Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komin systemowy - problematyczne zakończenie (dym w wentylacji rury)

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Jakiego materiału używać do "obróbki" czapy? Chromo-nikiel?

Nie! Jest do tego celu specjalna blacha z wielowarstwowym, obustronnym pokryciem stosowana na obróbki blacharskie. Występuje w wielu kolorach

i wykonaniach. Jest wielu producentów/dystrybutorów. Ciąć ją można jedynie nożycami (ręcznymi lub krążkowymi) lub gilotyną (nigdy "kątówką"!!).

Wcześniej pisałem, że czapa posiada kapinos i spełnia on swą funkcję bo woda nie zacieka pod spód. Rowek widać na niektórych zdjęciach.

Zdecydowałem że wymontuję deflektory, dopasuję rurę o odpowiednim przekroju tak aby pasowała w otwór czapy na styk, do rury wykonam podejścia (tak jak wykonałem spady), uszczelnię i przemaluję farbą hydrofobową i na koniec deflektory wkleję w rurę ceramiczną.

Jest to pewna alternatywa dla kołnierza z blachą bo w moim przypadku aby założyć blachę musiałbym szlifować lub wymienić całą czapę.

Jakiego materiału używać do "obróbki" czapy? Chromo-nikiel? Bo zwykła blacha bardzo szybko skoroduje, a wtedy woda w kominie niestety gwarantowana.

Dziękuję za sugestie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie poznam.

Pozdrawiam

Faktycznie komin którego trzeba unikać. Blacha o której pisze JTD jest doskonała, nie mniej ja używam chromoniklu, który i tak już tam występuje...