Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne, gazowe, elektryczne

Złódzkiego

Recommended Posts

Witam

W 2015r na wiosnę lub lato planuje budowę domu. Właśnie jestem na etapie załatwiania formalności. Składam wnioski określenie warunków przyłączy. Mam pytania,czy mogę tak rozplanować przyłącza jak na rysunku (dodam, że skrzynka z prądem już jest w granicy działki). Czy media mogą się krzyżować (czy jest to dopuszczalne przepisami?) Czy linię gazową mogę rozdzielić jedna do kotłowni druga do kuchni (nie chcę, aby rura gazowa szła przez cały dom)?. Czy składając wniosek o przyłącze do sieci elektrycznej od razu we wniosku starać się o zasilanie docelowe i na plac budowy? Na moc docelową przewiduje 15 kW a na budowlaną 6kW, czy to będzie ok?

pozdrawiam

Mapka wariant przyłączy - kompresja na web.jpg

Warunki przyłączy wstępnie określają przebieg przyłączy (jeśli dobrze pamiętam). Media mogą się krzyżować jeśli nie ma innego wyjścia ale o to najlepiej zapytać projektanta. Najlepiej składać o przyłącz docelowy pradu ale musi być jakiś punkt obioru i już najlepiej wykonany pewien etap budowy. Placu budowy nie da się zasilać docelowo. Taryfa budowlana jest dużo droższa i co roku trzeba ją odnawiać i płacić za kilowaty. Lepiej kupić agregat albo pożyczyć prąd od sąsiada.

Prąd od gazu - 1 m

Wodociąg od prądu - 0,8 m

Gaz od wodociągu - 1,5 m.

To chyba wyczerpuje możliwości.

Głebokosci.

Woda - 1,6 - 1,8 m

Gaz - 0,8 - 1,0 m

Prąd - 0,8 - 1 m

W przypadku krzyżowania instalacji rożnica poziomów powinna wynosic nie mniej niż 0,2 m.

Instalacji i tak nie ciągniesz sam. Projekt musi wykonać projektant z odpowiednimi uprawnieniami, podobnie z wykonaniem.

Wiem, że musi być osoba uprawniona, ale potrzebuje tego do złożenia wniosku o określenie warunków przyłącza. Do tego wniosku muszę dołączyć mapkę, na której naszkicuje jak bedą przebiegać przyłącza. Mysle, że to i tak jest tylko, taka mapka poglądowa dla gazowni, elektrowni a później będzie robione według projektu właściwego.

• 3 weeks później...