mac_612 23.12.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wymiennika właśnie chciałbym uniknąć prosto z kotła lecieć rurociągiem do domu tam rozdzielić cwu i co na oddzielne obiegi. . Tak by było najlepiej. Przeszkodą jest konieczność posiadania rury bezpieczeństwa wraz z naczyniem. Trochę nieprzepisowo można by zabezpieczyć kocioł jak dla układu zamkniętego.. Ale nie stracisz wiele montując wymiennik tuż przy kotle.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Właśnie nie mam jak wyprowadzić rury z naczyniem w gospodarczym musiał bym ją powiesić 4m nad dachem jakie mogą być straty na rurze preizolowanej idącej 1,5m pod ziemią na odcinku około 6m + wymiennik zakładając że z kotła ciągle wychodzi 60oC ile będzie w domu za wymiennikiem 57-55? pi razy oko aby nie okazały się że kocioł trzeba gonić do 70oC aby za wymiennikiem było 55? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 http://www.instsani.pl/siecco11.htmDlaczego upierasz sie przy wymienniku w domu, a nie w kotłowni? Nie widzę zalet tego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.12.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Właśnie nie mam jak wyprowadzić rury z naczyniem w gospodarczym musiał bym ją powiesić 4m nad dachem chodzi o obieg na grzejniki? można zrobić układ zamknięty. chyba że koninek z płaszczem chcesz, bo już mi sie tematy mylą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wymiennik na chwilę obecną jest jak najbardziej brany pod uwagę nie mamy alternatywy aby go uniknąć i może być w kotłowni zapewni nam to odpowiednią temperaturę powrotu dla kotła bez zaworu 4d. Bo jakie są jeszcze zalety tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 BrodowskiG 2 układy otwarte kotłownia niska z kotłem 4m od domu (1 układ otwarty, dom wyższy niż gospodarczy i grzejnik który jest w 2 sypialni i dom to właśnie 2 układ otwarty w którym naczynie już jest w najwyższym punkcie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wymiennik na chwilę obecną jest jak najbardziej brany pod uwagę nie mamy alternatywy aby go uniknąć i może być w kotłowni zapewni nam to odpowiednią temperaturę powrotu dla kotła bez zaworu 4d. Bo jakie są jeszcze zalety tego rozwiązania? Już 3 razy pisałem Wymiennik wymaga ΔT, Czyli wyższej temperatury po stronie kotła. Montując go przy kotle pchasz niższą temperaturę w ciepłociąg i ograniczasz straty. Kładąc ciepłociąg połóż sobie kilka kabli do sterowania. Zastanów się nad cyklicznym grzaniem bufora, uważam, że przyniesie to korzyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 23.12.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 może to czas żeby pomysł przelać na papier. mały szkic i będzie łatwiej. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Bufor będzie grzany cyklicznie czasami na górze cwu ma 50oC a cwu na dole 28oC więc wepniemy czujnik temperatury w górę zasobnika i jeśli okaże się że temperatura spadnie dopiero łdujemy w bufor może nawet nie cyklicznie a na podstawie czujnika z bufora. O kablach pamiętam informatyk ze mnie;) wszystko przemyślane 3 x eth kablem (1x ecoal, 1x kamera 1, 1 zapasowy ), zasilanie 240V jest już kotłowni więc to odpada, zasilanie awaryjne z kotłowni do domu i UPS`a w domu on line wszystko wyłapie nawet z badziewnego agregatu ) jakiś kabel TV + parę kabli np. na 12 V muszę czymś alarm pogonić niż inwestować znów w baterie. no i na wszelki wypadek siła a nóż się przyda kiedyś w przyszłości no i najważniejsze 3 kable antenowe 50ohm bo jestem krótkofalowcem i instalację antenową za 1 razem wyniosę na gospodarczy i przylegające na to tereny wszystko jak Bozia przykazała w odpowiednim peszlu + sznurki jakby trzeba było coś przeciągnąć. Woda kanalizacja jest więc z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Bufor będzie grzany cyklicznie czasami na górze cwu ma 50oC a cwu na dole 28oC więc wepniemy czujnik temperatury w górę zasobnika i jeśli okaże się że temperatura spadnie dopiero łdujemy w bufor może nawet nie cyklicznie a na podstawie czujnika z bufora. Ooo właśnie, też bym tak zrobił, sterownik na kotle pilnuje temperatury buforu, bez znaczenia co ma na kotle... O kablach pamiętam informatyk ze mnie;) y Też pamiętam, Ja elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.12.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Ty się tam chcesz po prostu wyprowadzić!!! Trzeba było tak od razu Panie SP.... SQ... ileś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) mac czyli myślisz aby w kotłowni pompa kręcąca wodą/glikolem na wymiennik w domu pompa kręcąca wodą za wymiennikiem? naczynie nad kociołkiem drugie w domu i 2 układy otwarte? czy myślisz o czymś innym? coulignon ja się tu wyprowadziłem z SP5 stolicy, do SP7 i radia nie zamierzam przenosić choć z drugiej strony do letniej kuchni zatargać 857D i pół nocy można gadać przy piwku ale to wiesz żona by mnie powiesiła za te no... wiesz , w domu TSQ radio "w krzakach" na niestandardowej częstotliwości - żonie nawet małego Bajofenga i gadasz na 20 km. Wolę to niż telefon bez limitu. SQ5NXX Edytowane 23 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.12.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Dawne czasy. Najpierw Cymbał Radio potem 2m. Ale od dawna nie praktykujący jestem. Co do bufora. Tam jest zbiornik w zbiorniku + węzownica? Do wężeownicy podpiete solary, do baniaka na wejściu kocioł , na wyjściu układ grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 (edytowane) coulignon tak jak piszesz.Tam jest zbiornik w zbiorniku w sumie 400l (300 bufor i 100 cwu ) wężownica tylko solarna aby oddzielić glikol od wody. i wszytko z bufora wychodzi na dom (podłogówka i grzejniki ). Chce rozdzielić te układy kocioł w podtrzymaniu tylko CO bo dom (kaloryfery bo są wszędzie ) wiele nie weźmie (3-5Kw) a praca tylko cwu i układ który letnie nadwyżki wypluje byle nie w kanalizację. Teraz grzejąc w kotle muszę grzać najpierw bufor później z bufora grzeje dom a mój 15 letni kocioł przy 53oC gotuje wodę teraz mam 58oC ale jadę na drewnie. Kocioł który jest przeżył wiele palenie od dołu na całym zasypie, palenie od góry, a teraz mówi że ma dość swoje 15 lat odsłużył idzie na żyletki. Edytowane 23 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 mac czyli myślisz aby w kotłowni pompa kręcąca wodą/glikolem na wymiennik w domu pompa kręcąca wodą za wymiennikiem? naczynie nad kociołkiem drugie w domu i 2 układy otwarte? czy myślisz o czymś innym? http://i58.tinypic.com/b9jazd.jpg Mniej więcej takie coś mi chodzi po głowie Minimalną na buforze w okresie grzewczym utrzymywałbym 45'C, a to da pewne CWU. Temperaturę na obiegi grzewcze ustawiłbym jakimś 3d np termostatycznym, czy sterowanym pogodowo... Czemu musisz ładować najpierw bufor, żeby grzać dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Też tak myślę 45oC w okresie grzewczym jest OK kompiel i prysznic dzieciak się nie poparzy gdyby źle odkręcił wodę raz na 2-3 miesiące +65 bakterie ligli....Kaloryfery myślę puścić jak z kotła na termostatach + jeden odkręcony na full ( sypialnia na górze ) aby pompa nie umarła.podłoga jest na zaworze 3d co prawda bez sterownika i siłownika ale dając stałą temperaturę z kotła +/- 60oC wyreguluje podłogę bez sterownika jak będzie w okolicach Wrocławia -30 w nocy będzie ogłoszona klęska żywiołowa to zejdę do piwnicy i podkręcę zawór 3D na więcej niż 35oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 CWU się zabezpiecza termostatycznym 3d np ESBE VTA362. 45'C To minimalna, tam przeważnie będzie więcej. Wg mnie sensownie byłoby ustalić tak, by kocioł ładował bufor cyklicznie np. (nie są to wartości krytyczne) czujnik na górze buforu gdy mniej jak 50'C => Uruchamia kociołczujnik na dole gdy więcej jak 80'C => podtrzymanieI tak przez cały sezon grzewczy bez względu na temperaturę na zewnątrz. Resztę sobie ustawiasz 3d czy tam termostatami przy grzejnikach (imo 3d lepiej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2014 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 cwu jest już zabezpieczona 3d ze względu na solary więc jeden temat nam odpada.Ale robić kolejne 3d na kaloryfery? Myślę że lepiej wypchnąć temperaturę za wymiennikiem na kaloryfery i pracować na czujniku wewnętrznym który "utnie grzanie" kaloryferami.niestety kaloryfery są wszędzie podłogówka tylko w w 3/4 domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.12.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 do ilu stopni chcesz grzac cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 23.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Marcin, nie musi być 3d na kaloryfery. Nie wiem, czy dobrze mnie rozumiesz. kocioł interesuje tylko bufor nic więcej, ładuje go powiedzmy do tych 80 czy 75 (przy okazji zdycha legio) i koniec, pali tylko tyle aby nie zgasł. Czujnik można by umieścić tak z 20/30 cm od dna buforu i np dać opóźnienie wyłączenia pompki w ciepłociągu, żeby wyciągnąć jeszcze coś z kotła. Resztą zajmuje się bufor, zapewniając stałe CWU i ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts