Wos 16.06.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Witam,zamierzam ocieplać ściany fundamentowe w budynku podpiwniczonym. Mam już docieplone ściany powyżej fundamentu i wygodniej byłoby mi utrzymać poziom przyklejając styropian od góry tj. od wypoziomowanej listwy startowej docieplenia ściany dalej w dół - czy styropian będzie się trzymał i nie będzie ześlizgiwał się w dół.Czy taka kolejność jest rozsądna - czy tak można robić ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2004 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 ja tak zrobilem chociaz zamiast listwy startowej wykorzystalem maly gzyms parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 16.06.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Do jakiej głębokości dawaliście styropian w dół? Do samej ławy?Jeśli nie do samej ławy, to czy zakończyliście go czymś na dole, żeby gryzonie nie weszły?Co z zewnątrz na styropian w części podziemnej? Klej, siatka, jakiś dysperbit, folia kubełkowa czy coś jeszcze innego...?Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.06.2004 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Do jakiej głębokości dawaliście styropian w dół? Do samej ławy? Jeśli nie do samej ławy, to czy zakończyliście go czymś na dole, żeby gryzonie nie weszły? Co z zewnątrz na styropian w części podziemnej? Klej, siatka, jakiś dysperbit, folia kubełkowa czy coś jeszcze innego...? Dzięki za podpowiedzi. ja dawalem do samej lawy bo mam je na glebokosci okolo 1,2 wiec ... poza tym nie musialem ciac plyt. styropian jest posmarowany dysperbitem i przykryty folia zwykla (niekubelkowa - w moim rozwiazaniu kubelkowa nie miala sensu) ale gruba. folie kubelkowa stosuje sie w izolacjach bez ocieplenia (kubelki umozliwiaja przeplyw powietrza wzdluz scian fundamentu i ew osuszanie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 16.06.2004 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 ja również zamierzam dać do samej ławy, na to siatka z klejem i raz dysperbit. PS. Przykleiłem dla próby jeden styropian od góry przy listwie startowej - trochę zjeżdża - niedobrze - musiałem podeprzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 17.06.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Wos, dałeś na styropian dysperbit, a czy pod niego, tzn. na fundament tez dałeś czy tylko na wierzch? Myślę, że chyba na wierzch wystarczy? Ale nie wiem czy dobrze myślę, bo już dysperbit + styropian zatrzymają wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 17.06.2004 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Zaczynam dopiero robić - dałem na oczyszczoną ścianę (bydynek już wybudowany) - 1 warstwę rozcieńczoną + dwie warstwy Dysperbitu (i tak nie zużyłem tak jak podają w instrukcji, że ma być 2kg/m2). Na siatkę styropianie też dam 1 warstwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mat Ravic 17.06.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dajecie styropian czy styrodur? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 19.06.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2004 Mam pytanie....Czy na tak ociploną ścianę można przykleić kamień elewacyjny??/Jest ciężki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 20.06.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Przyklejałem styropian klejem do zaizolowanej ściany fundamnetowej i dla pewności dałem jeszcze kołki, a potem całość osłoniłem czarną folią (którą cześniej rozłożyłem podczas murowania ścian fundamentowych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.06.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 I tak gryzonie Wam to zjedzą. Klej z nylonową siatką dla gryzonia nie jest żadną przeszkodą. Chrupią równo. Styropian należy dawać od wewnętrznej strony fundamentu. Dla szczura nawet metalowa siatka nie stanowi problemu. Dla myszy wystarczy jedna miniaturowa szparka, tak mała, że trudno ją dostrzec. Kiedy już wejdzie, to po kilku latach ze styropianu zostanie tylko sieczka, nawet się nie zorientujecie kiedy. Nie wierzę, że jest wykonawca, który zrobi całość idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 20.06.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 I tak gryzonie Wam to zjedzą. Klej z nylonową siatką dla gryzonia nie jest żadną przeszkodą. Chrupią równo. Styropian należy dawać od wewnętrznej strony fundamentu. Dla szczura nawet metalowa siatka nie stanowi problemu. Dla myszy wystarczy jedna miniaturowa szparka, tak mała, że trudno ją dostrzec. Kiedy już wejdzie, to po kilku latach ze styropianu zostanie tylko sieczka, nawet się nie zorientujecie kiedy. Nie wierzę, że jest wykonawca, który zrobi całość idealnie. Pyrka: czarnowidztwo, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.06.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Doświadczone na własnej skórze, albo raczej na domku. Zastanawiam się ile korytarzy myszy już zrobiły, bo z zewnątrz nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fly 20.06.2004 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 gryzonie to jeszcze nic... najgorsze są termity... choć i w tym przypadku pewnym rozwiązaniem jest hodowla mrówkojada, np. zamiast psa lub kota. A jak lubi dzieci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 20.06.2004 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Powiedzcie czy płytu styropianowe można przykleić do fundamentu za pomoć dysperbitu i później nie dawać siatki ani kleju tylko sam styropian znowu pociągnąc dysperbitem. Czy na fundament dajecie zwykły styropian??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 20.06.2004 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2004 Stryropian na dysperbit(położony na scianę fundamentową)kleiłem na zwykły klej do ociepleń, trzyma się dobrze. Styropian zwykły, ale FS 20 - 5 cm. Styropian który jest nad ziemią(podmurówka) zaciągałem klejem na siatce. Bądę chciał to pociągnąc jeszcze raz dysperbitem z zawnątrz. Styropian do poziomu ziemi zabezpieczyłem folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 21.06.2004 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Galeonik: jeśli będziesz chciał później na część nadziemną przykleić np. płytki klinkierowe to nie smaruj tego dysperbitem - tak mi się przypomniało (mam nadzieję, że dobrze pamiętam), że ktoś na forum zrobił podobnie i musiał później skrobać dysperbit - poszukaj na forum tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 21.06.2004 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Dzięki za cenną uwagę, jescze nie posmarowałem- chciałem w tym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 21.06.2004 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 mik99, ale to masz tak, że na ławę położyłeś folię, przymurowałeś bloczkiem i teraz wywiniesz resztkę folii na ocieplenie? Dobrze rozumiem? bo tak chcę zrobić. Pod pierwszym rzędem bloczków jest folia i wystaje jakieś 15 cm na zewnątrz. Mam rapówkę, teraz dysperbit, steropian, siatka, znów dysperbit i zawijas z folii. Pytanie jednak jak tą folię zespolić z... dysperbitem... Jak to robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabak1 21.06.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2004 Powiecie mi coś o moim pomyśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts