mxxxx 25.12.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Komora 100 l. na drewno oznacza w praktyce max. 60 l.tj.góra 30 kg (...) 40 kw. i 100 kg. drewna podsumujmy, twój kocioł 100L to maks 30kg drewna, mój kocioł 200L to automatem czarodziejski jest i zmieści 3,33 razy więcej PS drewno 30kg * 4,4kWh/kg = 132kWh jak ty sobie z tym w praktyce radzisz ?? przecież to jest 10h palenia cały czas na maksa 13,2KW Pytanie,dla kogo syf węglowy w nowych domach ? może dla tych co się boją nowego eko-podatku od CO2 bo KOPACZ obiecała że w 2020 prąd będzie co najmniej tak drogi jak w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 25.12.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Witam.Kolego są Święta,więc bądżmy grzeczni .Przeczytaj jeszcze raz początek tego wątku,autor pisze o "zwykłym kotle" nie o podajniku,co ty mylisz.Zwykły kocioł z twoich proponowanych mocy to dla tego domu czyste wariactwo,bufor musiałby być nie 500 a co najmniej 5000 l.U mnie 30 kg. byłoby na drewnie twardym liściastym i to w grubych wałkach,praktycznie nie używam,gdyż to drewno spalam w kominku,a mam go bardzo mało,bo wyrabiam drobnicę opałową=gałęziówkę.Więc paląc drobnym drewnem i wysuszonym do granic możliwości(10% wilgotności) w normalnych warunkach nigdy nie ma owych 30 kg.Z tych 4,4 kwh trzeba odliczyć sprawność kotła,10 h tylko na twardym osiągalne,a radzę sobie przez ładowanie bufora ok.50 kwh,grzanie chaty obecnie ok.5 kwh.+bojler=półtora załadunku na dobę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.12.2014 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Arturo zajrzałem w Twój dziennik budowy i naprawdę jestem mile zaskoczony że udało ci się osiągnąć tak dobry wynik. Mój dom ma podobne parametry, nie mam wentylacji z rekuperacją więc wynik pewnie będzie gorszy o około 15%-20% ? Cieszę się że trafiłem na Ciebie bo podajesz wyniki jakie wyszły w rzeczywistości a nie na papierze w projekcie . Z wielką przyjemnością będę grzał prądem tylko mam nadzieje że wynik będzie podobny jak u Ciebie Wesołych Świąt Wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 25.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Artur ma Pompe PW. Przelicz to przez 3x na zuzyciu.W Duonie bedzie tak czy tak niezle. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez elemele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.12.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Grzanie bojlera na taryfie nocnej też nie powinno źle wypadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 25.12.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Z Duonu masz taniej niz gazem z rury.Za to jest drozej w dziennej w porownaniu do innych.Jednak przy grzaniu pradem soporo nadrabiasz.Jakie masz taryfy u Siebie? Kolega z forum z Bielska grzeje w g12, u niego ze wzgledu na komfort zrezygnowal z g12w.U Niego jest po 12h taniego i 12 drogiego w G12. U mnie zas jest 10h taniej I 14h drogiej dla g12. Stad lepiej wychodzi g12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.12.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 U mnie także jest 10h taryfy taniej i 14h taryfy drogiej. Z tego co widzę to chyba taryfa G12w byłaby dla mnie najbardziej odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 25.12.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 I tak w tym kraju pompiarze mają gorzej niż w Riechu,gdzie z reguły dla PC zawsze tańsza taryfa się znajdzie,nie dość że solidna dotacja do pompy,również HG o sprawności powyżej 90% dotują do 2 tys. eurów ,bogaty kraj to im wolno .Zdrowych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.12.2014 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Więc paląc drobnym drewnem i wysuszonym do granic możliwości(10% wilgotności) w normalnych warunkach nigdy nie ma owych 30 kg.Z tych 4,4 kwh trzeba odliczyć sprawność kotła,10 h tylko na twardym osiągalne,a radzę sobie przez ładowanie bufora ok.50 kwh,grzanie chaty obecnie ok.5 kwh.+bojler=półtora załadunku na dobę.Pozdrawiam. czyli jak w końcu, twój kocioł 100L komory załadunkowej to dokładnie to samo co normalny kocioł 25-30KW który również ma 100L komory załadunkowej ?? natomiast kocioł 40KW który ma 200L komory załadunkowej nadawać się będzie idealnie do swobodnego ładowania dużych grubych polan do 30kg drewna czyli wliczając sprawność idealnie starczy na bufor 1000L + ładowanie podłogówki + podbicie temperatury w domku o 1-2 stopnie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 25.12.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Może ktoś z Was zna jakąś godną polecenia firmę z okolic Wrocławia lub Opola która wykonuje tynki maszynowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.12.2014 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Artur ma Pompe PW. Przelicz to przez 3x na zuzyciu. W Duonie bedzie tak czy tak niezle. Dokładnie tak jest. Gdybym grzał prądem na ogrzewanie zużyłbym ok.5700kWh za ostatni sezon czyli jakieś 1700zl w obecnej taryfie a przy Duonie ok.1000zl. A tak w zeszlym sezonie na ogrzewanie zużyłem 1900kWh czyli w dzisiejszej taryfie tauronowskiej dałoby ok.550zl I niech ktoś spróbuje jeszcze powiedzieć,że syfiastym węglem grzalbym taniej...i nie warto izolować chałupy. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 26.12.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 czyli w 2020 roku jak kWh w dzień będzie kosztować 2zł, a nocny prąd 1zł/kWh to licząc że 70% zużywasz w nocy twój rachunek wyjdzie 1,3zł/kWh * 1900 kWh = 2470 złlub COP=1 na czystym prądzie 7410zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 mpoplaw, wstawi sobie w 2020r śmieciucha z buforem To za 5 lat, wszystko może się stać A, byłbym zapomniał. W 2020 prawdopodobnie nie kupi śmieciucha, minimum kocioł 5 klasy lub wyższej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.12.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Witam. Mpoplaw, masz we wszystkim rację i przepraszam za zamieszanie,więcej się nie powtórzy,będę się za tych modlił co im doradzasz .Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 26.12.2014 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Gdyby zapotrzebowanie u mnie wypadło podobnie jak u Arturo72 to grzejąc na taryfie nocnej też wcale dużo by nie było do zapłaty. Odnośnie tynkarzy to nikt nie kojarzy przyzwoitej firmy z tych okolic co podałem ? Arturo ile kosztowała twoja pompa ciepła ? Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Devilman123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.12.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Gdyby zapotrzebowanie u mnie wypadło podobnie jak u Arturo72 to grzejąc na taryfie nocnej też wcale dużo by nie było do zapłaty. Odnośnie tynkarzy to nikt nie kojarzy przyzwoitej firmy z tych okolic co podałem ? Arturo ile kosztowała twoja pompa ciepła ? Czyli widzisz,że prądu nie należy się bać Masz mniejszy dom i trochę lepszą izolację także tym bardziej bym się nie zastanawiał. Pompa z montażem to ok.20tys.zł Ekipę do tynków mogę podać swoją,chłopaki są mobilne,z Podhala ale jeżdżą,na Śląsku byli bez problemu. Wpisz w google "tynki Lizoń" Mam gipsowe i zrobione rewelacyjnie,od razu pod malowanie. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 26.12.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Izolacja lepsza tylko troszkę ale nie mam wentylacji z odzyskiem, także tutaj myślę że stracę "najwięcej" Miałem nadzieje że trochę tańsza ta pompa Zastanawiam się czy wybrać cementowo-wapienne czy gipsowe i jak zwykle wszystko ma swoje plusy i minusy. Podobno cementowe-wapienne też potrafią zatrzeć na gładko pod malowanie. Niestety za daleko do mnie będą mieli bo do Krakowa mam 250km Edytowane 26 Grudnia 2014 przez Devilman123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 26.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Devilman, tą wentylacją się nie przejmuj,daleko jej do tego co na papierze,też bym 20 k. na PC nie dał,jeśli możliwość podłączenia gazu to bym się nie zastanawiał.Tynki cementowo- wapienne więcej pracochłonne i droższe,jest jeszcze opcja klejenia płyt gipsowych,ale ile kosztuje nie wiem,bo wszystko sam robię,jeśli potrafisz tapetować polecam tapetę typu raufaser,to nic innego jak papier z odzysku i trociny,praktycznie nieszkodliwy produkt,,jeśli kiepski tapeciarz to zapomnij.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.12.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 jeśli potrafisz tapetować polecam tapetę typu raufaser,to nic innego jak papier z odzysku i trociny,praktycznie nieszkodliwy produkt, Zamiast tynków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Devilman123 26.12.2014 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Tylko że z tego co wiem w moim rejonie cena tynków jest taka sama nie ważne czy gipsowe czy cementowo-wapienne. Gazu nie ma, za mała wieś Też wszystko sam robie, tylko dach firma robiła. O płytach też myślałem , sam bym je położył, cenowo sam materiał duuużo taniej ale z nieznanego mi powodu moje nastawienie do płyty jest trochę negatywne chociaż nie mam powodów aby tak było . Takie przeczucie wewnętrzne hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts