kalaf5 26.12.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Tak więc na wstępie pragnę powitać szanowne grono użytkowników forum.Problem mam z piecem typu AKAL. Kocioł roczny ,podajnik tłokowy 20kw dom 100m ocieplony z poddaszem okna wielokomorowe z potrójną szybą ,kuchnia łazienka korytarz ogrzewanie podłogowe, reszta grzejniki aluminiowe Kraków z głowicami termostatycznymi .Komin fi180 ceramiczny około ośmiu metrów wysokości. Tak więc problem pojawia się gdy temperatura na zewnątrz wzrasta do około 5 stopni i piec zaczyna pracować z mniejszym obciążeniem ,temperatura na kotle wtedy wzrasta w podtrzymaniu nawet do krytycznego momentu 90 stopni co skutkuję wygaszeniem pieca a nawet cofką do podajnika.Ustawienia sterownika Tango c+ w jakich kocioł pracuję najlepiej tj. wypala ładnie eko-groszek dobrej jakości oraz spala go najmniejsze ilości to;Pau-240Cdp-15Ppo-3Coc-20Ofs-8bpo-10Podczas mrozów jak dzisiaj kocioł pracuje bardzo dobrze, ładnie wypala paliwo ,spala około 10-12 kg. na dobę po przejściu ze stanu podtrzymania szybko dochodzi do zadanej temperatury 58stopni i przebija około 5 stopni po czym powoli spada lecz dość długo utrzymuję temperaturę tylko na przedmuchach.Tak jak pisałem wyżej problem pojawia się gdy piec że tak powiem nie ma co robić.A jeżeli chodzi o przygotowanie tylko cwu to ustawienie pieca było nie możliwe jak dla mnie.Z tego co mi wiadomo możliwa jest praca takiego kotła bez obciążenia ,tylko jak to zrobić?Proszę o pomoc Edytowane 2 Stycznia 2015 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 27.12.2014 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2014 (edytowane) Pomoże ktoś?,czy może podałem za mało informacji?Może dodam jeszcze że mam dwie pompy ,jedna ,,CO,, chodzi cały czas ,pompa ,,cwu,, z ustawioną histerezą 5stopni.Ogrzewanie podłogowe z rozdzielaczem oraz termostatem temperatury wody na powrocie ustawione 40stopni.Kocioł od Pawlaka z Blizanowa.Wymiennik galmet neptun kombi 120litrów.Dmuchawa nie wiem jaka dokładnie ,ale podobna do rv13 ,z przysłoną regulowaną brak klapki na wylocie dmuchawy ,przysłona otwarta około 1,5 cm.Kocioł usytuowany w piwnicy.Proszę o pomoc Edytowane 27 Grudnia 2014 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 28.12.2014 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Czy ktoś z szanownych forumowiczów używa podobnego kotła?Może ktoś podzielić się doświadczeniami z ustawień takiego kotła.Palę w tym kotle drugi sezon i nie jestem zadowolony z efektów.Boję się wyjeżdżać z domu jak w nocy chłodno a w dzień ciepło bo nigdy nie wiadomo co się wydarzy.Proszę o podzielenie się wiedzą na temat tego lub podobnego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 01.01.2015 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 No i się zaczyna:(Temperatury na plus na zewnątrz i cuda na piecu.Zszedłem dzisiaj do kotłowni a tam 78 stopni na piecu przy zadanej 58.Może jeszcze nie dzisiaj ,ale najdalej jutro piec pewnie się wygasi z powodu za wysokiej temperatury.Nie mam na niego siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 02.01.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Uwaga!Kocioł częściowo ustabilizowałem, a jak?Założyłem na czop klapę zmniejszającą prześwit czopucha i zamknąłem do połowy a przesłonę na dmuchawie otworzyłem na dwa centymetry .Ofs zmniejszyłem do 2 a Bpo 3 ,czas pauzy też zmieniłem do 300s.Zaobserwowałem że piec nie przebija temperatury i na razie nie gaśnie,Dopalanie wygląda nie najgorzej ,ciekawe jak ze spalaniem.Mam jeszcze zamiar zmniejszyć temperaturę w domu o 1-2 stopnie co znacznie zmniejszy odbiór ciepła z pieca.Jutro zdam relację co się wydarzyło po nocy.Nie ukrywam że czekam na jakiekolwiek rady bo na razie temat martwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Czego oczekujesz:Dom 100m2, dobrze ocieplony, nawet okna z 3 szybami i do kompletu kocioł 20kW z podajnikiem tłokowym. Masz zapotrzebowanie na poziomie 5kW przy -20 na dworze a Ty masz kocioł 20kW i zastanawiasz się dlaczego kocioł przebija poza zadaną - bo nie ma wystarczającego odbioru ciepła w chałupie. Powiedz co za kretyn do takiego domu wsadził Ci 20kW kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 02.01.2015 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A doradził mi kocioł Pan producent.raczej teraz nic z tym nie zrobię, lecz muszę ustawić ten kocioł tak aby sprawiał najmniejsze problemy.Jak na razie przysłonięcie czopucha daje dość dobre efekty, zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.01.2015 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No tak potrzebny Ci był zapas mocy na zimę 1000-lecia, w projekcie domu powinieneś mieć zapotrzebowanie domu na ciepło. Ale fakt masz co masz i musisz w tym palić. Przysłanianie czpopucha nie jest najlepszym rozwiązaniem i nie będę go komentował. Twój kocioł będzie miał problemy z pracą w zakresie mocy nominalnych no chyba że w Poddębicach ( często tam jestem jak wpadam na autostradę) zanotują jakieś -60oC i tylko jeśli powybijasz po 1 szybie z każdego okna Jeszcze tylko wspomnij że masz wentylację mechaniczną z odzyskiem to dostaniesz od wszystkich po głowie że paprałeś się w kocioł a nie w PC. Może zamiast węgla kupuj najtańszy, najmniej kaloryczny brykiet drzewny może nawet kiepski pelet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 02.01.2015 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No wentylacja tradycyjna .Próbowałem palić miałem i powiem że piec zachowywał się bardziej stabilnie ,ale te masy popiołu w porównaniu do eko groszku są przerażające.Mówią że trzeci dom wychodzi jak powinien ,no cóż cieszę się z tego co mam tylko teraz muszę to udoskonalać.Zastanawiam się jeszcze jak palić w tym kotle w trybie letnim i ile minimalnie opału potrzebuję a żeby nie zgasł.A co do przysłaniania ciągu ,widzę już chyba złego efekty;Na ściankach kotła zaczyna się robić ciemno(sadza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 03.01.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Niestety coś za coś, dobry ekogroszek ma niezłą kaloryczność a u Ciebie wystarczyły by czeski ekogrroszek wymieszany ze zrębkami. kup worek najgorszego chłamu jeśli mowa o kaloryczności i kocioł może nie będzie aż tak wysoko dobijał i stanie się bardziej przewidywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 03.01.2015 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Więc tak Po nocy jest całkiem nieźle, wygląda na to że groszek spala się całkiem dobrze, nie wiem tylko ile się go spala. Palenisko znajduje się w dobrym miejscu ,temperatura przebija 3-6 stopni od zadanej i długo utrzymuje się na podtrzymaniu. Dzisiaj zasypie go do pełna i zacznę sprawdzać ilość spalanego groszku. Dodam że w zeszłym roku ,pierwszy sezon w domu ,spaliłem 2,5 tony groszku ,sezon rozpocząłem w październiku. Dodaję fotkę jak wypala się opał przy tych ustawieniach. Popiół jest sypki drobny bez niedopałków. Może w końcu znalazłem rozwiązanie dla mojego kotła. Na pewno też sprawdzę Co będzie działo się na tanim ,,opale,, Edytowane 3 Stycznia 2015 przez kalaf5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 06.01.2015 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Tak więc mam już pierwsze spostrzeżenia co do pracy kotła z ustawieniami jak wyżej.Spalanie na 80 h około 30kg ,myślę że całkiem przyzwoicie przy temperaturze w domu 23, sypialnia 19-20,+CWU.Dopalanie i praca kotła na wysoce zadowalającym mnie poziomie.Palenisko nie ma tendencji przesuwania się w kierunku podajnika.Nie zauważyłem żadnego gazowania i wybuchów.Jeżeli ktoś z czytających ten wątek ma podobny kocioł zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 20.01.2015 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Następne spostrzeżenia.Spalanie utrzymuję się na poziomie 9 kg na dobę, więc dość przyzwoicie.Martwi mnie jedna rzecz ,na drzwikach od paleniska zbiera się spora ilość twardej smoły, wie ktoś może jak na to zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 07.02.2015 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Tak więc ,smoła na drzwiczkach jakoś przestała mi przeszkadzać, bo bardzo łatwo jest jest jej się pozbyć.Przynajmniej teraz piec ma bardzo stabilną pracę i ostatnio nawet zapomniałem o dosypaniu węgla do pieca.Co najciekawsze że zmieniłem jeszcze ustawienie przedmuchów co 15 min tylko na 10 sekund oraz nie podaję paliwa w przedmuchach, tak więc kocioł dodaje paliwo tylko w trakcie pracy,bardzo rzadko się załącza i starcza mu paliwa na podtrzymanie z tego co poda sobie w trakcie pracy. Spalanie mam cały czas na poziomie 9-10 kg na dobę i jest to dla mnie dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts