Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga z desek

Recommended Posts

Witam,

mieszkam w starym domu z lat 60-tych, parterowym/ 76 m2/, zbudowanym w technologii szkieletowej drewnianej.

Są piwnice pod całym domem, strop na parterze od strony piwnicy jest betonowy / wylewka?/ , od strony mieszkalnej wewnątrz są położone legary drewniane a na nich deski. Deski są w stanie agonalnym / bez problemu do wymiany/ ale chciałabym zrobić cos innego.

Marzy mi się na podłodze terakota :) i wpadłam na myśl, że może po zdjęciu desek podłogowych dałoby się wypełnić betonem przestrzeń między legarami i na to położyć terakotę.

Nie mam planów domu, ani żadnych danych technicznych dotyczących budowy - czy taki mój pomysł nie będzie zbytnim obciążeniem dla stropu ? czy zalane legary nie zgniją/zniszczeją/ etc. ?

Jak się do tego zabrać ?

Mój pomysł ma jeszcze jeden powód... GRYZONIE. Co roku "rąbią" mi podłogę robiąc dziury wielkości 6 cm /więc to chyba szczury/, ja je uzupełniam gruzem i betonem to rąbią je kawałek dalej. Deratyzacja niewiele daje bo mieszkam blisko pola i od 3-ch lat co roku musze je tępić.

Jak na razie batonu nie ruszają :) Więc może tak zrobiona podłoga pomogłaby trochę.

Co sądzicie ?

pozdr

Jakiś odlotowy pomysł z tym "wypełnieniem betonem pomiędzy legarami"...

Normalny pomysł: usuwasz podłogę, dajesz warstwy:

1. Ocieplenie /styropian/

2. "Wylewka" - grubość te 6-10 cm /zależność od wysokości warstwy styropianu/

3. Posadzka ostateczna czyli płytki albo co tam.

Trzeba pamiętać o wysokości ostatecznej - taka jak drewniana podłoga, regulując tą wysokość styropianem.

Nie wiem jak ten problem z myszami rozwiązać - jakaś blacha po krawędzi od ściany albo co ?

4. Danie na mszę coby się nie zawaliło - może jednak sprawdzić jaki ten strop jest na pewno ?

Np podobne domy w okolicy - czy zmieniali posadzki, czy w swoim jakaś wizyta kogoś znającego się na budownictwie

/tu bym był ostrożny, paproków nie brakuje:wiggle:

jeżeli legary masz zdrowe to w legary wełna lub styropian na to płyta OSB i na to wylewka cienka są takie specjalne - jeżeli ci wysokość podłogi pozwoli na takie rozwiązanie.

By zacząć walczyć z gryzoniami zacznij od zewnątrz sprawdź elewację dziury - a potem w środku

Witam. Faktycznie najlepiej wcześniej rozprawić się z gryzoniami, a dopiero potem wykonać podłogę. Jeśli obawiasz się, że wylewka to zbyt duże obciążenie dla stropu - wezwij specjalistę, który oceni jakie rozwiązanie będzie dla najlepsze. Pozdrawiam.