hanusia 06.07.2004 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Mr.Jar całkowicie sie z Tobą zgadzam, jak już budować to coś z czego będziemy zadowoleni . Dom musi być przede wszystkim funkcjonalny , dostosowany do potrzeb calej rodziny no i oczywiscie musi sie nam podobać . Jesli bym zdecydowała się na TOMASZKA to jednak nie rezygnowałabym z garażu . Domek za dużo by stracił pod względem wizualnym ,a poza tym musi być miejsce na rowery ,kosiarkę itp. no i nie trzeba bedzie auta skrobać zimą Coś czuje , że na ten domek chyba trochę dłużej poczekam Albo uda się cos znalezć równie ładnego i trochę tanszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdzia 06.07.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Hanusia, a czy zastanowiłaś się nad projektem indywidualnym? Wiem, że on kosztuje dużo więcej niż gotowy, ale może warto dopasować dom do własnych potrzeb a nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 06.07.2004 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Magdzia narazie szukam wśród projektow gotowych ,myślę że coś napewno znajdę tym bardziej, że nie nie muszę się spieszyć Projekt indywidualny to będzie ostateczność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 07.07.2004 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 MERKURY II też jest niezły, tylko pomieszczenie gosp. raczej nadaje sie tylko na spiżarkę a co z kotlownia ?http://www.dobredomy.pl/?id_project=31&infopage=1 chyba TOMASZEK ciekawszy , jak uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 07.07.2004 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Hanusia ale to juz ponad 100m2 czyzbys jednak zdecydowala sie na cos takiego?? jak pamietam to chialas ponizej 100m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 07.07.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 1. Garaz niepolaczony z budynkiem przejsciem, a to w zimie i w deszczowe dni daje w kosc. 2. wyjscie z sypialni na taras ja bym zmienil - chociaz moze to byc urokliwe ale w kosztach niezbyt 3. bryla fundamentow ladna, prosta 4. gospodarcze to ewidentnie na piec gazowy wiszacy z bardzo malym zasobnikiem na cwu 5. szkoda ze nie moge zobaczyc nic wiecej bo nie widze calego budnyku co do dachu ladny ten domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 07.07.2004 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Wiem , wiem ... Szukałam czegoś małego do 100m2 Ale w tak malych metrażach ciągle czegoś mi brakuje ( albo salon za mały ,albo sypialnie małe, spiżarki nie ma ,itd.) ,a jeszcze jak się '' obetnie'' garaż , daszek nad tarasem , może jeszcze jakieś okno ,drzwi tarasowe ,bo po co, bo to niekoniecznie musi być ,bo wyjdzie taniej ;to ten domek wychodzi taki skromny , że wtedy nie wiadomo czy warto wogóle się za niego brać i wydawać tyle kasy ( ta sumka dalej wychodzi spora) i patrzyć pózniej na niego z politowaniem Może warto dozbierać i wybudować coś co naprawdę będze cieszyc ,w końcu to dom na całe zycie!!!!!!!!!!!!Ale z drugiej strony boję sie że w czasie budowy może sie coś zmienić (w pracy) i nie będzie kasy na wykończenie .Nie wiem już sama , napewno nie zdecyduje sie na nic większego niz 120- 130m2.O ile pamiętam Ty też Neptunku zaczynałeś od 100m2 a skończyłeś na 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 07.07.2004 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Znalazłam wycenę MERKUREGO II w miesięczniku '' Budujemy dom'' , opiewa aż na 270 tys. pod klucz .To chyba dużo jak na 105m2 + garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.07.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 O ile pamiętam Ty też Neptunku zaczynałeś od 100m2 a skończyłeś na 150m2 Tak - pierwotnie jak zaczynalem poszukiwac projektu to chcialem taki wlasnie do 100 m2 - ale po wielu rozmowach ze znajomym architektem i przymiarkac do projektu indywidualnego stanelo na projekcie gotowym + drobne w nim zmiany - moze naoprawde znajdz sobie jakiegos zaufanego architekta i z nim porozmawiaj - to pomaga zobaczyc wiele elementow z innej perspektywy. Ta powierchnia u mnie nie wynikla jak mowia tutaj na forum z przeprowadzki z bloku ciasnego do wielkich powierzchni - w bloku mialem 50 m2 i wystarczalo spokojnie ale po rozwazeniu wszystkiego za i przeciw tak wlasnie wyszlo - prawda jest taka, ze jak usiadziesz dokladnie i ustalisz co ci jest potrzebne tak na 100% a nie za 10 lat, policzysz powierzchnie i wirutalnie poukladasz sobie wszystko w srodku to wyjdzie ci cos podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 08.07.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Znalazłam wycenę MERKUREGO II w miesięczniku '' Budujemy dom'' , opiewa aż na 270 tys. pod klucz .To chyba dużo jak na 105m2 + garaż Duzo albo i nie - to wszystko zalezy co sie rozumie "pod klucz" bo mozna np kupic terakote za 40 zl/m2 albo gres za 150 zl/m2 itp itd, ba - mozna sciany wybudowac 50 zl/m2 albo 150 zl/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 08.07.2004 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 wybudowaliśmy d09 z garażem na 2 samochody, wyszło ok 140 m2 powierzchni. Z naszych doświadczeń mogę powiedzieć że taki dom można bez trudu wybudować za 200 - 250 kPLN w zależności od przyjętego standardu oraz systemu budowy. Stosunkowo niewielka powierznia budynku jest dobrze zagospodarowana i przestrzeni nam nie brakuje ( rodzina 2+1 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 08.07.2004 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Pocieszyliście mnie !!!!!!!!!! Chyba jednak będzie ten garaż i wymarzony domek ,w którym znajdzie się miejsce na wszystko ( oczywiscie bez przesady i bez żadnych zbytków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 12.07.2004 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Jak narazie nie znalazłam nic ciekawszego niż TOMASZEK i chyba jednak to będzie ten domek Szkoda tylko ze nikt go nie buduje , czyżby nikomu sie nie podobał ? http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/p1-maxi.jpg http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/p1-on.jpg[/url] http://www.domdlaciebie.com.pl/_parterowe/_tomaszek/r1_large.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 13.07.2004 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2004 Pamiętaj Hanusia, że nie jesteś jedyna, której podoba się TOMASZEK. Mojej żonie też . Wstyd przyznać - ale mnie też A tak powżnie to musimy wypromować ten wątek oraz wątek "TOMASZEK", który założyłem jakiś czas temu. Możliwe, że zainteresujemy projektem jeszcze kilka osób i wtedy podyskutujemy o za i przeciw. PS. Jak na razie tylko MARS mu dorównuje ( ten sam obrys itp) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Właśnie przeczytałam o tych niskich ludziach co budują gmaszyska. W moim przypadku absolutnie na odwro- im mniejszy tym bardziej mi się podoba. Obecnie mieszkam na 160 metrach i jest za dużo (sprzątania) - ja go nie budowałam 100-120 w parterze wystarczyłoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 14.07.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Hanusia, Tomaszek to super domek, ale wymaga dosyć dużej działki. My mamy 30x40 m z wjazdem na dłuższym boku, tak więc budując Tomaszka mielibyśmy po 5 m od frontu i tarasu do ogrodzenia..... trochę ciasno. Front może byśmy jeszcze przeżyli, ale taras przy siatce to kiszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 15.07.2004 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2004 Cieszę się że ci sie podoba RAFAL ,na mojej działce powinien sie zmiescić ( 15 arów ) . Zastanawiam się czy dużo mozna zaoszczędzić zatrudniając do budowy domu poszczególne ekipy bud. a nie np. generalnego wykonawcę .Tak sobie myślę , ze przykładowo zaoszczędzilibysmy ok. 40tys. wybierając met. gospodarczą ale znowu wybierajac gen. wykonawcę niepłacilibysmy vatu (22% to tez wychodzi ok. 30 - 40 tys) za materialy no i oczywiscie mniej stresu i wiecej czasu dla siebie A wy jak uważacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 16.07.2004 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 my budowaliśmy z generalnym i choć mie obyło się bez stresów to uważam, że jest to zdecydowanie lepszy sposób na budowę. Koszty wychodą nieco większe ale za to w 8 miesięcy dom był gotowy do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 17.07.2004 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2004 Ja ze względów finansowych będę musiała budować etapami ; w pierwszym sezonie - stan surowy otwarty ( licze tak ok. 100-110 tys. ) ,w następnym sezonie - okna, drzwi, brama garaż. ,instalacje, ocieplenie,itp.-tak , żeby można było się wprowadzić, chociaż jeden pokój wykończony ( to też liczę ok. 100 tys.) Pózniej pomału chcę wykanczać pozostałe pokoje , kuchnię, oświetlenie, itd.( tez myślę ok. 30- 40tys.) Ech , jeszcze ogrodzenie i ogród Trochę to potrwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanusia 29.07.2004 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Podbijam swój temat Może ktoś zainteresuje się TOMASZKIEM albo podrzuci link do jakiegoś innego projektu o podobnym stylu i metrażu ( moze być mniejszy metraz ,napewno nic powyzej 130m2 z garażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts