Kominki Piotr Batura 10.11.2016 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Cześć, jest sprawa: kominek stanie w salonie na parterze, chcę dogrzać grawitacyjnie pomieszczenia na poddaszu użytowym. Normalnie chciałem przebić się z kanałami przez strop nad kominkiem i w podłodze puścić kanałami prostokątnymi 5X15 powietrze do 3 pokoi (najdalej oddalony jest 3 metry w poziomie). Ale z racji tego że wylewka będzie dość cienka a jeszcze będzie ogrzewanie podłogowe na poddaszu to pomysł z kanałami w podłodze. Urodził mi się w związku z tym pomysł, by przewody dgp puścić wyżej na strych i stamtąd nad jętkami poziomo kanałami prostokątnymi do pokoi i wyloty w suficie. Czyli kanały pójdą od kominka pionowo na wysokość 3,5metra a potem najdłuższy max 3 metry w poziomie. Wyloty w sufitach. Powierzchnia każdego pokoju do ogrzania na poddaszu to 13m2. Salon w którym stoi kominek 30m2. Czy grawitacyjnie to wszystko pójdzie? Czy jest jakaś granica wysokości kanałów pionowych? Chciałbym uniknąć turbiny itd. Wkład seguin żeliwny 13kW. Proszę o opinie. PozdrawaimJest taka szkoła...Mówię o tych kanałach pionowo 3,5 metra. Zwykle z dystrybutorem (płaszczem z blachy) i wysoką temperaturą przesyłanego powietrza. Ja bym wolał puścić powietrze klatką schodową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo81 10.11.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Jest taka szkoła...Mówię o tych kanałach pionowo 3,5 metra. Sorry...nie bardzo rozumiem , możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.11.2016 23:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Sorry...nie bardzo rozumiem , możesz rozwinąć?Szkoła, inaczej sposób = możliwość = praktyka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo81 11.11.2016 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2016 Właśnie u mnie też ma być dystrybutor, który "zgarnie" całe ciepło do podłączonych kanałów. Mam nadzieję że coś jednak anemostatami poleci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts