Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po czym to stwierdzasz co powinno wylatywać z komina podczas przedmuchów ?

W chwili obecnej mam ustawiony sterownik na

czas pracy dmuchawy 12 sekund

czas pomiędzy przedmuchami do 7 minut ? może za duży odstęp czasu ?

Wniosek oparłem na informacji, że po zmniejszeniu nadmuchu kocioł gaśnie, a obecnie dymi i ma problem z osiągnięciem temperatury zadanej. Dysze powietrza wtórnego wewnątrz komory zasypowej drożne?

Wniosek oparłem na informacji, że po zmniejszeniu nadmuchu kocioł gaśnie, a obecnie dymi i ma problem z osiągnięciem temperatury zadanej. Dysze powietrza wtórnego wewnątrz komory zasypowej drożne?

Jak to mam sprawdzić ?

wczoraj o godzinie 14:00 zasypane około 15 kg miału starczyło do godziny 5-6 nad ranem Paliwo ( miał) dobrze się wypaliło . Dmuchawę ustawiłem na większe obroty 6( w skali 10) oraz przysłoniłem dmuchawę kartonikiem na 3/4( zakryte) myślę że jest to ładny wynik dom nie ocieplony . pierwszy rok wygrzewa się .
Dmuchawę ustawiłem na większe obroty 6( w skali 10) oraz przysłoniłem dmuchawę kartonikiem na 3/4( zakryte)

zwiększyłeś ilośc powietrza i zmniejszyłeś, jaka w tym logika?

właśnie . Coś musi być z tym piecem może z drożnością kanałów ? Sterownik steruje dmuchawę od 1 do 10 . Przy prędkości 4 w piecu praktycznie się nie paliło a na 5 już nie było problemu . Między 4 a 5 biegiem nie ma takiej różnicy to tylko 10% a da się odczuć w piecu dużo większy podmuch . A między 5 a 6 już takiej różnicy nie ma a nawet 5 a 7 też znaczącej różnicy nie ma .
wczoraj o godzinie 14:00 zasypane około 15 kg miału starczyło do godziny 5-6 nad ranem Paliwo ( miał) dobrze się wypaliło . Dmuchawę ustawiłem na większe obroty 6( w skali 10) oraz przysłoniłem dmuchawę kartonikiem na 3/4( zakryte) myślę że jest to ładny wynik dom nie ocieplony . pierwszy rok wygrzewa się .

Ładnie! 16 godzin palenia... pięknie! zasypałeś częściowo popiołem? ciekawi mnie! :)

ruszt zawsze czyszczę do zera , potem zasypuję go miałem z worka beż pośrednio na to szufelka trocin i kawałki drzewa. żadnego popiołu nie stosuję . a co ma na celu stosowanie popiołu ?co i jak? i dlaczego ?
właśnie . Coś musi być z tym piecem może z drożnością kanałów ?

img29.olx.pl/images_tablicapl/155566079_4_644x461_kociol-co-piec-centralnego-ogrzewania-zebiec-mialowy-kmw-16-kw-dom-i-ogrod_rev003.jpg dysze powietrza wtórnego są widoczne po prawej stronie (dziurki w profilu)

ruszt zawsze czyszczę do zera , potem zasypuję go miałem z worka beż pośrednio na to szufelka trocin i kawałki drzewa. żadnego popiołu nie stosuję . a co ma na celu stosowanie popiołu ?co i jak? i dlaczego ?

Okey! myślałem, że palisz samym miałem! Tylko pamiętaj, takim paliwem jakim palisz będziesz miał syfa w kominie, chyba, że na nie ocieplonym poddaszu komin masz ocieplony wełną

img29.olx.pl/images_tablicapl/155566079_4_644x461_kociol-co-piec-centralnego-ogrzewania-zebiec-mialowy-kmw-16-kw-dom-i-ogrod_rev003.jpg dysze powietrza wtórnego są widoczne po prawej stronie (dziurki w profilu)

Chodzi o takie coś ?

http://static.pokazywarka.pl/i/5522779/656107/ziebiec-rys.jpg?1422015594

Pod oznaczoną 20 na ściance kotła dysza powietrzna!

Edytowane przez Alessandro
Okey! myślałem, że palisz samym miałem! Tylko pamiętaj, takim paliwem jakim palisz będziesz miał syfa w kominie, chyba, że na nie ocieplonym poddaszu komin masz ocieplony wełną

komin jest systemowy ocieplony wełną ( rura ceramiczna jest obłożona wełną) Komin znajduję się poza budynkiem na zewnątrz przylega do ściany szczytowej budynku.

Kominiarz wczoraj był i odkąd zacząłem palić sposobem górnym mówił że jest duża różnica w kominie suchszy i mnie syfu . Kominiarz odwiedza mnie co 2 miesiące 13 zł za czyszczenie.

Edytowane przez mati0201
komin jest systemowy ocieplony wełną ( rura ceramiczna jest obłożona wełną) Komin znajduję się poza budynkiem na zewnątrz przylega do ściany szczytowej budynku.

Kominiarz wczoraj był i odkąd zacząłem palić sposobem górnym mówił że jest duża różnica w kominie suchszy i mnie syfu . Kominiarz odwiedza mnie co 2 miesiące 13 zł za czyszczenie.

Lepszego nie ma jak systemowy komin :)

Edytowane przez Alessandro

właśnie dostałem informację od producenta kotła

"O ile pamiętam to kanały doprowadzające powietrze znajdowały się w rogach komory spalania, w listwie nawiercone są otwory może przez tyle lat się zakleiły i trzeba wziąć wiertarkę z wiertłem i rozwiercić ponownie może to coś pomoże"

W dniu wczorajszym zasypałem cały piec trocinami . I jestem mile zaskoczony od godziny 11 do godziny 21 piec trzymał ciepło . 30 l worek trocin . Trociny a raczej taki bardzo drobny pyłek miło mnie zaskoczył . temp. na piecu 60 st. w domu 22 st.