żeby puszczać w c.o. używając mieszacza to jakoś mi się nie zabardzo widzi. Czy może do c.o. 300l podgrzane do 30* nie wydoła między tanimi taryfami przy takim domu żeby utrzymać stałą temperaturę? Ale wypowiedz się co o tym sądzisz?

• 1 month później...
asolt witam cię i dzięki że się odezwałeś;)

no właśnie nie wiem po co dwa baniaki haha szczerze to nie mam dużego pojęcia o hydraulice. Kominek chce w domu bo lubię ogień w domu, kobitka lubi wino i kominek no i mieszkamy prawie w lesie więc chcemy kominek. Jeżeli już kominek to dlaczego go nie wykorzystać do ogrzania wody?-fakt palone będzie jak do tej pory czyli raz-dwa razy w tygodniu po 3-4h. Zbiorniki dwa bo wychodziłem z założenia, że tego do podłogówki nie będę grzał więcej jak 30* i bez mieszacza puszczał w podłogę i następnie nagrzewał baniak mniejszy z c.w.u. Mając dwa baniaki myślę że taniej będzie grzać baniak c.w.u do ok 60* pojemności ok 150-180l, a do c.o. 300l grzać tylko do 30*. Bo jak mam grzać prądem baniak 600l do wysokiej temperatury tylko na potrzeby c.w.u. a żeby puszczać w c.o. używając mieszacza to jakoś mi się nie zabardzo widzi. Czy może do c.o. 300l podgrzane do 30* nie wydoła między tanimi taryfami przy takim domu żeby utrzymać stałą temperaturę? Ale wypowiedz się co o tym sądzisz?

Moim zdaniem powinno być tak duży zbiornik buforowy 1000 l do gromadzenia ciepła z kominka i grzany wysoko do 80 stopni a dopiero za tym zbiornikiem dystrybucja ciepła według potrzeb czyli zawór termostatyczny trójdrożny zbijający tenperaturę do 60 stopni na sprzęgło hydrauliczne a następnie skierowane czy to na zasobnika ciepłej wody urzytkowej przez pompę ładującą czy na ;podłogówkę przez mieszacz z siłownikiem sterowany pogodowo czyli temperatura zasilania c.o zależna od temperatury powietrza na zewnątrz budynku gdybyś miał pytania to pisz na [email protected]

• 2 weeks później...

sory że tak późno odpisuje, ale dawno w ten wątek nie zaglądałem

mariobros35 zbiornik 1000l fajna sprawa, tylko tak kalkuluje koszty budowy i zaczynam mieć wątpliwości czy jest sens ekonomiczny ładować kominek z płaszczem. Koszt ok 2-3 tyś więcej niż zwykły, do tego pompka, rury, zawory, naczynko itp łącznie w porównaniu do zwykłego kominka dołoże pewnie z 4-6 tyś zł i będę podpalał raz w tygodniu albo i rzadziej a tak duży zbiorni będę musiał i tak ładować prądem.

Dlatego rozkminiam czy nie lepszym rozwiązaniem jest tradycyjny kominek i dwa bufory?

Jeden do wody użytkowej powiedzmy 150-180l grzany do tych ok 60*C i drugi do podłogówki z 240-300l grzany do ok 28-30*C -obydwa pędzone prądem(grzałki).