Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C74 BLISKI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hanusiu, a może by tak szkieletowca ??? Ten np:

http://www.unibud.com.pl/_img/houses/houses_menu/arte_a.jpg w stanie surowym, wykończony z zewnątrz, kosztuje 120 100zł, metraż 145,2m2. Seria Arte, dom Arte 145, na stronie http://www.unibud.com.pl . Można dokupić pakiety wykończeniowe... Co Ty na to ?

Bonnie dom na 102 już wczesniej brałam pod uwagę. Ma bardzo dobrze zagospodarowane pomieszczenia i wszystko co trzeba mimo niewielkiego metrażu .Jedynie czego bym się przyczepiła to ten mały daszek nad drzwiami wejsciowymi (nie podoba mi się to , wygląda zbyt klasycznie ),no i wolałabym zeby dom miał prostą bryłę. Tak poza tym jest niezły i cały czas istnieje na mojej liście najciekawszych. :wink: Jeśli bym go wybrała to w wersji bez garażu (zawsze to ze 20tys.mniej ) :)

Moniko , domek ładny ale ja już zdecydowałam ze to będzie parterówka i napewno murowana. Chcę się zmieścic w 200 tys. pod klucz :roll: Przeglądnęłam wszystkie domki z tej pracowni ale żaden z nich mnie nie zainteresował, choć niektore są ciekawe (piętrowe niestety) Pozdrawiam i dzięki za link :D

Magdzia - pewnie ,ze budowa jak budowa ,ale gdy sie buduje we dwoje

jest zawsze razniej a ja bede budowala tak jak Teska - sama.

Na budowaniu nie znam sie zupelnie , a zapewne wiesz jak to jest z naszymi panami budowlancami i gdy jeszcze inwestorem jest kobieta. Ale

tak jak mowilam , mam jeszcze troche czasu na przygotowanie sie do tej budowy.

A to teraz rozumiem, myślałam, że piszac, że boisz się "tej budowy" masz na myśli że przeraża cię ten konkretnie projekt jako trudny itp. Ale teraz rozumiem. Wiem, co masz na myśli, ja nigdy nie podjęłabym się budowania gdyby nie mój mąż. Dlatego naprawdę całym sercem podziwiam samotnie budujących, zwłaszcza kobietki.

Hanusia, a jak liczyłaś te 250 tys bo kilka osób sugerowało około 200.

Pisz śmiało, wolę wersję realną niż "zbyt optymistyczną " . Jest również wersja TOMASZKA bez garażu; z tego co widziałem na zdjęciach nie wygląda źle. Pozdrawiam -i cały czas szukam dla Ciebie i dla mnie (fajnie brzmi co?) małego ergonomicznego domku.

Hanusia, ja mam taki sam problem jak Ty ( spójrz na dział "projekty/TOMASZEK". albo po prostu kliknij ten link http://domdlaciebie.com.pl/index_tomaszek.html . Co o tym sądzisz?

1. Nie za bardzo rozumiem po co przy nieuzytkowym poddaszu az 30 st pochylenia dachu - szkoda kasy na krokwie, pokrycie, obrobki.

2. koszt takiego domku to jak oni podaja 190 tyz netto wiec trzeba spokojnie liczyc min 250 tys brutto

3. domek ladny, nawet bardzo, ale niezbyt przemyslane punkty:

a) daszek nad wejsciem, dodatkowe dwa kosze, konstrukcja

b) daszek nad tarasem - slupki drewiane + konstrukcja + pokrycie i obrobka - i wykonczenie - koszmar, ale jak ktos lubi to wszystko mozna

4. te kominy - chyba ktos mial fantazje z ich iloscia

5. kominek zewnetrzny - dziwna moda zapanowala na takie cuda - dodatkowe koszty a uzytecznosc znikoma.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą.

Tomaszek jest super funkcjonalny a przy tym piękny.

Daszek nad tarasem - drożej ale chroni przed słońcem i deszczem - można siedzieć na tarasie nawet w pochmurne letnie i wiosenne dni.

Dom jest otwarty na adaptacje - można w przyszłości wykończyć podasze, jeśli będzie potrzebne.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tobą.

Tomaszek jest super funkcjonalny a przy tym piękny.

Daszek nad tarasem - drożej ale chroni przed słońcem i deszczem - można siedzieć na tarasie nawet w pochmurne letnie i wiosenne dni.

Dom jest otwarty na adaptacje - można w przyszłości wykończyć podasze, jeśli będzie potrzebne.

Alez prosze bardzo - przeciez nikt niczego nie zabrania - a nad gustami sie nie dyskutuje, bo nie wszystko wszystkim sie musi podobac ;)

Jeszcze jedno - 110 m2 a kubatury ponad 700 m3 - coz, moze ktos tak lubi.

A co do poddasza - tylko jak tam wjesc? - a pozniej wszelkie instalacje, wygluszenia, ocieplenia - wiec jak sie ma taki zamiar to moze od razu poszukac projektu z poddaszem uzytkowym? bedzie na 100% taniej.

Też uważam że zadaszenie tarasu (choć trochę kosztuje ) jest konieczne ,można zrezygnować z zewnętrznego komina (dla mnie jest zupełnie zbyteczny ), z daszku nad drzwiami wejściowymi i zrobić go na prosto a dach z 20st. kątem nachylenia tak jak projekt ERYKA z tej samej pracowni (wg mnie wygląda to lepiej i bniża koszt ). Tomaszek II nie wygląda już tak ładnie ,może z elewacja TOMASZKA byłoby lepiej ,sama nie wiem :( Ja jeszcze mam trochę czasu na szukanie ,dopiero na wiosnę przyszłego roku chcę rozpocząć budowę ,dlatego musi być to jak najbardziej przemyslane ,żebym póżniej nie żałowała swojej decyzji :wink: A jak Ty Mr. Jar kiedy zakładasz swój dziennik budowy ? :)

Hanusia - ja też rozpoczynam w przyszłym roku ( przynajmniej chciałbym) i dlatego poszukujemy z żoną tego " czegoś". TOMASZEK podpasował nam najbardziej ale nie jest to niestety najtańsze rozwiązanie. Z drugiej strony czasami ludzie piszą , że jak już zbudowali swój mały domek to żałowali, że nie wzięli troszkę więcej hipotecznego aby mieć 2 w 1 tzn małe i ładne.

Co do tarasu to mamy takie samo zdanie; na pewno to dodatkowe pieniądze ale dla nas nie będą one stracone. Po prostu oboje z żoną marzymy o tym najważniejszym miejscu w przyszłym domu. Nasi znajomi budowali też "taniej" i nie zadaszyli tarasu -teraz kombinują jak to zrobić ale generalnie juz za późno bo koszty przewyższyłyby oryginał.

Jak u nich jesteśmy w ciepły ale pochmurny dzień - jest OK ; nie daj Boże jak słońce pali albo pada deszcz - z tarasu nici ; tyle terakoty ,potrójne drzwi wejściowe na taras i co???

Wg mnie to przykład na " buduj tanio ale nie za tanio".

Jak wpadniemy na coś jeszcze to będziemy w kontakcie. Pozdrawiam.

Niezadaszony taras to jakieś nieporozumienie - albo sięmoknie w deszczu albo sie siedzi jak na patelni. A tak - siadam sobie w cieniu z kawką i nie przejmuję sie ani deszczem, ani słońcem. A jak chcę sie poopalać to targam leżaczek metr dalej na trawnik i wywalam bladość ciała na słońce. Nie musze się opalać na tarasie.