Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec miałowy- Problem z drożnością

mati0201

Recommended Posts

Witam,

Posiadam piec miałowy, który raz w tygodniu jak nie co 4 dni trzeba czyścić. Kanały dymowe są nie drożne zapychają się sadzą. temp zadana na piecu to 52-55 st. . Czyszczenie robi się coraz bardziej uciążliwe. Pale metodą od dołu ( zasypuję drewno miałem ) . Sad Pal nic nie daje .

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego

poświęć z dzień na przeczytanie tego tematu. Potem z dzień na przeróbki w kotle.. Zapewniam ze będą dwa najlepiej wykorzystane dni jakie ostatnio miałeś.:D

Co to za model kotła?

Jestem w trakcie testowania palenia metodą od góry. Po tygodniu okażę się czy problem jest. Ale na chwilę obecną mogę powiedzieć że chyba w tym był problem, z pieca nie smoli się po otwarciu drzwiczek.

Jest to piec firmy Elterm 19 kw bez podajnika . sterownik St-24 firmy TECH. może wiecie jakie parametry ustawić ? Wiadomo metodą prób i błędów dojdę sam ale może przybliżone ustawienia.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego

poświęć z dzień na przeczytanie tego tematu. Potem z dzień na przeróbki w kotle.. Zapewniam ze będą dwa najlepiej wykorzystane dni jakie ostatnio miałeś.:D

Co to za model kotła?

Ponad 800 stron :D jazda na maxa hehe może coś więcej powiesz na co mam zwracać uwagę podczas czytania ? :)

Ponad 800 stron :D jazda na maxa hehe może coś więcej powiesz na co mam zwracać uwagę podczas czytania ? :)

Na pierwsze 20 stron. Potem to juz zwyczajowa jatka.

Tutaj stronka tez pomocna: http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/

Elterm? Znalazłem tylko kotły elektryczne tej firmy. Zapodaj jakiś link.

Edytowane przez coulignon

Właśnie widzę że faktycznie nie mają na stronie pieców miałowych. Jest to piec z 2007 . Z tego co pamiętam to kolega od którego kupiłem ten piec ( po 2 sezonach ) wspomniał że ta firma próbowała swoich sił w tym segmencie pieców . widocznie nie udało im się przebić .

Piec ma nadmuch mechaniczny a co za tym idzie czytając watek długi i obszerny trzeba zrezygnować z nadmuchu kosztem miarownika grawitacyjnego . Tylko jest mały problem w żadnych z drzwiczek nie mam miarownika .

Zrobię zdjęcie przy następnym zasypie pieca . ( od 5 rano zasyp około 30 kg miału na piecu jeszcze 57 st przy powierzchni około 70 m/2 dom nie ogrzany wygrzewa się, pierwszy rok tynki . )

wklejam link z kalkulatora

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/hyo

Edytowane przez mati0201

• 4 weeks później...

witam,

od dłuższego czasu palę od góry ale jakiejś wielkiej różnicy nie ma może parę dni na plus jak czyściłem raz na tydzień to teraz raz na 2 tygodnie max .

Zauważyłem jeden mały problem . Bardzo ale to bardzo ciężko rozgrzać wodę na piecu powyżej temp 60 stopni. W chwili obecnej mam ustawioną temp 54 stopnie i dmuchawa cały czas chodzi ( zapewne wydmuchuje ciepło) zauważyłem również jak zostawię dmuchawę na 4 biegu to palenisko wygasza mi się jak jest na 5 ( max 10 ) to jakoś daje rade dmuchawa jest od góry i wyloty powietrza są od środka takie zgrubienie po całej dlugości jak i szerokości . Piec nie może uzyskać temp.

2015-01-08-671.jpg2015-01-09-672.jpg

2014-12-29-665.jpg

2014-12-29-666.jpg

2015-01-08-670.jpg

Edytowane przez mati0201

Piec odkupiłem po 2 sezonach u mnie jest pierwszy sezon tego pieca. Miał mam już zakupiony w ilości jeszcze 2 ton . W przyszłym roku kupuję węgiel orzech , a wtedy czeka mnie przeróbka drzwiczek. Piec przeżył transport na przyczepce samochodowej 70 km :cool: Troszkę blaszka się powyginała.

Co do sterownika miesiąc temu kupiłem TECH ST - 24 . ( mam jedną pompę oraz C.W.U )

Edytowane przez mati0201

Ciepło i spaliny ?

Wczoraj praktycznie zarzuciłem 1/2 worka miału na ruszt o godzinie 21 . To o godzinie 2-3 piec doszedł do zadanej temp 54 st. a tak cały czas dmuchał i dmuchał i dmuchał. już nie myślę to u temp 57-60 stopni ( chyba najbardziej optymalna do palenia miałem ? )

Pytam o dym... Był czy nie?

Kocioł służy do tego, żeby grzać. Podtrzymanie jest najmniej efektywnym energetycznie stanem.

tak był dym

Zatem prawdopodobnie za mało powietrza.

Jeśli chcesz palić orzechem, dobrym rozwiązaniem jest ster SPR11 z miarkownikiem elektronicznym MCI, dmuchawę sprzedaj. QIM ma taki zestaw u siebie w swoim kotle i jest zadowolony :p :D

Stera TECH ST -24 zachował jako zapasowego.

A nie, nigdy nie miałem sterownika tech-a. A co do reszty postu... Potwierdzam zadowolenie z użytkowania.