Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszek

Aleksandertysz

Recommended Posts

Witajcie! Jestem teraz na etapie budowy własnego domu i mam dwa pytania do użytkowników tego forum:

1. Czy ekogroszek zawsze oznacza oszczędności? Czy jest to rozwiązanie raczej dla mniejszego czy większego domu? Czy oszczędnosci rzeczywiście są większe przy zastosowaniu lepszych okien - chodzi o izolacyjność termiczną.

2. Czy duże znaczenie ma producent samego ekogroszku? Czy są tu jakieś marki i konkretne różnice między mimi?

Jeżeli jesteś na etapie budowy własnego domu to omijaj ekogroszek szerokim łukiem :lol2:

Zrób w całym domu ogrzewanie podłogowe i dobrze zaizoluj ściany ,dach i kup okna o współczynnik U o wartości poniżej 1,0 do 1,1 W/(m2•K) dla szyb.

Obowiązkowo wentylacja mechaniczna ,o kominach zapomnij ,zastosuj ogrzewanie pompą ciepła PW .

Kotłownia na ekogroszek w nowo wybudowanym domu to despekt dla samego siebie .

Nie jest to tanie ogrzewanie ,ale brudne pod wieloma względami .

Zrób OZC dla twojego domu dobierz pompę ciepła ,zrób wszystko żeby się nie pchać w kotłownię węglową .

Gość Arturo72
Witajcie! Jestem teraz na etapie budowy własnego domu i mam dwa pytania do użytkowników tego forum:

1. Czy ekogroszek zawsze oznacza oszczędności? Czy jest to rozwiązanie raczej dla mniejszego czy większego domu? Czy oszczędnosci rzeczywiście są większe przy zastosowaniu lepszych okien - chodzi o izolacyjność termiczną.

2. Czy duże znaczenie ma producent samego ekogroszku? Czy są tu jakieś marki i konkretne różnice między mimi?

1.Ekogroszek nie oznacza oszczędności a jest wręcz odwrotnie.W moim przypadku oznaczalby zdecydowanie większe naklady na system grzewczy i eksploatację.Jest to rozwiązanie do starych domów a nigdy do nowobudowanych.Dom zużywa określoną ilość energii na ogrzewanie,im tej energii będzie potrzebował mniej,tym będą niższe będą rachunki.Konkrety musisz sobie policzyć.

Gość Arturo72
Co zatem należy zastosować gdy zamierzam zbudować dom z dobrym ociepleniem i oknami typu pasywnego?

A to zalezy od Ciebie jak podejdziesz do tematu zapotrzebowania domu na ciepło ale na pewno nie ekogroszek bo nie nadaje się on do nowych domów.

Rozumiem,że jarzysz temat wspominając o dobrej izolacji i dobrych oknach ale z drugiej strony wykazujesz się zerowym pojęciem w tym temacie pytając się o ekogroszek.

Czyżbyś budował dom bezmyślnie na pałę ? Jeśli tak jest to zmień swoje myślenie i podejście do budowy domu i ogarnij się bo biada Ci i cianiutko widzę ten dom ;)

Edytowane przez Arturo72

A to zalezy od Ciebie jak podejdziesz do tematu zapotrzebowania domu na ciepło ale na pewno nie ekogroszek bo nie nadaje się on do nowych domów.

Rozumiem,że jarzysz temat wspominając o dobrej izolacji i dobrych oknach ale z drugiej strony wykazujesz się zerowym pojęciem w tym temacie pytając się o ekogroszek.

Czyżbyś budował dom bezmyślnie na pałę ? Jeśli tak jest to zmień swoje myślenie i podejście do budowy domu i ogarnij się bo biada Ci i cianiutko widzę ten dom ;)

Ogrzewanie domu a ws zczególności ekogroszek to temat zupełnie mi niestety obcy. Zauważyłem, że wielu znajomych stosuje to rozwiązanie i trochę bez zastanowienia postanowiłem spytać tutaj. Poczytam trochę, popytam i dopiero za jakiś czas wrócę do tematu. Stokrotne dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu.

Gość Arturo72
Ogrzewanie domu a ws zczególności ekogroszek to temat zupełnie mi niestety obcy. Zauważyłem, że wielu znajomych stosuje to rozwiązanie i trochę bez zastanowienia postanowiłem spytać tutaj. Poczytam trochę, popytam i dopiero za jakiś czas wrócę do tematu. Stokrotne dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu.

Spoko,od tego jest forum :)

A znajomi sądzę,że pukneliby się w glowę jakby przeczytali cos takiego:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Które to rozwiąznie było dla mnie tańsze niż ekogroszek...

Ale tak jak pisalem,ludzie pakujący ekogroszek do nowego domu nie mają zielonego pojęcia o domu,jego zużycia energii na ogrzewanie czy ogólnie o systemach grzewczych czy cenach energii w Polsce :)

Edytowane przez Arturo72

Osobiście grzeję ekogroszkiem i z kosztów jestem zadowolony , ale gdybym obecnie budował dom to raczej bym się nie zdecydował na ekogroszek ..

Na tak postawione pytania na podstawie swojego doświadczenia odpowiem tak:

Grzeję ekogroszkiem bo taki miałem zamiar od początku budowy domu - przemawiała za tym dostępność ekogroszku bo mieszkam na śląsku i zawsze kupuje węgiel prosto na kopalni a co za tym idzie z tego też powodu nie wychodzi to drogo i wiem co kupuje. Dom nie jest jakoś specjalnie ocieplony bo to phoroterm 38 cm plus 10 cm styropianu plus 25 cm wełny poddasze.

Dom ponad 300 m2 a grzeję 240 m2 po podłogach licząc razem z kotłownią. Temperatury w domu to na parterze co najmniej 23,2 st C w łazienkach ponad 24 st C a na poddaszu i w sypialniach 22 do 20 st C .

Zużycie ekogroszku na sezon z ostatnich 5-ciu lat prezentuje poniższe zestawienie:

http://czp.pl/foto/5-lat.png

Ceny ekogroszku (luzem) podane brutto z przywozem do domu.

a tutaj szczegółowe dane http://czp.pl/cieplnik/

Biorąc pod uwagę powyższe dane co do domu i co do spalania to stwierdzam, że ogrzewam swój dom nawet tanio. Na pewno ogrzanie tego samego domu (tak słabo ocieplonego) gazem, czy prądem czy pompą wyszłoby mi drożej.

Nie mniej jak będę budował kolejny dom to raczej już nie na śląsku bo tu smog i ilość pyłu zawieszonego w powietrzu jest taka, że nie ważne czym dom ogrzewasz a i tak wiadomo czym oddychasz . Wtedy jak już w jakiejś prawie głuszy będę budował ten drugi dom to zastanowię się nad innym źródłem ogrzewania i jak na razie przemawia do mojej wyobraźni nie węgiel, nie gaz nie prąd nie pompy a ECAT --- no ale na dostępność tej technologii trzeba pewnie jeszcze trochę poczekać.:)

Dementuje też plotki na temat czystości mojej kotłowni bo trochę to trzeba się w niej pobrudzić zwłaszcza przy czyszczeniu mojego żeliwnego monstrum i trochę z tego się też w kotłowni nakurzy :)

Edytowane przez czp01

Węgiel nawet jakby darmo dawali do nowego domu bym nie wziął. Przy domu w dobrze zbudowanym o pow 150m2 przy prądzie można spokojnie wyjść z rachunkami w granicach 2-2,5 tys zł rocznie, przy węglu ( jak będziesz dobrym palaczem i będziesz posiadał dobry kocioł i sterownik i uda się zakupić dobry węgiel) będzie 1-1,5 tys. Kocioł +komin ok 10 tys. czyli ogólne koszty zrównają się po ok 10 latach. Tylko czy ten kocioł tyle wytrzyma. A gdzie obsługa, syf i smród.

Na pewno to mocne stwierdzenie. Mamy (z Twojego opisu) raczej podobne domy i podobne temperatury wewnatrz. Zerknij w moja stopke.

Ja bym nawet 1000zl sezonowo dołożył żeby nie mielić tego ekosyfu i pomału się rozglądam za powietrzną pompą ciepła .Czekam na dotacje ale się chyba nie doczekam .

Edytowane przez animuss

Ja bym nawet 1000zl sezonowo dołożył żeby nie mielić tego ekosyfu i pomału się rozglądam za powietrzną pompą ciepła .Czekam na dotacje ale się chyba nie doczekam .

Nie doczekasz się , bo rząd dotuje , dotuje i ciągle będzie dotował z NASZYCH pieniędzy górnictwo , bo boi się zadymiarzy i tzw "związków zawodowych".

Nawet pod "dyktando" górników wprowadził albo zaraz wprowadzi "certyfikaty" na opał , które miały ukrócić import opału ...

Jednakże już się okazało że importowany opał w większości spokojnie spełnia te "ustalone" normy a problemy ma niekóry polski opał który nie spełnia tych norm (np. z kopalni Piast) ...

Ale polskiego nikt nie tknie ...

Szybciej doczekasz się dopłat do kotłów (już są ....) niż do pomp ...