Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C74 BLISKI

Recommended Posts

Mr.Jar całkowicie sie z Tobą zgadzam, jak już budować to coś z czego będziemy zadowoleni . Dom musi być przede wszystkim funkcjonalny , dostosowany do potrzeb calej rodziny no i oczywiscie musi sie nam podobać . Jesli bym zdecydowała się na TOMASZKA to jednak nie rezygnowałabym z garażu . Domek za dużo by stracił pod względem wizualnym ,a poza tym musi być miejsce na rowery ,kosiarkę itp. no i nie trzeba bedzie auta skrobać zimą :wink: Coś czuje , że na ten domek chyba trochę dłużej poczekam :( Albo uda się cos znalezć równie ładnego i trochę tanszego :)

• Odpowiedzi 202
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. Garaz niepolaczony z budynkiem przejsciem, a to w zimie i w deszczowe dni daje w kosc.

2. wyjscie z sypialni na taras ja bym zmienil - chociaz moze to byc urokliwe ale w kosztach niezbyt

3. bryla fundamentow ladna, prosta

4. gospodarcze to ewidentnie na piec gazowy wiszacy z bardzo malym zasobnikiem na cwu

5. szkoda ze nie moge zobaczyc nic wiecej bo nie widze calego budnyku co do dachu

ladny ten domek ;)

Wiem , wiem ... Szukałam czegoś małego do 100m2 :roll: Ale w tak malych metrażach ciągle czegoś mi brakuje ( albo salon za mały ,albo sypialnie małe, spiżarki nie ma ,itd.) ,a jeszcze jak się '' obetnie'' garaż , daszek nad tarasem , może jeszcze jakieś okno ,drzwi tarasowe ,bo po co, bo to niekoniecznie musi być ,bo wyjdzie taniej ;to ten domek wychodzi taki skromny , że wtedy nie wiadomo czy warto wogóle się za niego brać i wydawać tyle kasy ( ta sumka dalej wychodzi spora) i patrzyć pózniej na niego z politowaniem :( Może warto dozbierać i wybudować coś co naprawdę będze cieszyc ,w końcu to dom na całe zycie!!!!!!!!!!!!Ale z drugiej strony boję sie że w czasie budowy może sie coś zmienić (w pracy) i nie będzie kasy na wykończenie .Nie wiem już sama , napewno nie zdecyduje sie na nic większego niz 120- 130m2.O ile pamiętam Ty też Neptunku zaczynałeś od 100m2 a skończyłeś na 150m2 :wink:

O ile pamiętam Ty też Neptunku zaczynałeś od 100m2 a skończyłeś na 150m2 :wink:

Tak - pierwotnie jak zaczynalem poszukiwac projektu to chcialem taki wlasnie do 100 m2 - ale po wielu rozmowach ze znajomym architektem i przymiarkac do projektu indywidualnego stanelo na projekcie gotowym + drobne w nim zmiany ;) - moze naoprawde znajdz sobie jakiegos zaufanego architekta i z nim porozmawiaj - to pomaga zobaczyc wiele elementow z innej perspektywy.

Ta powierchnia u mnie nie wynikla jak mowia tutaj na forum z przeprowadzki z bloku ciasnego do wielkich powierzchni - w bloku mialem 50 m2 i wystarczalo spokojnie :) ale po rozwazeniu wszystkiego za i przeciw tak wlasnie wyszlo - prawda jest taka, ze jak usiadziesz dokladnie i ustalisz co ci jest potrzebne tak na 100% a nie za 10 lat, policzysz powierzchnie i wirutalnie poukladasz sobie wszystko w srodku to wyjdzie ci cos podobnego.

Znalazłam wycenę MERKUREGO II w miesięczniku '' Budujemy dom'' , opiewa aż na 270 tys. pod klucz .To chyba dużo jak na 105m2 + garaż :oops:

Duzo albo i nie - to wszystko zalezy co sie rozumie "pod klucz" bo mozna np kupic terakote za 40 zl/m2 albo gres za 150 zl/m2 itp itd, ba - mozna sciany wybudowac 50 zl/m2 albo 150 zl/m2.

wybudowaliśmy d09 z garażem na 2 samochody, wyszło ok 140 m2 powierzchni. Z naszych doświadczeń mogę powiedzieć że taki dom można bez trudu wybudować za 200 - 250 kPLN w zależności od przyjętego standardu oraz systemu budowy. Stosunkowo niewielka powierznia budynku jest dobrze zagospodarowana i przestrzeni nam nie brakuje ( rodzina 2+1 )

Jak narazie nie znalazłam nic ciekawszego niż TOMASZEK i chyba jednak to będzie ten domek :) Szkoda tylko ze nikt go nie buduje , czyżby nikomu sie nie podobał ? :-?

http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/p1-maxi.jpg

http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/p1-on.jpg[/url]

http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/r1_large.gif

:roll: :roll: :roll:

Pamiętaj Hanusia, że nie jesteś jedyna, której podoba się TOMASZEK. Mojej żonie też :D . Wstyd przyznać - ale mnie też :lol:

A tak powżnie to musimy wypromować ten wątek oraz wątek "TOMASZEK", który założyłem jakiś czas temu. Możliwe, że zainteresujemy projektem jeszcze kilka osób i wtedy podyskutujemy o za i przeciw.

PS. Jak na razie tylko MARS mu dorównuje ( ten sam obrys itp)

Pozdrawiam

Właśnie przeczytałam o tych niskich ludziach co budują gmaszyska. W moim przypadku absolutnie na odwro- im mniejszy tym bardziej mi się podoba. Obecnie mieszkam na 160 metrach i jest za dużo (sprzątania) - ja go nie budowałam 100-120 w parterze wystarczyłoby

Cieszę się że ci sie podoba RAFAL ,na mojej działce powinien sie zmiescić ( 15 arów ) .

Zastanawiam się czy dużo mozna zaoszczędzić zatrudniając do budowy domu poszczególne ekipy bud. a nie np. generalnego wykonawcę .Tak sobie myślę , ze przykładowo zaoszczędzilibysmy ok. 40tys. wybierając met. gospodarczą ale znowu wybierajac gen. wykonawcę niepłacilibysmy vatu (22% to tez wychodzi ok. 30 - 40 tys) za materialy no i oczywiscie mniej stresu i wiecej czasu dla siebie :)

A wy jak uważacie ?

Ja ze względów finansowych będę musiała budować etapami ; w pierwszym sezonie - stan surowy otwarty ( licze tak ok. 100-110 tys. ) ,w następnym sezonie - okna, drzwi, brama garaż. ,instalacje, ocieplenie,itp.-tak , żeby można było się wprowadzić, chociaż jeden pokój wykończony ( to też liczę ok. 100 tys.) :roll: Pózniej pomału chcę wykanczać pozostałe pokoje , kuchnię, oświetlenie, itd.( tez myślę ok. 30- 40tys.)

Ech , jeszcze ogrodzenie i ogród :o Trochę to potrwa :-?

• 2 weeks później...