Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C74 BLISKI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym to masz rację, że małe domy są mniej opłacalne, no ale ile wydasz na strop, mój kosztował 3.500 wylewaliśmy sami, więc ty robocizna i będzie ok, zyskasz metrów, a dach i tak musi być, jeśli chodzi o dach to wybieraj dwuspadowe, są tańsze i proste w budowie, a i mniej wydasz na dachówkę, bo sama dachówka to ok. 2.5 zł/szt., ale te gósiory , krańcowe to dziadostwo jest drogie, chyba, że blacha, ale na to samo prawie wychodzi i nie poleeeeeccaaaaaaammmmmm!!!!!

Myślisz NEPTUNEK że niewiele bym zyskała decydując się na jeszcze mniejszy metraż ? Może rzeczywiście lepiej dozbierać trochę(?)i zbudować coś z czego będę zadowolona . :roll:

NA mniejszy???? cos wydaje mi sie (jak dobrze pamietam) ze nie zyskasz ale STRACISZ na pewno na fnkcjonalnosci i wygodzie, bo finansowo tez moze wyjsc drozej.

Nie wiem, ale wg mnie dom sie buduje DLA SIEBIE na cale zycie, wiec jak masz budowac i za pare lat gniesc sie, meczyc .... to chyba faktycznie lepiej kredyt albo uzbierac wiecej i budowac tak by bylo do smierci wygodnie (ale dla siebie a nie dal dzieci, dziadkow, tesciow itp itd)

Co do dachu, dwuspadowy tanszy faktycznie moze byc, przy 4 spadowym dachowka NIE wychodzi w tej samej cenie co blacha, a jakies 30% drozej.

Z tym dachem dwuspadowym to mówiłam, że do piętrowego!!!

Ale widać, że zdecydowałaś już na dobre, że ma być parterówa, więc wtedy kopertówka wygląda zdedcydowanie ładniej...

Słuchaj Neptunka, jeśli chodzi o wielkość to ma rację, lepiej poczekać, albo posilić się kredytem a mieć przestrzeń, bo pokoiki i salon 19m2 są w blokach, a po to chcesz się budować, żeby mieć przestrzeń za te same pieniądze!!!

Wiem ze to dziwne zabrzmi, ale projekty Muratora sa takie sobie .... sa na rynku duzo lepsze i bardziej przemyslane projekty. Ja tez zaczynalem od projektow Muratora ale im glebiej w las tym wiecej drzew ... wiec poszukaj gdzie indziej, im wiecej przegladniesz projektow tym wiecej pozniej bedziesz zauwazala wad, zalet innych.

Co do linkow:

D38 - te kolumny :wink:

D04 - kolumny, a z drugiej strony ten niby ogrod zimowy - szkoda kasy

C74 - zwracaj uwage na kubature - domek mniej jak 100m2 a kubatury ponad 500 m3 - jakies nieporozumienie

BM40 - ooooo calkiem calkiem ... przygladne sie glebiej (jendak ten slupek w salonie ....

AD23X - niepotrzbny uskok scian nosnych

WB 3927 wyglada na ciekawy ale nie ma wnetrza i nic nie mozna wiecej powiedziec, ale z zewnatrz bryla zwarta, prosta ... moze byc w srodku ciekawie.

Szukaj dalej :D

Kubatura - ilosc powietrza w srodku domu ktore musisz w zimie ogrzac. Im wieksza wartosc tym oczywiscie wiecej do ogrzewania. Przy domku o pow 90 m2 kubatur powinna wynosci cos kolo 270 m3 a nie ponad 500 m3.

BM40 - faktycznie daszek troche jak 5 kolo ... ale zwroc uwage takze ze masz drzwi balkonowe dosc duze bez zadaszenia, i jak to bedzie strona poludniowy-zachod to bedzie problem z brakiem daszku, zaraz bedziesz chciala jakies markizy montowac.