gust 26.12.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2014 Witam,Posiadam działkę o pow. 900 m kw. Wg planu zagosp. przestrzennego mogę postawić na niej tylko połówkę bliźniaka. cyt. "12) minimalne powierzchnienowych wydzielanychdziałek budowlanycha) 1000m2 dla zabudowy wolno stojącej, 500m2 dlazabudowy bliźniaczej (jeden segment)b) 1200m2 dla zabudowy mieszkaniowej wolno stojącejz usługami wbudowanymi, 600m2 dla zabudowybliźniaczej (jeden segment bliźniaka) z usługamiwbudowanymic) 3000m2 dla zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnejw formie wolno stojącej lub bliźniaczej i zabudowyusługowej w oddzielnych obiektachd) ustalenia minimalnych powierzchni działekbudowlanych nie dotyczą działek wydzielanych: dlapotrzeb lokalizacji urządzeń infrastrukturytechnicznej, pod drogi wewnętrzne, działekwydzielonych na podstawie prawomocnych decyzjiadministracyjnych lub działek, które uzyskały statusdziałek budowlanych przed wejściem planu w Ŝyciea realizacja zabudowy na tych działkach zgodnabędzie z przepisami odrębnymie) dopuszczalne obniŜenie minimalnej powierzchninowych wydzielanych działek budowlanych o 5%lub o 10%, jeŜeli z działek wydziela się lub poszerzadrogi publiczne"[ATTACH=CONFIG]295724[/ATTACH]Moja dzialka to nr 2. Dzialka nr 1 i 3 tez mają 900m kw. Czy jesli sasiad nr 1 bedzie chcial postawic blizniaka moze to zrobic bez mojej zgody, wiedzy?Czy jesli ja postawie blizniaka z sasiadem nr 3 , zablokuję sąsiada nr 1?I cytat z planu zagospodarowania:"dopuszczenie budowy wostrej granicya) ile inne przepisy planu nie stanowią inaczej,dopuszcza się sytuowanie zabudowy (budynkimieszkalne, gospodarcze lub garaŜe) przy granicydziałek jako zabudowy bliźniaczejb) dopuszcza się etapową, (nie jednoczesną) budowę irozbudowę budynków, przy tej granicy jak docelowązabudowę w układzie bliźniaczymc) dopuszcza się sytuowanie zabudowy ze ścianą bezotworów przy granicy lub w odległości 1,5m odgranicy dla działek o szerokościach mniejszych niŜustalone albo jeŜeli na działce sąsiedniej zabudowausytuowana jest odpowiednio" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 28.12.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2014 kiedy te dzialki byly wydzielone ? czy przed wejsciem w zycie tego planu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.12.2014 03:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 Prawdopodobnie możesz postawić wolnostojący dom - podział działek prawdopodobnie był przed wejściem MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 29.12.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, Posiadam działkę o pow. 900 m kw. Wg planu zagosp. przestrzennego mogę postawić na niej tylko połówkę bliźniaka. cyt. "12) minimalne powierzchnie nowych wydzielanych działek budowlanych a) 1000m2 dla zabudowy wolno stojącej, 500m2 dla zabudowy bliźniaczej (jeden segment) b) 1200m2 dla zabudowy mieszkaniowej wolno stojącej z usługami wbudowanymi, 600m2 dla zabudowy bliźniaczej (jeden segment bliźniaka) z usługami wbudowanymi c) 3000m2 dla zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej w formie wolno stojącej lub bliźniaczej i zabudowy usługowej w oddzielnych obiektach d) ustalenia minimalnych powierzchni działek budowlanych nie dotyczą działek wydzielanych: dla potrzeb lokalizacji urządzeń infrastruktury technicznej, pod drogi wewnętrzne, działek wydzielonych na podstawie prawomocnych decyzji administracyjnych lub działek, które uzyskały status działek budowlanych przed wejściem planu w Ŝycie a realizacja zabudowy na tych działkach zgodna będzie z przepisami odrębnymi e) dopuszczalne obniŜenie minimalnej powierzchni nowych wydzielanych działek budowlanych o 5% lub o 10%, jeŜeli z działek wydziela się lub poszerza drogi publiczne" [ATTACH=CONFIG]295724[/ATTACH] Moja dzialka to nr 2. Dzialka nr 1 i 3 tez mają 900m kw. Czy jesli sasiad nr 1 bedzie chcial postawic blizniaka moze to zrobic bez mojej zgody, wiedzy? Czy jesli ja postawie blizniaka z sasiadem nr 3 , zablokuję sąsiada nr 1? Ciebie to nie dotyczy, bo działkę miałeś podzieloną przed uchwaleniem planu. I cytat z planu zagospodarowania: "dopuszczenie budowy w ostrej granicy a) ile inne przepisy planu nie stanowią inaczej, dopuszcza się sytuowanie zabudowy (budynki mieszkalne, gospodarcze lub garaŜe) przy granicy działek jako zabudowy bliźniaczej b) dopuszcza się etapową, (nie jednoczesną) budowę i rozbudowę budynków, przy tej granicy jak docelową zabudowę w układzie bliźniaczym c) dopuszcza się sytuowanie zabudowy ze ścianą bez otworów przy granicy lub w odległości 1,5m od granicy dla działek o szerokościach mniejszych niŜ ustalone albo jeŜeli na działce sąsiedniej zabudowa usytuowana jest odpowiednio"Aby to wszystko zrozumieć, trzeba przeczytac cały plan. Cytowanie wyrywków wyciętych z całości nie ma sensu, bo nikt przy zdrowych zmysłach nie odpowie na twoje pytanie. Z drugiej strony możesz postawić dom wolno stojący bo: "1000m2 dla zabudowy wolno stojącej, " "dopuszczalne obniŜenie minimalnej powierzchni nowych wydzielanych działek budowlanych o 5% lub o 10%, jeŜeli z działek wydziela się lub poszerza drogi publiczne" 1000m2 - 10%=900m2. Ta droga na pewno była wydzielona z tych działek. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez Slawko123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 02.01.2015 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) tak droga była wydzielana z działek. W tym roku był podział działek wiec plan został stworzony przed podziałem. Działka była budowlana,nie odralnialiśmy jej."dopuszczalne obniżenie minimalnej powierzchninowych wydzielanych działek budowlanych o 5%lub o 10%, jeŜeli z działek wydziela się lub poszerzadrogi publiczne" czy nie jest to zapis tylko w kontekście wydzielania działki a nie w kontekście min. powierzchni działki do budowy domu? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 04.01.2015 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 tak droga była wydzielana z działek. W tym roku był podział działek wiec plan został stworzony przed podziałem. Działka była budowlana,nie odralnialiśmy jej. "dopuszczalne obniżenie minimalnej powierzchni nowych wydzielanych działek budowlanych o 5% lub o 10%, jeŜeli z działek wydziela się lub poszerza drogi publiczne" czy nie jest to zapis tylko w kontekście wydzielania działki a nie w kontekście min. powierzchni działki do budowy domu?Zapis jest dokładnie w kontekście wydzielania działek. Na każdej z tych działek możesz postawić zarówno dom wolnostojący, jak i również bliźniaka z sąsiadem nie blokując trzeciego. Czy jesli sasiad nr 1 bedzie chcial postawic blizniaka moze to zrobic bez mojej zgody, wiedzy? sąsiad nr1 może postawić bliźniaka tylko i wyłącznie wtedy, gdy Ty wyrazisz na to zgodę i będziesz budował druga polówkę bliźniaka. Czy jesli ja postawie blizniaka z sasiadem nr 3 , zablokuję sąsiada nr 1?nie niezablokujesz, on postawi sobie dom wolnostojący mając Ciebie gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gust 09.01.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Super ! Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts