Gość Konto usunięte_12* 29.12.2014 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Jakiego materiału używać do "obróbki" czapy? Chromo-nikiel? Nie! Jest do tego celu specjalna blacha z wielowarstwowym, obustronnym pokryciem stosowana na obróbki blacharskie. Występuje w wielu kolorach i wykonaniach. Jest wielu producentów/dystrybutorów. Ciąć ją można jedynie nożycami (ręcznymi lub krążkowymi) lub gilotyną (nigdy "kątówką"!!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.12.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Wcześniej pisałem, że czapa posiada kapinos i spełnia on swą funkcję bo woda nie zacieka pod spód. Rowek widać na niektórych zdjęciach. Zdecydowałem że wymontuję deflektory, dopasuję rurę o odpowiednim przekroju tak aby pasowała w otwór czapy na styk, do rury wykonam podejścia (tak jak wykonałem spady), uszczelnię i przemaluję farbą hydrofobową i na koniec deflektory wkleję w rurę ceramiczną. Jest to pewna alternatywa dla kołnierza z blachą bo w moim przypadku aby założyć blachę musiałbym szlifować lub wymienić całą czapę. Jakiego materiału używać do "obróbki" czapy? Chromo-nikiel? Bo zwykła blacha bardzo szybko skoroduje, a wtedy woda w kominie niestety gwarantowana. Dziękuję za sugestie. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie poznam. Pozdrawiam Faktycznie komin którego trzeba unikać. Blacha o której pisze JTD jest doskonała, nie mniej ja używam chromoniklu, który i tak już tam występuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts