maxima12 26.12.2014 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Witam, mieszkam w starym domu z lat 60-tych, parterowym/ 76 m2/, zbudowanym w technologii szkieletowej drewnianej. Są piwnice pod całym domem, strop na parterze od strony piwnicy jest betonowy / wylewka?/ , od strony mieszkalnej wewnątrz są położone legary drewniane a na nich deski. Deski są w stanie agonalnym / bez problemu do wymiany/ ale chciałabym zrobić cos innego. Marzy mi się na podłodze terakota i wpadłam na myśl, że może po zdjęciu desek podłogowych dałoby się wypełnić betonem przestrzeń między legarami i na to położyć terakotę. Nie mam planów domu, ani żadnych danych technicznych dotyczących budowy - czy taki mój pomysł nie będzie zbytnim obciążeniem dla stropu ? czy zalane legary nie zgniją/zniszczeją/ etc. ? Jak się do tego zabrać ? Mój pomysł ma jeszcze jeden powód... GRYZONIE. Co roku "rąbią" mi podłogę robiąc dziury wielkości 6 cm /więc to chyba szczury/, ja je uzupełniam gruzem i betonem to rąbią je kawałek dalej. Deratyzacja niewiele daje bo mieszkam blisko pola i od 3-ch lat co roku musze je tępić. Jak na razie batonu nie ruszają Więc może tak zrobiona podłoga pomogłaby trochę. Co sądzicie ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 27.12.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 Jakiś odlotowy pomysł z tym "wypełnieniem betonem pomiędzy legarami"... Normalny pomysł: usuwasz podłogę, dajesz warstwy:1. Ocieplenie /styropian/2. "Wylewka" - grubość te 6-10 cm /zależność od wysokości warstwy styropianu/3. Posadzka ostateczna czyli płytki albo co tam.Trzeba pamiętać o wysokości ostatecznej - taka jak drewniana podłoga, regulując tą wysokość styropianem.Nie wiem jak ten problem z myszami rozwiązać - jakaś blacha po krawędzi od ściany albo co ? 4. Danie na mszę coby się nie zawaliło - może jednak sprawdzić jaki ten strop jest na pewno ?Np podobne domy w okolicy - czy zmieniali posadzki, czy w swoim jakaś wizyta kogoś znającego się na budownictwie/tu bym był ostrożny, paproków nie brakuje:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 27.12.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 jeżeli legary masz zdrowe to w legary wełna lub styropian na to płyta OSB i na to wylewka cienka są takie specjalne - jeżeli ci wysokość podłogi pozwoli na takie rozwiązanie. By zacząć walczyć z gryzoniami zacznij od zewnątrz sprawdź elewację dziury - a potem w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziaj 29.12.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 jeżeli legary masz zdrowe to w legary wełna lub styropian na to płyta OSB i na to wylewka cienka są takie specjalne - jeżeli ci wysokość podłogi pozwoli na takie rozwiązanie. By zacząć walczyć z gryzoniami zacznij od zewnątrz sprawdź elewację dziury - a potem w środku Witam. Faktycznie najlepiej wcześniej rozprawić się z gryzoniami, a dopiero potem wykonać podłogę. Jeśli obawiasz się, że wylewka to zbyt duże obciążenie dla stropu - wezwij specjalistę, który oceni jakie rozwiązanie będzie dla najlepsze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mędrzec 29.12.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Witam stawiam dom pod Radomiem, zastawnawiam się nad deskami podłogowymi. Nie chcę obciążać zbyt mocno finansowo, jednak aby efektownie to wyglądało, aby dłużej posłużyły. Które lepiej wybrać sosnowe czy dębowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 30.12.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 dębowe bardzo drogie - ale efektowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 30.12.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam stawiam dom pod Radomiem, zastawnawiam się nad deskami podłogowymi. Nie chcę obciążać zbyt mocno finansowo, jednak aby efektownie to wyglądało, aby dłużej posłużyły. Które lepiej wybrać sosnowe czy dębowe? Jaka ta podłoga ma być? Na legarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.12.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Sosna miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts