Złódzkiego 25.12.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Witam W 2015r na wiosnę lub lato planuje budowę domu. Właśnie jestem na etapie załatwiania formalności. Składam wnioski określenie warunków przyłączy. Mam pytania,czy mogę tak rozplanować przyłącza jak na rysunku (dodam, że skrzynka z prądem już jest w granicy działki). Czy media mogą się krzyżować (czy jest to dopuszczalne przepisami?) Czy linię gazową mogę rozdzielić jedna do kotłowni druga do kuchni (nie chcę, aby rura gazowa szła przez cały dom)?. Czy składając wniosek o przyłącze do sieci elektrycznej od razu we wniosku starać się o zasilanie docelowe i na plac budowy? Na moc docelową przewiduje 15 kW a na budowlaną 6kW, czy to będzie ok? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 25.12.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Przyłacza mogą się krzyżować. Sugerowałabym zamianę trasy gazu z wodą, gdyż gaz kładzie się płycej (gł.0,7m), a wodę głębiej (1,6-1,8m) i lepiej wykonywć głębsze wykopy dalej od fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał29 25.12.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2014 Warunki przyłączy wstępnie określają przebieg przyłączy (jeśli dobrze pamiętam). Media mogą się krzyżować jeśli nie ma innego wyjścia ale o to najlepiej zapytać projektanta. Najlepiej składać o przyłącz docelowy pradu ale musi być jakiś punkt obioru i już najlepiej wykonany pewien etap budowy. Placu budowy nie da się zasilać docelowo. Taryfa budowlana jest dużo droższa i co roku trzeba ją odnawiać i płacić za kilowaty. Lepiej kupić agregat albo pożyczyć prąd od sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.12.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Czy linię gazową mogę rozdzielić jedna do kotłowni druga do kuchni (nie chcę, aby rura gazowa szła przez cały dom)?. Tak. Przewód gazowy możesz rozdzielić na zewnątrz budynku. Kosztowo może wyjść nawet taniej, niż ciągnięcie instalacji wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złódzkiego 26.12.2014 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Dzięki za rady, wodę z gazem zamienię miejscami. A jeżeli chodzi o przyłącze prądowe, to chce na jednym wniosku wypisać prąd budowlany oraz później docelowy. Nie chcę brać prądu od sąsiada,bo jest kawałek a przy agregacie wydaje mi się, że koszty będą większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złódzkiego 26.12.2014 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A czy może ktoś powiedzieć na jakiej głębokości i w jakiej odległości od siebie puszcza się te przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.12.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Prąd od gazu - 1 mWodociąg od prądu - 0,8 mGaz od wodociągu - 1,5 m.To chyba wyczerpuje możliwości.Głebokosci.Woda - 1,6 - 1,8 mGaz - 0,8 - 1,0 mPrąd - 0,8 - 1 mW przypadku krzyżowania instalacji rożnica poziomów powinna wynosic nie mniej niż 0,2 m. Instalacji i tak nie ciągniesz sam. Projekt musi wykonać projektant z odpowiednimi uprawnieniami, podobnie z wykonaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Złódzkiego 26.12.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Wiem, że musi być osoba uprawniona, ale potrzebuje tego do złożenia wniosku o określenie warunków przyłącza. Do tego wniosku muszę dołączyć mapkę, na której naszkicuje jak bedą przebiegać przyłącza. Mysle, że to i tak jest tylko, taka mapka poglądowa dla gazowni, elektrowni a później będzie robione według projektu właściwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiwa 26.12.2014 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Odległość gazu od wody 1,5, tylko jeśli gaz jest z rur stalowych, jeśli z PE to nawet 0,5m. Tak jest w Warszawie i okolicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.12.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Masz rację. Nawet 0,4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 12.01.2015 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Witam potrzebuje porady co zrobic. Otóz mam na działce mały drewniany domek i mam w nim prąd. Chce obok budowac nowy dom i z tyłu garaze i czy we wniosku o wydanie warunków technicznych przyłacza zaznaczac ze chce prad budowlany skoro mam prad normalny w domku. Poradźcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieciornik 12.01.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Występujesz o normalne przyłącze o określonej mocy. po co Ci prąd "budowlany" skoro możesz go podciągnąć z istniejącego budynku. Potrzebujesz finalnego łącza, o które występujesz do zakładu energetycznego. Innymi słowy będziesz miała 2 liczniki w starym i nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia59 12.01.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts