buludk 24.12.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2014 Witam Jestem szczęśliwym posiadaczem działki w Józefowie blisko Łodzi. Chciałbym w przyszłości ( nie dalej niż za 6 lat) wybudować na tej że działce dom. W związku z tym mam kilka pytań: 1) Czy waszym zdaniem lepiej kupić gotowy projekt i poddać go niewielkim zmianom oraz niezbędnej adaptacji, czy też zlecić wykonanie całego kompletnego projektu.Dla przykładu jednym z niewielu projektów który mnie interesuje jest DP Oleśnica http://pracownia-projekty.dom.pl/dp_olesnica_9_ce.htmpróbowałem sam narysować coś co idealnie odzwierciedlało by dom dla mnie idealny i w efekcie wyszło mi coś bardzo podobnego do projektu Oleśnica. W skrócie jeszcze jedno małe wyjaśnienie. Osobiście na co dzień mieszkam i pracuje pod Opolem, w związku z tym nie mam żadnych znajomości w okolicy Łodzi, nie mam nikogo kto mógłby mi kogoś kto podjął by się wprowadzenia zmian w projekcie ( i adaptacji oczywiście) lub wykonał by go od nowa wg moich wytycznych. Mam taką osobę na miejscu pod Opolem ale nie wiem czy byłby sens aby taka osoba wykonywała zmiany i adaptacje dla projektu który będzie realizowany pod Łodzią? 2) Prośba do forumowiczów którzy realizowali budowę domu wg tego projektu aby podzielili się uwagami na jego temat.Oraz o podanie namiaru na jakieś biuro projektowe ( a najlepiej osobę prywatną która zajmuje się takimi rzeczami solidnie lecz nie narzuca zbędnej marży z tytułu posiadania biura projektowego właśnie) gdzie można było by skonsultować projekt, i/lub zlecić wykonanie w nim zmian. 3) Czy waszym zdaniem realnym jest wybudowanie tego domu mieszcząc się w kwocie 250tyś brutto?Dodam że rozumiem iż jest to kwota dla wielu abstrakcyjna za którą można co najwyżej postawić ściany ale:aby osiągnąć taką kwotę byłbym gotów zrezygnować z Piwnicy ( budując dom parterowy w z poddaszem) oraz zmienić konstrukcję dachu na dwuspadowy coś w rodzaju "dom jak stodoła" oczywiście wkład własnych sił w budowę byłby możliwie jak największy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts