Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DP Oleśnica pod Łodzią

Recommended Posts

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem działki w Józefowie blisko Łodzi. Chciałbym w przyszłości ( nie dalej niż za 6 lat) wybudować na tej że działce dom. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Czy waszym zdaniem lepiej kupić gotowy projekt i poddać go niewielkim zmianom oraz niezbędnej adaptacji, czy też zlecić wykonanie całego kompletnego projektu.

Dla przykładu jednym z niewielu projektów który mnie interesuje jest DP Oleśnica

http://pracownia-projekty.dom.pl/dp_olesnica_9_ce.htm

próbowałem sam narysować coś co idealnie odzwierciedlało by dom dla mnie idealny i w efekcie wyszło mi coś bardzo podobnego do projektu Oleśnica.

W skrócie jeszcze jedno małe wyjaśnienie. Osobiście na co dzień mieszkam i pracuje pod Opolem, w związku z tym nie mam żadnych znajomości w okolicy Łodzi, nie mam nikogo kto mógłby mi kogoś kto podjął by się wprowadzenia zmian w projekcie ( i adaptacji oczywiście) lub wykonał by go od nowa wg moich wytycznych.

Mam taką osobę na miejscu pod Opolem ale nie wiem czy byłby sens aby taka osoba wykonywała zmiany i adaptacje dla projektu który będzie realizowany pod Łodzią?

2) Prośba do forumowiczów którzy realizowali budowę domu wg tego projektu aby podzielili się uwagami na jego temat.

Oraz o podanie namiaru na jakieś biuro projektowe ( a najlepiej osobę prywatną która zajmuje się takimi rzeczami solidnie lecz nie narzuca zbędnej marży z tytułu posiadania biura projektowego właśnie) gdzie można było by skonsultować projekt, i/lub zlecić wykonanie w nim zmian.

3) Czy waszym zdaniem realnym jest wybudowanie tego domu mieszcząc się w kwocie 250tyś brutto?

Dodam że rozumiem iż jest to kwota dla wielu abstrakcyjna za którą można co najwyżej postawić ściany ale:

aby osiągnąć taką kwotę byłbym gotów zrezygnować z Piwnicy ( budując dom parterowy w z poddaszem)

oraz zmienić konstrukcję dachu na dwuspadowy coś w rodzaju "dom jak stodoła" oczywiście wkład własnych sił w budowę byłby możliwie jak największy