mati0201 26.12.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Witam,Posiadam piec miałowy, który raz w tygodniu jak nie co 4 dni trzeba czyścić. Kanały dymowe są nie drożne zapychają się sadzą. temp zadana na piecu to 52-55 st. . Czyszczenie robi się coraz bardziej uciążliwe. Pale metodą od dołu ( zasypuję drewno miałem ) . Sad Pal nic nie daje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 26.12.2014 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 A czy czasem nie masz pieca górnego palenia?Sadza i smoła to z reguły brak powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 26.12.2014 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego poświęć z dzień na przeczytanie tego tematu. Potem z dzień na przeróbki w kotle.. Zapewniam ze będą dwa najlepiej wykorzystane dni jakie ostatnio miałeś. Co to za model kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 28.12.2014 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 Jestem w trakcie testowania palenia metodą od góry. Po tygodniu okażę się czy problem jest. Ale na chwilę obecną mogę powiedzieć że chyba w tym był problem, z pieca nie smoli się po otwarciu drzwiczek.Jest to piec firmy Elterm 19 kw bez podajnika . sterownik St-24 firmy TECH. może wiecie jakie parametry ustawić ? Wiadomo metodą prób i błędów dojdę sam ale może przybliżone ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 28.12.2014 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego poświęć z dzień na przeczytanie tego tematu. Potem z dzień na przeróbki w kotle.. Zapewniam ze będą dwa najlepiej wykorzystane dni jakie ostatnio miałeś. Co to za model kotła? Ponad 800 stron jazda na maxa hehe może coś więcej powiesz na co mam zwracać uwagę podczas czytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Ponad 800 stron jazda na maxa hehe może coś więcej powiesz na co mam zwracać uwagę podczas czytania ? Na pierwsze 20 stron. Potem to juz zwyczajowa jatka. Tutaj stronka tez pomocna: http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/ Elterm? Znalazłem tylko kotły elektryczne tej firmy. Zapodaj jakiś link. Edytowane 28 Grudnia 2014 przez coulignon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 28.12.2014 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 (edytowane) Właśnie widzę że faktycznie nie mają na stronie pieców miałowych. Jest to piec z 2007 . Z tego co pamiętam to kolega od którego kupiłem ten piec ( po 2 sezonach ) wspomniał że ta firma próbowała swoich sił w tym segmencie pieców . widocznie nie udało im się przebić . Piec ma nadmuch mechaniczny a co za tym idzie czytając watek długi i obszerny trzeba zrezygnować z nadmuchu kosztem miarownika grawitacyjnego . Tylko jest mały problem w żadnych z drzwiczek nie mam miarownika . Zrobię zdjęcie przy następnym zasypie pieca . ( od 5 rano zasyp około 30 kg miału na piecu jeszcze 57 st przy powierzchni około 70 m/2 dom nie ogrzany wygrzewa się, pierwszy rok tynki . ) wklejam link z kalkulatora http://cieplowlasciwie.pl/wynik/hyo Edytowane 28 Grudnia 2014 przez mati0201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 29.12.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Proszę bardzo skrót napisany prze Yeti http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C3%84%C2%99gla-kamiennego&p=2952906&viewfull=1#post2952906 .Jedno ale - miał palimy raczej na dmuchawie. Węgiel spalamy raczej bez dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 00:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) witam, od dłuższego czasu palę od góry ale jakiejś wielkiej różnicy nie ma może parę dni na plus jak czyściłem raz na tydzień to teraz raz na 2 tygodnie max . Zauważyłem jeden mały problem . Bardzo ale to bardzo ciężko rozgrzać wodę na piecu powyżej temp 60 stopni. W chwili obecnej mam ustawioną temp 54 stopnie i dmuchawa cały czas chodzi ( zapewne wydmuchuje ciepło) zauważyłem również jak zostawię dmuchawę na 4 biegu to palenisko wygasza mi się jak jest na 5 ( max 10 ) to jakoś daje rade dmuchawa jest od góry i wyloty powietrza są od środka takie zgrubienie po całej dlugości jak i szerokości . Piec nie może uzyskać temp. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez mati0201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.01.2015 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Palisz miałem, a miał potrzebuje jednak trochę sprężu i trudno zgodzić się ze stwierdzeniem, że dmuchawa wydmuchuje ciepło w tym konkretnym przypadku. Raczej jest tyle, ile trzeba albo trochę za mało powietrza. Co wylatuje z komina podczas pracy dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.01.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Palisz miałem, a miał potrzebuje jednak trochę sprężu i trudno zgodzić się ze stwierdzeniem, że dmuchawa wydmuchuje ciepło. W tym konkretnym przypadku raczej jest tyle, ile trzeba albo trochę za mało powietrza. Co wylatuje z komina podczas pracy dmuchawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ciepło i spaliny ? Wczoraj praktycznie zarzuciłem 1/2 worka miału na ruszt o godzinie 21 . To o godzinie 2-3 piec doszedł do zadanej temp 54 st. a tak cały czas dmuchał i dmuchał i dmuchał. już nie myślę to u temp 57-60 stopni ( chyba najbardziej optymalna do palenia miałem ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Piec odkupiłem po 2 sezonach u mnie jest pierwszy sezon tego pieca. Miał mam już zakupiony w ilości jeszcze 2 ton . W przyszłym roku kupuję węgiel orzech , a wtedy czeka mnie przeróbka drzwiczek. Piec przeżył transport na przyczepce samochodowej 70 km Troszkę blaszka się powyginała. Co do sterownika miesiąc temu kupiłem TECH ST - 24 . ( mam jedną pompę oraz C.W.U ) Edytowane 21 Stycznia 2015 przez mati0201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.01.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ciepło i spaliny ? Wczoraj praktycznie zarzuciłem 1/2 worka miału na ruszt o godzinie 21 . To o godzinie 2-3 piec doszedł do zadanej temp 54 st. a tak cały czas dmuchał i dmuchał i dmuchał. już nie myślę to u temp 57-60 stopni ( chyba najbardziej optymalna do palenia miałem ? ) Pytam o dym... Był czy nie? Kocioł służy do tego, żeby grzać. Podtrzymanie jest najmniej efektywnym energetycznie stanem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Pytam o dym... Był czy nie? Kocioł służy do tego, żeby grzać. Podtrzymanie jest najmniej efektywnym energetycznie stanem. tak był dym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 dmuchawę mam z WPA ale bez przesłony . Może problemem jest brak na czopuchu przepustnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 21.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 tak był dym Zatem prawdopodobnie za mało powietrza. Jeśli chcesz palić orzechem, dobrym rozwiązaniem jest ster SPR11 z miarkownikiem elektronicznym MCI, dmuchawę sprzedaj. QIM ma taki zestaw u siebie w swoim kotle i jest zadowolony Stera TECH ST -24 zachował jako zapasowego. A nie, nigdy nie miałem sterownika tech-a. A co do reszty postu... Potwierdzam zadowolenie z użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Zatem prawdopodobnie za mało powietrza. Po czym to stwierdzasz co powinno wylatywać z komina podczas przedmuchów ? W chwili obecnej mam ustawiony sterownik na czas pracy dmuchawy 12 sekund czas pomiędzy przedmuchami do 7 minut ? może za duży odstęp czasu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 a co ma na celu przesłona na dmuchawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 21.01.2015 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 czytałem pierwsze 20 stron jak zalecił sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts