Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Klejenie styropianu do ściany fundamentowej

Wos

Recommended Posts

Witam,

zamierzam ocieplać ściany fundamentowe w budynku podpiwniczonym. Mam już docieplone ściany powyżej fundamentu i wygodniej byłoby mi utrzymać poziom przyklejając styropian od góry tj. od wypoziomowanej listwy startowej docieplenia ściany dalej w dół - czy styropian będzie się trzymał i nie będzie ześlizgiwał się w dół.

Czy taka kolejność jest rozsądna - czy tak można robić ?

pozdrawiam

Do jakiej głębokości dawaliście styropian w dół? Do samej ławy?

Jeśli nie do samej ławy, to czy zakończyliście go czymś na dole, żeby gryzonie nie weszły?

Co z zewnątrz na styropian w części podziemnej? Klej, siatka, jakiś dysperbit, folia kubełkowa czy coś jeszcze innego...?

Dzięki za podpowiedzi.

Do jakiej głębokości dawaliście styropian w dół? Do samej ławy?

Jeśli nie do samej ławy, to czy zakończyliście go czymś na dole, żeby gryzonie nie weszły?

Co z zewnątrz na styropian w części podziemnej? Klej, siatka, jakiś dysperbit, folia kubełkowa czy coś jeszcze innego...?

Dzięki za podpowiedzi.

ja dawalem do samej lawy bo mam je na glebokosci okolo 1,2 wiec ... poza tym nie musialem ciac plyt.

styropian jest posmarowany dysperbitem i przykryty folia zwykla (niekubelkowa - w moim rozwiazaniu kubelkowa nie miala sensu) ale gruba. folie kubelkowa stosuje sie w izolacjach bez ocieplenia (kubelki umozliwiaja przeplyw powietrza wzdluz scian fundamentu i ew osuszanie).

I tak gryzonie Wam to zjedzą. Klej z nylonową siatką dla gryzonia nie jest żadną przeszkodą. Chrupią równo. Styropian należy dawać od wewnętrznej strony fundamentu. Dla szczura nawet metalowa siatka nie stanowi problemu. Dla myszy wystarczy jedna miniaturowa szparka, tak mała, że trudno ją dostrzec. Kiedy już wejdzie, to po kilku latach ze styropianu zostanie tylko sieczka, nawet się nie zorientujecie kiedy. Nie wierzę, że jest wykonawca, który zrobi całość idealnie.

I tak gryzonie Wam to zjedzą. Klej z nylonową siatką dla gryzonia nie jest żadną przeszkodą. Chrupią równo. Styropian należy dawać od wewnętrznej strony fundamentu. Dla szczura nawet metalowa siatka nie stanowi problemu. Dla myszy wystarczy jedna miniaturowa szparka, tak mała, że trudno ją dostrzec. Kiedy już wejdzie, to po kilku latach ze styropianu zostanie tylko sieczka, nawet się nie zorientujecie kiedy. Nie wierzę, że jest wykonawca, który zrobi całość idealnie.

Pyrka: czarnowidztwo, chyba :-?

Stryropian na dysperbit(położony na scianę fundamentową)kleiłem na zwykły klej do ociepleń, trzyma się dobrze. Styropian zwykły, ale FS 20 - 5 cm. Styropian który jest nad ziemią(podmurówka) zaciągałem klejem na siatce. Bądę chciał to pociągnąc jeszcze raz dysperbitem z zawnątrz. Styropian do poziomu ziemi zabezpieczyłem folią.

Galeonik:

jeśli będziesz chciał później na część nadziemną przykleić np. płytki klinkierowe to nie smaruj tego dysperbitem - tak mi się przypomniało (mam nadzieję, że dobrze pamiętam), że ktoś na forum zrobił podobnie i musiał później skrobać dysperbit - poszukaj na forum tego wątku

mik99, ale to masz tak, że na ławę położyłeś folię, przymurowałeś bloczkiem i teraz wywiniesz resztkę folii na ocieplenie? Dobrze rozumiem? bo tak chcę zrobić. Pod pierwszym rzędem bloczków jest folia i wystaje jakieś 15 cm na zewnątrz. Mam rapówkę, teraz dysperbit, steropian, siatka, znów dysperbit i zawijas z folii. Pytanie jednak jak tą folię zespolić z... dysperbitem...

Jak to robiłeś?