Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C74 BLISKI

Recommended Posts

Masz rację. Ale warto wiedzieć, na czym można zaoszczędzić, na czym nie - i np. warto dopłącić więcej kasy a mieć pomieszczenie gospodarcze - do tej pory się zastanawiam, jak to możliwe, żeby projektant/architekt stworzył dom bez takiego pomieszczenia? Zwłaszcza, że nie ma w domu ani garażu, ani piwnicy, ani spiżarni... Musi być jakieś pomieszczenie, gdzie się trzyma rower, grabki, wąż do podlewania ogródka... Albo gdzie stoi piec lub hydrofor - no chyba, że projekt jest żywcem zerżnięty np. z USA, i przystosowany do stanów takich jak Kalifornia, gdzie nie trzeba mieć w domu pieca, woda i kanalizacja jest doprowadzona do domu - to tak, nie potrzeba miejsca na piec czy pompę. Ale te projekty chyba powinny być dostosowane do naszych warunków.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to policzmy by bylo jasniej:

1. gospodarcze/spizarnia - min 10 m2

2. saloon - okolo 20 m2

3. kuchnia/jadalnia okolo 15 m2

4. lazienka - okolo 8 m2

5. sypialnie - 2 po 15 m2 -> 30 m2

6. ciagi komunikacyjne - powiedzmy z 10 m2

lacznie mamy 93 m2 - sadze iz budowanie mniej jak 90 m2 nie ma sensu najmniejszego.

A tak trochę żartobliwie. Spotkaliscie sie z taką opinią, że ludzie niskiego wzrostu chcą mieszkać w większych i wyzszych mieszkaniach i budują większe domy ? :D

pzdr

A wysocy to gdzie?? w wierzach?? ;)

nie slyszalem tego o domach, ale slyszalem o samochodach, dziewczynach itp itd ... ale to nie o "wzroscie" bylo :lol:

To tak jakby mówić że nie warto mieć mieszkania mniejszego niż 70 m po to co mniej to męczarnia. Pytam dlaczego tyle ludzi mieszka w urągających godności i wygodzie mieszkaniach 38 m2? Bo po prostu nie mają kasy na więcej, i żyją.

Tak samo tym co zżymają się na metraże domu poniżej 100m odpowiem jak nie mam kasy to buduję to na co mnie stać.

U mnie będzie 130 m plus pomieszczenie plus garaż. Mam 2 dzieci i potrzebuję 5 pokoi w sumie, więc na tamim metrażu nie będą duże, sypialnie nie mają po 15 m. Trudno, na takie mnie stać i już.

Jakby było mniej kasy to byłoby 90parę metrów i już.

Dom to nie tylko metraż ale i ogródek, huśtawki dla dzieci, etc.

100 m - 130 m jest OK, jak ktoś lubi sprzątać duże powierzchnie to proszę bardzo.

A co do powierzchni - jak ktoś się przeprowadza z 30 m2 to chce do 300 m

Jeśłi chodzi o sprzątanie to jestem przekonana, że łatwiej jest utrzymać porządek na większej powierzchni. Mieszkam w malutkiej kawalerce z mężem, wszystko mamy poupychane, jedne przedmioty stoją na drugich i jak mi przychodzi to sprzątać, przestawiać milion rzeczy stojących na drodze szmatki lub szczotki, to mnie szlag trafia, a i tak jak się nawet długopis położy nie tak, to już jest wrażenie nieładu. Jak się ma większy dom to jest miejsce na wszystko, nic nie jest wciśnięte byle gdzie i można swobodnie sobie szmateczką po półeczkach jeździć. Naprawdę.

Myślę ze na 130-140m2 nie trzeba niczego upychać,mając do dyspozycji jeszcze garaż ,chyba ze ktos ma duzą rodzinę albo lubi trzymać dużo niepotrzebnych gratów .Myślałam o domach powyzej 200m2 ,mycie podłóg, okien, scieranie kurzu,a jeszcze ogrzać taką powierzchnie :-? Mysle ze 130m2 by mi w zupelnosci wystarczyło nawet gdybym mogła sobie pozwolić na większy :roll:

Jasne - po co budować na pokaz, żeby stało? Znam ludzi, którzy pobudowali domy ogromne i są w nich pomieszczenia, do których właściciele zaglądają przed świetami, żeby kurze zetrzeć. Moim zdaniem buduje się dom z pomieszczeniami, które są potrzebne, a nie na pokaz - jak mam dwoje dzieci, to nie buduje domu z 10 sypalniami i 5 łazienkami, bo i po co? Dla gości, ktoś powie - nie, to jest mój dom, a domy budowane dla gości nazywają sie hotele :wink: mnie tez moje 140m2 wystarczy.

Magdzia czy Ty juz mieszkasz w Irmie? Ja wlasnie nie moge sie zdecydowac czy mam budowac Irme czy Pauline z Archipelagu.

Te dwa domki sa bardzo do siebie podobne z tym , ze w Irmie jest

wiekszy salon , kuchnia i jadalnia a w Paulinie jest wieksze pom. gospodarcze , garderoba no i troche wieksza lazienka z oknem.

Co prawda mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji .

Od samego poczatku jestem zakochana w Irmie , ale caly czas

wydaje mi sie , ze lazienka z oknem jest troche za mala w pom.

gosp. jak wstawie piec to nie zmiesci mi sie juz pralka i suszarka i

ciagle mam jakies watpliwosci.Napisz cos o swojej Irmie i jakie

zmiany wprowadzilas.Pozdrawiam

bonnie

Odnosnie projektu Siepka:

1. przesyt tresci nad forma - te daszki nad wejsciem i niby wiata na samochod - konstrukcyjnie i pokryciowo wyjda drogo a ie wiem czyy spelnia swoja funkcje

2. salon - tu chyba architekt byl na niezlym kacu albo chcial sie zemscic na kims - waski a WYSOKI

3. przez pomysly nietrafione mamy dom o pow 110 m2 i kubaturze prawie 700 m3 - :o

4. kucnia z dwoma drzwiami?? raz niewkorzystana powierchnia, dwa drzwi nie sa za darmo

5. ok 20 m2 zajmuje komunikacja - co przy 110 m2 dosc duzo

6. powierchnia dachu 170 m2 - i wyliczaja stan surowy zamkniety za praiwe 860 zl - jak uwzglednimy ze ten stan to 50% calej budowy to wyjdzie za caly domek prawie 200 tys zl

7. scianki dzialowe z karton-gipsu - bedzie problem z wygluszeniem

itp itd - juz mi sie nie chce tak z rana :wink:

8. stronka to CIEPLEDOMY - a dla tego domu proponuja sciane o U0 = 0,28W/m2K - to ma byc cieple?? moj dom ma U0 = 0,19W/m2K i uwazam ze mozna by jeszcze to obnizyc, ale moze za pare lat.

ale jak sie Tobie podoba to powodzenia w budowaniu i szybkiego zamieszkania :D

Męczy mnie ta kubatura :( Co ma wpływ na wysoką kubaturę? (w wielu domkach które mi się podobają jest ona duża w stosunku do powierzchni )Czy mozna ją jakoś obniżyć np. przez obniżenie stropu ? :roll:

Wpływa n kubature ma powierzchnia pomieszczenia i jego wysokość. Im te wymiary sa większe, tym większa kubatura. Wyobraź sobie pomieszczenie jako akwarium w którym zbliżasz do siebie ścianki i obniżasz sufit - coraz mniej wody będize ci się mieściło - czyli kubatura się bedzie zmniejszała

Męczy mnie ta kubatura :( Co ma wpływ na wysoką kubaturę? (w wielu domkach które mi się podobają jest ona duża w stosunku do powierzchni )Czy mozna ją jakoś obniżyć np. przez obniżenie stropu ? :roll:

Kubatura to powierzchnia domu w srodku razy wysokosc pomieszczenia. I teraz tak, dyskusja jest nawet na tym forum o "dobrej" wysokosci. Ja przyjmuje 2,7 jako max - i liczymy dla domku o 100 m2 mamy kubatury 270 m3 - przy czym strop zamykajacy od gory musi byc zaizolowany termicznie.

Czesto sie obseruje w projektach iz w saloonach podnosza strop, albo opuszczaja podloge i przez to wysokosc pomieszczenia ma np 3,5 m co dla powierzchni salonu np 50 m2 z 2,7 daje 135 m3, a dla 3,5 m juz mamy 175 m3 - roznica 40 m3 do ogrzania.

Dlatego uwazam ze dla domu o pow 100 m2 kubatura to max 300 m3

Magdzia czy Ty juz mieszkasz w Irmie? Ja wlasnie nie moge sie zdecydowac czy mam budowac Irme czy Pauline z Archipelagu.

Te dwa domki sa bardzo do siebie podobne z tym , ze w Irmie jest

wiekszy salon , kuchnia i jadalnia a w Paulinie jest wieksze pom. gospodarcze , garderoba no i troche wieksza lazienka z oknem.

Co prawda mam jeszcze troche czasu na podjecie decyzji .

Od samego poczatku jestem zakochana w Irmie , ale caly czas

wydaje mi sie , ze lazienka z oknem jest troche za mala w pom.

gosp. jak wstawie piec to nie zmiesci mi sie juz pralka i suszarka i

ciagle mam jakies watpliwosci.Napisz cos o swojej Irmie i jakie

zmiany wprowadzilas.Pozdrawiam

bonnie

Więc - pisze po kolei, bo zmian było sporo - przede wszystkim zwróć uwagę, że jest to Irma 2 (są to dwa różne projekty - w odróżnieniu od Irmy):

1. jedno okno w salonie wychodzące na taras zamiast dwóch - centralnie

2. brak kominka na zewnątrz

3. komienk w środku, z racji polaczenia okien na środku, został umieszczony w rogu na ścianie łączącej salon z łazienką i sypalnią

4. brak okna w WC bo

5. brak WC - zamieniliśmy je na spiżarnię. Nie potrzebujemy 3 łazienek

6. podnieśliśmy poziom salony do poziomy kuchni i jadalni (nie ma schodków, mniejsza kubatura)

7. nie ma okien w garażu.

8. mamy normalny strop Teriva

9. pomieszczenie gosp. jest dla nas wystarczajace, bo mamy PC, któa zajmuje mniej miejsca niż jakikolwiek piec, hydrofor mamy na strychu (dlatego mamy strop, na ktorym też jest umieszczona instalacja rekuperatora)

10. No i brak komina tego przy pomieszczeniu gosp. - jest jeden kominkowy.

Jesteśmy na etapie wykończania (układanie glazury i paneli), mamy zamiar zamieszkać w sierpniu.

Odnosnie projektu Siepka:

1. przesyt tresci nad forma - te daszki nad wejsciem i niby wiata na samochod - konstrukcyjnie i pokryciowo wyjda drogo a ie wiem czyy spelnia swoja funkcje

2. salon - tu chyba architekt byl na niezlym kacu albo chcial sie zemscic na kims - waski a WYSOKI

3. przez pomysly nietrafione mamy dom o pow 110 m2 i kubaturze prawie 700 m3 - :o

4. kucnia z dwoma drzwiami?? raz niewkorzystana powierchnia, dwa drzwi nie sa za darmo

5. ok 20 m2 zajmuje komunikacja - co przy 110 m2 dosc duzo

6. powierchnia dachu 170 m2 - i wyliczaja stan surowy zamkniety za praiwe 860 zl - jak uwzglednimy ze ten stan to 50% calej budowy to wyjdzie za caly domek prawie 200 tys zl

7. scianki dzialowe z karton-gipsu - bedzie problem z wygluszeniem

itp itd - juz mi sie nie chce tak z rana :wink:

8. stronka to CIEPLEDOMY - a dla tego domu proponuja sciane o U0 = 0,28W/m2K - to ma byc cieple?? moj dom ma U0 = 0,19W/m2K i uwazam ze mozna by jeszcze to obnizyc, ale moze za pare lat.

ooooo poważny dyskutant

cieszę się :)

co do Twich uwag:

Ad1. bez złośliwości (serio) miałeś na myśli przesyt formy nad treścią, chyba prawda? daszki akurat nam się podobają (kwestia gustu naturalnie), natomiast wiata nie będzie wiatą, a tarasem zadaszonym z wyjściem z kuchni - taki układ pasuje idealnie na naszą działkę

marzyło mi się wychodzić z kuchni, w której spędzam spodo czasu na taki tarasik, siedzieć z kubkiem herbaty i patrzeć na zachód słońca

moi rodzice tak mają w domku weekendowym i jest to rozwiazanie rewelacyjne

jeśli chodzi o koszt pokrycia to mąż oszacował tę wartość i nie wyszlo tak żle

a samochód będzie w wolnostojącym garażu połączonym z graciarnią dla męża :)

Ad2.

co do "salonu" to musze powiedzieć że mnie samo określenie pokoju dziennego mianem salonu, nieco śmieszy

w moim odczuciu salonem jest pokój o powierzchni co majmniej 50m2, wysokości 3,5-4m i doświetlony oknami "pałacowymi" :-?

nasz pokój nawet nie będzie dzienny (bo to raczej w kuchni się u nas żyje") a wieczorny

ten centralnie umieszczony kominek BArdzo nam odpowiada

będzie to pokój kominkowy :)

wymiary to: ok 10m2 - część jadalna (stół dębowy "gościnny") o standardowej wysokości + ta część podwyższona z częściowo odsłoniętymi belkami, co też bardzo nam się podoba, 5,62m*4,34m

w naszym odczuciu nie jest to szczególnie podłużny kształt, gdy stosunek krótszego do dłuższego boku wynosi 0,77

Ad3.

w kubaturze niestety jest błąd - co nie najlepiej świadczy o tej firmie

w rzeczywistości jest około 340m3 - też bacznie to wyliczaliśmy i pisaliśmy do nich

Ad4.

przdpokój naturalnie przerobilśmy do własnych potrzeb, nie ma mowy o tych 2 drzwiach do kuchni, w miejscu wc będzie pomieszczenie gospodarcze, a w powiększonej nieco kotłowni WC + narożny prysznic

wejście do tej łazienki z przedpokoju, a nie z wiatrołapu

Ad5.

tuż za schodami planujemy takie solidne przesuwane drzwi, które oddzielają ten pokój wraz z jadalnią

wobec czego nie traktujemy tego jak komunikacji

to nasze subiektywne odczucie widocznie, ale mamy je wręcz odwrotne ni z Twoje

w naszym mniemaniu komunikacja jest ograniczona do mnimimum

przedpokój kwadratowy i taki akuratny :) z drzwiami do kuchni, do łazieneczki, do pokoju komputerowego i schodami - o pow ok 7m2

Ad6.

tu przyznam nie bardzo rozumiem twoją myśl :)

a chciałbym ???

Dane do kalkulacji:

- powierzchnia ścian zewnętrznych 208,0 m2

- powierzchnia dachu 174,0 m2

- powierzchnia podłóg 110,4 m2

- objętość drewna na więźbę 6,12 m3

Dane o kosztach inwestycji

- orientacyjny koszt realizacji netto 174.430 zł

- wskaźnikowy koszt 1m2 pow. netto

- stan pod klucz 1 580 zł

- stan surowy zamknięty 700 zł

Ad7.

scianki wew będą murowane

Ad8.

o to ciekawe co piszesz!

a jaką masz technologię?

my planowaliśmy gazobeton + 10-12cm styropianu i to wychodzi chyba U0 = 0,26-0,22W/m2K

dziękuję za wszelkie uwagi

dobrze czasem popatrzeć innymi oczyma na to co się wymyśliło

masz jeszcze jakieś spostrzeżenia?