elemele 23.12.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Bez problemu. Tylko wcześniej trzeba go odpalić UPS jest bezopsługowy. Na zwykłym standardowym aku uciągnie twoją pompkę przez ok godzinę, tę energooszczędną z 8 razy dłużej, a po wstawienia aku samochodowego zapominasz, że masz pompkę w centralnym.. Skąd ups ma wiedzieć, że nikogo nie ma w domu? To tylko takie przedłużenie prądu o godzinę, dwie. Przy GS, szczególnie w czasie gazowania, zamknięcie dopływu PG może nic nie dać. Kocioł będzie grzać tak długo, aż wygazuje. Czyli lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ika171 23.12.2014 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 nie, ten nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Skąd ups ma wiedzieć, że nikogo nie ma w domu? To tylko takie przedłużenie prądu o godzinę, dwie. Przy GS, szczególnie w czasie gazowania, zamknięcie dopływu PG może nic nie dać. Kocioł będzie grzać tak długo, aż wygazuje. Czyli lipa. a po co mu to wiedzieć? Tak jak pisałem ne pompce EC i aku samochodowym masz spokojnie 48h a bywa i lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 23.12.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 a po co mu to wiedzieć? Tak jak pisałem ne pompce EC i aku samochodowym masz spokojnie 48h a bywa i lepiej. Zgadza się. Przeoczyłem A jak załatwić pracę sterownika? Dodatkowa przetwornica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Z tej samej co pompka. Ewentualny wentylator zasiliłbym normalnie z sieci, załączany przekaźnikiem, choc ostatnio panuje tendencja na blower out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 23.12.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Coś nie kumam. Jaki wentylator przy kotle GS?Tam tylko miarkownik elektroniczny się sprawdza, ewentualnie ręczne nastawy na śrubie. Skąd wentylator przy GS?Mówimy o typowym GS. Pomijam miał, flot, muł. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez elemele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To również napisałem w poście wyżej. Poza tym koleżanka ma u siebie dmuchawę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 23.12.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 To również napisałem w poście wyżej. Poza tym koleżanka ma u siebie dmuchawę.. Dmuchawa nie jest pożądanym elementem przy paleniu od góry węglem we właściwym kotle. To jest taka "proteza" przy złych kotłach. Daj namiary na wszystkie elementy zestawu Będzie łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 A skąd mam wiedzieć, zapytaj się autorki tematu Poza tym to temat o zabezpieczeniu kotła na wypadek braku prądu, a nie o sensie posiadania dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 23.12.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Daj przykładowy zestaw z linkami. To ułatwi sprawę. Na razie dałeś linka tylko do pompki. Obrazy lepiej zapamiętać Nawet te podlinkowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Aaa chodzi ci o upsa? Zależy do jakiej pompki, jak do zwykłej to musi być z sinusem, do ec niekoniecznie.Do takiej EC możemy kupić np takiego http://allegro.pl/apc-smart-ups-620va-bialy-przecena-i4900035750.html + jakieś aku samochodowe i gragitara. Dodatkowo pompka się zwróci w dwa maks 3lata. Uważamy tylko, żeby ako nie było mocno rozładowane, bo upsik może nie wydolic prądowo. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 23.12.2014 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) Czyli do tego upsa podpinamy najzwyklejszy, najtańszy aku samochodowy?Na stale? Czy tylko w przypadku zaniku prądu musimy udać się w czeluści graciarni z niepotrzebnymi złomami? Tam szukać aku? A jaki ups do zwykłej pompy, sterownika i miarkownika elektronicznego?Daj jakiś przykładowy. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez elemele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Nie chcę Ci podawać konkretnych (do zwykłej pompki) bo sam mam EC i to bez sterownika Ogólnie to chyba każdy z sinusem na wyjściu, z jednym akumulatorem 12V i raczej z tych mocniejszych. Jak trochę lubisz majsterkować i znasz się na elktronice to musiałbyś poprawić (wzmocnić) układ ładowania. Albo dodatkowo podłączyć najtańszy prostownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Ogólnie to pompki elektroniczne znacznie ułatwiają sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elemele 24.12.2014 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 To nie mój temat. Drążę go trochę, bo nie znam się na na wszystkim, a jestem ciekawy. Być może się przyda, może komuś innemu Jednak każda podpowiedź jest wskazana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 24.12.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 UPS jest bezopsługowy jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 24.12.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzuTu jeszcze wypadało by dodać że nie wszystkie UPS-y ładują aku samochodowe. Większość jest przeznaczona dla aku żelowych. Jak podepniesz aku samochodowe do UPS-a który ładuje tylko żelowe to taki aku wytrzyma dwa a może i trzy lata. Będzie cały czas nie doładowany i bardzo szybko się zasiarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 24.12.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzu w porównaniu do agregatu ,taki ups chyba można nazwać bezobsługowym. Ale chyba masz do mnie osobisty uraz Tu jeszcze wypadało by dodać że nie wszystkie UPS-y ładują aku samochodowe. Większość jest przeznaczona dla aku żelowych. Jak podepniesz aku samochodowe do UPS-a który ładuje tylko żelowe to taki aku wytrzyma dwa a może i trzy lata. Będzie cały czas nie doładowany i bardzo szybko się zasiarczy. Też pisałem o ładowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 24.12.2014 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 jak zwykle nie wiesz o czym mówisz, jak zwykle zapomniałeś dodać że raz na 5 lat wypada sprawdzić stan akumulatora, bo kwasówki lubią z wiekiem gubić pojemność, i z początkowych 48h w praktyce po kilku latkach zostanie 8 min chcesz bronić swojej teorii to przejdź na akumulatory zasadowe, tam masz przynajmniej te 20 lat luzu z takim podejsciem to nawet ogrzewanie elektryczne jest obsługowe bo na początku sezonu trzeba włączyć a na koniec wyłączyć, a jak bezpiecznik wywali wszystko trzeba kontrolować,wazne że przy zaniku pradu nie trzeba urządzenia włączać jak agregatu bez autostartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 24.12.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 z takim podejsciem to nawet ogrzewanie elektryczne jest obsługowe bo na początku sezonu trzeba włączyć a na koniec wyłączyć, a jak bezpiecznik wywali wszystko trzeba kontrolować,wazne że przy zaniku pradu nie trzeba urządzenia włączać jak agregatu bez autostartuNiektóre UPS-sy są też z zimnym startem i nie muszą cały czas pracować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts