hanusia 22.06.2004 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 IRMA II jest super ale nawet rezygnując z garażu nie zmieszczę się w 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Hanusia - naprawdę - koszt budowy domu to nie jest kwestia jego wielkości, tylko materiałów. Możesz zbudować naprawdę duży dom tanio, a możesz też zbudować malutki domek z ekstra drogich, luksusowych materiałow i przy zastosowaniu super nowoczesnej technologii i wyjdzie Ci bardzo drogo. Nie sugeruj się wielkością domu, bo to nie od wielkości zależy jego cena, naprawdę. To Ty decydujesz, ile Cię będzie ten dom kosztował. Np. ten sam duży dach może kosztować kilkakrotnie więcej w zalezności od jego pokrycia, a nie dlatego dużo, bo jest duży. Możesz śmiało wybierać taki dom, jaki metraż jest Ci POTRZEBNY i budować taniej, a nie ściskać się na małej powierzchni, bo to pozornie tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 No tak ale z tego co się orientuję trzeba liczyć 2000-2100/m2 (mat.ze średniej półki i budow. przez ekipy)to wychodzi za 130m2 260tys. Nawet gdybym budowała przykł. IRME II (bez garażu) z najtańszych mat. (nie wiem czy to dobry sposób - szybciej będę musiała wymieniac albo więcej ogrzewać ,itp.)aż tak dużo nie zaoszczędzę (może30tys.) Co o tym myślicie, w końcu macie więcej doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 hanusia mozna i za 1000 zl/m2 - rynek materialow jest ogromny tylko za 5-10 lat sie okazuje ze to byla teoretyczna oszczednosc, albo ze to byl za duzy wydatek - to zawsze dziala w obie strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Nie chcę budować z najtańszych mat. ani z najdrozszych tylko sredniej jakości , to chyba o IRMIE nie mam co marzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Ja wiem jedno - nie ma co liczyć na "fachowe" wyceny czegokolwiek - nie wiesz, ile zapłącisz, dopuki nie dostaniesz faktury za to. Żadne przewidywania czy szacunki projektanta, czy nawet fachowca od wycen (mieliśmy robioną wycenę ze szczegółowym kosztorysem przez profesjonalnego kosztorysanta do banku) się nie sprawdzają i to nie jest tylko moja opinia, tylko wszystkich budujących, których znam. Założysz sobie i tak Ci ktoś mądry wyliczy, że Twój dom będzie kosztował np. 200 tys., tyle sobie kasy przygotujesz albo na tyle weźmiesz kredyt, a tu, jak w moim przypadku, pójdzie do góry VAT, ceny podskoczą i wszystkie wyceny biorą w łeb, łącznie z moimi marzeniami, bo mi nagle brakuje 30 tys. do wykończenia, a bank żąda rozliczenia transz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Sa ludzie i budowy ktorzy twierdza ze wybudowali dom np 100m2 za 100 tys, a sa i tacy ktorzy mowia iz to ich kosztowalo 450 tys. Budowa to jenda wielka loteria, gra z czasem, z prawem, z przepisami, z jakoscia i kompromisem pomiedzy to chce a to musze bo na tyle mnie tylko stac. W tak niestabilnym kraju nie da sie nic zaplanoac na wiecej niz tydzien, miesiac do przodu - a juz na pewno nie budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 No tak i dlatego niema tak naprawdę znaczenia, jak duzy projekt wybierzesz, tylko z czego zbudujesz ten dom i ile kasy możesz wydać. Nie należy się sugerować wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Magdziu wiem że nikt mi nie powie ani nie wyliczy dokladnie ile będzie kosztował dom ale tak mniej więcej trzeba mieć orientację z poślizgiem 10- 15%.A tobie Magdziu jaki wyszedł koszt IRMY jeśli to nie jest tajemnicą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Jeszcze nie jest skończona, poza tym u mnie jest wiele rozwiązań nowoczesnych i kosztownych np. pompa ciepła, rekuperator, kolektory słoneczne, żadko spotykany i kosztowny (ale bardzo dobrze izolujący termicznie dom) materiał na ściany itd. więc nie jest to miarodajne do kosztów przeciętnego, budowanego tradycyjną technologią domu. Mój dom wyszedł drogo, to nie znaczy, że wszystkie domy realizowane wg. tego projektu będą drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Zazdroszczę ci ( oczywiscie w pozytywnym tego słowa znaczeniu) ze nie musisz ograniczac wydatków .Napewno dużo ci się zwróci przy eksploatacji domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 To, że zdecydowaliśmy z mężem, że inwestujemy w rozwiązania nowoczesne technologicznie za to dające nam oszczędności w późniejszej eksploatacji nie znaczy, ze mam worek kasy i nie musimy ograniczać wydatkó. Wręcz przeciwnie. Nie mam, jak pisałam dekorów (mimo, że podobają mi się) nigdzie, bo są za drogie, nie mam podłogi z np. egzotycznego drewna, a tylko panele, mam białe ściany, bo biała farba jest 3-krotnie tańsza od kolorowej, nie mam w końcu letnich butów, ani mój mąż, bo kupuliśmy drzwi (okleina tania, bez żadnych szybek i przetłoczeń) i nie mamy kasy. Po prostu oszczędzamy na estetyce kosztem energooszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Magdzia co do dekorow - a czy to jakis przymus posiadac te niby dekory?? widzialem wiele lazienek, kuchni z dekorami ktore mialy dekorowac a wg mnie powodowaly efekt odwrotny - nie wszyscy lubia wszystko i to samo, a ceny tych "dekorow" w porownaniu z m2 plytek sa faktycznie z kosmosu. Budowac dom cieply, wentylowany, wygodny, funkcjonalny, zdrowy to nie koniecznie brak ograniczen w funduszach, to czesto po prostu przeliczenia co sie bardziej oplaca i co sie chce miec za 10-15 lat. Ja nie budowalem swojego domu dla budowy, ale dla posiadania wlasnego lokum na najblizsze 20-30 lat. Przyklad: masz wybor - szambo-oczyszczalnia - cena zakupu 2500 zl, 7500 zl. Ale teraz wywoz szamba co 2 tyg 75 zl, wywoz z oczyszczalni co 2 lata. Roznica w zakupie po 2 latach juz jest na korzysc oczyszczalni, ale przy zakupie to wygladalo inaczej - na tym to polega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Masz rację koszty poniesione teraz zwrócą ci się szybko ,a za zaoszczędzoną kasę w póznieszym czasie zawsze mozesz zmienić drzwi czy wystrój pokoji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Znajdziesz tez tutaj na forum i inna strone - teraz oszczedzisz, zaoszczedzone pieniadze wkladasz na "inwestycje" i pozniej masz wiecej kasy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 To prawda FORUM to kopalnia wiedzy ! Więcej można się dowiedzieć niż z magazynów bud. a co najwazniejsze wiele osób posłuży cenną radą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 22.06.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 To prawda FORUM to kopalnia wiedzy ! Więcej można się dowiedzieć niż z magazynów bud. a co najwazniejsze wiele osób posłuży cenną radą Ale i niestety wprowadzi w blad, zdezinformuje, zafalszuje dane itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 22.06.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Zgadza się. Więc, hanusiu, koszt domku zależy w zasadzie tylko od Ciebie. Nawet wybierając tani projekt możesz wybudować go drogo (inwestycyjnie) aby później tanio eksploatować, a możesz też wybudować drogo i nieekonomicznie, wywalając kasę na zbędne dekoracje, czy nietrafione pomysły. Więc wybieraj domek taki, w którym będzie miejsce na wszystko, co będzie Ci potrzebne w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Neptunku i Magdziu jesteście bardzo życzliwi i wydaje mi sie że nie jest trudno wyczuć kto pisze bzdury bez żadnego uzasadnienia a kto stara się pomóc ,majac już trochę doswiadczenia tak jak Wy, tym bardziej że polemika toczy się na otwartym forum i kazdy może się wtrącić i wyrazić swoją opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 22.06.2004 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Magdziu napewno na niektórych materiałach będę musiała zaoszczedzic ,ale na niektorych poprostu się nieoplaca oszczędzać tak jak pisałaś ,koszty eksploatacji zwrócą tę nadwyzkę szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts