marcinbbb 09.01.2015 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Myślę że w buforze kombinowanym nie będzie problemu z utrzymaniem stałej temperatury 300l bufor a tylko 100l cwu. Raz naładować bufor i cwu jest praktycznie cały czas, a jeśli zaświeci słońce czujka ecola Wracając do tego upału w domu przecież sterownik kotła ma za zadanie utrzymać stałą temperaturę w domu, jeśli temperatura zostanie osiągnięta sterownik albo włączy cykliczną pracę pompy, albo kocioł przełączy się w podtrzymanie i jeśli trzeba będzie dogrzać cwu włączy pompę za wymiennikiem i ładujemy cwu. Jeśli czujnik domowy zanotuje niższą temperaturę włączy się pompa co na kaloryfery.Sterownik ecoal chyba wie co należy zrobić jak zostanie przeroszona temperatura w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.01.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Daj 3D (termostatyczny) na grzejniki i priorytet CWU. Całą pompologikę musisz teraz opracować.Moim zdaniem taniej wyjdzie dać zawór termostatyczny jako ochronę powrotu (na bajpasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zawór 4D został już zakupiony więc trzeba go wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.01.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 A to przepraszam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.01.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Uprzyj się i zrób tak jak na schemacie, który Ci dałem, Jeśli bufor traktować jako CWU to musi on być wpięty przed zaworem 4d, a to wymusza umieszczenie go w domu. Unikniesz problemów, bo sterowanie dla takiego układu będzie wbrew pozorom takie, jak w większości układów w polskich domów . Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Nie ma siły wpiąć bufora przed zawór 4D. Zawór będzie w kotłowni a bufor w domu już za wymiennikiem płytowym. Dzwoniłem jeszcze do producenta kociołka pogadałem chwilę z miłym Panem który zaproponował wpiąć pompę mieszającą i jeśli temperatura powrotu się zmniejszy odpali się pompa mieszająca i domiesza temperaturę ustawia się w opcjach ecoala. Ochrona powrotu 55oC jest trochę na wyrost i przyznał że wystarczy 40oC na powrocie - oczywiście to stwierdzenie technika a nie gwaranta którym jest producent. Niestety też proponował umieszczenie wymiennika w domu już za rurą:/ Równie dobrze można by rzucić monetom i wylosować gdzie umieścić wymiennik płytowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.01.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Marcin Czy nie możesz zwrócić tego 4D? Dziś wieczorem narysuję, jak ja widzę. Jeśli mi oczywiście żona pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Oczywiście że mogę zwrócić 4D dopiero dziś go do mnie wysłali, razem z wymiennikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.01.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Nie ma siły wpiąć bufora przed zawór 4D. Zawór będzie w kotłowni a bufor w domu już za wymiennikiem płytowym. Dlaczego "nie ma siły"? Czyli zawór ma byc i już, nie ważne, że praktycznie stale będzie otwarty? Można też potraktować go jako koszt gwarancji Wstaw go otwórz i zapomnij... Niestety też proponował umieszczenie wymiennika w domu już za rurą:/ Uzasadnił to jakoś? Równie dobrze można by rzucić monetom i wylosować gdzie umieścić wymiennik płytowy Jak tak byś podchodził, to ten temat byłby bez sensu. Pozostaje Ci jeszcze regulacja temperatur grzejników, bo będzie na nie szła taka sama woda (temperatura) jak na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Dokładnie myślę że to koszt gwarancji w razie "W" jest zawór jest gwarancja. Myślę że tak to się skończy 2 termometry na rurach i będzie wszystko jasne jeśli powrót ma 40oC po przekazaniu ciepła przez wymiennik do domu zawór będzie na stałe otwarty, jeśli nie delikatnie podmieszamy aby uzyskać na powrocie tyle ile ma być. Uzasadnił w ten sposób że większość instalacji właśnie w ten sposób się robi, dodatkowo kocioł będzie pracował na wyższej sprawności. I po stronie kotła będziemy mieli bardzo małą pojemność wodną. Ile w tym prawdy sam nie wiem, niestety nigdzie nie mogłem znaleźć informacji o tym po której stronie taki wymiennik powinien być zastosowany. Nikt nigdy o to nie pytał wszystkie tematy dotyczyły tego że ten wymiennik jest, nikogo nie interesowało po której stronie. Oczywiście chce to zrobić jak najlepiej szczególnie na tym etapie pracy, później nie będzie możliwości tego przerobić. Stąd mój żart że równie dobrze można rzucić monetą, jednak absolutnie dyskusji nie staram się sprowadzić do tego poziomu. Dokładnie woda idąca na dom będzie miała taką samą temperaturę CO i CWU jednak nie obawiam się chłodnej CWU jednorazowe podniesienie jego temperatury do 60oC dawało przynajmniej kilka dni zapasu, na odbiorze cwu też jest 3d aby w lato nie poparzyć się ukropem z solarów. Żeby podeprzeć się argumentami pokazuje wykres z dzisiejszego dnia ( w nocy z bufora ogrzewałem chałupę ) nawet jeśli dół zasobnika ma 29oC to na górze zasobnika nadal jest 44oC co w zupełności wystarcza do całodniowej egzystencji Edytowane 9 Stycznia 2015 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.01.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Uzasadnił w ten sposób że większość instalacji właśnie w ten sposób się robi, dodatkowo kocioł będzie pracował na wyższej sprawności. Bardzo rzeczowe uzasadnienie CWU jednorazowe podniesienie jego temperatury do 60oC dawało przynajmniej kilka dni zapasu Zdajesz sobie sprawę, że to chwilowe podniesienie temperatury dla CWU również chwilowo zamiesza w CO? Prawdopodobnie skończy sie na tym, że minimalna temperatura CO to temperatura CWU Wydaje się, że tym fachowcom tylko się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 No niestety na temat umiejscowienia wymiennika wypowiedziały się jak na razie 3 osoby ( Ty, instalator, i technik firmy ) żadna strona nie podała kontrargumentów, stąd na chwilę obecną jestem w kropce. Przecież w momencie podnoszenia temperatury dla cwu nawet do 80oC instalacja CO na tę zmianę nawet nie zareaguje. Sterownik ecoal wyłączy pompę od CO a wszystko pójdzie w CWU. Układ w domu rozdzielamy 2 pompami ( 1 ładuje bufor i cwu, kolejna odpowiada tylko za kaloryfery ). Zakładając hipotetyczną sytuację chce na kaloryferach mieć 80oC a w zasobniku cwu 10oC ecoal wyłączy pompę od cwu i wszystko leci na kaloryfery.A ponad to sterownik pozwala ustawić w jakich godzinach ma się ładować CWU i do jakiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Przecież w momencie podnoszenia temperatury dla cwu nawet do 80oC instalacja CO na tę zmianę nawet nie zareaguje. Sterownik ecoal wyłączy pompę od CO . Czyli jednak zareaguje, bo wyłączy CO Masz racje może to nie będzie uciążliwe... A może będzie Jedna strona z tych 3 podała argumenty - ja Jeszcze jedna propozycja dla ciebie, coby był wilk syty i wilk syty: zawór termostatyczny "pilnuje" powrotu a reszta już standardowo. Rozwiązanie to pozwala Ci "zaoszczędzić" zawór 4d do celów wyższych (np w przyszłości siłownik i pogodówka) a ochrona powrotu jest realizowana prosto, tanio i skutecznie. Mam tak u siebie, stąd wiem, że dzała... Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.01.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Czy taniej zawór z kapilarą kosztuje 129 PLN + przesyłka to prawie tyle samo co zapłaciłem za zawór 4D Tak wiem znów się czepiam. Jednak kocioł i ecoal sam z siebie oferuje mi pogodówkę nawet bez siłownika w 4D. Więc myślę aby zainstalować właśnie 4D przy kociołku i zapewnić sobie w przyszłości sterowanie siłownikiem za pośrednictwem eloala bo jakoś w tym roku mają to zaoferować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 09.01.2015 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Tylko, że ten termostatyczny działa (jest aktywny), a 4d raz ustawiony... potrzebuje siłownika W przyszłości, będziesz mógł korzystac z ecol'a i siłownika przy 4d obiegu CO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 09.01.2015 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Widzę, że już nie muszę rysować jednocześnie chciałbym powiedzieć, że ten zawór jest potrzebny, jak świni kamizelka. Dlaczego? Ano dlatego: P=7/6*Q*deltaT Ogniwo 10kW spokojnie pójdzie na 130% mocy, prawda? Jeżeli wymiennik miałby odebrać taką moc przy różnicy temperatury wejście - wyjście po stronie pierwotnej 10deg, przepływ przez niego wyniesie ca 1,2m^3/h. Która pompa tyle potrafi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.01.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Więc myślę aby zainstalować właśnie 4D przy kociołku i zapewnić sobie w przyszłości sterowanie siłownikiem za pośrednictwem eloala bo jakoś w tym roku mają to zaoferować. Te teksty o obsłudze siłownika słyszałem jak kto inny obiecywał neta... ze 3lata zeszło od "zaraz będzie" w obu przypadkach.... będzie o czym gadać, jak się oficjalnie ukaże.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 11.01.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Witam Dziś dopiero zauważyłem ten temat i postanowiłem coś od siebie napisać. Nie jestem instalatorem tylko użytkownikiem takiej instalacji.Kotłownia w budynku gospodarczym oddalonym od domu 6m. Mam instalację zrobioną jak od początku proponuje Ci mac_612. Użytkuję ją 4 sezon (mieszkam 3 zimę) i co do jej działania nie mam zastrzeżeń.Postaram się w skrócie opisać, Kocioł w układzie otwartym, nad kotłem naczynie wyrównawcze, wymiennik płytowy zaraz przy kotle. Do zabezpieczenia temp. powrotu nie potrzeba zaworu 4D ponieważ wymiennik ją zapewnia. Na kotle mam ustawione 60*C na powrocie jest 8 - 10 *C mniej, czasem spadnie do 47 - 48 jak się pokojówka załączy któryś z układów i na wymiennik pójdzie zimny płyn. Pompa układu otwartego, pierwotnego (na powrocie) pracuje na 1 biegu.W domu mam zamontowany zawór 4D, ale tylko dlatego, że chciałem mieć możliwość regulacji temp. na grzejniki (choć mam tylko 3 szt), na grzejnikach mam termostaty, ale wolę by grzały dłużej niższą temp. niż by były gorące i szybko je termostat (lub pokojówka) wyłaczyły. Temp. na podłogówkę pilnuje zawór 3D termostatyczny. Zasobnik CWU wpięty przed 4D. Rury między budynkami pex (chyba 32, albo 25 nie pamiętam) w piance i w rurach 110 kanalizacyjnych (około 80 cm pod ziemią)Obieg wtórny zamknięty. Oba obiegi zalane roztworem Ergolidu (-35*C) z wodą zdemineralizowaną 1:1.Schematu nie mam narysowanego, ale mam fotki - link w stopce post #350Mój instalator kilka takich układów wykonał (kocioł w osobnym budynku) i twierdzi, że taka konfiguracja (wymiennik przy kotle) się sprawdza.4D zamontował na moją prośbę, jak już pisałem, bym mógł obniżać temp na grzejniki, miałem na początku zamysl by siłownik i starowanie pogodówką, ale po 3 sezonie widzę, że szkoda zachodu, podkręcam go z raz w zimie, jak temp na zewnątrz bardzo spada. W tym sezonie jeszcze nim nie kręciłem pozdrawiamTinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 13.01.2015 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Jarecki79 dzięki Tobie i Twojemu Unisterowi zobaczyłem co to jest jakaś elektronika w kotłowni niestety jak wiemy kocioł nie ma szansy dotrwać do końca zimy. Jednak za Twoim przykładem Unistera też oddam bezpłatnie aby dalej cieszył i pracował. Tym czasem jutro dalszy etap prac i piątek/sobota odpalamy kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 13.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Osobiście wybrałbym usytuowanie wymiennika po stronie budynku. Z następującymi argumentami "za": 1) Układ kotłowy może łatwo zostać wykonany bez gumowych uszczelnień i zalany płynem niezamarzającym. Jest to tańsze niż zalewanie glikolem obu instalacji z jednoczesnym zwiększeniem ryzyka przecieku na śrubunkach z "o ringiem" (zawory grzejnikowe). 2) Lepiej uda się wykorzystać wydajności pomp. Dla tak małej mocy (10kW) pompa "40" na I biegu będzie i tak zbyt mocna do krótkiego obiegu kocioł - wymiennik. Dla twoich 5m odległości będziesz mógł spokojnie zastosować w ciepłociągu PEX 20mm i nadal pompa "40" wystarczy do obsługi tego obiegu 3) Ciepło oddawane przez obudowę wymiennika trafia do budynku 4) Zasobnik c.w.u. lub bufor będzie ładowany do wyższej temperatury przez co zmagazynuje więcej energii W jednym z wcześniejszych postów wyrażałeś obawę, że praca pompy w obiegu grzejnikowym przy zablokowanym przepływie (zawory termostatyczne) może być szkodliwa. Nie jest to prawdą. Pompie wirnikowej nie jest nijak straszne zamknięcie wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts