Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzka kotłowni z domu - prośba o pomoc

marcinbbb

Recommended Posts

Na razie wszystko jest czerpane z bufora kaloryfery z połowy wysokości i podłogówka właśnie przez 3D ( bo z bufora ).

Ale jak kotłownia będzie w gospodarczym mamy 2 obiegi z którego 4d zabezpieczy tylko powrót kotła a na dom i wymiennik pójdzie tyle ile ustawimy ręcznie/sterownikiem na 4D. Więc siłownik i sterownik wydaje się zbędny chyba??

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po to siłownik, żebyś nie musiał ręcznie, a robiło się samo w zależności od tego co na zewnątrz ;)

Tak to luksus, ale skoro nie przewidujesz siłownika to po 4d, przecież można problem ciepłego powrotu rozwiązać jak kolega wcześniej pisał, za pomocą zaworów kulowych, choć wydaje mi się, że dla samego utrzymania stałej temperatury powrotu, 4d czy inne wynalazki w tym wypadku jest zbędne.

wszystko zaley od tego, jak sobie wyobrażasz tym majdanem kierować ;)

Jednak do wymiennika płytowego nie jestem przekonany podobnie jak ładowanie bufora to badziewie a nie bufor z bufora to on ma 150l wody cwu to zbiornik w zbiorniku od góry do dołu (Hewalex Integra 400 ) więc wyciągając ciepło z bufora do połowy "kradniemy" też cwu która zasobnik ma też na dole z tego względu bufor chciałem przeznaczyć tylko na cwu + jakiś układ wyplucia ciepła w którąś instalację w lecie - na upartego zawsze można włączyć schładzanie nocne i wypluć żar z bufora nocą w atmosferę lub bezobsługową stagnację

Czytając trzeci raz zauważyłem, że nie ma żadnego znaku interpunkcyjnego. Dopiero za piątym razem udało mi się zrozumieć co jest napisane, a i tak nie wiem czy to jest to co autor miał na myśli. Źle się to czyta.

Byłem przekonany że kocioł sam dobiera parametry w zależności od tego co na zewnątrz tzn, zgodnie z krzywą grzewczą +5 na plusie co powiedzmy 48oC a dla -10 niech to będzie dajmy na to 58oC. Jednak w tym przypadku nie mamy ochrony powrotu do z 48oC nie zrobimy 55 na powrocie i jak rozumiem to umożliwi nam 4D.

Komin ukończony, kocioł ustawiony i podłączony do komina.

Poświęciłem chwilę na przegląd zaworów 4d z siłownikiem i bez, więc wg. mnie steronik zapewnia odpowiednią temperaturę w chałupie ( współpracuje z czujnikiem pogodowym i wewnętrznym ) Więc super jak będzie +7 siłownik zmniejszy temperaturę co idącą na dom... No właśnie NA DOM a co z cwu, toż to będzie brane z tej samej rury. Ecoal nie ogania 3 i 4drogowego więc co jeśli zdecyduję się na zakup 4d z siłownikiem i sterownikiem i jaka będzie temperatura cwu? Sterownik chyba się nie otworzy na czas ładowania cwu i będzie miała taką samą temperaturę co za zaworem 4d i wymiennikiem

Zasadność montowania 4d jest wtedy, gdy dysponujesz ogrzewaniem niskotemperaturowym. Jaką temperaturę musisz mieć na kotle, aby było ciepło w domu? Przypuszczam, że i tak musisz mieć za wymiennikiem minimum te 45 chociażby dla CWU., co da przed jakieś 50-55'C Wypadałoby spojżeć w parametry wymiennika dla jakich deltaT osiąga zadana moc, a temperaturę powrotu do kotła regulujesz przepływem przez zeń. 4d w takiej instalacji jest raczej zbędny.

Dlatego pisałem, że 4d niepotrzebny. Gdybyś miał termostaty przy grzejnikach to

można by było wykorzystać zawór z siłownikiem - w celu napełnienia CWU i zabiciu legioneli, puszczamy większą temperaturę w ciepłociąg, a po zabiegu zawór obniża temperaturę do takiej jaką potrzebuje CO. Rożnica w komforcie i ekonomi, nie wiem czy warta 1000zł

Tak czy siak, musisz jakoś inaczej rozwiązać sterowanie ogrzewaniem - albo 3d za buforem, albo termostaty przy grzejnikach.

Termostaty na grzejnikach wyjdą taniej... jednak 4d z siłownikiem i sterownikiem zrobi całą robotę -chyba...

Bo do Ecola można podpiąć termostat pokojowy Euroster 2006 jak rozewrze przekaźnik ecoal będzie wiedział że temperatura w pomieszczeniu z czujnikiem jest odpowiednia.

Co z cwu jeśli 4D z siłownikiem i sterownikiem przymknie temperaturę co ( i tak po 1 rurze preizolowanej pójdzie wszystko ) temperatura CO będzie = wyjściu z zaworu 4D pomieszanym sterownikiem?

Wymiennik kupiłem SECESPOL 25kW na złączach 1" podobnie jak zawór 4D 1" jak pisałeś siłownik i sterownik można zawsze dokupić.

Edytowane przez marcinbbb

Jesteś w stanie nagryzmolić, jak mniejwięcej to będzie wyglądać? Rozumiem, że bedzie podobne do tego:

b9jazd.jpg, tylko "wzbogacone" o 4d przed wymiennikiem, a grzejniki mają byc wpiete bezpośrednio za wymiennikiem (wcześniej trójnik na bufor) + ekstra termostaty? Nie wiem dokładnie jak ten eCoal działa, ale jeśli ustawisz mu priorytet CWU to pewnie podbija temperaturę na kotle, załącza pompkę CWU której ty nie masz ale jednocześnie przymyka 4d (jeśli posiada obsługę 4d,a pewnie nie posiada) i nie osiągniesz zamierzonego efektu.

Zostaw sobie ten 4d do obsługi obiegu grzejników, bo jedyne sensowne rozwiązanie, jakie u Ciebie przy kotle mógłby on spełniać, wymaga siłownika pilnującego tylko odpowiedniej temperatury CWU w buforze, a wtedy w razie potrzeby termostaty przy grzejnikach przymkną obieg.

Masz w sumie dwie opcje sterowania:

- 4d przed obiegiem grzejników w domu, sterownik zostaje Twój od kotła (ecoal) i to co w kotle to w rurach ciepłociągu (temperatura)

- wracamy do wersji, w której kocioł pilnuje temperatury w buforze i "nic go nie obchodzi" jaka jest pogoda i temperatura w domu :)

W obu przypadkach 4d z siłownikiem umieszczony fizycznie w nowej kotłowni nie ma racji bytu.

Mniej więcej tak to ma wyglądać pomijając wszelkie zabezpieczenia/zawory i inne pompy które są pominięte.

Sorry za wygląd nie wiem gdzie można malować takie ładne rysunki jak Wy:

Wyszła jakaś du*a a nie rysunek objaśniam Od lewej kociołek 10kW z siłownikiem lub bez?? -? rura preizolowana -> wymiennik -> 2 układy bufor z CWU skąd brane będzie zasilanie podłogówki przez 3D.

i kolejny układ bezpośrednio na kaloryfery.

Sorry za jakość opis i w ogóle ale marny ze mnie strateg, jestem tylko analitykiem

yhh.jpg

Edytowane przez marcinbbb

Dla drugiej opcji układ by wyglądał podobnie, tylko że kaloryfery wpięte tak jak podłogówka do bufora. Wtedy podłaczasz sterownik z siłownikiem pod 4d i on pilnuje temperatur w domu, a dla kotła i jego sterownika ważny jest tylko bufor i utrzymywanie odpowiedniej temperatury w nim.

Możesz też wpiąć kaloryfery od razu tak jak obieg podlogówki (trójnikami przed 3d) do bufora i wszystko zostawić termostatom. 4d dla spokoju ducha i gwarancji zostawiasz przy kotle (choć uważam, że niepotrzebnie) I tu wracamy na koniec drugiej strony tego wątku:

Marcin, nie musi być 3d na kaloryfery. Nie wiem, czy dobrze mnie rozumiesz. kocioł interesuje tylko bufor nic więcej, ładuje go powiedzmy do tych 80 czy 75 (przy okazji zdycha legio) i koniec, pali tylko tyle aby nie zgasł. Czujnik można by umieścić tak z 20/30 cm od dna buforu i np dać opóźnienie wyłączenia pompki w ciepłociągu, żeby wyciągnąć jeszcze coś z kotła. Resztą zajmuje się bufor, zapewniając stałe CWU i ogrzewanie.

Gdy stanie ładowanie bufora, automatycznie sterownik wyłączy pompkę obiegu wymiennik-bufor i oszczędzasz paliwo (brak start na ciepłociągu) ale pompka w obiegu kocioł-wymiennik dalej chodzi, na kotle dalej jest utrzymywana stała temperatura np >55'C i tyle jest też na powrocie (niewiele mniej) Dlatego zawór 4d pracujący jako podtrzymanie powrotu w tym wypadku jest niepotrzebny...

Edytowane przez mac_612

Dokładnie tak z Twojego postu z 23:08 4d załatwia nam odpowiednią temperaturę w domu. I układ jest całkiem OK z jednym ale.

Ciągłe ładowanie bufora pochłonie ogromne ilości paliwa, bufor to niespełna 150l nawet przy naładowanym do 60oC gorąca woda ulatuje w zastraszającym tempie. Stąd chciałem pozostawić bufor spięty tylko z podłogówką, a kaloryfery podłączyć za wymiennikiem pomijając bufor.

Wtedy jeśli bufor mamy naładowany ( podłogówka wyłączona ) i w domu odpowiednia temperatura i kocioł przechodzi na podtrzymanie z bufora pobieramy tylko tyle co potrzebne na cwu.

Jednak nawet w niewielkim stopniu modyfikując Twój schemat załatwimy wszystko sterownikiem od kotła puszczając za wymiennikiem 2 układ na kaloryfery przez 4d z sterownikiem i siłownikiem.

Stąd chciałem pozostawić bufor spięty tylko z podłogówką, a kaloryfery podłączyć za wymiennikiem pomijając bufor.

Jak się dobrze przyjrzysz się tym moim bazgrołom, to tak właśnie jest :)

To ta "pierwsza opcja".

Ciągłe ładowanie bufora pochłonie ogromne ilości paliwa, bufor to niespełna 150l nawet przy naładowanym do 60oC gorąca woda ulatuje w zastraszającym tempie.

Z tym też wypadałoby coś zrobić, bufor powinien być ocieplony ;)

Bufor jest ocieplony fabrycznie 10 wełny, od siebie dałem drugie tyle.

Oglądam różne schematy instalacji ecoal i widzę, że mało kto stosuje 4d ponieważ przeszkadza to tylko w działaniu programatora CO, czy też pogodowego.

tu mam taki który chce pokazać instalatorowi https://device.esterownik.pl/device/1409/ działa na programatorze pogodowym i w tym przypadku inwestor pominął 4d i ochronę powrotu. Tak wiem gwarancja ;)

Widziałem ten schemat, który przytoczyłeś, i jest to tylko schemat poglądowy, zauważ, że to co idzie na CWU to również idzie na kaloryfery i podłogówkę (temperatura wody).

Zawór 4d pełni podobna funkcje jak 3d przy podłogówce, obniża temperaturę zasilania grzejników. IMHO skoro masz termostaty, to jest niepotrzebny.

A i na tym schemacie jest realizowana ochrona powrotu - pompą mieszającą. Czy producent wymaga 4d czy tylko zapewnienia temperatury powrotu? U ciebie łatwo taką ochrone zrealizować ustawiając odpowiednią temperaturę na kotle i regulując przepływ na pompie przed wymiennikiem.

Edytowane przez mac_612

Już ugadaliśmy z instalatorem po kontakcie z ecoal`em. Zakładamy przy kotle zawór 4D, bez siłownika z niego na wymiennik płytowy, i podobno wszystko da się odpowiednio wyregulować. Ecoal dopiero prowadzi prace programowe które zapewnią możliwość sterowania siłownikiem od nD kiedy to będzie nie wiadomo.

Jednym słowem Twój pierwszy schemat z tą różnicą że 4D przekładamy na kocioł a na kaloryfery idzie to co wyjdzie z wymiennika. Nie wiem jak to ma działać ale OK instalator wie. Bo dla mnie skoro na kotle ustawie aby w chałupie w trakcie dnia było 22oC a w nocy 20, a cwu miała powiedzmy 50oC z jaką temperaturą będzie pracował kocioł - nie wiem wyjdzie w praniu.

Termostatów nie ma w ogóle są tylko te zawory które zmniejszają przepływ wody przez grzejniki.

Na chwilę obecną kotła z podajnikiem nie ogarniam a wydawało mi się to takie proste ;)

Zakładamy przy kotle zawór 4D, bez siłownika z niego na wymiennik płytowy, i podobno wszystko da się odpowiednio wyregulować. ....

Nie wiem jak to ma działać ale OK instalator wie.

To powodzenia.

Zawór 4d będzie prawie stale otwarty, aby zapewnić CWU, a w chałupie będzie gorąco. Cyba, ze jeszcze jeden zawór do obiegu grzejników, tylko znowu po co ten przy kotle? Bądzie spadać temperatura na kotle, to spadnie na CWU. Chyba, ze jeszcze coś będą kombinować z pracą pomp. Masakra jakaś :rolleyes: