Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bez problemu. Tylko wcześniej trzeba go odpalić ;) UPS jest bezopsługowy. Na zwykłym standardowym aku uciągnie twoją pompkę przez ok godzinę, tę energooszczędną z 8 razy dłużej, a po wstawienia aku samochodowego zapominasz, że masz pompkę w centralnym..

Skąd ups ma wiedzieć, że nikogo nie ma w domu?

To tylko takie przedłużenie prądu o godzinę, dwie.

Przy GS, szczególnie w czasie gazowania, zamknięcie dopływu PG może nic nie dać. Kocioł będzie grzać tak długo, aż wygazuje.

Czyli lipa.

Skąd ups ma wiedzieć, że nikogo nie ma w domu?

To tylko takie przedłużenie prądu o godzinę, dwie.

Przy GS, szczególnie w czasie gazowania, zamknięcie dopływu PG może nic nie dać. Kocioł będzie grzać tak długo, aż wygazuje.

Czyli lipa.

a po co mu to wiedzieć? Tak jak pisałem ne pompce EC i aku samochodowym masz spokojnie 48h a bywa i lepiej.

a po co mu to wiedzieć? Tak jak pisałem ne pompce EC i aku samochodowym masz spokojnie 48h a bywa i lepiej.

Zgadza się. Przeoczyłem :p

A jak załatwić pracę sterownika?

Dodatkowa przetwornica?

Coś nie kumam. Jaki wentylator przy kotle GS?

Tam tylko miarkownik elektroniczny się sprawdza, ewentualnie ręczne nastawy na śrubie. Skąd wentylator przy GS?

Mówimy o typowym GS. Pomijam miał, flot, muł.

Edytowane przez elemele
To również napisałem w poście wyżej. Poza tym koleżanka ma u siebie dmuchawę..

Dmuchawa nie jest pożądanym elementem przy paleniu od góry węglem we właściwym kotle.

To jest taka "proteza" przy złych kotłach.

Daj namiary na wszystkie elementy zestawu :)

Będzie łatwiej :)

Aaa chodzi ci o upsa? Zależy do jakiej pompki, jak do zwykłej to musi być z sinusem, do ec niekoniecznie.

Do takiej EC możemy kupić np takiego http://allegro.pl/apc-smart-ups-620va-bialy-przecena-i4900035750.html + jakieś aku samochodowe i gragitara. Dodatkowo pompka się zwróci w dwa maks 3lata. Uważamy tylko, żeby ako nie było mocno rozładowane, bo upsik może nie wydolic prądowo.

Edytowane przez mac_612

Czyli do tego upsa podpinamy najzwyklejszy, najtańszy aku samochodowy?

Na stale? Czy tylko w przypadku zaniku prądu musimy udać się w czeluści graciarni z niepotrzebnymi złomami? Tam szukać aku?

A jaki ups do zwykłej pompy, sterownika i miarkownika elektronicznego?

Daj jakiś przykładowy.

Edytowane przez elemele

Nie chcę Ci podawać konkretnych (do zwykłej pompki) bo sam mam EC i to bez sterownika :)

Ogólnie to chyba każdy z sinusem na wyjściu, z jednym akumulatorem 12V i raczej z tych mocniejszych. Jak trochę lubisz majsterkować i znasz się na elktronice to musiałbyś poprawić (wzmocnić) układ ładowania. Albo dodatkowo podłączyć najtańszy prostownik.

To nie mój temat. Drążę go trochę, bo nie znam się na na wszystkim, a jestem ciekawy. Być może się przyda, może komuś innemu :)

Jednak każda podpowiedź jest wskazana :)

UPS jest bezopsługowy

jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min

chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzu

jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min

chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzu

Tu jeszcze wypadało by dodać że nie wszystkie UPS-y ładują aku samochodowe. Większość jest przeznaczona dla aku żelowych. Jak podepniesz aku samochodowe do UPS-a który ładuje tylko żelowe to taki aku wytrzyma dwa a może i trzy lata. Będzie cały czas nie doładowany i bardzo szybko się zasiarczy.

w porównaniu do agregatu ,taki ups chyba można nazwać bezobsługowym. Ale chyba masz do mnie osobisty uraz :)

Tu jeszcze wypadało by dodać że nie wszystkie UPS-y ładują aku samochodowe. Większość jest przeznaczona dla aku żelowych. Jak podepniesz aku samochodowe do UPS-a który ładuje tylko żelowe to taki aku wytrzyma dwa a może i trzy lata. Będzie cały czas nie doładowany i bardzo szybko się zasiarczy.

Też pisałem o ładowaniu...

z takim podejsciem to nawet ogrzewanie elektryczne jest obsługowe bo na początku sezonu trzeba włączyć a na koniec wyłączyć, a jak bezpiecznik wywali :eek:

wszystko trzeba kontrolować,wazne że przy zaniku pradu nie trzeba urządzenia włączać jak agregatu bez autostartu

z takim podejsciem to nawet ogrzewanie elektryczne jest obsługowe bo na początku sezonu trzeba włączyć a na koniec wyłączyć, a jak bezpiecznik wywali :eek:

wszystko trzeba kontrolować,wazne że przy zaniku pradu nie trzeba urządzenia włączać jak agregatu bez autostartu

Niektóre UPS-sy są też z zimnym startem i nie muszą cały czas pracować :)