mac_612 24.12.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Marcin Trochę nieprzepisowo można by zabezpieczyć kocioł jak dla układu zamkniętego.. Ale nie stracisz wiele montując wymiennik tuż przy kotle.. Zgodnie z przepisami i bez kombinowania to dwa układy i wymiennik. Czemu nie chcesz korzystać z pełnej pojemności bufora? Ograniczysz czas urzywania ciepłociagu, a przez to zmniejszysz straty i zaoszczędzisz na opale. Masz bufor to wykorzystaj go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.12.2014 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Ponieważ jest to bufor kombinowany aby łatwiej było nam mówić o tym z czym mamy do czynienia rysuję i objaśniam: Na załączonym obrazku widzę zasobnik dwu płaszczowy w którym brak króćców w górnej części bufora, więc możemy brać rozwarstioną wodę z bufora tylko do wysokości połowy zasobnika ( Integra 400 = bufor 300l i cwu 100l ) skoro mamy króćce bufora tylko do połowy wysokości to bufor 300l dzielimy na 2 i z bufora 300l robi nam się 150l. A nawet gdyby ten króciec dorobić to biorąc gorącą wodę z góry zasobnika (bufora) po wygaśnięciu pieca i wyciągnięciu całego ciepła z bufora okazuje się że nie mamy gorącej wody ponieważ górna część bufora i zasobnika cwu dzieli tylko kawałek blachy. Hewalex zapewne miał na myśli aby górna część bufora była zawsze cieplejsza i abyśmy nie zostali bez ciepłej wody co wydaje się logicznym rozumowaniem i przyznam że się sprawdza. Gdyby konstrukcja była z deka inna zasobnik cwu mógłby znajdować się tylko na górzę "bufora" niestety zasobnik jest od dołu do samej góry pobierając ciepło nawet z połowy wysokości bufora kradniemy też ciepło z zasobnika cwu ( od połowy w dół ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 24.12.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Masz przecież kocoioł z podajnikiem, który utrzymywałby minimum 50 na buforze. Dorobiłbym dwa króćce u góry (na zasilanie z kotła i odbiór CO) i korzystał z całej pojemności bufora, tak jak opisywałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.12.2014 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 (edytowane) Wiesz jak dla mnie nie ma problemu tylko na instalację mam jeszcze 10 lat gwarancji do tematu dorobienia króćców powrócimy za 10 lat Bo nie chciał bym w razie W usłyszeć od producenta i gwaranta solarów że samodzielnie dokonywałem przeróbek i teraz samemu mogę sobie naprawić i serwisować instalację. Więc pomysł odpada bufora możemy użyć jako sprzęgła bądź połowy jego objętości i wpiąć się w pozostałe wolne króćce a jest ich jeszcze kilka wolnych jednak żadnego w górnej strefie bufora. Więc możemy spokojnie wrócić do tematu instalacji. Zresztą idea bufora przy kotle z podajnikiem mija się z celem to tylko dodatkowe litry wody do ogrzania. Tak jak pisałem bufor należy traktować jako cwu i podtrzymanie zadanej temperatury dłużej + ewentualne wpięcie w nią kaloryferów czy podłogówki - w jakiś sposób w lato muszę wypluć ciepło z bufora. Więc trzymajmy się tego co możemy a nie tego co byśmy chcieli. Edytowane 24 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.12.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 mpoplaw w przypadku braku prądu mam 3 UPS`y ja mam w firmie 8 sztuk, i stale latam z bateriami bo co chwile się okazuje że któraś się właśnie skończyła, i z deklarowanej pojemności zostało dosłownie parę Wh Nie jesteś w stanie przewidzieć wszystkich sytuacji wczoraj w Wigilię pompka CWU mi zastrajkowała, stara była i miała prawo, kocioł nie zauważył awarii, nic nie wybuchło, a w trakcie reanimacji pompki ktoś przez przypadek dopuścił wodę w bojlerze na 2 bary i też się nic nie stało, tyle w temacie twoich strachów że 0,2 bara to automatem Bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Tak sobie wczoraj nażarty myślałem i wymyśliłem inną koncepcję powiedzcie czy ma szanse działać prawidłowo.Skoro różnica poziomów między gospodarczym a domem nie jest duża starczy zwykła byle pompka nawet ta moja elektroniczna do 4m podnoszenia. Kocioł w gospodarczym zakładamy z naczynkiem, rurociągiem idziemy aż do domowej piwnicy i tu rozdzielenie bufor (cwu ) i co.Szukam jakichkolwiek korzyści z kupowania wymiennika i nie znajduje nic poza tym że kocioł mogę zalać glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.12.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Tak sobie wczoraj nażarty myślałem i wymyśliłem inną koncepcję powiedzcie czy ma szanse działać prawidłowo. Skoro różnica poziomów między gospodarczym a domem nie jest duża starczy zwykła byle pompka nawet ta moja elektroniczna do 4m podnoszenia. Kocioł w gospodarczym zakładamy z naczynkiem, rurociągiem idziemy aż do domowej piwnicy i tu rozdzielenie bufor (cwu ) i co. Szukam jakichkolwiek korzyści z kupowania wymiennika i nie znajduje nic poza tym że kocioł mogę zalać glikolem. ta opcja wydaje się najmniej węglo-żerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Też tak właśnie mi się wydaje przysłowiowa strata na wymienniku + strata na rurociągu nie chodzi tu o walkę o te kilka oC Jednak o samą zasadę po co kupić wymiennk za około 500 PLN.Pytanie jak w takim razie powinien być zabezpieczony kocioł w nowej kotłowni? czy wystarczy naczynko nad kotłem + cały zespół pompowy czy to na zasilaniu czy powrocie instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 25.12.2014 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 zabezpieczenie kotła to nie jest problem. to wszystko zależy od tego jak to poukładasz w domu. martwi mnie , natomiast, nisko położony bufor czy czasem nie będzie sprawiał kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 W domu wszystko jest poukładane, nie chciał bym do działającej instalacji wprowadzać jakiś większych zmian szczególnie że sezon może sie zmienić z dnia na dzień i istniejący kocioł chciałbym odłączć dopiero kiedy nowy będzie gotowy do uruchomienia.Jakim problemem może być nisko osadzony bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 25.12.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Tak sobie wczoraj nażarty myślałem i wymyśliłem inną koncepcję powiedzcie czy ma szanse działać prawidłowo. Skoro różnica poziomów między gospodarczym a domem nie jest duża starczy zwykła byle pompka nawet ta moja elektroniczna do 4m podnoszenia. Kocioł w gospodarczym zakładamy z naczynkiem, rurociągiem idziemy aż do domowej piwnicy i tu rozdzielenie bufor (cwu ) i co. Szukam jakichkolwiek korzyści z kupowania wymiennika i nie znajduje nic poza tym że kocioł mogę zalać glikolem. Wolniej - 4 m podnoszenia to nie przekłada się jednoznacznie na zdolności do wywołania cyrkulacji w CO, gdzie nie ma "podnoszenia". Różnica poziomów w CO to nie podnoszenie, choć moc i wydajność ma związek z odległościami i średnicami rur. Naczynko to najwyższy punkt instalacji, w twojej koncepcji poziom naczynka w gospodarczym to poziom wody w CO w domu, chyba że wymiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Dziś postaram się zmierzyć na jakiej wysokości jest góra grzejnik na górze a nóż będzie brakowało 50 cm wtedy może warto pomyśleć o wywaleniu naczynka trochę wyżej w gospodarczym może nawet jakoś wyjść nad dach i odpowiednio zaizolować/zabezpieczyć przed przymrozkami. Rura preizolowana z tego co pamiętam będzie miała 32. EDIT: grzejnik na górze (a raczej góra grzejnika ) znajduje się na wysokości 3,45m. Czyli naczynko w kotłowni powinno być przynajmniej 4m nad gruntem Edytowane 25 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Całkowita wysokość gospodarczego to 3,5m więc brakuje około 50 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.12.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 o wszelkich informacjach schemat powinien wygladać tak: Z przenoszeniem naczynka ponad adach byłby ostrożny. Woda tam nie krąży więc nawet cudownie zaizolowane naczynko przy minus 20 moze zamarznąć. Czyli robi Ci się układa zamknięty. Wtedy jeszcze ze dwa zbiegi okoliczności i BUUUUM!!! Zamiast wymiennika płytowego pokusiłbym się o zrobienie takiego wyminnika pojemnosciowego żeby obieg z pieca puścić bez pompy obiegowej. Od biedy mozna użyć małego, prostego bojlera dwupłaszczowego. Lub cos uspawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 OK wszystko jasne nie ma innej drogi jak wymiennik płytowy i oddzielenie tych instalacji od siebie właśnie wymiennikiem jak ktoś wcześniej napisał umiejscowionym właśnie w nowej kotłowni obok kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy Wymiennikiem płytowym a wymienniku płaszczowo rurowym: http://allegro.pl/wymiennik-plaszczowo-rurowy-do-15-kw-nie-plytowy-i4888457230.htmlTu znalazłem ciekawą rzecz powierzchnia wymiany ciepła 3 x większa niż płytowego. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 25.12.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 ja tam głosuję za wariantem Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.12.2014 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Jurgonka propozycja zawiera jeden błąd jeśli dobrze zrozumiałem: mianowicie proponuje umieszczenie naczynia wyrównawczego połączonego z góą bufora a u mnie takiej możliwości nie ma na górze zasobnika mam TYLKO: Odbiór cwu, anodę, i termometr i to wszystko w wewnętrzym zasobniku cwu. Do bufora mogę naczynko wpiąć w środek bufora co mnie jwięcej właśnie teraz tak wygląda bufor jest połączony z naczynkiem. Jeśli takie podłączenie wystarczy to też byłbym za takim rozwiązaniem. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.12.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Będzie jakaś odczuwalna różnica pomiędzy Wymiennikiem płytowym a wymienniku płaszczowo rurowym: http://allegro.pl/wymiennik-plaszczowo-rurowy-do-15-kw-nie-plytowy-i4888457230.html Tu znalazłem ciekawą rzecz powierzchnia wymiany ciepła 3 x większa niż płytowego. o czymś takim myślałem. Upewnij się czy woda pójdzie tam grawitacyjnie. Oczywiście prosciej byłoby bez wymiennika. Ten budynek gospodarczy to te 3,5 ma w najwyższym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 25.12.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 (edytowane) Jurgonka propozycja zawiera jeden błąd jeśli dobrze zrozumiałem: mianowicie proponuje umieszczenie naczynia wyrównawczego połączonego z góą bufora a u mnie takiej możliwości nie ma na górze zasobnika mam TYLKO: Odbiór cwu, anodę, i termometr i to wszystko w wewnętrzym zasobniku cwu. Do bufora mogę naczynko wpiąć w środek bufora co mnie jwięcej właśnie teraz tak wygląda bufor jest połączony z naczynkiem. Jeśli takie podłączenie wystarczy to też byłbym za takim rozwiązaniem. Naczynko wyrównawcze tylko w domu, bez zmian.(zakładam, że jest poprawnie podłączone) Nad nowym kotłem wyjście do góry 2 cale, trójnik z odejściem na dom. Do góry kawałek rury 2 cale trójnik - w bok redukcja i odejście RB. Do góry zaś redukcja na 1/2 cala, kawałek rurki i odpowietrznik. Wszystkie trzy rury kanałem do domu i podłączone w miejsce dotychczasowego kotła. Powrót CO z dotychczasowym powrotem, zasilanie z zasilaniem a RB z RB. Dla potrzeb użytkownika takiego ogrzewania - ciśnienie (pomijam wpływ ewentualnych zaworów) jest jednakowe w całym układzie. Jest to bezpieczna i najtańsza przeróbka. Możesz potrzebować poprawę komina w gospodarczym, ale to inny problem. Edytowane 25 Grudnia 2014 przez Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts