Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polscy producenci inteligentnych systemów bezprzewodowych

Recommended Posts

Dzień dobry.

Jestem w trakcie remontu kapitalnego budynku jednorodzinnego.W związku z planowaną całkowitą wymianą instalacji elektrycznej poszukuję kompletnego bezprzewodowego systemu sterowania inteligentnego budynkiem.Tzn.: sterowanie oświetleniem zewnętrznym i wewnętrznym,ogrzewaniem,roletami,wideodomofonem,monitoringiem,instalacją alarmową etc.

Założenie jest takie,że cały remont ma być wykonany tylko i wyłącznie w oparciu o polskich producentów i polskie produkty (oczywiście jeśli takie istnieją lub nie odstają zbytnio parametrami od zachodnich produktów)-taki mój lokalny patriotyzm.Chcę żeby pieniądze zostały w kraju.

W związku z tym czy ktoś z Państwa może podać mi listę producentów takich systemów?W necie cięzko coś konkretnego znaleźć,a wiekszość wątków tutaj to kłótnie dotyczące wyższości jednych nad drugimi i tego kto jest mądrzejszy.Szkoda na to czasu.

Chodzi mi tylko o polskie firmy a nie polskie przedstawicielstwa zachodnich przedsiębiorstw.

Z góry dziękuję za pomoc.

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak na tą chwilę wysłałem zapytania ofertowe do wymienionych producentów i raczyło odpowiedzieć tylko fibaro i ceuron...pierwszy ,że owszem jak najbardziej i ktoś wkrótce się ze mną skontaktuje w celu ustalenia szczegółów, a drugi że jest tylko producentem i mogę liczyć na wsparcie przez telefon...reszta albo to olała,albo mój mail trafił do spamu,albo nie ten target-a może za mało mam cierpliwości :)być może mają nieaktualne dane teleadresowe na swoich stronach i należy szukać gdzie indziej kontaktu.Co do satela,myslałem,że to tylko alarmy..ale sprawdzę.dziekuję za podpowiedzi.

Co do satela,myslałem,że to tylko alarmy..ale sprawdzę.dziekuję za podpowiedzi.

Sprawdź sobie "responsywność" Satela, bo może Ci przeszkadzać. Np. zobacz na wideo https://www.youtube.com/watch?v=pm1LkSkcFqs jak dla mnie to strasznie opóźniona reakcja interfejsu. W zasadzie to taka przypadłość Satela, nawet manipulator tradycyjny działa mi wolniej jak w Paradoxie. Oczywiście, może to nie stanowić dla Ciebie żadnej przeszkody.

Dzięki za info.No właśnie chciałem popytać użytkowników takich systemów jak znajdują je u siebie.Na co zwracać uwagę u poszczególnych producentów,jakie są wady,ciekawe rozwiązania itp?Bałem się tylko,że przyjedzie "pan od knx" i będzie po dyskusji jak w innych wątkach, a ja będę się musiał schować za szafę ze wstydu iż wspomniane rozwiązanie mnie nie interesuje :) Gdyby jednak ktoś chciał się podzielić doświadczeniami to zapraszam :)

Może i bym rozważał-ale jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze:) No i system bezprzewodowy ma tą zaletę,że mogę go rozbudowywać stopniowo wraz z postępem remontu i przede wszystkim mogę robić to sam.Funkcje jakie oferuja w zupełności spełniają moje potrzeby..może chciałoby się coś tam jeszcze...no ale Lambo też bym chciał mieć :)

Przy obecnej sytuacji - kapitalny remont, całkowita wymiana instalacji elektrycznej i Twoich założeniach z pierwszego postu - nie zaproponowałbym nigdy systemu bezprzewodowego, oczywiście to Twój wybór, oby wszystko poszło pomyślnie.

Ja mam pytanie dla praktyków, instalatorów - cały czas mowa o dowolnej rozbudowie systemu bezprzewodowego. Jak przygotowujecie instalację, żeby później nie było kłopotów z montażem podzespołów i nie trzeba będzie rozkuwać obecnej instalacji - czy wszędzie stosujecie głębokie puszki z kieszenią ?

Np. czujki temperatury -sensor wystawiacie w innej puszce niż ta w której jest elektronika - jak to rozwiązujecie ?

Czy informujecie klientów, przeprowadzacie instruktaż jak mają wykonać instalację elektryczną, żeby później była możliwość "upchania" pastylek wraz z listwami/kostkami połączeniowymi ?

Pzdr

Ja mam pytanie dla praktyków, instalatorów - cały czas mowa o dowolnej rozbudowie systemu bezprzewodowego. Jak przygotowujecie instalację, żeby później nie było kłopotów z montażem podzespołów i nie trzeba będzie rozkuwać obecnej instalacji - czy wszędzie stosujecie głębokie puszki z kieszenią ?

Np. czujki temperatury -sensor wystawiacie w innej puszce niż ta w której jest elektronika - jak to rozwiązujecie ?

Czy informujecie klientów, przeprowadzacie instruktaż jak mają wykonać instalację elektryczną, żeby później była możliwość "upchania" pastylek wraz z listwami/kostkami połączeniowymi ?

Pzdr

Ja instalację bezprzewodową uważam za ostateczność i nie stosował bym do sterowania wszystkim w domu. Oczywiście do samych rolet, albo ogrzewania może być. Jednak zawsze jest to dla mnie rozwiązanie gorsze.

Natomiast możliwość montażu elementów w wykończonym domu lub nieograniczone możliwości rozbudowy można traktować jedynie jako hasło reklamowe. Instalacja musi być przygotowana pod system bezprzewodowy. Puszki kieszeniowe załatwiają w jakimś stopniu sprawę, ale trzeba pamiętać, że ich pojemność jest ograniczona. Czujniki temperatury lepiej montować całkowicie poza puszkami, bo elementy wykonawcze będą się nagrzewać.

Do tego dochodzi doprowadzenie przewodu neutralnego do każdej puszki.

A na sam koniec po przeanalizowaniu kosztów wykonania okablowania, modułów bezprzewodowych, nie mówiąc już o późniejszym serwisie, dochodzimy do wniosku, że instalacja przewodowa jest jednak tańsza.

Niby się zgadza.Ale z mojego domu z oryginału zostaną mury-a i to nie wszystkie.Prace prowadzę z tego co zaoszczędzę więc dla mnie jest różnica miedzy powiedzmy 4 tys. za kilka podstawowych elementów bezprzewodowych niż np.12 000 za tą samą funkcjonalność przewodową,gdzie musi być jeszcze fachowiec,a z tymi też różnie bywa...a tu jeszcze czekają łazienki,kanalizacja,ocieplenie itd..

A co jak nie ma prądu? No jak nie ma prądu to chyba żadna instalacja nie działa-przewodowa,czy bez :)

Ja nie oczekuję pełnego IB..wystarczy mi jak podniosę komfort użytkowania budynku.Zawsze to lepiej niż zupełnie bez niczego.Złotych kurków w kranach też nie będę miał i dam radę z tym żyć :)

Prace prowadzę z tego co zaoszczędzę więc dla mnie jest różnica miedzy powiedzmy 4 tys. za kilka podstawowych elementów bezprzewodowych niż np.12 000 za tą samą funkcjonalność przewodową,gdzie musi być jeszcze fachowiec,a z tymi też różnie bywa...a tu jeszcze czekają łazienki,kanalizacja,ocieplenie itd..

W takim razie tu masz system tańszy od większości bezprzewodówek i z pewnością znacznie stabilniejszy. http://ampiosystem.pl/ ale fakt, fachowiec jest potrzebny. Według mnie w każdym systemie jest potrzebny jeśli nie jesteś elektrykiem lub elektronikiem, nawet jeśli producent twierdzi inaczej.

A co jak nie ma prądu? No jak nie ma prądu to chyba żadna instalacja nie działa-przewodowa,czy bez :

To zależy. Żyjemy w czasach w których nie musimy być całkowicie uzależnieni od dostawcy prądu.

Edytowane przez iF-Jimi

Hmm.To może być ciekawa alternatywa..i polski producent..tyle,że z tego co wyczytałem na ich stronie to zaczynamy od 30 tyś...problem jest w tym,że najpierw trzeba je mieć,a robić po kawałku to w wypadku takiego rozwiązania trochę bez sensu..czyli wracam do punktu wyjścia. Edytowane przez baltazarrr

baltazarrr tam jest napisane 30 tyś za przykładową kompletną, podstawową instalację w domu o pow. 150 m2. Co się na nią składa? Począwszy od przyłącza, projektu, poprzez rozdzielnię z kompletem zabezpieczeń nadprądowych, różnicowoprądowych, ograniczników przepięć, poprzez kable, trasy kablowe, pełną automatykę wszystkich obwodów świetlnych, roletowych, z wielostrefową regulacją temperatury, systemem alarmowym, podstawowymi panelami sensorowymi np. dwupolowymi w całym domu, ekranem dotykowym wbudowanym w ścianę w salonie, po zainstalowanie wszystkich gniazd i lamp. Nie licząc oczywiście kosztów samych opraw, źródeł światła i gniazd. To nie jest duża kwota uwierz mi :) Edytowane przez iF-Jimi