Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zaprojektować 93 m2 mieszkanie (4 pok)?

Anna_2014

Recommended Posts

Witam,

Nie mam pomysłu jak zaprojektować to mieszkanie. Zależy mi na funkcjonalności ale także na oryginalnych i ciekawych rozwiązaniach.

Mieszkanie jest w stanie deweloperskim.

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co można z nim zrobić? Powinny się w nim znaleźć 4 pokoje (córki, syna, małżeński, salon połączony z kuchnią, 2 łazienki).

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

A.

Mieszkanie 93 m2.jpg

Chciałabym jeszcze dodać, że stół jadalniany powinien być spory (ok. 8 osobowy), nie jakiś malutki, na doczepkę, zaś w salonie musi być miejsce na TV, biokominek (nieduży), kanapa/ narożnik, jamnik..standardowo. Aby kuchnia nie była malutka i nie tworzyć korytarza prowadzącego do salonu (a tych nie brakuje w tym mieszkaniu :), myślałam aby salon zrobić w miejscu aktualnej kuchni, przy wejściu, zaś w miejscu obecnego salonu zaplanować sporą kuchnię ze stołem pod oknem oraz np. jakąś leżanką..

Ale w sumie nie mam przekonania do ciemnego salonu..

Będę wdzięczna za wszelkie przemyślenia.

Thnx,

A.

Kinka,

Dziękuję za projekt. Nie bardzo przemawia do mnie ten półwysep z płytą w kuchni, ponieważ znajduje się on w niefartownym miejscu, za szachtami technicznymi i w związku z tym ta część za słupem jest nie do wykorzystania. Najchętniej zamaskowałabym ten słup- jakimiś lustarmi, innymi sposobami..

Może jeszcze jakieś pomysły na salon + kuchnię?

Dziękuję z góry!

Witaj Kinka,

Dziękuję za cenne podpowiedzi. Ten układ z pewnością wykorzystuje metraż i niweluje ciągi komunikacyjne.

Mam wątpliwość co do tego, że najładniejsze okna, reprezentacyjne (potrójne od podłogi do sufitu, są w tym momencie w sypialni, czyli tam, gdzie ich w sumie nie potrzebuję i będą większą część czasu zasłonięte. Zaś na salon, kuchnię, jadalnię przypada jedno okno, co prawda także od podłogi do sufitu ale mniejsze- może tam być trochę za ciemno.

A co sądzicie o pomyśle, o którym wspominałam na początku- przy początkowym układzie ścian (tylko cofnięta ściana w głąb pomieszczenia 7, zgodnie z pierwszą propozycją Kinki), zrobić kącik telewizyjny na miejscu kuchni zaś przy potrójnych oknach kuchnia i jadalnia z prawdziwego zdarzenia + mały wypoczynkowy szezląg. Czy to ma sens?

Mąż kombinuje w tym kierunku, choć to oznacza "deprecjację salonu" jako takiego..

Dajcie proszę znać co o tym myślicie.

Będę wdzieczna za jakiekolwiek dodatkowe pomyły.

Witam. A ja zaaranżowałabym je następująco:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4bd589ddb50ccee5.html

Byłyby 2 strefy: młodzieżowa z osobną łazienką, dla rodziców z osobną łazienką. Przy wejściu zrobiłabym pralnię.

Sorki za jakość wykonania:rolleyes:

Edytowane przez awoya