Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C74 BLISKI

Recommended Posts

MAXYMOW sama jestem ciekawa jak BLISKI wygląda na żywo , czy rzeczywiście wyjdzie tak ładnie jak na zdjęciach przedstawionych przez muratora :o , napewno też koszt budowy byłby o wiele mniejszy niz TOMASZKA czy MERKUREGO (tak myslę) :wink:

A Ty jakich spodziewasz się kosztów , masz juz jakiś wstępny kosztorys ?

Z tego co się zorientowalam ( na forum )to trzeba liczyc ok. 220 tys.

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Razem ze znajomym inżynierem wyliczyliśmy koszt rzędu 150tyś za stan z wykończeniem w średnim standardzie. Mając na uwadze rady znajomych, którzy skończyli wielką przygodę z budowaniem zakładam kwotę 180tyś. W moim przypadku o oszczędności będzie łatwiej, gdyż rezygnuję z drogiej inwestycji pt wodna instalacja c.o (brak w okolicy gazu ziemnego) kosztem rozbudowanej elektryki. Sama instalacja to kolejna oszczędność gdyż jestem elektrykiem i wykonam ją sam. Tania inwestycja wg mnie rekompensuje wyższe koszty utrzymania. Kominek i tak jest planowany więc mam nadzieję, że przy odrobinie dobrych chęci pozwoli on troszkę zaoszczędzić na En.El. Pozdrawiam i zachęcam :D

Witajcie Małogabarytowcy ,

jestem blisko zakupu działki i chce kupić pod wybrany projekt.

U mnie wjazd jest od płn-zach i tylko 30/30,więc idę na szerokość.Stąd genialnie upakowana IRMA odpada.

Ostatnio odkryłem sympatyczny projekt,któremu dostawić garaż i jest całkiem sympatic :p . Podzielcie się opiniami:

http://www.ciepledomy.pl/13153.xml?keys=1&page=3[/url]

Wszystko ładnie, pięknie. Tylko jak wygląda sprawa kosztów budowy?

Projekt tego domu długo był moim liderem, ale przerażały mnie trochę koszty. Jak to wygląda z twojej strony, jeśli można spytać?

Pozdrowienia i ogromne gratulacje :p

maxymov, pisałem kilka postów wyżej o kosztach, 200 - 250 kpln i spokojnie mozna ten dom wybudowac pod klucz. Jak mogły przerazić cię koszty, przecież to jednen z najtanszych domów w budowie

dzięki za gratulacje

200k-250k to różnica 50k.

Moje przerażenie wzięło się z konieczności dobudowania garażu a przede wszystkim troszkę przerażają mnie KOSZTY utrzymania, ponieważ zamierzam ogrzewać dom prądem wspomaganym kominkiem.

Tak jak ciebie, tak i mnie nie pociąga mieszkanie na budowie. Dom ma być zbudowany i szybko wykończony kosztem oczywiście mniejszej powierzchni. Mój znajomy nie pomny przestróg postawił dom 400 m2 i się przeliczył efektem czego było mieszkanie w 5 osób w jednym do końca nie wykończonym pokoju. Ja tak nie chcę !!!Chcę tak jak ty!!! :p

Im częściej patrzę na twoje fotki tym bardziej tęsknię za tym projektem.Bardzo podobają mi się zmiany jakie poczyniliście we wnętrzu.A ten garaż powala mnie na kolana.Tyle czasu kombinowałem jak i gdzie go dostawić a tu takie cudo. Taka powierzchnia potrzebna mi jest na motocykl i samochód.

Jeśli jesteś skłonny udzielić bardziej szczegółowych informacji nt kosztów budowy zapraszam na priv. Kto wie, może mnie przekonasz??? :D

Pozdrowienia MAX...

maxymov, nie będę cię przekonywał do D09, bo i po co "Murator nie wypłaca prowicji za agitację na rzecz ich projektów, he he "

podałem koszty 200 -250, bo to zależy od rodzaju materiałów, np. możesz pokryć dach blachą za ok. 10.000 lub dachówką ceramiczną za 25.000 albo kupić drzwi wewnętrzne za 200 zł za sztukę a równie dobrze za 1500 pln za sztukę, więc sam widzisz że można zbudować ten dom za bardzo różne pieniądze.

Hej Hanusia w/g mnie na pierwszy projekt ,ktory wybrałaś spokojnie starczy Ci 180tys.zł na gotowo. Ekipie za postawienie domu zapłacisz 15-20 tys.zł reszta kosztów to materiały.Najlepiej z opisem projektu podjechac do jakiejś hurtowni mat. budowlanych -jesteś z dolnegośląska jesli Wrocław to unikaj hurtowni Gaja itp są strasznie drodzy i wszedzie targuj sie o ceny zawsze spuszczają. Ja zamierzem budować domek Orion 1 : http://www.dobredomy.pl

stan surowy zamknięty cały z ceramiki 130-140 tys. Na pewno strarczy Ci kasy - powidzenie i trzymam kciuki - życzliwy dolnoślazak.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Moim zdaniem C74 i jego kolejne warianty (zdaje się że projekt jest wielotwarzowy) faktycznie wymyślony jest w spoób barzdo racjonalny.

Od niedawna jestem fanem Bliskiego C74b i jezeli fundusze na to pozwolą będę starał sięuczynić ten projekt mniej wirtualnym...

pozdrowienia dla "Bliskich"

Moim zdaniem C74 i jego kolejne warianty (zdaje się że projekt jest wielotwarzowy) faktycznie wymyślony jest w spoób barzdo racjonalny.

Od niedawna jestem fanem Bliskiego C74b i jezeli fundusze na to pozwolą będę starał sięuczynić ten projekt mniej wirtualnym...

http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=251

pozdrowienia dla "Bliskich"

• 2 weeks później...

domek[/url] z zewnątrz podoba mi się bardzo ale pokoiki malutkie :( Już sama nie wiem co mam myśleć :(

Ja jestem za osobiście..1.Jeżeli zmiany nie naruszają konstukcji-poruszają się w ramach ścian działowych to zmiany nie będą kosztować,trzeba się też trzymać kominów itp....domek jest elegancki z zew, w swojej prostocie i to jest fajne,duży salon.otwarcie na ogród...proponuję zmiany:6-sypialnia rodz. z garderobą,5-pomniejszone-sypialnia dziecka,4+część 5 druga sypalnia,wujdą gzdzieś po 9m2,4-kuchnia zupełnie otwarta na salon oddzielona tylko ścianką z kominkiem,3-łazienka2-pom.gosp.+szafa garderobiana.Pozdrawiam.

Ponieważ również mnie interesuje ten temat to dorzucę swoje 5 groszy...

z domków małych i tanich moim faworytem jest projekt "PEGAZ" …

według danych jakie uzyskałem od pracowni to koszt stanu surowego zamkniętego wyniesie 120 tyś (w tym robocizna i materiał, a na dachu oczywiście dachówka :D )

jak ktoś ciekawy jak to wygląda ..podaje link:

http://domus.wroc.pl/projekt/pegaz/rzuty

pozdrawiam wszystkich szukających :wink:

Edytowane przez Arkus

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Witam!

Mój domek też będzie musiał być raczej mały i tani...

Co prawda interesuje mnie trochę inna technologia budowy, ale powoli rozglądam się za odpowiednimi wnętrzami.

Tak w ogóle, co sądzicie o tym domku...a raczej jego wewnętrznym rozplanowaniu httphttp://://www.archipelag.pl/domek-opis.php?KatID=3990500&ProjID=396

Co może być najdroższym elementem w budowie takiego domku? Czy warto zdecydować się na poddasze do adaptacji "na później" i o ile droższe możt to być