Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu

arnon

Recommended Posts

Cześć!

Upatrzyłem już ładną działkę, najprawdopodobniej ją kupię, a za ten czas zacząłem szukać projektów domów. Znalazłem jeden bardzo fajny projekt, a mianowicie Agatka od MG Projekt ( http://www.mgprojekt.com.pl/agatka ). Chciałem się zapytać, ile by kosztowało wybudowanie tego domu do stanu deweloperskiego? Ew., ile by kosztował stan "pod klucz" z tym, że malowanie ścian, kładzenie paneli i tego typu "lekkie" rzeczy robiłbym z rodziną, a reszta siłami fachowymi.

Pozdrawiam :)

Moim zdaniem na stan "pod klucz" trzeba byc przygotowanym na ok 500 tys. ale całkowity koszt budowy zależy od wielu czynników, i jedna osoba może przy budowie tego domu zmieścić się w 400 tys, a komus innemu te 500 może braknąć. Np robiąć CO jeden kupi "śmieciucha" za parę zł i będzie palił węglem, a ktoś inny pompę ciepła za 50 tys...., takich przykładów może byc wiele, dlatego ciężko z fusów wywróżyć ile ty wydasz na te 4 kąty... Edytowane przez sylwekr

A jeśli możecie, to polecicie mi jakiś projekt domu (minimum 115m2 + garaż 1 stanowiskowy), który w budowie "pod klucz" średniej jakości materiałami, nie wyniósłby zbyt dużo? Działkę chcę kupić za 130.000 PLN, a za całość chcę się zmieścić w max. 470.000 PLN. Rzeczy typu malowanie ścian robiłbym z rodziną, a reszta siłami fachowymi. Może "Dom w Morelach"? Wygląda na niezbyt skomplikowany. A może polecicie mi kupić szeregówkę? Mam dosyć fajną propozycję za 299.000 PLN za stan surowy zamknięty bez elewacji.

PS. Przepraszam za wszelkie głupie pytania, ale jestem dosyć początkujący w tego typu sprawach ;)

EDIT:

Znalazłem taki projekt domu:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-26.html

Dom jest mały, ale bardzo funkcjonalny. Co o nim myślicie? Zmieszczę się ze wszystkim w 350.000 PLN? Jeszcze muszę zapłacić jakieś 130.000 za działkę, więc to są koszty maksymalne ;)

Mam podobny problem, planuje w tym roku, tzn. w przyszłym (2015) :) zbudować domek letniskowy na działce, ale taki, z którego bez problemu możnaby korzystać także zimą przy odpowiednim ogrzewaniu oczywiście. Jako, że nie mam doświadczenia w budowaniu domów, żaden z moich znajomych i rodziny też nie korzystał z gotowych projektów, stad pytanie czy ceny proponowane w tej ofercie- klik są konkurencyjne, czy jednak zawyżone i spokojnie można to zrobić taniej. Jeśli korzystaliście z tej firmy, to proszę o komentarz, jeśli z innej też- bo ciągle jestem na etapie szukania i orientowania się w temacie, więc każda rada będzie na wagę złota!

przede wszystkim zacznijcie od sprawdzenia MPZP (lub poproście o warunki w gminie).

w planie bywają różne ograniczenia, gmina może narzucić tylko dachy dwuspadowe, lub tylko parterówki, nawet kolor dachówki jest czasem ustalony.

dopiero potem bierzcie się za wybór projektu.

Ale na które pytanie? Szeregówka to takie nieco większe mieszkanie w bloku - nadal słychać wszystko u sąsiada, a w ogródku słychać każde pierdnięcie. Ale o gustach się nie dyskutuje.

Projekt obawiam się musisz sobie wyszukac sam, bo nikt nie zna Twoich potrzeb. I nikt nie zna Twojego MPZP.

Ale na które pytanie?

Bo bardzo mi się podoba działka 10a w cenie 130.000 PLN, może pójdzie za 115.000/120.000 PLN. Ten projekt domu pasowałby tam idealnie:

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-alabastrowej-26.html

Dlatego, chciałem się zapytać, czy zmieszczę się ze wszystkim (w tym z działką) w 470.000 PLN?

Ostatnio znalazłem jakąś firmę, która pisała, że ten dom by kosztował pod klucz 340.000 PLN, ale chciałem poznać Wasze zdania ;)

Arnon - jest milion takich tematów na forum,. Nikt nie wie za ile pójdzie działka. Ja założyłabym 2500 za metr pow. całkowitej - przy dużym wkładzie pracy własnej. Ale to już od Ciebie zależy czy kupisz płytki za 700 pln za metr czy za 12 pln.

Ogółem materiały brałbym dobrej jakości, nie chcę jakiś wypasionych materiałów, ani materiałów, które się zepsują po kilku latach ;) Wiem, że oszczędzanie na materiałach (tyczy się to zarówno materiałów budowlanych jak i wykończeniowych), to najgorsza metoda oszczędzania. Dlatego, jak już mówiłem, nie chcę materiałów za kosmiczną kwotę, ale chcę w miarę dobre materiały ;) 2500 PLN za metr, to cena dosyć dobra, ale, chciałbym, żebyś trochę bardziej rozwinął zdanie "przy dużym wkładzie pracy własnej" ;), ponieważ, zamierzam robić sam jedynie rzeczy typu montowanie paneli, malowanie ścian i ogółem część prac wykończeniowych, ale prace budowlane będą robione siłami fachowymi ;)

Arnon, popatrz na ceny na forum, na dzienniki, zobaczysz ile możesz zaoszczędzić na pracy własnej. U mnie koszt domu wyniósł 3k za metr, bez żadnej pracy własnej - wszystko ekipami. Ale też nie da się porównywać ot tak - inny dom, inne materiały. Usiądź do .xls lub zleć zrobienie kosztorysu kosztorysantowi i wszystko będzie jasne. Jak pisałam: możesz wybrać płytki za 700 pln i za 12 pln. Nikt nie odpowie Ci na to pytanie.

Przy materiałach średniej jakości (panele) 2,5k powinno się dać zrobić. Nie wiesz jakie materiały chcesz wybrać (budowlane) więc też trudno dyskutować o kosztach. Można podać tylko ogólne ramy.

P.s. na stronie projektu masz nawet zestawienia w .xls. Popatrz na ceny, porównaj w swoim regionie i masz odpowiedź. Nawet przedmiar tam jest.

Edytowane przez Nefer