Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan zero + opaska....

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Mam taki problem bo czytam i myślę i sam nie wiem co zrobić. Mam zrobiony stan zero. I jak teraz będzie lepiej zrobić?

Papa+dwie warstwy pełnej cegły+papa+suporex

Czy?

Papa+suporex

Kierownik budowy mówi żeby zrobić pierwszą opcję, ale jak oglądam zdjęcia to zazwyczaj robią papa+suporex.

Jak wy robiliscie u siebie.

Pomóżcie proszę.

• 2 weeks później...
Przejrzyj dzienniki budów, nie kojarzę żeby ktoś budujący z BK robił warstwę z pełnej cegły. Nie wiem za bardzo jaki by to miało sens. Czysto teoretycznie poprawi to izolację, ale jak pierwsza warstwa będzie dobrze zrobiona to też wystarczy, więc po co kombinować i dopłacać? (ekipa bankowo weźmie więcej) Można też brać pod uwagę że jak bloczki są krzywo wymurowane to na takiej warstwie da się coś jeszcze wyrównać.

Przejrzyj dzienniki budów, nie kojarzę żeby ktoś budujący z BK robił warstwę z pełnej cegły. Nie wiem za bardzo jaki by to miało sens. Czysto teoretycznie poprawi to izolację, ale jak pierwsza warstwa będzie dobrze zrobiona to też wystarczy, więc po co kombinować i dopłacać? (ekipa bankowo weźmie więcej) Można też brać pod uwagę że jak bloczki są krzywo wymurowane to na takiej warstwie da się coś jeszcze wyrównać.

Pierwszą warstwę daję się z cegły pod suporex aby odciąć drogę wilgoci - to powszechny zabieg w standardowym budownictwie. Ja przez pewien czas zastanawiałem się nad bloczkami stahlton

http://i.imgur.com/ISNcWqA.png

ale później całkowicie zrezygnowałem z tradycyjnych fundamentów na rzecz izolowanej płyty fundametowej.

Papę to kupisz w każdym składzie budowlanym, ja będę dawał Papę sbs termozgrzewalną taką ze średniej półki jedną warstwę na to silka 24 na zaprawie i na pierwszą warstwę silki dam jeszcze dodatkowo folię polietylenową PE, bo już widziałem jak się woda zbiera a ściana sobie ciągnie na metr do góry, zresztą już w zeszłym roku widziałem takie zastosowanie na budowach w niemczech