Betka 16.06.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Mam zamiar zamówić Cztery Kąty z http://www.apa-domy.com.pl. Czy już ktoś buduje taki domek jak tak to prosze o kontakt. Chciałabym dobudować z boku wiate co myślicie na ten temat? Jest Cztery KątyII z garażem dwustanowiskowym, ale nie jest do zaakceptowania sypialnia która ze wszystkim (łazienka i dwie garderoby) miałaby około 50m. Poza tym podraża to koszty o około 30 tyś. Schody są w takim miejscu, że nie mam pojęcia jakby można było podzielić sypialnie na dwa mniejsze pokoje z oddzielnym wejściem. Może ktoś rozwiązał ten problem. Wybrałam wariant z wiatą, która spełni zadanie a koszty będą zdecydowanie mniejsze. Chyba, że ktoś wie jak ugryźć problem za dużej sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 17.06.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Nie rozumiem, czyli który projekt zamierzasz kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 17.06.2004 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Chcę kupić Cztery kšty, ponieważ nie chciałabym powiększać poddasza o powierzchnie drugiego garażu. Wiata będzie przedłużeniem dachu. Poza tym dostałam włanie warunki zabudowy w których mam napisane że front domu ma mieć szerokoci około 14m. No i włanie zastanawiam się czy jak dobuduje wiate to dostane pozwolenie, bo przedłuży mi to dom o jakie 3,5m. Czy kto się z tym spotkał jak się liczy szerokoć frontu i czy wykusz z boku domu też się bieże pod uwagę. To jest co nie tak, że mam działkę szerokoci 32m a mam ograniczenie wielkociš domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 17.06.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dach brzydki i drogi, przez to i elewacje nieciekawe. Jadalnia 33 m2... w tym hol 20 Gdzie będą: pralka, mop, kosiarka, rowery itp itd? I gdzie TV? Projekt w prezentacji z błędami: w widoku 3 kominy, na planie syt. 2 schody dziwnie narysowane aranżacja pokoi na piętrze tragiczna, zwłaszcza 19,5 m2 garderoba chyba na buty. Gdyby zmienić z 30% projektu mogłoby byc ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 18.06.2004 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 maag Jesteś bardzo surowy w ocenie tego domu, ale to dobrze, bo człowiek wtedy nad wszystkim się zastanawia, może opisze: Dach brzydki i drogi, przez to i elewacje nieciekawe. Moim zdaniem dach nie jest brzydki dla mnie ma swój urok z inną dachówką będzie wyglądał fajnie i wcale nie jest drogi, ponieważ cały dom wyceniomy jest na 275 tyś. Nie ma lukarn na czterech połaciach dachu, a ta z przodu i z tyłu jest duża co daje ładną powierzchnię pokoi. Elewacje zamierzam wyłożyć kamieniem, więc i tak zmieni się kolorystyka i wygląd domu. Jadalnia 33 m2... w tym hol 20 Myślisz, że ładniej dom wygląda jak ma korytarzyk mały i nie widoczny, a jadalnie 6m. Wybrałam ten projekt, bo na dole ma widocznej powierzchni około 80 m i naprawdę trudno znaleźć dom z tak dużą otwartą przestrzenią, a małym metrarzem tzn do 180m. Gdzie będą: pralka, mop, kosiarka, rowery itp itd? I gdzie TV? Pralka w pomieszczeniu gospodarczym na górze, mopy i inne takie mogą byc np. pod schodami, rowery jak nie zmieszczą się do garażu dobuduje albo do wiaty albo osobno drewnianą szopę na to, chciałabym aby była porośnięta winogronem, bo na domu elewacja bardzo się niszczyod roślin. Jeśli chodzi o telewizor to nie przesadzaj na środku pokoju stać na pewno nie będzie. Garderoba w sypialni jest mała, ale ten pokój ma 25m a po podłodze 30, nie wydaje mi się problemem garderoba. Zresztą z łazienki też chyba zrezygnuje będe tam miała dużą garderobę z prasowalnią. Pokoje dzieci są na tyle duże i kwadratowe, że wszystko się zmieści. Do kominów to się nie czepiam na poddaszu widze trzy na dole też jest małe pogrubieie na komin (ale ja patrze w książce) Dzięki za krytyke, ale nie przekonałeś mnie do swoich racji. Solary na dachu się zmieszczą ( w dwuspadowym nie mam szans bo nie te kierunki świata, z czterema lukarnami też) , trzy kominy są tak rozmieszczone że wywiew wentylacji mam w każdym pokoju, centralnie umiejscowiony kominek da mi możliwość prostego rozprowadzenia ciepła, w tym domu żadna powierzchnia nie jest zmarnowana korytarz na górze mały, a pokoje u góry nie mają lukarn wąskich i kiszkowatych tylko ładną prostą ściane przy oknie. Podoba mi się ten dom przejrzałam tysiące projektów, które były albo za małe albo za drogie. Dla mnie teraz jest najważniejsze zrobienie wiaty i z tym problemem zwróciłam się na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 21.06.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Betka, nie pomogę Ci w tym, o co pytasz, ale projekt domu bardzo mi się podoba. Długo nad nim myślałam, w końcu mam projekt indywidualny. Ale "Cztery kąty" będą zawsze zwracały moją uwagę. Blisko mnie jest pobudowany taki dom wersja z garazem. Ładnie zrobiony ogród wokół i wygląda ślicznie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 11.07.2004 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2004 tola, gdzie widziałąśzrealizowane "Cztery Kąty" ? Mam ten projekt choć przesunąłem budowę z różnych względów. Chcaiłbym zobaczyć jak dom wygląda w terenie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 12.07.2004 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Piano, ten dom stoi w Białymstoku. Nie wiem, gdzie chcesz budować swój?POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 12.07.2004 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Piano, fajnie że wybrałeś ten sam projekt co ja. Może zaczniesz niedługo (ja zaczynam w sierpniu) to łatwiej będzie budować . Ja wybrałam cztery kąty i dobudowuje wiate z rzeczy co zmieniłam to jestem w trakcie przeprojektowania schodów, bo podobno takie zabiegowe są bardzo niebezpieczne. Ciekawa jestem w jakiej technologi budujesz. W projekcie jest Ytong. Też chciałabym zobaczyć wybudowany domek, ale na razie nikt nie odzywa się co by takowy wybudował. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piano 16.07.2004 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 Dziękuję Wam za kontakt ! Właściwie to kupiłem "Cztery Kąty II" dwa i pół roku temu. Zdobyłem pozwolenie na budowę i kupiłem 3 kilo gwoździ 31 XII 2001 na godzinę przed zamknięciem sklepu (poniżej trzech kilo nie chcieli wystawić faktury VAT). W ten sposób wszedłem w podatkową "ulgę budowlaną". Niestety na tym też się skończyło. Życie jest szybsze - nie mam po prostu czasu aby budować a nie stać mnie na zlecenie budowy w całości.Moja piękna, górzysta ziemia (najwyższe wzniesienie 255 m npm) z brzezinami, pięknym dębem i kilkoma sosnami leży 10 km od granic Łodzi w granicach Parku Krajobrazowego i korzystam z prawa pozwalającego stawiać dom przy powierzchni większej od 1 ha (warunkiem jest postawienie również zabudowania gospodarczego - czemu nie, przyda się). Projekt "Cztery Kąty" spodobał nam się ponieważ posiada:- wielki salon połączony z jadalnią z możliwością ich rozdzielenia drzwiami przesuwnymi,- nie ma kolumn u wejścia ani balkonu,- bryła jest spokojna, foremna i nie nadęta,- dach jest ładnie skrojony a okna na poddaszu są po prostu "na miejscu",- największa sypialnia ma swoją łazienkę,- i szereg innych cech, których nie pamiętam.Co nie jest specjalnie ciekawe:- garderoby wydają się przypadkową resztką kubatury pozostałą podczas rysowania,- nie czuję do końca sposobu zagopodarowania i problemów funkcjonalnych na poddaszu wynikających z nachylenia dachu,- wykusz na parterze jest chyba "wodotryskiem",- wyjście na taras jest niezadaszone.Dlatego pytałem o lokalizację zbudowanego domu wg tego projektu. Bardzo chciałbym go zobaczyć ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 23.07.2004 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2004 Witam!Z tym nachyleniem dachu też miałam problem dlatego pokoje które mają po 16m wydały mi się na tyle duże, że skosy powinny się zgubić w tej przestrzeni. Z wyjściem na taras też miałam dylemat, ale każde zadaszenie powiększyłoby poddasze, a tego nie chciałam. Tak się dzieje z każdym projektem gdzie masz zadaszony taras, garaż dwustanowiskowy, duży salon i jadalnie. Wtedy poddasze jest o wiele większe niż parter (Korona z Apa-domy). Dla mnie wyjście na taras bez podcienia ma dużą zaletę, ponieważ wtedy jest on przedłużeniem domu i masz piękny widok na ogród (co by tam nie było). Podcień nie da takiego efektu. Dlatego wiele projektów ma podcień, ale oprócz tego wielkie okna tarasowe (np Elwira Archipelagu). Wykusz to niewypał nie można go powiększyć, ponieważ musiałbyś zmieniać konstrukcje dachu (jest dokładnie wpasowany pod dach). Nie można na nim zamontować rolet antywłamaniowych bo nie mają gdzie się trzymać. Te wady a może zalety nie przeszkadzają mi projekt jest fajny i jak zdąże zbudować to zapraszam na rekonesans.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 09.10.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 WitamJest to stary watek bo juz ponad rok nikt nic nie dopisywal. jestem ciekaw waszych realizacji poniewaz, nie daleko mnie powstaly wlasnie "Cztery Katy II" i tak sie zonie spodobal ten domek ze jestesmy prawie zdecydowani na niego. Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 13.10.2005 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Czyzby juz was nie bylo na forum ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 20.10.2005 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Jestem jestem, ale rzadko zaglądam do projektów. Ja już wybudowałam. Na razie robię wykończeniówkę, może na wiosnę wprowadze się.Jak niedaleko Was powstał taki domek to pewnie już go widzieliście w środku??. No i co kupujecie czy szukacie dalej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 20.10.2005 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 W srodku wlasciwie jeszcze nie ogladalismy, ale jestesmy juz prawie zdecydowani i napewno przed zakupem obejrzymy go w srodku.A ty masz moze jakies fotki ???? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 13.11.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Podciagam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 14.11.2005 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Widze na zdjątku dwustanowiskowy garaż?? Ten wybieracje? Ja mam pojedynczy. Na razie nie mieszkam to nie żałuje, ale nie wiem jak będzie później. Projekt nadal bardzo mi się podoba, ale koszty są takie jak podaje biuro Nic nie zmieniłam. Zmniejszyłam tylko okno tarasowe, ponieważ dodałam okno na drugiej ścianie w salonie. Podwyższyłam salon do 272cm można spokojnie do 290. U góry ściana kolankowa jest wysoko więc nie warto jej podwyższać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellas 29.11.2005 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Witam jestem nowy na forum zakupiłem Cztery Kąty II dokonałem trochę zmian narazie na papierze ,poszerzylem pokój przy salonie,dolożyłem taras z kominkiem zewnętrznym przy salonie i zmieniłem okna na górze .Szukam zrealizowanego domu(oby jak najbliżej) ,chętnie wysłucham waszych cennych rad służe też swoimi Jacek : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 10.04.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Tez wybralam Cztery Katy II. Jestesmy na etapie " stan surowy otwarty". Wprowadzilismy niewielkie modyfikacje. Taka drobna kosmetyka. Nie zgadzam sie z wczesniejszymi opiniami, ze dach jest brzydki. Na papierze nie jest porywajacy. za to z realu przy ladnej dachówce prezentuje sie naprawde niezle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hellas 24.04.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Czy własnie teraz kiedy ja zaczynam budowę CZterech Kątów przesstaliście pisać na formu..???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts