Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropodachu w domu z lat 70-tych

kasia333

Recommended Posts

hejka pozwolicie że sie podłacze pod ten wątek. Mam podobny problem. Nad stropem parteru wykonanego w systemie Kleina, mam z 10cm keramzytu.

Scianka kolankowa nad stropem to 120 cm i dach kopertowy. Kupa przestrzeni. Ocieplam to najtańszczą Ursą 15 cm dam dwie warstwy.

Tylko pytanie co z folią?

Kładę ja i staram się jakoś skleić taśmą. Tylko czy klejenie będzie szczelne to nie wiem.

Druga sprawa to czy w ogóle folia jest potrzebna. Mam cienką około 5 cm warstwę betonu na stropie. Czy to nie zapewnia wystarczającej paroszczelności? Jak się kładzie wełnę na ścianach od zewnątrz to nikt na murze nie daje paraizolacji.

Folia na stropie jest niepotrzebna a wręcz szkodliwa. Dyfuzja następuje od strony ciepłej do zimniejszej. Wystarczy pomalować sufit farbą lateksową+dobra wentylacja pomieszczeń. Jan

Powtarzam obowiązkowo między g-k a wełna Folia paroszczelna koniec kropka.

WESOŁEGO SYLWESTRA WSZYSTKIM FORUMOWICZOM !!!

JANEK

Docztaj. na stropie niepotrzebna.

Przeczytaj pierwszy link 2 razy dokładnie. Jak masz problem ze zrozumieniem to pytaj, a ktoś Ci pomoże na forum.

Janek

POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU WSZYSTKIM FORUMOWICZOM !!!

JANEK

Edytowane przez 17jan

Nie przejdzie izolacja od środka ... to jak ubranie ciepłego 2x polara i na to wiatrówki .. tylko ktoś złośliwy ziumał rękawiczki ..

przez co pizga po łapach aż miło ... bez wizji zdjęciowej możemy tylko opowiadać co i jak .. później zostaje to i tak przetworzone o wyobraźnię ..

inwestora .. co prowadzi do średnich efektów ..

Nie przejdzie izolacja od środka ... to jak ubranie ciepłego 2x polara i na to wiatrówki .. tylko ktoś złośliwy ziumał rękawiczki ..

przez co pizga po łapach aż miło ... bez wizji zdjęciowej możemy tylko opowiadać co i jak .. później zostaje to i tak przetworzone o wyobraźnię ..

inwestora .. co prowadzi do średnich efektów ..

Przejdzie, ale musi spełnić kilka warunków. Koleżanka napisała że chce ocieplić(izolować) od wewnątrz, prawdopodobnie nie może izolować od zewnątrz.

Jeżeli wykona izol w następującej kolejności:

1. g-k

2. paroizilacja

3. wełna ok.30cm

4. pusta min 1 cm i ze dwa otwory na zewnątrz żeby mogła następować wym. pow.

Tak wykonana izolacja da około 0,129 W/m2K.

Sprawdź kolego na swoich programach jeżeli uważasz, że jest to złe rozwiązanie to zaproponuj inną wersję.

Janek